НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.09.2020)

По данни на МЗ: 342 ЛЕКАРИ И 323 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ В БЪЛГАРИЯ СА СЕ ЗАРАЗИЛИ С НОВИЯ КОРОНАВИРУС
33 са медицинските специалисти с COVID-19, които са в болница към днешна дата. Един от тях е настанен в интензивно отделение, а още 160 са на домашно лечение и карат заразата леко. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването за Clinica.bg.
Общо 965 са медицинските специалисти, които са били заразени с коронавирус от началото на пандемията досега. Най-голяма част от тях са лекари – 342, и медицински сестри – 323, сред останалите са фелдшери, санитари, лаборанти и т.н.
За съжаление пандемията застрашава живота и на хората, които се грижат да спасят този на пациентите. Преди броени дни доклад на “Амнести интернешънъл” посочи, че от началото на пандемията досега над 7000 медици са намерили смъртта си в битката със заразата. В България загубихме 11 лекари, загинаха и медицински сестри, шофьори на линейки. Поклон пред паметта на всички тях!

20 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 СРЕД МЕДИЦИ В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
57 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 1220. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 7; Варна – 1; Кърджали – 3; Пазарджик – 4; Пловдив – 5; Русе – 4; Сливен – 2; Смолян – 1; София област – 3; София град – 12; Хасково – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България, са общо 17 146. От тях 4 280 са активни. 12 189 са излекуваните лица. 32 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени 773-ма пациенти с доказан COVID-19, от които 53-ма се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са 965. През последните 24 часа са регистрирани 20 нови случая. 3 от тях са установени при лекари, 10 – при медицински сестри, 4 – при санитари и 3 – при друг медицински персонал.
677 са починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция. През изминалото денонощие е регистриран един нов случай.

ЛАБОРАТОРИИТЕ ЗА PCR ТЕСТОВЕ СТАНАХА 45
Броят на лабораториите в страната, където може да се прави изследване „Полимеразна верижна реакция за доказване на COVID-19″ или накратко PCR вече са 45. Това показва обновеният списък на здравно министерство от днес, информира Clinica.bg.
Броят на лабораториите се увеличава непрекъснато. Само допреди три седмици в страната имаше 41 места, където се извършва изследването, месец по-рано пък ти бяха 38 и т.н. Последните 4 се намират в Плевен, Силистра, Пловдив и София.
Въпреки не малкото лаборатории и досега, които правеха PCR, данните на здравната каса показаха, че малко от тях работят извън кешовите плащания. Разкриването на новите структури обаче вероятно е индуцирано и от целевото финансиране на фонда с 20 лв. по клиничните пътеки за извършването на това изследване.

ДВА ПЪТИ ПОВЕЧЕ СА СЛУЧАИТЕ НА КУ-ТРЕСКА У НАС ПРЕЗ ТАЗИ ГОДНА В СРАВНЕНИЕ С 2019 ГОДИНА
Два пъти повече са случаите на ку-треска у нас през тази годна в сравнение с миналата. Това показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg.
От началото на годината до началото на този месец у нас са регистрирани 82 случая на ку треска срещу 36 за същия период на миналата година. Само за предпоследната седмица в страната са регистрирани 7 нови случая.
Ку-треската се предава чрез вдишване на аерозоли от замърсени с бактерии и изсушени животински урина, изпражнения, козина, при консумация на сурово мляко или през наранена кожа на ръцете, при обработка на животински продукти – месо, кожа, вълна. Най-често от ку-треска боледуват хората, които имат контакт с крави, говеда, овце. Болният не е източник на зараза. За да проучат по-добре разпространението на болестта у нас, от Националният център по заразни и паразитни болести и Агенцията по храните стартираха изследване.
Увеличават се и пациентите с лаймска борелиоза. Осем са регистрираните случаи през 35 седмица на 2020 г., от началото на годината са съобщени общо 136 случая. За същия период през изминалата година са регистрирани 290 пациенти, показват още данните.

ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ ПРОМЕНИ СЪСТАВЪТ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ ПО НАРКОТИЧНИТЕ ВЕЩЕСТВА
Да бъде променен съставът на Националния съвет по наркотичните вещества се предлага в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, публикуван за обществено обсъждане на сайта на МЗ, информира Zdrave.net.
В новия състав председател на съвета ще е министърът на здравеопазването, а заместник-председатели ще са зам.-министър на здравеопазването и зам.-министър на вътрешните работи. Членове на съвета са представители на Президента на Република България и на заинтересованите министерства и ведомства, определени от Министерския съвет.
„Целта е осъществяване на по-ефективна работа на съвета чрез включване на лица, на които контролът върху наркотичните вещества, е в тясната отраслова компетентност“, пише в мотивите на министъра. Зам.-министърът на здравеопазването ще е отговарящият за ресора МЗ и ще бъде включен на мястото на зам.-министър на правосъдието, тъй като в неговите функции е включена дейността на Националния съвет по наркотичните вещества и общинските съвети по наркотичните вещества. Зам.-министърът на вътрешните работи пък ще замени главния секретар на МВР.
„Дава се възможност като членове на Експертния съвет по лечение на зависимости да се включат и други специалисти с опит в лечението на зависимости, като психолози и социални работници, тъй като тяхната професионална компетентност би имала важно значение в работата на съвета“, допълва министър на здравеопазването.
В проекта се предлага още общинските съвети по наркотични вещества да се заменят с областни съвети по наркотични вещества, за да може дейностите по намаляване търсенето на наркотични вещества да бъде ангажимент на всички общини в областта, а не само на общините, които са административни центрове. Предвижда се областните съвети да приемат общинските програми за борба срещу злоупотребата с наркотични вещества, съобразени с Националната стратегия за борба с наркотиците.
Създават се центрове по превенция на зависимости от наркотични вещества в общините, които са административни центрове на области.
В проекта се предвижда и оптимизиране на контрола върху лечението на лица, зависими от наркотични вещества, като наред с регионалните здравни инспекция като контролни органи се определят още Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Националният център по обществено здраве и анализи.

НОВ ДИРЕКТОРСКИ СЪВЕТ В СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ФИЗИКАЛНА ТЕРАПИЯ В „ОВЧА КУПЕЛ“
Министър Костадин Ангелов, в качеството си на принципал на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация, ЕАД в столичния квартал „Овча Купел“, освободи на 8-ми септември настоящия Съвет на директорите на лечебното заведение и назначи нов Съвет на директорите в болницата в състав: д-р Гергана Тодорова, Даниела Цекова и Поля Бузова, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
За изпълнителен директор на лечебното заведение ще бъде определена д-р Гергана Тодорова – лекар с богат административен и управленски опит в системата на здравеопазването, специалист по детска кардиология, здравен мениджмънт и социална медицина.