НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.12.2020)

2764 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2764 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направените PCR тестове за изминалото денонощие са 6260. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 178; Бургас – 73; Варна – 203; Велико Търново – 137; Видин – 6; Враца – 61; Габрово – 61; Добрич – 37; Кърджали – 27; Кюстендил – 36; Ловеч – 16; Монтана – 50; Пазарджик – 92; Перник – 34; Плевен – 82; Пловдив – 326; Разград – 19; Русе – 170; Силистра – 66; Сливен – 64; Смолян – 22; София област – 69; София град – 543; Стара Загора – 214; Търговище – 14; Хасково – 71; Шумен – 71; Ямбол – 22.
164 185 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. От тях 93 559 са активни. 65616 са излекуваните лица, от които 3370 са регистрирани през последното денонощие.
6821 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 523-ма от тях.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 7090 лица-медицински служители. 155 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 32 от тях са установени при лекари, 66 – при медицински сестри, 23 – при санитари, 6 – при фелдшери и 28 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19, са 5010. Нови 213 случая са регистрирани през последните 24 часа.

20 НОВИ ЛИНЕЙКИ БЯХА РАЗПРЕДЕЛЕНИ ЗА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ, БУРГАС, ВАРНА , ДОБРИЧ И ТЪРГОВИЩЕ
„20 нови оборудвани линейки днес тръгват за Центровете за спешна медицинска помощ в страната. Те са част от Големия инвестиционен проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, по който ще бъдат доставени 400 линейки, като до момента те са 260. Остава да бъдат предадени на центровете за спешна помощ още 140, от които 42 са високопроходими и поръчката за тях върви в момента“. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той връчи ключовете на 20 нови оборудвани спешни автомобила на центровете за спешна помощ в София, Пловдив, Бургас, Варна, Добрич и Търговище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ е на стойност 163 897 815,62 лв. и се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобили, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нова медицинска апаратура, както оборудване и обзавеждане.
„В голяма част от районите са сключени договори за строителството, за авторския надзор, за строителния надзор. Предстои започването на строежите. Надявахме се, че до края на тази година ще можем да започнем, но сега разбирам, че в една от фирмите голяма част от служителите са болни, но мисля, че до края на годината ще направим всичко възможно, за да започнем строителството по този голям проект“, допълни министър Ангелов.

Министър Костадин Ангелов: В ГОЛЕМИ КОЛЕКТИВИ МОГАТ ДА СЕ ИЗПОЛЗВАТ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ ЗА СКРИНИНГ И СЪОТВЕТНО ДА СЕ ПОТВЪРЖДАВАТ С PCR ТЕСТ
В отговор на журналистически въпрос дали бързите антигенни тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете предвид променената дефиниция за случай на Европейския център, проф. Ангелов обясни, че в момента мнението на експертите, които работят по въпроса, клони в тази посока.
„Няма категорично становище все още на европейско ниво, което да приравнява антигенните тестове с PCR тестовете. Има препоръка, която показва, че в големи колективи могат да се използват за скрининг и съответно да се потвърждават с PCR тест. Аз ще слушам изцяло експертите. Ако те кажат, че това е добре, антигенните тестове ще бъдат приравнени“, заяви министърът на здравеопазването.

НЗОК ПОИСКА ДОПЪЛНИТЕЛНО 61 МЛН. ЛЕВА ЗА 2020 Г.
61 015 900 лв. допълнително поиска Националната здравноосигурителна каса от Министерския съвет във връзка с неизпълнението на приходите по бюджета на НЗОК за 2020 г., става ясно от днешните решения на Надзорния съвет на Касата, взети на неприсъствено заседание, информира Zdrave.net.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: ИМА МНОГО НЕЛИЦЕПРИЯТНИ НЕЩА В СИСТЕМАТА, ЗА КОИТО НИЕ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА МЪЛЧИМ
Има много нелицеприятни неща в системата, за които ние повече няма да мълчим, дори и премиерът да не иска да ги чува. Това каза в интервю за Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Поводът е поисканата от Лекарския съюз с отворено писмо миналата седмица среща с министър-председателя Борисов, като това искане все още е без отговор, информира Zdrsve.net.
Като пример за нередност д-р Маджаров даде болница, в която Кардиологията е преобразувана в COVID-отделение, но директорът е забравил да отдели поне едно легло за кардиологични цели. Въпреки че от 2 ноември НЗОК промени правилата за контрол и следи заетостта на леглата в цялата болница, а не по отделения и клиники, от РЗОК са забранили на въпросния директор да приеме пациент с инфаркт.
“Една от основните дейности и на РЗИ, и на РЗОК е методична помощ на лечебните заведения. Ако директорът на болницата не се е сетил, в интерес на пациентите е от РЗОК да му помогнат, а не да му забраняват да приема пациенти. Дори и да не се е сетил, какъв е проблемът да се приеме пациентът като отчетен и да му се каже да поправи структурата, тъй като става въпрос за жив човек? Вместо това му казват, че не може да го отчете, защото леглата вече са COVID, а не кардиологични. Въпреки всичко директорът на болницата приема пациента”, разказа д-р Маджаров.
“Всички се сблъскваме всекидневно с потресаващи неща. Не може всеки ден да се пита защо умират хора, защо не се приемат пациенти и в същото време да не искат да чуят какъв е проблемът”, заяви още председателят на БЛС.
“Спешните мерки, предложени от НОЩ и обсъждани в МЗ, е пределно ясно, че важат само в рамките на епидемичната обстановка. Нормативни пречки не може да са аргумент, ако е налице управленска воля. Ако има по-сериозна пречка, се казва какво трябва да се промени, за да се случат нещата,” допълни още той.

ОСИГУРИХА ТРИ ФРИЗЕРА ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ЗА ВОЕННИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА
Трите фризери за ВМА, в които ще се съхраняват ваксините на „Пфайзер” пристигнаха. Последно поколение нискотемпературните съоръженията ще бъдат разпределени във военните болници в София, Пловдив и Варна, информира Clinica.bg.
Фризерите постигат температура от -50 до -90 градуса. Те са с 845-литрова вместимост или 200 хиляди броя ваксини всеки. Това са инверторни компресори на Саньо/Панасоник, които осигуряват промяна на оборотите на компресорите. Инверторните компресори осигуряват и бързо достигане на желаната ултраниска температура, заради по-високите обороти. А чрез вакуумни изолационни панели се осигурява допълнителна площ за съхранение на ваксини, спестяваща енергия поради изключителната изолация.
Засега не е ясно колко фризери ще има за съхранение на ваксините в цялата страна. Здравното министерство ще пусне поръчка за закупуването им. За първите доставки на 125 хил. ваксини вече има осигурени хладилници, както в София, така и в Бургас.

НАД 1000 ПАЦИЕНТИ СА ПРЕМИНАЛИ ЗА СЕДМИЦА ПРЕЗ СПЕШНИТЕ И ИНФЕКЦИОЗНИТЕ КЛИНИКИ В УМБАЛ „СВ. МАРИНА“ – ВАРНА
1038 пациенти са преминали за седмица през спешните и инфекциозни клиники в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна, информира Zdrave.net като се позова ва съобщение от лечебното заведение.
От там припомнят, че със заповед на изпълнителния директор към момента са разкрити 332 легла за пациенти с доказан COVID или съмнителни такива. От тях 37 са за интензивно лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. За периода 30 ноември-06 декември през спешните центрове на инфекциозните клиники и спешните центрове в УМБАЛ „Света Марина“ са преминали 1038 пациенти, от тях 648 с потвърден или възможен и вероятен COVID.
Хоспитализирани за периода са 529, от които преминали през интензивни отделения 99.
Излекувани през изминалата седмица са 192, а починали 64. Успоредно с лечението на тези пациенти, болницата оказва спешна медицинска помощ на всички нуждаещи се със заболявания по профилите на останалите клинични структури.

МБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” В ЕЛХОВО СПИРА ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС, ПНЕВМОНИИ И ОСТРИ РЕСПИРАТОРНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Общинската болница в Елхово “Св. Иван Рилски” спира приема на пациенти с коронавирус, пневмонии и остри респираторни заболявания поради липса на достатъчно медици. Решението е взето на заседание на Областния медицински съвет, информира Zdrvave.net като се позова БНР.
Със заповед на диктора на РЗИ – Ямбол в лечебното заведение бяха разкрити 15 легла за лечение. Поради големия брой заболели медици обаче и липсата на други лекари, с които да бъдат заменени, лечебното заведение преустановява приема на болни с изброените диагнози.
Пациентите ще бъдат насочвани към държавната болница в Ямбол и частната “Св. Йоан Рилски”, където още утре ще бъдат разкрити допълнителен брой легла за пациенти с коронавирусна инфекция – там ще могат да се лекуват 46 заразени.
В областната болница броят на леглата е 54, седем от които са в Реанимация.

ОБЩИНА РУСЕ ОТПРАВИ АПЕЛ ЗА ВКЛЮЧВАНЕ НА ОЩЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ В БОРБАТА С ПАНДЕМИЯТА
Община Русе отправи апел за включване на още медицински специалисти в борбата с пандемията, информира Zdrave.net. От там припомнят, че общината е предприела редица мерки, свързани с преустановяването на присъствените учебни занятия в училищата и посещенията в детските градини и ясли. След заповедта на здравния министър за затягане на мерките общината е предложила и осигурила работа на медицинските сестри от детски градини и училища, както и за персонала от детските ясли. 22 медицински сестри са се включили в дейността на специализираните институции за възрастни хора в Русе. Те са преминали бързи антигенни тестове, заплатени от общинския бюджет, уточняват от общината.
За работа в центъра за настаняване на бездомни лица с COVID-19 готовност са изразили 7 души, сред които директори, медицински сестри и детегледачки от детски ясли. Продължават и извънредните занимания в Детска ясла №16 и Детска градина „Слънце“, които отвориха врати за децата на русенските медици, допълват от общината.
Извършват се редовни проверки на лица, поставени в домашна изолация. За спазването на задължителната карантина отговарят медицински специалисти и екипи на ОДМВР – Русе.
При проверките се проследява здравният статус за наличие на проявени симптоми, провеждат се консултации и се дават препоръки в зависимост от здравословното състояние, включително и на контактните лица при наличие на позитивен тест.
Към момента девет медицински сестри от здравните кабинети към детски градини и училища са пренасочени да подпомагат работата на РЗИ – Русе.

В ПЛОВДИВ ЩЕ ПРЕДЛАГАТ ИНОВАТИВНАТА УСЛУГА „ЗАМЕСТВАЩА ГРИЖА“
Нов център за подкрепа на хора с увреждания в Пловдив ще осигурява и иновативната услуга „Заместваща грижа“. Тя ще даде възможност на близки на хора, които се нуждаят от постоянна грижа, да ги оставят в центъра до 14 дни годишно, съобщи БНР.
Услугата се прилага за първи път в града. Осигурени са комфорт и среда, близка до домашната. Документи ще се подават на място в центъра. Услугата ще започне да действа след отпадането на ограниченията заради епидемичната обстановка, защото те редуцират социалните услуги от резидентен тип.
В центъра, създаден по оперативната програма за развитие на човешките ресурси, ще работят 17 специалисти. Той ще предлага и стандартни почасови услуги и рехабилитация за хора с увреждания.
„Много е хубаво тук, аз съм търсил такова място – да дойда, да ми помогнат. Открих го“, споделя Илиян, който е с ДЦП.
Очаква се в рамките на проекта до април през центъра да преминат 90 души.