НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2020)

КНСБ ПРЕДЛАГА ПЛАТЕН СЛУЖЕБЕН ОТПУСК ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ И ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ
Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната Федерацията на синдикатите в здравеопазването към Конфедерацията на независимите синдикати (ФСЗ към КНСБ) внесе в Отрасловия съвет на здравеопазването искане за промяна на чл. 40 от браншовия отраслов Колективен трудов договор, подписан през 2018 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение на синдиката.
От ФСЗ припомнят записаното в член 40 на КТД, а именно, че за работещите в училищното здравеопазване дните, обявени по независещи от страните по трудовото правоотношение причини като: епидемии, енергийни кризи и др., се считат за платен служебен отпуск по смисъла на чл.161, ал. 1 от Кодекса на труда. Искането на ФСЗ е в текста на този член да се добавят и думите „и за работещите в детското здравеопазване“. По този начин, правото на ползване на такъв отпуск придобиват и медицинските сестри, които работят в детските ясли и детските градини, поясняват вносителите от здравния синдикат.
Медицинските специалисти в детското и училищното здравеопазване изпълняват едни и същи трудови функции в период на извънредно положение, епидемии и др., допълват оттам. Промяната е съгласувана със социалните партньори и подписана от страна на ФСЗ от председателя на федерацията д-р Иван Кокалов. Предстои структурите на ФСЗ да бъдат уведомени за това.

12 СА НОВИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС
593 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Кюстендил и 2 в Смолян, съобщи БНР.
Лабораториите продължават да работят. 233 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 27 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина към 7 април: 332 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 261 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.
Регистрираните случаи в страната са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 10; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 16; София – 351; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.
Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 32. Починалите лица са 24.

ПОДПОМАГАТ БОЛНИЦИТЕ С ПОВЕЧЕ ОТ 40 МЛН. ЛЕВА ОТ ЕС И РЕПУБЛИКАНСКИЯ БЮДЖЕТ
Повече от 40 млн. лева европейски и национални средства ще бъдат насочени за подпомогне на лечебните заведения у нас, за да могат да реагират ефективно в създалата се безпрецедентна ситуация с COVID-19. Това реши правителството, като гласува промени в Оперативна програма „Региони в растеж”, информира Clinica.bg.
Финансирането ще бъде осигурено от недоговорен или спестен до момента ресурс по оперативната програма, който ще бъде пренасочен към приоритетна ос „Регионална здравна инфраструктура”. Средствата ще бъдат използвани за закупуване на оборудване за болнични инфекциозни отделения като инхалатори и респираторни апарати, както и за доставка на лекарства, консумативи, тестове, защитно облекло, лични предпазни средства, маски и др. продукти и услуги, необходими за укрепване на капацитета на лечебните заведения в страната за реагиране на кризата с COVID-19.
Подкрепата ще се предостави на Министерство на здравеопазването, което ще определи вида и броя на необходимото оборудване и медицински консумативи, които да бъдат купени, на базата на текущ анализ на ситуацията, прогнозни данни за разпространение на заразата и планираните мерки от страна на правителството, поясниха от МС.
Изменението на програмата стана възможно в резултат на промените, предложени от страна на Европейската комисия в Общия регламент за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове във връзка със специфичните мерки за мобилизиране на инвестициите в здравните системи на държавите членки и в други сектори от техните икономики в отговор на разпространението на COVID-19, подчертават от правителствената пресслужба.

НАДЗОРНИЯТ СЪВЕТ НА НЗОК УТВЪРДИ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ТЕЖКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е утвърдил изискванията за лечение на тежки заболявания като активен ювенилен артрит и улцерозен колит при деца под 18 години, болест на Крон, псориазис, диабет, епилепсия и други. На заседание, проведено на 6-ти април, са гласувани също правилата за провеждане на поддържащо лечение при пациенти с наличие на трансплантирани тъкани и органи, информира Clinica.bg. Дава се възможност лекарствените продукти да са в количества за срок до 365 дни. Преценката за какъв срок да бъде издаден протокол за всеки отделен пациент е отговорност на съответния специалист или специализирана комисия, пише в документите. За да си получат лекарствата, хората трябва да имат “Протокол за предписване на лекарства, заплащани от НЗОК/РЗОК”, на базата на който се издава решение на специализирана комисия.
Надзорът е утвърдил и списък с диетични храни за специални медицински цели, заплащани напълно или частично от бюджета на НЗОК, като е възложено на управителя на касата да го публикува на интернет страницата на осигурителната институция. Утвърдена е и стойността до която НЗОК заплаща за всяка група медицински изделия в болниците и извън тях.
Предстои НЗОК да проведе и търг за изработване и доставка на Европейски здравноосигурителни карти.

ПРИЛОЖЕНИЕТО VIRUSAFE ВЕЧЕ Е ДОСТЪПНО ЗА ВСИЧКИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА СМАРТФОНИ
Българското приложение за хора със симптоми на COVID-19 Virusafe вече е достъпно за всички потребители на смартфони. Чрез него личните лекари, болниците и полицията ще имат достъп до карта на най-засегнатите от вируса райони в страната и ще могат да следят симптомите на всички потребители, съобщи БНТ.
При регистрацията приложението ще изисква въвеждане на лични данни, до които достъп ще имат единствено Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.
Целта на апликацията е въведените от всеки симптоми да стигнат до личните лекари. Така те ще могат да се свържат с рисковите пациенти и да ги консултират дали трябва да си останат вкъщи, или да постъпят в болница.
Използването на приложението е доброволно и безплатно. За да бъде активирано, потребителят трябва да изпрати есемес, който също е безплатен. При регистрация на хора, върнали се от чужбина, приложението автоматично ще известява полицията, когато задължителният срок за карантина на тези хора е изтекъл.

НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО” ОСИГУРИ ЗАЩИТНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ПО ИНФЕКЦИОЗНИ И ПАРАЗИТНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ „ПРОФ. ИВ. КИРОВ”
Националната кампания на Български лекарски съюз и БАПЗГ „ЗА ГЕРОИТЕ В БЯЛО“, зад която с името и лицето си застана футболната звезда Димитър Бербатов продължава.
В Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Ив. Киров“ вече пристигнаха: трислойни маски – 150 бр.,маски за многократна употреба – 10 бр., маски FFP2 – 60 бр., защитни очила 46 бр., защитни облекла за еднократна употреба – 150 бр., ръкавици – 200 бр., калцуни – 10 бр., гащеризони – 20 бр., шлемове – 150 бр., дезинфектант 204 литра.
„ Искрено се надяваме, че ще успеем да помогнем на лекарите и специалистите по здравни грижи да се почувстват по-сигурни и спокойни за собственото си здраве, докато отново съберем и изпратим лични предпазни средства и дезинфектанти. Защото всички, които изпълняват задълженията си в полза на обществото и с риск за себе си, заслужават адмирации, уважение и признателност!”.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЗНА ТРИ ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА НАЦИОНАЛНО ПРЕДСТАВИТЕЛНИ
Правителството призна три пациентски организации за национално представителни на днешното си заседание, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствения пресцентър. Това са Асоциацията на родители на деца с епилепсия, „Българската асоциация за невромускулни заболявания и Център за психологически изследвания. Срокът на представителността им е четири години.
От пресцентъра на МС уточняват, че Асоциацията на родители на деца с епилепсия осъществява дейност в обществена полза, като съдейства за социалното приобщаване на децата, младежите и възрастните, страдащи от епилепсия и за подобряването на техните условия на живот. Българската асоциация за невромускулни заболявания осъществява дейност в обществена полза като доброволна и независима организация, призвана да отговори на потребностите на болните от невромускулни заболявания. По отношение на Центъра за психологически изследвания от правителството заявяват, че той осъществява дейност в обществена полза чрез информиране и кариерното консултиране на хора с увреждания за определяне на най-подходящите професии, специалности, области на образование и обучение. Организацията съдейства и при назначаване и започване на работа.

ЯПОНИЯ ДАРЯВА НА БЪЛГАРИЯ ПРОТИВОГРИПНО ЛЕКАРСТВО ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Японското правителство ще предостави безвъзмездно на България противогрипното лекарство Авиган. То ще бъде използвано за лечението на заболелите от коронавирус. Това съобщи на страницата си във Фейсбук вицепремиерът Екатерина Захариева, информира БНТ.
“Само солидарни и обединени можем да се справим с предизвикателството COVID-19. Искрено желая на японския народ, с когото ни свързват топли и приятелски чувства, скорошно преодоляване на кризата. Миналата година чествахме 110 години от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни, които съм сигурна, че ще продължат да се развиват и задълбочават”, пише още вицепремиерът и външен министър Захариева.

УЧЕНИ ОТ БАН ПОДПОМАГАТ ДЕЙНОСТТА НА НОВООТКРИТАТА ЛАБОРАТОРИЯ ПО ВИРУСОЛОГИЯ В „ПИРОГОВ”
Учени от Института по молекулярна биология на БАН подпомагат дейността на новооткритата лаборатория по вирусология в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов”, специално оборудвана за диагностициране на COVID-19, съобщи БНТ.
Екипът се включва в ефективното разработване на лабораторията, като предоставя изследователския си опит и знания в областта на вирусологията. Учените ще работят ежедневно с колегите си от болницата във всички стъпки по обработването на пробите за наличие на коронавирус.
Освен изследователите, които вече са в лабораторията, Институтът по молекулярна биология е готов да предостави и още специалисти. Ръководител на екипа е директорът на Института по молекулярна биология проф. Ива Угринова.

ФИРМА ДАРИ НА БОЛНИЦИ КОНТЕЙНЕРИ ЗА ЕДНОКРАТНА УПОТРЕБА ЗА ОПАСНИ БОЛНИЧНИ ОТПАДЪЦИ
УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” получи дарение от 500 контейнера за опасни отпадъци, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Получените контейнери са част от дарението, което направи “Пиринпласт“ АД – град Гоце Делчев през Министерство на околната среда и водите.
Българският производител дари 5000 от своите контейнери за еднократна употреба за съхранение и извозване на опасни болнични отпадъци. Дарението се разпределя през Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда както следва: 1000 броя на Военномедицинска академия, 500 броя за УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, 500 броя за болница „Майчин дом“, 1000 броя за ПУДООС, 500 броя за Медицински институт на МВР, 500 броя за УМБАЛСМ „Пирогов“, 1000 броя на болници, базирани в Източна България.

В УМБАЛ „СВ. МАРИНА” – ПЛЕВЕН СИМУЛИРАХА ОПЕРАЦИИ С РОБОТ ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
В университетската болница „Света Марина” в Плевен се проведоха няколко симулационни обучения по време на робот-асистирани операции за поведение на здравните специалисти при лечение на пациенти с наличие на симптоми или доказан коронавирус. Екипите от лекари и медицински сестри тренираха поставянето на специално предпазно облекло и режим на работа в среда с COVID-19, информира Clinica.bg.
Благодарение на трите робот-асистента, лекарите на УМБАЛ „Света Марина” биха могли да провеждат визитации и консултации на оперираните пациенти „от разстояние”, без да е необходимо физически да ги посещават в болницата, съобщиха от лечебното заведение. Концепцията за „пренесено присъствие” от съвременната роботика и телемедицината ще спомогне за запазване на здравето на медицинските специалисти, чиято експертиза е от особена важност за справяне със сложната епидемична обстановка в момента.
Чрез възможностите на Телекомуникационния ендоскопски център към МУ-Плевен симулационните обучения по време на робот-асистирани операции се записват и наблюдават по време на онлайн обучението на студентите. На живо, във виртуалните класни стаи, се излъчват и визитациите с робот-асистентите, като по този начин се провеждат клинични занятия със студенти по време на дистанционното обучение в условията на извънредно положение, съобщават медиците. И допълват, че в условията на задълбочаваща се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19, УМБАЛ „Света Марина” – Плевен работи при строг санитарно-пропускателен режим и спазване на всички противоепидемични мерки. Болницата извършва единствено неотложни операции на пациенти с онкологични заболявания.

7 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА И 34 ПРОКУРОРСКИ ПРЕПИСКИ ЗА ЛИЦА, НАРУШИЛИ КАРАНТИНАТА В СОФИЙСКА ОБЛАСТ
Над 4 100 са извършените проверки за спазването на задължителната 14-дневна карантина на територията на Софийска област от началото на извънредното положение до сега, информира БНР като се позова на съобщение от Софийската окръжна прокуратура. За същия период за спазване на заповедите на министъра на здравеопазването са били проверени близо 2 700 търговски обекта.
1 327 са били проверените карантирани лица. За нарушение на противоепидемичните мерки са били образувани 7 досъдебни производства и 34 прокурорски преписки.
След извършените под надзора на Софийската окръжна прокуратура и 9-те районни прокуратури към нея съвместни проверки на търговски обекти от органите на Областната дирекция на вътрешните работи – София, Регионалната здравна инспекция и други контролни органи, са били съставени 73 акта за административни нарушения, свързани с противоепидемичните мерки. За нарушителите е предвидено наказание глоба в размер 5 000 лева, уточняват от държавното обвинение. Проверките на търговски обекти, обществени места и на лица, поставени под карантина, ще продължат.

ОСТАВАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА ЗА ДОСТЪП ДО СТОЛИЧНИТЕ ПАРКОВЕ
Без промяна остават ограниченията за достъп до парковете и планините около София, до края на Великденските празници. Това каза през БГНЕС столичният кмет Йорданка Фандъкова, информира Zdrave.net . Обмисля се обаче облекчение за достъпа на семейства с деца.
Кметът Фандъкова вече е обсъдила с ръководството на Националния оперативен щаб и с премиера Борисов въвеждането на облекчаване на достъпа до парковете и до планините около София.
„Преди два дни обсъждахме варианти за облекчаване на част от мерките, когато е възможно. За мен в момента е най-важно да посрещнем според специалистите наближаващия пик по време на великденските празници, така че мнението ми е, че до края на великденските празници не бива да се правят промени в режима. Заедно с това мислим и сме готови да създаваме организация за постепенно облекчаване особено на първо време за семействата с деца. За мен те са най-потърпевши от стоенето вкъщи. За малките деца е полезно да са навън известно време и някак си и за родителите е облекчение. Отново ще кажа, за това говорим след великденските празници”, подчерта тя. Кметът добави още, че ще бъде създадена организация за недопускане на струпване на хора през храмовете за Цветница и Великден.

ПРАВЯТ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 НА 1000 ДУШИ В БАНСКО
Хиляда души от Банско ще бъдат тествани за наличие на вирусна инфекция и изградени антитела срещу COVID-19. Това обяви на брифинг кметът на общината Иван Кадев. В момента се създава организация за масовия скрининг, информира БНР.
По-рано днес премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил масирани тестове в Банско. След проведени разговори с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и Районната здравна инспекция общинският кризисен щаб започва подготовката за масовото изследване, което ще бъде проведено в Медицинския център в града „Свето Благовещение“, обясни кметът Кадев и назова групите, с които ще стартира скрининга: „По виждането на компетентните органи най-напред ще бъдат тествани личните лекари, Спешният център, полицейските служители, служителите на противопожарната охрана. Ще бъдат тествани и тези служители от общинската администрация, които непрекъснато са били на работа, а също така ски-учителите, работещите в хотелските комплекси, спасителната служба и други. “ Изследването е насочено към два показателя – наличието на коронавирусна инфекция в момента и изградени антитела след прекарано заболяване.

СПЕЦИАЛИСТИ ПО КОНСЕРВАЦИЯ ИЗЛЯЗОХА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПРЕПОРЪКИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ В ХРАМОВЕТЕ
Специалистите по консервация и реставрация към Националната галерия излязоха със специални препоръки относно дезинфекцията в храмовете. Според тях иконите и металните им обкови, елементите от дърворезба и позлатените повърхности, където ги има, имат различна материална специфика и по различен начин трябва да бъдат почиствани, съобщи БНР.
Използването на дезинфектанти на спиртна или хлорна основа категорично е противопоказно и може да разтвори боите на иконите. Как трябва да става почистването коментира пред БНР Милена Донкова – главен реставратор в Лабораторията по консервация и реставрация към Националната галерия:
“В храмовете има произведение на изкуството и е необходимо тези процедури да се извършват с повишено внимание. Важно е подобен тип препарати да нямат директен контакт с повърхността на произведенията. Това може да стане с полагането на стъкла пред иконите, най-вече пред целувалните иконите. Това стъкло може директно да се дезинфекцира.”

ЗДРАВНИ МЕДИАТОРИ ИНФОРМИРАТ РИСКОВИ ОБЩНОСТИ ЗА КОРОНАВИРУСА
Над 200 са здравните медиатори в България. Те работят в 131 общини в 27 области.
В момента здравните медиатори са на терен, в рискови общности, информира БНР.
Мануш Маринов работи като здравен медиатор към Община Червен бряг. Един от последните му ангажименти е да открие младо семейство, тъй като съпругът се връща от Англия и трябва да го уведоми да спазва 14-дневния карантинен срок.
“В началото хората не бяха толкова дисциплинирани, не бяха научили толкова много за коронавируса и се движеха съвсем спокойно, без да има страх в тях, но в последно време забелязах, че вече да добре осведомени, повечето от възрастните хора спазват всички норми, засега”, разказва Маринов.
Мануш Маринов помага на възрастните хора като купува лекарства за някои от тях. Разлепил е повече от 350 информационни брошури за коронавируса. “От все сърце ги умолявам да си останат по домовете, това е най-важното. Да спазват хигиенните условия, хигиенните изисквания. Колкото по-често мият ръце и лице, толкова по-добре”, допълва медиаторът.
Предпазни средства за медиаторите са осигурени от Сдружение “Национална мрежа на здравните медиатори”. В момента събират средства за купуване на консумативи за здравните медиатори.

ОЩЕ 30 000 ЩЕ МОГАТ ДА РАЗЧИТАТ НА ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ
Още 30 00- души – самотно живеещи възрастни, хора с увреждания и поставени под карантина – могат да бъдат включени в схемата “Патронажна грижа” на ОП “Развитие на човешките ресурси”. По тази схема са отпуснати още 45 милиона лева, за да могат общините да разширят дейността ѝ, съобщи БНР.
Към момента над 13 000 души получават грижа по домовете си. Има ресурс към схемата да се включат и местните власти, които до момента не са го направили.
Пред БНР зам.-министърът на социалната политика Зорница Русинова коментира, че в момента 156 общини работят по схемата “Патронажна грижа”, 45 от тях вече са поискали да разширят дейността си, а 20 заявки вече са обработени. Към днешна дата още 7 000 нуждаещи се са включени в схемата за патронажни грижи. Само в Пловдив хората, които вече ролучават такава помощ са над 1500.
Утре социалното министерство ще дава разяснения чрез видеовръзка как да се кандидатства по схемата.

ОБЩИНСКИТЕ СЪВЕТНИЦИ В ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ОТЛОЖИХА РЕШЕНИЕТО СИ ЗА БЪДЕЩЕТО НА БОЛНИЦАТА В ГРАДА
Местният парламент на Гоце Делчев отложи вземането на решението за бъдещето на МБАЛ „Иван Скендеров”. Днешното заседание се провали с мотив, че поради създалото се напрежение то трябва да бъде отложено за понеделник. През това време общинските съветници искат да продължат обсъждането на казуса с напусналите лекари. Местният парламент трябва да реши ще смени ли директора на лечебното заведние и как то ще продължи да функционира, информира Clinica.bg.
Проблемите в MБАЛ „Иван Скендеров” започнаха с колективните оставки на 14 лекари и ескалираха дотам че в момента тече проверка на ВАС.
Медиците се оттеглиха през март в знак на протест срещу начина, по който сегашния директор д-р Владислав Улевинов управлява болницата. След като обаче настана кризата с COVID-19 медиците в знак на солидарност решиха да отложат напускането си. Към исканията им обаче не е взето отношение от страна на ръководството и така на практика вече 10 от общо 14 напуснали лекари не работят в болницата. Това породи недоволство сред местните граждани, които подадоха редица сигнали, след което прокуратурата влезе на проверка в лечебното заведение. В края на миналата седмица общински съветници от три политически партии в Гоце Делчев внесоха искане за свикване на извънредно заседание.