НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2020)

2727 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ КЪМ МОМЕНТА СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В БЪЛГАРИЯ
За последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 427 проби, от които 16 са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области е, както следва: Благоевград – 2; Пазарджик – 2; Сливен – 2; София – 10.
2727 са потвърдените към момента случаи на коронавирусна инфекция в България, от които активни са 1019. Излекувани са 1548 лица.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 158 пациенти, при които е доказан COVID-19. От тях 12 са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система към момента у нас са регистрирани 294 лица-медицински персонал, при които е потвърден новият коронавирус. За последните 24 часа не са установени нови случаи.
За изминалото денонощие в България няма нови смъртни случаи на лица с доказана коронавирусна инфекция.

Доц. Ангел Кунчев: ТРЯБВА ДА ПОДДЪРЖАМЕ НАДЗОРА НА ВИСОКО НИВО
„Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ОК. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Той бе категоричен, че ситуацията ще продължи поне още месец-два.
„Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести… Ние щем – не щем, направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения… На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят за системата на общественото здраве… 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“, коментира още той. Една от причините за добрите резултати е, че е бил впрегнат целият ресурс на държавата, допълни още епидемиологът.
Главният държавен здравен инспектор бе категоричен, че и в момента РЗИ работят на пълни обороти, по 32 гранични пункта дежурят здравни инспектори, което струва огромен ресурс на държавата, но тези средства се дават, защото това е необходимо.
Според доц. Кунчев за пореден път е станало ясно, че общинските болници са най-уязвимите структури. Той обаче подчерта, че най-лесно и бързо са се решавали нещата, когато е имало разбиране от страна на ръководителите на лечебните заведения, както и съпричастност от страна на местната власт като предпоставка за добро координираност в работата. Друг важен извод е, че проблемът с кадрите е много тежък: „Няма откъде да се вземат медицински сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай, където за един ден стовариха 30 000 медици в Ухан, а ние и 30 не можем да намерим.“
Главният държавен здравен инспектор се въздържа от прогноза за бъдещето на коронавируса: „Мненията са контрастни – между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак… Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение.“