НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.10.2020)

ОЩЕ 26 МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
437 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. PCR тестовете направени през последните 24 часа са 4 541. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 30; Бургас – 28; Варна – 35; Велико Търново – 5; Видин – 3; Враца – 6; Габрово – 1; Добрич – 2; Кърджали – 10; Кюстендил – 3; Монтана – 7; Пазарджик – 12; Перник – 8; Плевен – 5; Пловдив – 65; Разград – 2; Русе – 4; Сливен – 13; Смолян – 16; София област – 5; София град – 124; Стара Загора – 28; Търговище – 5; Хасково – 4; Шумен – 7; Ямбол – 9.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 22 743, от които 6 422 са активни. 15 448 са излекуваните лица. 138 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 1 033-ма пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция. От тях 53-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказан COVID-19 у нас, са 1 263. Нови 26 случая са регистрирани през последните 24 часа, като 7 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 8 – при санитари и 1 – при фелдшер.
873 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 11 са новите случаи от изминалото денонощие.

Министър Костадин Ангелов: НЕ СЕ НАЛАГА ВТВЪРДЯВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
“Апелирам гражданите да бъдат спокойни – данните за разпространението на COVID-19 у нас показват, че към настоящия момент не се налага затягане или въвеждане на нови, по-строги мерки. Ще продължим да упражняваме контрол върху спазването на вече въведените противоепидемични мерки“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Към 7 октомври в лечебни заведения са хоспитализирани 1 033 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция, от които 53 са настанени в интензивни структури. В страната са определени 7307 легла за пациенти с COVID-19 в неусложнено състояние и 1 108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Заети към днешна дата са 14% от болничните легла за консервативно лечение и 5% от тези за интензивни грижи. От началото на пандемията до сега заетостта на интензивните легла е около 5%, обясни проф. Ангелов.
Наблюдава се увеличение на броя на заразените с коронавирусна инфекция медицински служители. От началото на пандемията броят им е 1 263. Активни към 7 октомври са 278, хоспитализирани са 43-ма, 6 от тях са настанени в интензивни структури.
От началото на учебната година досега броят на децата с доказан COVID-19, посещаващи детски градини и училища, е 101, карантинираните са 3268. Общият брой на положителните за коронавирусна инфекция учители в детски градини и училища е 133, карантинираните до сега са 119.
„Съобщаваме тези числа, за да покажем къде се намира България и какви са тенденциите.
„По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, на база на последните 14 дни, България се нарежда на 24-то място от 31 страни по заболеваемост, или 43,19 на 100 хил. души население. Страната ни е на 7-мо място по смъртност с 1,19 на 100 хил. души население. Въпреки нарасналата бройка на положителните за COVID-19 случаи, България запазва мястото си и като заболеваемост, и като смъртност“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той даде пример с други европейски държави, където заболеваемостта е нараснала значително: „Например, в Черна гора заболеваемостта е 567 на 100 хил. души население, в Македония е 98,6 на 100 хил. души население, в Босна и Херцеговина – 79,6 на 100 хил. души население. Ръстът в Европейския съюз на 14-дневна база е +23%, което е равно на ръста в България – той също е +23%. За сравнение в Латвия ръстът е с +275%, във Великобритания с +97%, в Словакия с +60%, в Нидерландия с +42%, а в Полша с +55%“.
Спрямо държавите от Балканския полуостров България се нарежда на 5-то място по 14-дневна заболеваемост след Румъния, Македония, Босна и Херцеговина и Албания, и на 4-то място по смъртност след Босна и Херцеговина, Македония и Румъния, стана ясно още от думите на доц. Кунчев.
„Болниците ни са обезпечени с медикаменти, лични предпазни средства и дезинфектанти. Към 7 октомври в няколко области се забелязва увеличение на хоспитализациите: в Благоевград настанените в лечебни заведения пациенти са 168, от които 10 в интензивни структури; в Бургас – 66, от които 2-ма на интензивно лечение; в Пловдив – 99, от които 6 на интензивно лечение; в София – 250, от които 8 на интензивно лечение.” Това съобщи директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов.
По отношение на столицата директорът на РЗИ-София град д-р Данчо Пенчев посочи, че не се наблюдава дифузно разпространение на COVID-19. Той съобщи още, че заради огнище от коронавирус Центърът за настаняване – Военна рампа от днес ще бъде карантиниран.

„МБАЛ – ШУМЕН“ ИЗПИТВА СПЕШНА НЕОБХОДИМОСТ ОТ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„МБАЛ – Шумен“ изпитва спешна необходимост от лекари и медицински сестри, които да работят както в COVID-отделението, така и в другите отделения на лечебното заведение. Това посочва зам.-директорът на болницата д-р Недко Тодоров на заседание на Общинския кризисен щаб в града, информира Zdrave.net.
В Инфекциозното отделение на „МБАЛ – Шумен“ са изградени вече 5 нови стаи с 10 легла, монтира се и нова кислородна инсталация като разширение на съществуващата. Старото Кожно отделение е преместено и в момента целият първи етаж на сградата с още 15 легла също се преустройва за лечение на пациенти с COVID-19, става ясно от съобщение на общината.
Тревога обаче буди нарастващият брой медицински служители в областта, при които е констатиран COVID-19. Данните от Единния информационен портал показват, че към момента те са 31, отбелязва директорът на РЗИ – Шумен д-р Пепа Калоянова.
Във връзка с епидемичната обстановка в областта щабът е взел решение да увеличи проверките за спазване на противоепидемичните мерки. Нощните и увеселителните заведения ще бъдат регулярно проверявани и при системни нарушения ще бъдат налагани санкции по Закона за здравето и Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред в община Шумен.
От Общинския кризисен щаб отново напомнят, че носенето на предпазни маски в затворени помещения е задължително.

8 ДУШИ ОТ ХИРУРГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦАТА В САНДАНСКИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС
8 души от Хирургичното отделение в болницата в Сандански, сред които лекари, медицински сестри и санитари, са с положителни проби за COVID-19. Повечето заразени са без симптоми, информира Zdrave.net.
Отделението спира приема на пациенти. Там ще останат да се лекуват само настанените и оперирани пациенти, а спешните случаи ще се пренасочват към Хирургичното отделение на филиала на болницата в Петрич, съобщиха от РЗИ Благоевград.
Повече подробности за състоянието на заразения медицински персонал, от Здравната инспекция в областния град ще предоставят утре. Направени са тестове и на останалата част от персонала, като резултатите още не са излезли.

ДВАМА ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА ОТ СЛИВЕН СА ПОЛОЖИТЕЛНИ ЗА COVID-19
Двама лекари и медицинска сестра от Сливен, са положителни за COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб.
Установени са контактните лица на медиците, на които е назначена домашна карантина. Няма затворени здравни заведения.
През последното денонощие в областта с COVID-19 са диагностицирани още шест жители на община Сливен, двама на община Нова Загора, двама на община Котел, а един е починал.
Утре предстои всички пансионерите и персонала на Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“, където бе диагностицирана жена с коронавирусна инфекция, да бъдат изследвани с PCR-тест, съобщи директорът на дома Злати Стоянов. Той допълни, че е засилена е дезинфекцията в междублоковите пространства, коридори. Транспортните средства, с които разполагаме, също е засилена дезинфекцията. На персонала се прави филтър.

13 ПАРАЛЕЛКИ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И 3 ГРУПИ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ В ПЛОВДИВ СА ПОСТАВЕНИ ПОД КАРАНТИНА
И в Езикова гимназия “Пловдив” е регистриран положителен случай на коронавирус, съобщи БНР като се позова на информация от Областния кризисен щаб в Пловдив. Един ученик от VIII клас е дал положителна проба за COVID-19, а всички негови съученици – общо 26 деца, са под карантина заедно с техния преподавател по английски език. От днес паралелката минава на онлайн обучение, създадена е необходимата организация, каза директорът на гимназията Николай Радев. Всеки ден в училището се прави необходимата дезинфекция по график, уточни той.
Заразен с коронавирус ученик е установен и в Математическата гимназия. Класът на заразения гимназист няма да бъде поставен под карантина, защото момчето е отсъствало от училище повече от три дни. Ученикът се чувства добре и ако няма симптоми ще се включи в обучението дистанционно. В Математическата гимназия ще бъде направена пълна дезинфекция и допълнителен инструктаж за спазване на мерките.
Още четири са положителните проби в училището в Скутаре. С тях там заразените учители са 11 от общо 15.
На територията на Пловдив и областта от началото на учебната година до този момент са заразени 28 учители с COVID-19 и 7 деца от училища и детски градини. Общо 13 паралелки в учебни заведения и 3 групи в детски градини са поставени под карантина.
Три са положителните проби на медицински лица през последните двайсет и четири часа в Пловдив и областта – на администратор и две медицински сестри от Карлово.
„В Пловдив ситуацията e изключително добре контролирана“, заяви здравният министър професор д-р Костадин Ангелов, който присъства на днешното заседание на Областния кризисен щаб. Той отново потвърди, че към момента не се налага въвеждането на по-строги противоепидемични мерки нито в страната, нито в Пловдивска област.
От началото на епидемията до момента заразените с коронавирус медицински лица в Пловдив и областта са 126, активните случаи са 52.

Д-р Трифон Вълков: НЕ МИСЛЯ, ЧЕ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ БИ ИМАЛО НЯКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ПО ОТНОШЕНИЕ ОГРАНИЧАВАНЕТО НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА
“Нито един от лекарите, които работим на така наречената първа линия, нито един от специалистите, които са пряко ангажирани в диагностиката и терапията на това заболяване, които са запознати в детайли с патогенезата, никой не се е усъмнил, че със застудяване на времето, ние няма да наблюдаваме увеличаване на заболеваемостта. Това нещо е съвсем очаквано”, каза за БНР д-р Трифон Вълков, инфекционист в Инфекциозната болница в София.
Дори и тези мерки, които в момента имаме, които са наложени, които една част от населението спазва, са абсолютно достатъчни, смята инфекционистът.
“Не мисля, че въвеждането на допълнителни ограничителни мерки би имало някакво значение по отношение ограничаването на заболеваемостта. Заболеваемостта не може да бъде ограничена, ако се затвори един град, ако се изолира едно село, ако се затворят две училища”, подчерта д-р Вълков.
Имунната система представлява необятна област, която ние самите не можем да разберем напълно, но винаги съм бил привърженик на теорията, че нашата имунна система няма нужда от активация, изтъкна още Трифон Вълков. Той допълни, че специалистите в тази област твърдят, че стимулирането на имунната система с каквито и да било имуностимуланти по време на острата фаза на една инфекция дори може да бъде опасно, защото крие в себе си риск за отключване на автоимунни процеси.
Според д-р Вълков преди следващата есен няма шанс да получим ефективна ваксина срещу коронавируса.

МВР ЩЕ ЗАСИЛИ КОНТРОЛА ВЪРХУ НОСЕНЕТО НА МАСКИ НА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ЗА ТОВА МЕСТА
МВР ще засили контрола върху носенето на маски на задължителните за това места. От Столичната дирекция на вътрешните работи са категорични, че проверките обхващат цялата градска транспортна мрежа, съобщи БНР.
Полицейските служители основно работят на две места в София – в автобусния транспорт и в метрото. Там се натъкват и на много нарушители на противоепидемичните мерки. В някои от случаите полицаите съставят актове, в други издават предупредителни протоколи, а има и случаи, в които направо разпореждат на нарушителите. Над 250 са случаите до края на септември, в които граждани са хващани от полицията да не носят маски, основно в градския транспорт. На други 472-ма души са връчени предупредителни протоколи от полицаи, отново за нарушаване на противоепидемичните мерки в София.
От Столичната дирекция на вътрешните работи са категорични, че проверките ще продължат по цялата градска транспортна мрежа.