НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.04.2020)

ОТЛАГА СЕ МАЙСКАТА ИЗПИТНА СЕСИЯ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА СПЕЦИАЛНОСТ В СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която отлага майската изпитна сесия за държавен изпит за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Държавният изпит на допуснатите до майската сесия трябва да се проведе в срок до два месеца след отмяната на извънредното положение, обявено в страната, информира Clinica.bg.
В заповедта се посочва, че тя подлежи на промяна в зависимост от развитието на епидемичната обстановка в страната. Иначе правата, произтичащи от призната специалност на специализантите, положили държавен изпит по този ред, се признават от датата на издаването на свидетелството, но не по-късно от един месец след успешното полагане на държавния изпит, се посочва в заповедта на министър Кирил Ананиев.

СЕДЕМ НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
618 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщи Министерството на здравеопазването.
През днешния ден са доказани още 7 нови случая, като 6 са в София и един – в Панагюрище. Лабораториите продължават да работят.
230 са лицата с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 32 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина към 9 април: 347 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 271 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.
Регистрираните случаи на заразени с COVID-19 в страната са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 11; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 16; София – 368; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.
Общият брой на потвърдените случаи на коронавирусна инфекция при лица-медицински служители е 33-ма души.
Няма съобщени нови случаи на починали пациенти с COVID-19.

Според проучване на „Галъп интернешънъл”: 69% ОТ БЪЛГАРИТЕ СЕ СТРУХУВАТ ОТ ЗАРАЗЯВАНЕ С COVID-19
Действията на правителството срещу вируса продължават да получават висока оценка, сочи проучване на „Галъп интернешънъл”. 69% възприемат заплахата от заразата все по-сериозно, но не са склонни да преувеличават нейното значение. Продължава обаче да расте тревогата за работните места. Като общество сме готови на самоограничения, без да губим демократичния си инстинкт. Хората се готвят за сериозни промени, но засега гледат към тях с надежда за по-добър утрешен свят, информира Clinica.bg.
Изводите са от независим експресен сондаж на „Галъп интернешънъл”, проведен на 6-ти и 7-ми април сред 901 пълнолетни български граждани. Ползвана е специална панелна методика, която да осигури максимална представителност на данните – в комбинация на телефонно и СМС изследване. Целта на тези сондажи е да се получат бързи хипотези в динамичната среда. А данните сочат, че общо 77% приемат, че правителството се справя повече или по-малко добре по отношение на коронавируса.
На противоположното или дори крайно противоположното мнение са 22% от хората. Преди близо месец, непосредствено преди извънредното положение, в тогавашния сондаж на световната Асоциация„Галъп интернешънъл” с идентичен въпрос, 60% намираха действията на правителството за добри или много добри, 37% бяха на обратното мнение или дори бяха крайно негативно настроени. Десетина дни след въвеждането на извънредното положение пък, друг сондаж на „Галъп интенешънъл” показа вече над 70% одобрение за действията на властта.
Задълбочават се обаче потенциалните социални и икономически проблеми. 22% от запитаните, свидетелстват, че са загубили сериозна част от доходите си. В 14% от случаите се споделя временно спиране на работа, а при 8% работният ден е намален. 9% казват, че са загубили работа си, което е сериозен ръст спрямо предишните две седмици . В края на март онези, които декларираха, че са загубили работа, бяха 3%, седмица по-късно, бяха 6%. Остава страхът от заразата. 69% от пълнолетните българи се страхуват, че те или техни близки могат да се заразят с коронавирса. Преди месец, непосредствено преди ръста на заразените и началото на извънредните мерки този дял беше сходен и леко по-нисък: 62%. В същото време обаче 55% у нас смятат, че опасността е преувеличена или дори силно преувеличена.
Преди въвеждането на извънредното положение обаче онези, които намираха заплахата за преувеличена бяха много повече от сега – 72%, а на противоположното мнение бяха 27%. Оказва се, че преди разрастването на заразата у нас явно повече хора са я подценявали. Все пак и днес, в разгара на заразата, по-голям дял остават онези, които я намират за преувеличена.
57% смятат, че след пандемията светът ще се промени сериозно, 37% са на обратното мнение, а останалите се затрудняват да отговорят. 57% вярват, че в утрешния свят основните сили ще проявяват повече сътрудничество. 31% обаче смятат, че в утрешния свят ще има повече конфронтация. 78% заявяват, че са готови дори да жертват някои свои човешки права, ако това ще помогне за справяне със заразата.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА” ДАРИ РЕСПИРАТОРИ НА ТРИ БОЛНИЦИ
Още 201 деца са подпомогнати от благотворителната инициатива „Българската Коледа” под патронажа на президента Румен Радев. Над 238 000 лева е общата стойност на даренията, информира БНР като се позова на съобщение от прессекретариата на държавния глава.
Молбите са били одобрени на проведените последни заседания на Експертния съвет и Комисията към „Българската Коледа“ на базата на приложените към заявленията на всяко дете актуални медицински документи и изразени становища от лекуващи лекари. Подпомогнатите деца са с различни неврологични заболявания, аутизъм, деца след кохлеарна имплантация и други. Даренията, които децата получиха, са на обща стойност 238 374. 44 лв.
Общо 247 деца са подкрепени от „Българската Коледа“ от началото на настоящото 17-о издание на кампанията, което стартира на 1 декември 2019 г. и ще продължи до 30 ноември 2020 г. В края на март т.г. бяха доставени и първите три медицински апарата – по един респиратор беше осигурен за УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, УМБАЛ „Св. Анна“ и СБАЛАГ „Майчин дом“ в София.
Кампанията на „Българската Коледа“ продължава целогодишно – през цялата година се набират дарения за инициативата, както и молби за подпомагане.

365 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ПЕТА ГРАДСКА БОЛНИЦА СА ТЕСТВАНИ ЗА COVID-19
365 лекари, медицински сестри и медицински персонал от Четвърта и Пета градска болница в София са тествани за заразяване с COVID-19 със средства от Столичната община, съобщи БНР.
Предстои PCR тестове да бъдат направени и на 95 медици от общинските Първа и Втора градска болница, в които има разкрити отделения за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, информира кметът Йорданка Фандъкова:
“Всички служители и целият персонал на Пета градска минават на тестове. Вчера, днес продължава тестовете. В Четвърта градска вече минаха с оглед на установените случаи преди това, така, че да са спокойни персоналът и да изпълним задачите на столичната РЗИ”.
До момента общият брой на тестваните медицински работници и служители, които работят директно с граждани, е 449. От утре Столичната община започва тестването на още 310 души. Те работят в общинския „Социален патронаж“ и всекидневно доставят храна по домовете на 1500 души. Ще бъдат тествани и 110 служители на Общинска полиция.

ДВЕ САНИТАРКИ СА ПРИЕТИ В ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БЛАГОЕВГРАДСКАТА БОЛНИЦА
Шестима пациенти са настанени в инфекциозното отделение на благоевградската болница, като всички са в сравнително добро състояние, съобщи за БНТ директорът на здравното заведение д-р Огнян Митев.
Част от пациентите са с положителни проби за коронавирус, има и такива, чиито резултати се очаква да станат ясни днес. Две са вече и санитарките, които се лекуват в инфекциозното отделение на болницата.
Изписаните пациенти са четирима. Директорът на болницата каза още, че за момента разполагат с достатъчно маски и предпазни костюми. През следващата седмица се очаква да пристигнат и пет респираторни апарата, които са дарени безвъзмездно на лечебното заведение.

БЕЗ ВЪРБОВИ КЛОНКИ НА ЦВЕТНИЦА
Тази година Благодатният огън няма да дойде от Ерусалим, няма да има и върбови клонки за Цветница. До тези решения стигнаха днес премиерът Бойко Борисов и Светият Синод по повод мерките, които ще се вземат за Великденските празници, информира БНР.
Поради епидемиологичната обстановка в страната и поради това, че Благодатен огън е запазен от миналата година, Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Средствата, които са предвидени за полета с правителствения самолет, от Синода препоръчват да бъдат пренасочени за борбата с коронавируса и неговото разпространение. Другото решение на църквата е тази година на Цветница да не се раздават върбови клонки и цветя. Службите на Великден ще бъдат пред храмовете, но те ще останат отворени по настояване на Светия Синод. Служителите на храмовете ще носят предпазни средства.
Премиерът Борисов отново заяви, че седмицата след Великден е изключително важна с оглед на пандемията. Според премиера това е тест за дисциплината на нацията. Ако успеем да удържим реда на Великден, впоследствие ще се мисли как по организиран ред да се отворят парковете, градините и планинските подходи.
„Няма Великден да не съм ходил. Не съм ходил само в „Александър Невски“. Този път няма да отида на църква, не че по-малко вярвам“, разкри премиерът.

IT ФИРМА ПУСНА БЕЗПЛАТНО ПРИЛОЖЕНИЕ ЗА ДИАБЕТИЦИ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ
Ползата от електронното здравеопазване в условията на пандемия е голяма. Възможността да се получава онлайн консултация и наличието на приложения помага и на лекари, и на пациенти, информира БНР.
“Тези приложения позволяват пациентът предварително да записва, ако трябва и няколко дена симптомите си и да ги сподели с лекар по много прост начин – от мобилно приложение праща линк на лекаря, лекарят само отваря линка, има достъп за примерно 24 часа да погледне – дали ще бъдат симптоми, измерване на витални параметри като температура, кръвно налягане, ниво на кислород в кръвта, ако пациентът разполага с такова устройство”, обясни в предаването “Хоризонт до обед” Цветан Алексиев, изпълнителен директор на IT компания.В разработено приложение на компанията е вграден изкуствен интелект с важна информация за диабетици.
“Ако потребителят е разрешил да му се следва локацията, ние разбираме точно какво започва да прави потребителят в момента. Например, ако диабетикът отиде на летище, приложението му праща напомняне – може би престои да се качите в самолета, бъдете сигурни, че сте взели всички необходими за болестта ви атрибути в ръчния си багаж, т.е. инсулин и така нататък. Ако влиза в ресторант – други съвети”, допълни Цветан Алексиев.
Ако диабетикът отива да тренира, изкуственият интелект засича тренировка във фитнес и той получава отново съвети.
“В момента, в условията на пандемия, сме пуснали абсолютно всичко безплатно за диабетиците”, подчерта специалистът.

ВЪВЕЖДА СЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ЕДНОПОСОЧНО ДВИЖЕНИЕ НА ПАЗАРИТЕ В СОФИЯ
Кметът на София Йорданка Фандъкова разпореди на ръководствата на общинските пазари да създадат организация на дейността, с която се гарантира спазването на всички мерки срещу разпространението на COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение пресцентъра на Столична община.
С цел недопускане струпването на голям брой хора на общинските пазари се въвежда контролиран достъп и еднопосочност на движението на посетителите. Ръководствата на пазарите трябва да организират отделни места за вход и изход, така че да не се смесват потоците от хора. Задължително е спазването на дистанция от 2 метра между търговците и клиентите, както и използването на лични предпазни средства.
Пазарите трябва да се почистват и дезинфектират регулярно.
По искане на кмета на София се сформират екипи от служители на Столичната Регионална здравна инспекция и СДВР, които ще следят за спазване на реда на пазарите.

ПРОКУРАТУРАТА Е СЕЗИРАНА ЗА ТАКСАТА “COVID-19“, СЪБИРАНА ОТ БЪЛГАРСКИЯ КОНСУЛ В ХАГА
Софийската градска прокуратурата е била сезирана от Министерството на външните работи за събираната такса “COVID-19“ от завеждащия консулската служба на България в Хага, съобщи БНР.
В изпратените до прокуратурата материали се съдържат данни, че Свилен Илиев е вземал от български и чужди граждани такса в размер от 5 и 10 евро. С постановление на наблюдаващия прокурор проверката по случая е възложена на Главната дирекция „Национална полиция“ на МВР, уточняват от държавното обвинение.

ПЕТ АКТА ЗА НАРУШАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В РАДОМИР
Пет акта за нарушаване на противоепидемичните мерки са съставени в Радомир, съобщи БНР като се позова на информация от пресцентъра на Областната дирекция на МВР- Перник.
Служители от местното Районно управление съвместно с представители на общината са извършили проверки на паркове, градски градинки, спортни и детски площадки, пешеходни зони и междублокови пространства в града за спазване на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса. Пет са установените нарушения, свързани със забраната за струпване на хора и разходки на неразрешени места. Проверяващите са констатирали нарушения в центъра на Радомир, където са съставени 4 акта по чл. 209 „а“ от Закона за здравето. Един акт е съставен в градския парк.

РАЗСЛЕДВАТ АПТЕКА В ТУТРАКАН ЗА СПЕКУЛА С ПРЕДПАЗНИ МАСКИ
Апелативната прокуратура във Варна е взела на специален надзор образувано досъдебно производство за спекула с предпазни маски в тутраканска аптека. Производството е било образувано от Териториалното отделение в Тутракан към Районната прокуратура в Силистра, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от прокуратурата.
Текстът в закона предвижда наказателната отговорност на всеки, който продаде стока на цена над определената. Той е в сила от 24 март тази година и ще важи до отмяна на извънредното положение. Престъплението се наказва с лишаване от свобода от 1 до 3 години и глоба от 5000 до 10 000 лева.
До образуването на досъдебното производство се е стигнало, след сигнал от граждани на Тутракан от 17 март т.г., че управителят на местна аптека им продал маски за индивидуална защита по 6 лева за бройка, без да издава касов бон.
От прокуратурата уведомяват, че извършената проверка от служители на РУ на МВР в града установила, че аптекарят продава предпазните маски за лична защита на цена доста над установената за страната за този модел маски. Фармацевтът е представил фактура за тези маски със задна дата.

Министър Ананиев : ИНСТИТУЦИИТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ПРОВЕРКИ В АПТЕКИТЕ ПО ГРАФИК
Проверките в аптеките вече ще се правят по график на петте проверяващи институции, за да се избегне струпването на хора и да не бъдат затруднение тези, които трябва да си купят медикаменти. Това каза на извънреден брифинг днес министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той уточни, че на ден във всяка аптека ще има само по една проверка, информира Zdrave.net.
Много аптеки затвориха временно, заради огромният брой проверки на множество институции, които стартираха на 16-ти март, припомня здравният сайт. Само за ден са били проверени общо 55 обекта като почти не са открити нарушения, а ако са констатирани такива, то са били минимални. Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов тогава заяви, че влизането на 13 човека в малка по площ аптека е вид репресия.
По отношение на възможността по-бързо да бъде въведена електронната рецепта, министърът каза, че тя е част от Националната електронна здравна система и ще бъде готова през ноември. „Дотогава хронично болните могат да взимат лекарствата си със своята рецептурна книжка, а тези, които трябва да бъдат прегледани, могат да посетят личния си лекар. Семейните лекари продължават да работят“, изтъкна министърът.

ОТ АПТЕЧНАТА МРЕЖА ИЗЧЕЗНА ЛЕКАРСТВО ЗА ХЕПАТИТ В
През последните няколко дни получихме редица сигнали от притеснени пациенти с хроничен хепатит В, които са на лечение с Тенофовир Полфарма (Tenofovir Polpharma), и които констатират неговата липса в аптечната мрежа в цялата страна. За това алармираха от сдружението „Хепактив” и предупредиха, че са принудени да си сменят терапията, но това води до риск за здравето им. От Националната здравноосигурителна каса съобщиха, че са предприели мерки, за да не се прекъсва лечението, информира Clinica.bg.
„Свързахме се с фирмата – притежател на разрешението за употреба с молба да ни бъде предоставена информация, на какво се дължи проблемът, както и в какъв срок се очаква той да бъде разрешен. До този момент не сме получили официален отговор, но според различни източници, се касае за производствен проблем, като се очаква доставките да бъдат възстановени през третото тримесечие на годината”, пишат от „Хепактив”. По думите им за пациентите е от изключително значение да не прекъсват своето лечение, ето защо, биха могли да приемат като терапевтична алтернатива Тенофовир Зентива (Tenofovir disoproxil Zentiva), Тенофовир Майлан (Tenofovir disoproxil Mylan), Тенофовир Сандоз (Tenofovir Sandoz) или Вирофоб (Virofob).
От НЗОК обясняват в сайта си, че са запознати с проблема. „За да не се прекъсва лечението на пациентите, управителят на НЗОК е разпоредил на районните здравноосигурителни каси да уведомят общопрактикуващите лекари своевременно да насочват здравноосигурените към специализирана комисия, посочена в съответните Изисквания, за предлагане на терапевтична алтернатива от наличните в Приложение 1 на ПЛС лекарствени продукти и за издаване на нов “Протокол за предписване на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК/РЗОК”. Районните здравноосигурителни каси ще уведомят и аптеките – договорни партньори на институцията, за предприетите мерки”, подчертават оттам.

ОТЛАГАТ ЗА 2022 Г. ВЪВЕЖДАНЕТО НА АВСТРАЛИЙСКАТА КЛАСИФИКАЦИЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ПРОЦЕДУРИ
Министерството на здравеопазването публикува на електронната си страница проект на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 42 от 2004 г. за въвеждане на Международната статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, с която се въвежда адаптиран вариант на Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия. Предвижда се отлагане на влизането ѝ в действие до 1 януари 2022 г., информира Zdrave.net.
В мотивите за промяната от здравното ведомство припомнят, че с последното изменение на нормативния акт в началото на 2019 г. беше определен срок 1 януари 2020 г. за въвеждане на Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия.
„Причините за разработване на наредбата са свързани с необходимост от допълнително време за прецизиране на кодовете на медицинските процедури, за адаптиране на софтуерните продукти и последващо пробно прилагане на новата класификационна система в практиката, с цел отстраняване на възможни технически грешки. След приключване на този процес е необходимо и провеждането на обучително прилагане и поетапно преминаване към отчитане по новата класификационна система. С прилагането на новата класификационна система е необходимо да се обезпечи адекватното прецизиране на кодовете с отразяване на всички медицински дейности, извършвани в лечебните заведения, включително тези, които са включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, профилактичните и диспансерните дейности и др. По тези причини с настоящото изменение на Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 42 се предлага отлагане на срока за пълното внедряване на Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия до 1 януари 2022 г.“, обясняват вносителите.
От здравното ведомство са категорични, че целта на предложената промяна е да се създадат необходимите условия за безпроблемно и ефективно прилагане в практиката на Австралийската класификация на медицинските процедури – българска ревизия, като се минимизират рисковете от възникване на технически грешки при обработването на медико-статистическа информация, свързана с дейността на лечебните и здравните заведения, РЗИ, лекарите и лекарите по дентална медицина, както и на другите медицински и немедицинските специалисти, които обработват здравна и медико-статистическа информация.
С удължаването на срока ще се даде възможност за безпроблемна работа на лечебните и здравните заведения при преминаването към отчитане на медицинските процедури по новата класификационна система. Очакваният резултат от въвеждането на промяната е плавно преминаване към кодиране и отчитане на медицинските процедури по новата класификационна система, без това да създаде затруднения в работата на медицинските и други специалисти, лечебните заведения и НЗОК, мотивират предложението от МЗ.
Срокът за обществено обсъждане на проектонаредбата е 9 май т.г., информират от ведомството.