НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.07.2020)

ОТ 3467 PCR ТЕСТА 188 СА С ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ
188 са новодиагностицираните лица с COVID-19 през последното денонощие. 3467 са PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 6; Варна – 7; Враца – 1; Габрово – 3; Кърджали – 4; Кюстендил – 9; Пазарджик – 2; Перник – 1; Плевен – 9; Пловдив – 25; Разград – 4; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 6; Смолян – 4; София област – 10; София град – 68; Стара Загора – 5; Шумен – 2; Ямбол – 2.
В България към момента са потвърдени 6102 случая на новия коронавирус, от които активни са 2811. Излекувани са вече 3037 лица. 37 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 483. От тях 32-ма се намират в интензивни отделения или клиники.
Националната информационна система показва, че лицата-медицински служители, при които е констатиран COVID-19, са 465. Девет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 5 са установени при медицински сестри, 2 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
254 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Четири са новите случаи от последното денонощие.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО КИРИЛ АНАНИЕВ ПОЛУЧИ НАЙ-ВИСОКОТО ОТЛИЧИЕ НА БЧК
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи най-високото отличие на Българския червен кръст – златен медал за заслуги. Решението на Националния съвет на Българския Червен кръст да награди министър Ананиев е в резултат на последователната му работа с БЧК през годините, доброто сътрудничество с Министерството на здравеопазването и отличната работа по съвместни проекти.
„Доброто партньорство между Министерството на здравеопазването и БЧК се изразява в десетки проекти и програми в интерес на здравето и живота на българските граждани. Истинският хуманизъм се вижда много ярко и сега, по време на пандемията от COVID-19, когато доброволците и служителите на БЧК са на първа линия в подкрепа на медиците и на най-уязвимите групи от населението“, посочи министър Ананиев, след като получи отличието от председателя на БЧК акад. Христо Григоров.

ПЪТУВАЩИТЕ ЗА АВСТРИЯ ОТ БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И МОЛДОВА ЩЕ БЪДАТ ПОСТАВЯНИ ПОД КАРАНТИНА
Пътуващите за Австрия от България, Румъния и Молдова ще трябва да стоят 14 дни под карантина, обяви канцлерът Себастиан Курц, цитиран от чуждите медии. Другият вариант за пристигащите от тези страни е да представят отрицателен тест за COVID-19, информира Clinica.bg.
Още не е ясно кога и къде трябва да бъде направен тестът, но за връщащите се от същите страни, както и от Западните Балкани граждани на Австрия се въвеждат реципрочни мерки – карантина или отрицателен PCR тест. Затова и Курц отправи “спешен призив” да не се пътува до тези страни. В Австрия глобата за нарушения на самоизолацията е до 1450 евро.
Виена ще засили и проверките на границите с Унгария и Словения и ще се преглеждат по-обстойно автобуси и коли на всички пристигащи от Балканите.