НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.06.2020)

ОТ 1406 ПРОБИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА 83 СА ДАЛИ ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ
От изследваните за изминалото денонощие 1406 проби 83 са дали положителен резултат, сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 3; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 1; Смолян – 52; София област – 4; София – 14; Стара Загора – 1; Шумен – 1.
Към момента у нас са потвърдени 2810 случая на новия коронавирус. 1059 от тях са активни. 1587 са излекуваните лица, 39 от които са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 152-ма. 15 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че регистрираните медицински служители с потвърден COVID-19 у нас са 297. През изминалото денонощие са установени 3 нови случая в София.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, у нас са 164. За последните 24 часа са регистрирани 4 нови смъртни случая.

СРЕДНО С 10% СА НАМАЛЕЛИ ПРИХОДИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ
Средномесечната стойност на плащанията от РЗОК към изпълнителите на болнична медицинска помощ за извършените дейности през март и април, по време на извънредното положение, въведено заради пандемията от COVID-19, спрямо януари и февруари, преди извънредното положение, е намаляла със 17 265 хил. лв. или с 10%. Това става ясно от справка на НЗОК, изготвена по искане на Zdrave.net по Закона за достъп до обществена информация.
Общо за дейности в болничната медицинска помощ, извършени през месеците януари и февруари, които НЗОК е платила съответно през февруари и март, са дадени 178 978 145 лв., докато за март и април, изплатена през април и май, сумата за болнична помощ е 161 713 017 лв.
От НЗОК уточняват, че в плащанията за изпълнителите на болнична помощ, извършени през месеците април и май, се включват и плащанията по „Методика за определяне на размера на сумите, заплащани от НЗОК на изпълнители на медицинска помощ за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка“ – 85% от очакваните в неепидемична обстановка средномесечни постъпления, независимо от отчетената дейност за периода. 22 са болниците, които са заявили увеличаване на лимитите си до 100% от средномесечната стойност съгласно „Методиката“. Това са част от лечебните заведения с разкрити COVID-отделения, през които са минали по-голям брой от пациентите с коронавирус.
Най-големи са разликите в изплатените суми в София, Пловдив, Плевен и Варна.
От анализа на плащанията по вида на лечебните заведения се вижда, че най-голям спад на извършените здравноосигурителни плащания е отчетен при многопрофилните болници за активно лечение – средно с 10%, а най-малък при специализираните болници за рехабилитация – средно с 3%. При диализните центрове обаче е отчетен ръст средно с 5%.

Д-Р АНГЕЛ КУНЧЕВ ЩЕ ПРЕПОРЪЧА НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ И НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА ДА БЪДЕ УДЪЛЖЕНА
Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев ще препоръча на Националния оперативен щаб и на правителството извънредната епидемична обстановка в страната да бъде удължена, съобщи БНР. Причината е усложнената ситуация с разпространението на коронавируса в Доспат, Сърница и Сливен.
Според Ангел Кунчев, който е в Пловдив, за да се срещне с представители на РЗИ от Благоевград, Смолян и Пазарджик, както и с кметовете на Сърница и Доспат, следващите дни предстои да се вземе решение дали удължаването ще е с 15 дни или месец.
“Това ще ни даде възможност да запазим някои от мерките – по-специално тези за граничен контрол. Не предвиждаме връщане на контролните мерки по отношение на ограничаване пътуването от град в град или ограничаване достъпа до градинки, извън населени места – в смисъл планината, ресторанти…”, уточни д-р Кунчев.
„Разбира се, указанията за спазване на дистанция и на хигиенните норми ще продължат доста дълго и трябва да се научим да живеем с вируса“, подчерта още Ангел Кунчев, който не изключва да се появят и нови огнища.

Д-р Нигяр Джафер: ЗА ДА СЕ ДАДЕ ВЪЗМОЖНОСТ НА ВЛАСТИТЕ РЕГЛАМЕНТИРАНО ДА РАБОТЯТ, БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ УДЪЛЖИ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА
“Независимо дали ще се удължи извънредната епидемична обстановка или не, ние трябва да сме наясно, че има правила, които трябва да бъдат съблюдавани – дистанция и дезинфекция. Оказва се обаче, че огнищата съществуват.” Това каза пред БНР д-р Нигяр Джафер – зам.-председател на Народното събрание, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. Тя беше категорична, че е притеснителен трендът на увеличаване на броя на новозаразените с коронавируса.
В предаването “12+3” д-р Джафер коментира, че ако извънредната епидемична обстановка бъде удължена, това ще легитимира дейността на институциите – на РЗИ, МВР и граничните власти. Ако не се удължи, ще се разчита на дисциплина.
“За да се даде възможност на властите регламентирано да работят, би трябвало да се удължи извънредната епидемична обстановка”, заяви зам.-председателката на Народното събрание. Тя посочи, че не само в Сърница и Доспат, но и в Разградско има нови случаи, т.нар. клъстери от заразени с COVID-19.
Според Нигяр Джафер пандемията е показала, че трябва да се промени системата на българското здравеопазване, в която оборотите са най-важни. По думите ѝ основното е да има ясна визия как да стане тази промяна.

В „ПИРОГОВ“ СТАРТИРА 6-МЕСЕЧЕН ПРОЕКТ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ
Днес в УМБАЛСМ “Пирогов” беше даден официален старт на 6-месечен проект “Превенция и отговор към домашното насилие в условията на извънредно положение и в контекста на пандемията COVID-19”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Инициативата “Приемна за жертви на домашно насилие и гореща телефонна линия” има подкрепа и от Фонд “Обединени срещу COVID-19”, от Фондация “Tide” и Министерство на правосъдието.
Целта на проекта е да разшири обхвата на действията си за подкрепа на жертвите на домашно насилие чрез приемната за тези жертви, горещия телефон, на който могат да получат помощ и предстоящо стартиране на национален специализиран уебсайт за домашното насилие. Изпълнителният директор на “Пирогов” проф. Асен Балтов обясни че има идея да се предоставят апартаменти или помещения, където пострадалите да бъдат настанени, докато се изясни причината за проявата на агресия и се предприемат мерки, каквато например е издаването на ограничителна заповед.
“Това е необходимо, за да има къде да се подслонят хората, които не се хоспитализират в лечебното заведение, но се нуждаят от закрила. При нас, в “Пирогов” ще продължим да извършваме всички необходими и възможни медицински дейности, от които се нуждаят пострадалите”, обясни проф. Балтов. Той посочи, че много често пострадалите идват през нощта и въпреки създадените условия е необходимо съдействието и на други институции, така че помощта да бъде по-дългосрочна и ефективна.
Националният консултант по въпроса за домашното насилие в МВР инспектор Пенка Стоянова съобщи, че се наблюдава нарастване на случаите на жертви н домашно насилие в условията на коронавирусната епидемия. Тя уточни, че по данни на Главна дирекция “Национална полиция” жертвите, които са загубили живота вече са 9, а сигналите за агресия в семейна среда са достигнали 3500. Ограничителните заповеди само в Софийски градски съд са 600.
За да промени тази тревожна статистика партньорите в борбата с домашното насилие предвиждат конференции с различни организации и институции.
Проектът се реализира от Асоциация “Деметра”, в партньорство с ГД “Национална полиция” и УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” на територията на университетската спешна болница “Пирогов”. Организациите призовават всички пострадали от домашно насилие да сигнализират своевременно на телефон 0700 40 150.