НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.05.2020)

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ ПРОМЕНИТЕ В ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
Мнозинството в Народното събрание подкрепи на първо четене законопроекта на правителството за мерките след отпадането на извънредното положение на 13-ти май. Промените в закона за здравето дават възможност здравният министър да въвежда „извънредна епидемична обстановка“, съобщи БНР.
В спокоен дебат депутатите прокараха на първо четене промените в Закона за здравето.
Текстовете не срещнаха подкрепата единствено на БСП, които гласуваха въздържали се. Социалистите оспориха прехвърлената отговорност за продължаващите противоепидемични мерки и след извънредното положение изцяло върху министъра на здравеопазването, без да се търси отговорност на цялото правителство.
С измененията в Закона за здравето се предвижда продължаващо действие на социалните и икономически мерки след 13-ти май, когато е краят на извънредното положение. Още 2 месеца ще важат и забраната да се налагат запори, възможността за намаляване на наема на обекти държавна и общинска собственост, забраната за износ на лекарства, както и възможността да не се провеждат обществени поръчки при закупуване на предпазни средства и медицинско оборудване.
На първо четене депутатите решиха да няма външно оценяване на учениците от IV и X клас. БСП, ДПС и „Воля“ дадоха заявки да внесат свои корекции между двете четения на законопроекта.
Още във вторник 12-ти май промените ще влязат в пленарната зала за второ четене. А от четвъртък 14-ти май Народното събрание ще възобнови редовните си пленарни заседания.

401 СА ИЗЛЕКУВАНИТЕ ОТ COVID-19 У НАС
През изминалото денонощие за COVID-19 са изследвани 1397 проби. От тях 54 са дали положителен резултат. Тази информация изнесе секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов.
Случаите на COVID-19, регистрирани у нас до момента, са 1865. Починалите лица са 84, а излекуваните – 401.
Доказаните през последните 24 часа случаи на новия коронавирус, са разпределени по области, както следва: Благоевград – 3; Варна – 2; Пазарджик – 3; Плевен – 4; Пловдив – 1; Силистра – 1; Сливен – 2; София – 28; Стара Загора – 1; Ямбол – 9.
355 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в болници. 43 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
201 от регистрираните случаи на COVID-19 у нас са на лица-медицински персонал. Установени са 9 нови случая сред медици, от които 8 са в София, а 1 – в Ямбол.

ИАЛ СПРЯ ИЗНОСА НА 58 000 ЛЕКАРСТВА
Изпълнителната агенцията по лекарствата е отказала искане на търговци на едро за износ на 58 000 хиляди опаковки лекарства за социално значими заболявания, съобщи БНР като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
Експортът на тези медикаменти и на етилов алкохол е забранен със заповед на министър Кирил Ананиев от края на април тази година. За близо 60 000 опаковки от лекарствени продукти за лечение на диабет, шизофрения и злокачествени заболявания има информация за искане да бъдат изнесени от страната, по данни на ИАЛ.
От Агенцията по лекарствата посочиха за „Хоризонт“, че дори при пълно осъществяване на редовните планови доставки, дори над предвидените в страната квоти, в периода на извънредното положение за тези медикаменти се отбелязва недостиг. Наложената забрана за износ с министерска заповед е, за да се обезпечи лечението на българските пациенти с доставените за страната лекарствени продукти, за които е налице засилен реекспорт. От ИАЛ съобщават също, че има повишено търсене и на лекарствените продукти, съдържащи етанол, и на суровината им, която се използва за дезинфектанти и това води до трудности при задоволяването на повишените потребности от тях на национално равнище. Затова и тези продукти са забранени за износ.

БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧИ МАСКИ ОТ ПОРЪЧКА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ
1,5 милиона медицински маски ще бъдат доставени на 17 страни-членки, сред които и България, в близките дни, информира БНР като се позова на съобщение от Европейската комисия.
Доставката е част от новата поръчка на Комисията, чрез която бе финансирана покупката на 10 млн. маски по линия на извънредния механизъм за директна подкрепа на страните-членки за смекчаване на преките последствия от COVID пандемията и изпреварване на нуждите, свързани с изхода и възстановяването от кризата.
Маските ще бъдат доставени на нуждаещите се региони на седмични партиди през следващите 6 седмици.

30 МЕДИЦИ ОТ МБАЛ -ВИДИН СА ПОДАЛИ ПРЕДИЗВЕСТИЕ
Напрежението в МБАЛ-Видин заради COVID-заразата е голямо и част от медиците напускат – до момента 30 от тях са подали предизвестие, информира Zdrave.net като се позова на телевизия Bulgaria ON AIR.
Близо 200 са заразените с коронавирус в областта, 1/3 от тях са от персонала на болницата. Анализ на областния оперативен щаб показва, че всички заразени във Видинско по един или друг начин са имали пряк контакт с лекари от МБАЛ “Света Петка”, което прави лечебното заведение основно огнище.
“Работата е много натоварена вече, много е тежка. Всички колеги, които останаха да работят, вече са много напрегнати, изнервени”, казва прокуристът на МБАЛ “Света Петка” д-р Ивета Найденова. Отправен е апел към лекари от частните медицински центрове в града, но нито един не се е съгласил да работи в болницата.
“Моля ги да си преосмислят решението. Недопустимо е да моля министър Ананиев да командирова медици от страната при условие, че имаме над 80 в частните центрове”, казва областният управител на града Момчил Станков. В момента в МБАЛ-Видин има необходимост от специалисти в Спешното отделение, Хирургичното отделение и в Кардиологията.

СЕЛО ОСИНА В ОБЩИНА САТОВЧА Е ПОРЕДНОТО ОГНИЩЕ НА COVID – 19
Село Осина в община Сатовча е поредното огнище на коронавирусна инфекция. В последните няколко дни в селото са регистрирани 10 души с положителни проби, съобщи БНР. Расте броят и на настанените за лечение в Гоцеделчевската болница. Спешно за Осина заминаха екипи на Районната здравна инспекция, които изследват контактните лица, а те не са малко, защото никой не е подозирал, че вирусът може да се настани трайно в това изолирано планинско място.
В малките и красиви села на Западните Родопи животът е спокоен и природосъобразен. Поне доскоро беше така. Коронавирусът вся ужас в хората, влезе и през здравите порти на селските къщи. Една от най-вероятните причини е трудовата миграция, запратила повече мъже и по-малко жени в големите градове и в чужбина.
Случаите на дали положителни тестове се увеличават, заедно с това и реалната опасност от карантиниране на село Осина.

МАСОВО ТЕСТВАНЕ ЗА COVID-19 В СОЦИАЛНИТЕ ДОМОВЕ В ПАЗАРДЖИШКА ОБЛАСТ
В социалните домове в Пазарджишка област се извършва масово тестване на обитателите за COVID-19. Към момента са изпратени 145 проби за анализ, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Фани Петрова, информира БНР
“Но нашите екипи продължават да работят и в днешния ден и ще продължат през останалите дни. Обхванат е старческият дом в град Пазарджик, Главиница, в Батак също – Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост, както и Дом за стари хора във Велинград – продължаваме пробонабиране“, обясни ж-га Петрова.

ПОЛИЦЕЙСКИ АВТОПАТРУЛ ОХРАНЯВА МБАЛ-ПАЗАРДЖИК
Две нови медицински сестри от пазарджишката многопрофилна болница са с положителни резултат за COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. Така общо заразените медици в здравното заведение стават 12, като основната част то тях са от Интензивното отделение. Новите случаи обхващат Първо и Второ вътрешни отделения.
Сред заразените е и 7-годишно дете на медик от лечебното заведение.
От днес, 8-ми май многопрофилната болница е под засилено полицейско наблюдение, обясни говорителят на полицията Мирослав Стоянов. Ръководството на областната дирекция и районното управление в Пазарджик са взели решение полицейски автопатрул да извършва обход на територията около и в двора на многопрофилната болница в Пазарджик. Служителите на реда при необходимост ще оказват съдействие на екипите на Спешното отделение, където по принцип има най-много струпване на хора. Успоредно с това полицейските служители ще следят дали хората на територията на лечебното заведение носят предпазни маски.

ЗАПОЧНА ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА COVID-19 В СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Започна изследване за COVID-19 на персонала във всички домове за стари хора, за възрастни с увреждания и в центровете за настаняване от семеен тип за деца и младежи на територията на област Пловдив. Това съобщи областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева, информира БНР.
Изследването се извършва от РЗИ с PCR-тестове. То ще обхване общо 650 служители от 52 социални институции, разположени в 11 общини, като най-големият брой от домовете и центровете (33) се намират на територията на Община Пловдив.
„Важно е да предотвратим риска от заразяване с опасната болест, както и от създаването на огнища на вируса на територията на областта. Създадена е много добра организация, като тестването трябва да приключи до 15-ти май 2020 г.“, обяви Каназирева.

РЗИ-ВАРНА ПРОВЕРЯВА ПЪТНИЦИТЕ ОТ ТРИ ПОЛЕТА ОТ ЧУЖБИНА
Два екипа на Регионалната здравна инспекция във Варна са проверявали пътниците, пристигнали с три полета от Германия, Нидерландия и Великобритания на летището във Варна сред възстановяването на полетите от нискотарифна авиокомпания. Това съобщи областният управител на варненска област Стоян Пасев.
“470 души пристигнаха на летището, а от първия полет около 30% от пътниците са от Варна. Останалите са от други населени места в североизточния район, включително има и от Бургас”, уточни областният управител.
Средно по два полета на ден пристигат от други държави на летище Варна. Само във вчерашния ден 300 души са напуснали Варна и са използвали самолетен транспорт, по-голямата част от тях са заминали за Англия.

В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” СТАРТИРА „ГАЛИЕВА ЛАБОРАТОРИЯ”
В УМБАЛ “Александровска” стартира „Галиева лаборатория”, в която ще се произвеждат два нови радиофармацевтика при пациенти с простатен карционом и невроендокринни тумори, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Вчера за пръв път се проведе позитронно-емисионна томография (PET/CT, ПЕТ-скенер) с нов изотоп (маркиран с 68Ga – PSMA простат-специфичен мембранен антиген). Това е една от най-бързо развиващите се технологии за диагностика и проследяване на пациенти с простатен карцином.
Основание за въвеждането на този метод са неговите висока чувствителност, специфичност и разделителна способност, които предоставят възможност за ранно откриване на рецидиви. В сравнение със съществуващите методи, техниката позволява изобразяване не само на структурните болестни промени, но и на метаболитната активност на заболяването, което е водещо за ранното откриване и оценката на терапевтичния ефект. Към настоящия момент изследването на нуждаещите се пациенти се реимбурсира напълно от НЗОК.
С най-новата придобивка, Клиниката по нуклеарна медицина на УМБАЛ „Александровска” става най-добре оборудвания център в Западна България от технологична гледна точка – разполага с последно поколение апарати за хибридна образна диагностика (PET/CT и SPECT/CT), а също и със собствен циклотронен комплекс за производство на радиофармацевтици (консумативи за ПЕТ-скенера).

150 000 СА ДИСПАНСЕРИЗИРАНИТЕ БОЛНИ СЪС СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ У НАС
150 000 са диспансеризираните болни със сърдечна недостатъчност в България, 90% от тях са диспансеризирани при личните си лекари. Близо 89 000 хоспитализации и 324 млн. лв. от бюджета на НЗОК са данните за лечението на хората с това страдание в болнични условия за миналата година. Числата са предоставени от НЗОК на Института за здравно образование и се отнасят за всички области на страната, информира Clinica.bg.
Най-много хоспитализации са отчетени в болниците в София и Пловдив, а най-малко – в областите Добрич, Видин и Търговище. Очевидно за всички е, че в условията на COVID-19 цифрите за 2020 година ще бъдат различни, заради физическото дистанциране, което наложихме като мярка за справяне с кризата.
Експертите са категорични, че хронично болните пациенти не могат да бъдат оставени без регулярни грижи дори в условията на криза. Въпросът е как това да се случи по начин, който е ефективен и дава възможност за качествена здравна услуга при запазване на физическото дистанциране, доколкото това е възможно.
В Седмицата за борба със сърдечната недостатъчност, която тази година се отбелязва от 4 до 10 май, представители на четири организации – Дружеството на кардиолозите в България, Български лекарски съюз, Институтът за здравно образование и Национална пациентска организация се опитват да дадат отговор на този въпрос и дават насоки за грижата за тези болни в условията на COVID-19.

50 НОВИ ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ЩЕ БЪДАТ ОБУЧЕНИ ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА
Стартира обучението на 50 нови здравни медиатори, което щ епродължи един месец. Това съобщи проф. д-р Ивайло Търнев, председател на Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“. Обучението се организира за девета поредна година от Националната мрежа на здравните медиатори в партньорство с Факултета по обществено здраве към Медицински Университет-София, информира Zdrave.net.
Преподавателите са подготвили „Наръчник на здравния медиатор“, който ще помогне на обучаемите да овладеят материала. Формата на провеждане на изпитната сесия ще зависи от развитието на епидемичната обстановка в страната.
През 2020 г. благодарение на държавни дотации у нас ще работят 260 здравни медиатори в 136 общини.
Докато тече обучението на новите здравни медиатори, екипирани с лични предпазни средства, продължават усилията на Националната мрежа на здравните медиатори за информиране на общностите относно епидемията от COVID-19, начините за предпазване и съблюдаването на противоепидемичните мерки.