НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.03.2020)

Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ:

ЩЕ СЪДЕЙСТВАМЕ МАКСИМАЛНО НА МЗПРИ ВЪВЕЖДАНЕ НА ИЗИСКВАНЕТО ЗА УИН НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВИ ГРИЖИ
„Ще съдействаме максимално на МЗ при въвеждане на изискването за УИН на професионалистите по здравни грижи, както това се осъществява от лекарите, защото това е начинът да има в наличност точна информация“. Това заяви пред Zdrave.net председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева по повод изявлението на здравния министър Кирил Ананиев, направено днес за предстоящото въвеждане на УИН от МЗ като средство за проследяване на професионалната дейност на медицинските сестри, което ще осигури точна информация на колко работни места упражняват професията си.
„От дълги години настояваме при сключване на договори между лечебните заведения и НЗОК да се изисква УИН и на професионалистите по здравни грижи, така както е на лекарите, но поради липса на медицински стандарти и съществуващи неясни съотношения между лекари и медицински сестри в отделенията и клиниките, досега това искане на БАПЗГ не беше прието“, обясни председателят на УС на БАПЗГ.
Тя припомни, че съгласно Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките, асоциираните медицински специалисти, зъботехниците и помощник фармацевтите (ЗСДОМСААМСЗПФ) БАПЗГ поддържа Национален електронен професионален регистър на членовете си, т.е. всеки член на асоциацията има издадена електронна европейска професионална карта, която съдържа УИН (уникален идентификационен номер) и данни за професионалната му квалификация. Това означава, че при постъпване на работа, те трябва да представят своя УИН на работодателя си.
По думите на Милка Василева Асоциацията поддържа диалога с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и е провела няколко работни срещи по актуални проблеми на съсловието.
„Основните ни искания многократно са публикувани и се отнасят най-вече до подобряване на заплащането на труда и условията на труд, участие на държавата в продължаващото обучение, изготвяне на стандарти по здравни грижи, да се въведе ред и контрол в системата на здравеопазване. Непрекъснато получавахме уверения, че по тези въпроси се работи в МЗ и е въпрос на кратко време да получим информация за повишаване на работните заплати след сключване на КТД 2020 г.“, каза Милка Василева в отговор на въпрос на Zdrave.net за позицията на Асоциацията относно исканията на група протестиращи сестри.
Председателят на УС на БАПЗГ представи и актуални данни за състоянието на съсловието днес. Задържа се тенденцията средната възраст на работещите сестри да е 55 години, поясни тя. Към 30 септември 2019 г. медицинските сестри в България са 23 021, работещите в пенсионна възраст са 19,78%, в трудоспособна възраст са 60,58% и в предстоящо пенсиониране до идните 5 години са 19,64%. За периода 2006 – 2019 г. със сертификат страната са напуснали 14 139 професионалисти по здравни грижи, а в момента във всички учебни заведения се подготвят около 700 студенти по специалността „Медицинска сестра“.

ВЪВЕЖДАТ УНИКАЛЕН КОД ЗА МЕДИНИНСКИТЕ СЕСТРИ
За първи път в НРД е предвиден текст, с който определяме механизма за формиране на разходите за персонал както и минималните съотношения във възнагражденията между лекари и професионалисти по здравни грижи. Това каза министър Ананиев по БНТ. На второ място в наредбата за работното време, която е в компетенцията на МТСП, сме предложили сестрите, които работят в реанимация, да преминат на седемчасов работен ден, каквото им беше второто искане и това съвсем скоро ще стане факт, тъй като наредбата вече е качена на сайта на министерството. Поискаха да има прозрачност на правилата за формиране на работната заплата и всяка една болница, за да може да сключи договор с НЗОК, трябва да ги представи в ИА „Медицински надзор“ и в Касата. Т.е. тези правила ще бъдат достъпни и за медицинския персонал, включително и за професионалистите по здравни грижи. Въвеждаме уникален код на медицинските сестри, с който ще може да се проследява на колко места работят“, каза министър Ананиев.

КНСБ ДОГОВОРИ 9 МЛН. ЛЕВА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В УЧИЛИЩАТА
По предложение на КНСБ ще бъдат осигурени 9 млн. лв. допълнително за повишаване на заплатите на медицинските сестри в училищното и детското здравеопазване. Това стана ясно днес след разговори в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите Владислав Горанов, на труда и социалната политика Деница Сачева и на здравеопазването Кирил Ананиев, информира Zdrave.net.
След сложни разговори постигнахме съгласие за изготвяне на допълващи стандарти за малките общини, където няма достатъчно деца, обясни президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той напомни, че разчетите на конфедерацията, обявени преди няколко дни, показват, че заплащането на 11-те хиляди медицински сестри, работещи в детски ясли и здравни кабинети в училищата, е между 610 и 1007 лв. Единственото позитивно изключение е община Бяла, където възнагражденията са 1260 лв.
Допълнителните средства за повишаване на всички заплати до минимум 900 лв. ще бъдат осигурени през коригиране на стандарта за брой деца. Ще бъде направено изменение на една ключова наредба, която определя, че на 800 деца в училище се полага един здравен специалист. Ако преди 20 г. това е било актуално, сега е трудно постижимо, обясни Димитров.
Според данните на КНСБ към момента заплащането от 900 лв. вече е постигнато за работещите в детски ясли в 26 общини. В 31 общини този ръст е постигнат и за медицинските сестри в училищните кабинети. В София, където работят 2 хил. сестри в ясли и училищни кабинети, вече е договорен ръст от 264 лв. Между 610 и 700 лв. обаче продължават да вземат работещите в ясли в 40 общини. На това ниско ниво са все още и сестрите в училищните кабинети в 65 общини в страната.
По време на разговорите с правителството днес е договорена промяна и на наредбата, която определя цената на нощния труд. Постигнато е съгласие да бъде повишена четири пъти. От 2007 г. насам нощният труд е 25 ст. на час. С изменение на наредбата ще стане 1 лв.

НЯМА НОВИ ПОТВЪРДЕНИ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС В БЪЛГАРИЯ
Няма нови потвърдени случаи на коронавирус в България, информира БНР като се позова на съобщението на националния кризисен щаб по време на редовния си следобеден брифинг.
27-те проби, изследвани във Военната болница, са отрицателни, съобщи председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски:
„Нямаме доказани нови случаи на коронавируса. Разбира се, все още продължават пробите – от Плевен – 84, от Габрово – 47. Само 27-те проби във Военномедицинска академия са отрицателни. Останалите лаборатории още работят и няма окончателни резултати“, каза той.
„По отношение на ситуацията в Габрово и Плевен, няма промяна в здравословното състояние на пациентите – то е подобряващо се“, добави Мутафчийски, визирайки двамата мъже, заразени с корона вируса в Плевен и двете жени в Габрово. Пробите от Плевен и Габрово – общо 131, ще са готови утре в рамките на деня.

ДЕЗИНФЕКЦИРАТ ОБЩЕСТВЕНИ ИНСТИТУЦИИ ПО ЧЕТИРИ ПЪТИ ДНЕВНО
В София всички помещения на институции, които работят с граждани, ще бъдат дезинфекцирани по четири пъти на ден. Препоръчва се и всички центрове за обслужване на клиенти също да предприемат подобни мерки. Дезинфекция ще се прави и в обществения транспорт, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Столична община. Общинската Втора градска болница може да стане инфекциозна за 72 часа, ако това се наложи, съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов, който отговаря за общинското здравеопазване. Избрана е точно тази общинска болница, защото има самостоятелен двор, компактна сграда и добри специалисти. Болницата може да бъде преобразувана в инфекциозна по оценка на Здравния съвет на лечебното заведение.
Дончо Барбалов уточни, че това ще се случи при нужда и след съответните указания от МЗ. От ръководството на болницата водят разговори с лекари и медицински специалисти, защото всеки трябва да е информиран и да има съгласие по този въпрос.
“Това, което правим е да имаме готовността и да създадем организация от страна на финансиране за консумативи и медицинско оборудване, така че за срок от 72 часа болницата да може да смени своето предназначение. Планът предвижда и как да се прелокализират пациентите, които в момента са в болницата в други и да се фокусира към новата си дейност. Това е резервен капацитет. Най-важно е здравето на всички които живеем в този град”, коментира Дончо Барбалов. Той призова като общество да реагираме единно и адекватно.

РАЗПИСАХА КАРАНТИНАТА В БОЛНИЦИТЕ И ЗАБРАНАХА ПОСЕЩЕНИЕТО НА КИНОСАЛОНИ
Здравният министър Кирил Аманиев издаде заповедите във връзка с регистрираните случаи на COVID-19 у нас. Разписването им е по нареждане на премиера Бойко Борисов и препоръка на Националния оперативен щаб, информира Clinica.bg. Мерките предвиждат карантина за болници и отделения с доказани случаи, преустановяване на прием на пациенти, свиждания, отмяна на масови мероприятия и други мерки.
Въвежда се карантинен режим на работа в болниците, в които има доказани пациенти с коронавирус. Засега заболелите с четирима – двама в УМБАЛ „Д-р Георги Странски”, Плевен и още толкова в МБАЛ „Д-р Тота Венкова”, Габрово. Карантината включва ограничаване достъпа на външни лица до сградите на лечебните заведения, преустановяване на детските и женските консултации, на приема и плановите операции, както и на свижданията.
Въвежда се 14-дневна карантина в отделенията, в които са хоспитализирани и изолирани пациентите с потвърдени проби за COVID-19. Преустановяват се приемът в и изписването на пациенти от съответните отделения.
Нарежда се засилен дезинфекционен режим. Лечебните заведения следва стриктно да спазват както мерките за превенция и контрол на инфекциите, съгласно Наредба № 3 за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции, така и насоките на Световната здравна организация. Областните управители, кметовете на общини и органите на МВР оказват пълно съдействие като създадат организация за осъществяването на контрол по изпълнение на разпоредените мерки.
До второ нареждане в областите Габрово и Плевен се спират учебните занятия в училища и университети. Преустановяват се детските и женските консултации, профилактичните прегледи, имунизации, плановите операции и свиждания. Забраняват се и посещенията в детските ясли и детските градини. Затварят се кина, театри, концертни зали, фитнес и други места, в които се събират много хора. Във всички други области в страната също се преустановяват се посещенията на културни мероприятия, в това число и кина. Всякакви събития с участието на деца се забраняват, а спортните мероприятия следва да се провеждат без публика. На регионалните здравни инспекции е разпоредено съвместно с лечебните заведения да се осигури леглови резерв, както и да се направи организация на работа на медицинския персонал.

БЪЛГАРСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ ПРЕДСТАВИХА ДВА ПРОТОТИПА НА ЗАЩИТНИ ОБЛЕКЛА
Два прототипа на защитни облекла за медицински персонал, работещ със случаи на коронавирус, са представени от българските производители. Това стана ясно след срещата им с министъра на икономиката Емил Караниколов и с ръководителя на Кризисния щаб генерал Венцислав Мутафчийски.
Моделите са от водоустойчива материя и могат да бъдат използвани между 30 и 50 пъти, ИНФОРМИРА БНР.
Ако бъдат одобрени, българската държава ще направи поръчка, като месечно са необходими около 100 хиляди облекла. Министър Караниколов съобщи, че очаква скоро в търговската мрежа да се появят маски за хората. До момента е имало български производители, които са изнасяли маски, но след забраната това е невъзможно.

ПРОФ. Д-Р ВАЛЕНТИН ИГНАТОВ Е НОВИЯТ РЕКТОР НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
Проф. д-р Валентин Игнатов е новият Ректор на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от университета. Той бе избран с мнозинство от членовете на Общото събрание на университета.
Досегашният ректор проф. д-р Красимир Иванов направи отчет за дейността на МУ- Варна през изключително успешните му два управленски мандата. Той акцентира върху значителното увеличаване на броя на студентите, реализирането на важни и мащабни проекти по изграждане и модернизиране на материалната база – изграждане на сградата на Факултета по фармация, разкриване на нови специалности и филиали в градовете Сливен, Велико Търново и Шумен, разкриване на нови центрове за симулационно обучение, увеличаване на практическите бази, въвеждане на иновативни методи на обучение, високата акредитационна оценка и отлично качество на обучението. Към момента в МУ-Варна се обучават общо 5879 студента, от които 1700 чуждестранни от 49 държави.
За председател на Общото събрание бе избран проф. д-р Красимир Иванов, а за заместник-председатели проф. д-р Росен Маджов и проф. д-р Вилиян Платиканов.