НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.11.2020)

80 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
2301 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 8702 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 75; Бургас – 128; Варна – 271; Велико Търново – 40; Видин – 41; Враца – 26; Габрово – 10; Добрич – 32; Кърджали – 8; Кюстендил – 58; Ловеч – 32; Монтана – 31; Пазарджик – 60; Перник – 31; Плевен – 59; Пловдив – 144; Разград – 37; Русе – 40; Силистра – 21; Сливен – 51; Смолян – 14; София област – 69; София град – 853; Стара Загора – 36; Търговище – 30; Хасково – 12; Шумен – 42; Ямбол – 50.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 74 485. Активните случаи са 49 048. Излекуваните лица са 23 805. От тях 369 са регистрирани през изминалото денонощие.
3715 пациенти с потвърден COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 271 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2981 лица-медицински служители. 80 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 26 от тях са установени при лекари, 25 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 1 – при фелдшер и 18 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 1632. Новите случаи от последното денонощие са 56.

ПО 1000 ЛЕВА ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
За последните две седмици заболеваемостта в страната е над 300 души на 100 хил. население. По тази причина, съгласно плана, който следваме, пристъпваме към реорганизация в здравната система. Това съобщи министър Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет, информираха от пресцентъра на МЗ. За целта е необходим финансов ресурс в размер на около 80 млн. лв., посочи още здравният министър.
Считано от 1 ноември всеки общопрактикуващ лекар ще получава 1000 лв. за проследяване на граждани, при които е установен COVID-19. По това направление месечно ще бъдат осигурявани по 5 млн. лв. Целта е по този начин общопрактикуващите лекари да бъдат мотивирани за проследяване, назначаване на терапия и последващ контрол на здравословното състояние на гражданите.
Друга мярка, която ще бъде въведена, е обособяване на COVID-зони както в някои от столичните ДКЦ-ове, така и в такива в по-големите градове на страната. Предвидените средства на месец са около 3 млн. лв. Към тези структури общопрактикуващите лекари ще насочват пациенти за клиничен преглед, тестване за COVID-19, лабораторно изследване на кръв, а по лекарска преценка – и за образно изследване на бял дроб. Всички служители, които ще работят в COVID-зоните, ще получават допълнителни 1000 лв. над трудовите си възнаграждения. Отделно от това за всеки пациент екипът ще получава по 10 лв. на преглед. Граждани, при които е необходимо болнично лечение, ще бъдат транспортирани от ЦСМП до съответното лечебно заведение. Пациентите, при които е необходимо домашно лечение, ще бъдат проследявани от личния си лекар, както и досега.
За лечебните заведения, които ще осигурят над 50 % от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, по бюджета на Министерството на здравеопазването тази седмица ще бъдат отпуснати до 50 млн. лв., като средствата ще се разпределят по методика на МЗ. Това се очаква да стане на извънредно заседание на Министерския съвет, съобщи здравният министър. По същата линия ще бъдат осигурени и до 15 млн. лв. за закупуване на бързи антигенни тестове.
В новоразкритите към големите болници пунктове за тестване безплатно изследване за COVID-19 могат да получат гражданите със симптоми на инфекциозното заболяване, подчерта министър Ангелов. Предстои до няколко дни той да издаде заповед, с която ще нареди всички лечебни заведения в страната да преструктурират 20% от леглата си за обслужване на пациенти с коронавирусна инфекция.

Д-р Неделчо Тотев алармира: ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ НАЙ-ВЕРОЯТНО НЯМА ДА МОГАТ ДА ПОДПИШАТ ДОГОВОРИ С НЗОК
„Голяма част от общинските лечебни заведения, тип общинска собственост, най-вероятно няма да могат да подпишат договори с Националната здравноосигурителна каса. При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме. Подадени оставки, напуснали медицински сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците“. За това алармира пред БНР д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. По думите му стриктните мерки от пролетта са били само „увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила“:
„Това накара хората сега да не вярват. Българинът е такъв по природа. Българинът е много пъти лъган и когато за пореден го излъжеш или му кажеш нещо преувеличено, той вече не вярва и не се пази“.
Д-р Тотев не приема предложението всички болници да бъдат „мръсни“, защото не всички могат да реагират с адекватно COVID лечение, тъй като „кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват“:
„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме пациенти с COVID. То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, заяви д-р Тотев в предаването „Неделя 150“.
Д-р Неделчо Тотев анонсира, че предстои целият Управителен съвет на Сдружението да подаде оставка: „Законът за лечебните заведения е променен така, че лечебните заведения като търговски дружества отиваме към Закона за публичните предприятия и там ръководните тела не могат да работят в собствените си предприятия, тоест, ако остана на поста, не мога да съм лекар“.

Сдружението за лечение на COVID-19 апелира: НЕОБХОДИМО Е ДА СЕ ОТКРИЯТ КРЪВНИ ЦЕНТРОВЕ В ЦЯЛАТА СТРАНА, ЗА ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ДЕФИЦИТ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
От Сдружение за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма подготвят второ отворено писмо до премиера Бойко Борисов и здравния министър д-р Костадин Ангелов, с искане да бъдат отворени Кръвни центрове в цялата страна, за да могат хората да даряват реконвалесцентна плазма за лечението на пациенти с COVID-19, а не само това да се случва в Националния център по трансфузионнна хематология.
Председателят на сдружението д-р Павлина Михайлова заяви за БНР, че след като с първото им писмо, в което беше поискано Националният кръвен център да работи и през почивните дни, дарители се записват по график чак за след две седмици, тъй като екипа, който прави процедурата е един и не може да обработи повече от 10-12 души на ден.
Д-р Михайлова сподели, че само в събота до сдружението са били подадени 50 искания за кръвна плазма от лекари в цялата страна, но не е имало налична такава. В същото време интересът към даряването е голям, особено след като беше променена възрастовата граница на 65 години. Дневно през сдружението за лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма запитвания за даряване правят между 10 и 20 души. Щом има дарители и лекари да използват тази плазма, трябва да им се даде възможност, смята д-р Павлина Михайлова. Според нея решението за това са повече места за събиране на кръвна плазма. И даде пример: Ръководството на Окръжна болница в София е готово да отдели помещение.
От сдружението осъществяват контакт с дарители, за да са сигурни как се лекува с плазма и разясняват процедурата.

НОВИ МЕДИКАМЕНТИ ЗА ТЕЖКИ НЕРВНО-МУСКУЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЕ ОЧАКВА ДА БЪДАТ ПРИЛАГАНИ У НАС ПРЕЗ 2021
Три нови медикамента за тежки нервно-мускулни заболявания се очаква да бъдат прилагани у нас от следващата година. Сред тях са мускулната дистрофия тип Дюшен и спиналната мускулна атрофия.
500 000 лева струва годишно лечението на пациент до 18 години със спинална мускулна атрофия, като то се поема изцяло от Националната здравно осигурителна каса. Товая обясни в ефира на БНР проф. д-р Ивайло Търнев, който се надява от следващата година да бъдат включени и болните над 18 години.
„Спиналната мускулна атрофия се лекува от една година, но само за детска възраст. Ние се надяваме, че в следващата година тази терапия ще бъде достъпна за всички пациенти, независимо от клиничната форма и независимо от възрастта, защото редица клинични проучвания показват, че тя е ефективна не само в детска възраст, не само при първи тип спинална мускулна атрофия, но във всички възрасти и при всички форми, които са свързани с пета хромозома. Около 100 пациента са в регистъра, но той не е пълен, тъй като доскоро нямаше терапия“, заяви проф. Търнев в предаването “Рано в неделя”.

ОТДЕЛЕНИЕТО ПО НЕОНАТОЛОГИЯ В МБАЛ – ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОРГАНИЗИРА ВИРТУАЛНА „СТЕНА НА РАДОСТТА“
Отделението по неонатология във Великотърновската областна болница организира виртуална „стена на радостта“ и събира снимки на вече пораснали недоносени бебета от региона, съобщи БНР.
Призивът е към родителите е да изпратят снимки на децата преди и сега на електронната поща на великотърновската неонатология – neonatologia_vt@abv.bg. Към момента в отделението са настанени 92 недоносени бебета, като десет от тях са двойки близнаци, посочи началникът на неонатологията д-р Кина Николова. Тя уточни , че най-малкото лекувано и изписано от отделението бебе от началото на годината е било с тегло 950 грама.
Всяка година на 17 ноември се отбелязва Световният ден на недоносеността. През тази година празникът ще бъде виртуален.