НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.12.2020)

БАПЗГ ПОДКРЕПИ ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ В ИСКАНЕТО ЗА СИГУРНОСТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя апела на Българския лекарски съюз за необходимостта от подобряване на диалога между БЛС и Националната здравноосигурителна каса като договорни партньори по Националния рамков договор 2020–2022. Това се заявява в позиция на БАПЗГ, изпратена до премиера и председателя на БЛС, съобщиха от Zdrave.net.
„Финансирането на лечебните заведения по разписани ясни правила ще гарантира дейността им, ще облекчи затрудненията в ежедневната работата на медицинските специалисти, ще намали рисковите ситуации и напрежението сред пациентите“, категорични са от Асоциацията на професионалистите по здравни грижи. От там настояват за по-добър диалог между институциите, бързи и работещи решения, които са насочени към ефективното и навременно подпомагане на работата на медицинските специалисти от болничната и извънболничната помощ и подчертават, че днес, повече от всякога, е нужно обединение, а не разединение.
„Само чрез договорените в НРД условия за адекватно финансиране на медицинските дейности и здравните грижи ще се преодолее напрежението в системата на здравеопазване и негативните обществени нагласи, че държавата ни трудно се справя с нарастващата пандемия“, пише още в позицията на асоциацията.
В заключение те посочват, че се надяват с добра воля диалогът между БЛС и НЗОК може да се подобри, за да се гарантира сигурност и предвидимост на заплащането на непосилния труд на всички медицински специалисти не само в условията на продължаваща пандемия от COVID-19, а и след това. Нека обединим усилията си в името на живота, призовават от БАПЗГ.

ДЪРЖАВИТЕ ОТ ЕС ЕДИНОДУШНО ОСВОБОДИХА ОТ ДДС ВАКСИНИТЕ И ТЕСТОВЕТЕ ЗА COVID-19
Държавите-членки от ЕС единодушно приеха днес новите мерки, с които се освобождават болниците, практикуващите лекари и физическите лица в ЕС от заплащане на данък върху добавената стойност (ДДС) при закупуването на ваксини срещу коронавирус и комплекти за тестване, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на ЕК.
Новите правила бяха предложени от Комисията от 28 октомври т. г. (като част от Съобщението относно допълнителни мерки във връзка с COVID-19) и с тях се цели да се осигури подобрен достъп на по-ниски цени до средствата за предотвратяване, откриване и лечение на коронавирус.
Мерките позволяват на държавите от ЕС да въведат временно освобождаване от ДДС за ваксини и комплекти за тестване, продавани на болници, лекари и физически лица, както и за тясно свързани с тях услуги. Понастоящем държавите членки могат да прилагат намалена, но не и нулева ставка на ДДС върху продажбите на ваксини, а за комплектите за тестване не е възможно дори облагането с намалена ставка. Съгласно изменената директива държавите членки ще могат при желание да прилагат намалена или нулева ставка за ваксини и комплекти за тестване.

7000 ПАЦИЕНТИ У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЧНИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
577 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. През последните 24 часа са направени 1424 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 85; Варна – 126; Велико Търново – 1; Видин – 11; Враца – 2; Добрич – 20; Кърджали – 1; Кюстендил – 20; Ловеч – 5; Монтана – 2; Пазарджик – 5; Плевен – 21; Пловдив – 14; Разград – 1; Сливен – 27; София област – 18; София град – 190; Стара Загора – 6; Търговище – 3; Шумен – 1; Ямбол – 8.
В България към момента са потвърдени общо 161 421 случая на новия коронавирус. Активните случаи са 94 378. Излекуваните лица са 62 246. От тях 1573 са регистрирани през последното денонощие.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 7000 пациенти. От тях 516 се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че при 6935 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 46 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 10 от тях са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 7 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
4797 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 68.

Министър Костадин Ангелов: НЕОБХОДИМИТЕ ХЛАДИЛНИЦИ ЗА ПОСРЕЩАНЕ НА ПЪРВАТА ДОСТАВКА С ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА НАЛИЦЕ
Всички помещения, в които ще се поставят хладилниците, ще отговарят на размера им. Там, където е необходимо, вече се прави ремонт. Отделни малки хладилници за съхраняване на ваксината ще има в мобилните екипи, при общопрактикуващите лекари, лечебните заведения, линейки, лекарските кабинети в училищата.Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг след среща с директорите на шестте РЗИ, отговарящи за организацията по ваксинирането срещу COVID-19, информира Zdrave.net.
„Задачата на Районните здравни инспекции е до четвъртък да изготвят списъците с желаещи медици, които да се включат в първа фаза. След това да изработят с останалите директори на РЗИ, за да уточнят логистиката и бройката. В понеделник ще се съберем отново, за да уточним всички специфики на съответните райони“, уточни министър Ангелов.
По думите му до края на годината ще бъдат сключени договорите за доставка на хладилниците, а в началото на следващата година ще бъдат доставени.
„Най-важното е, че необходимите хладилници за посрещане на първата доставка с ваксини срещу COVID-19 са налице“, завърши той.

РЗИ-БУРГАС ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С ХЛАДИЛНИК, В КОЙТО ЩЕ СЕ СЪХРАНЯВАТ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Хладилникът, в който ще се съхраняват ваксини срещу COVID-19, пристигна в Бургас. Той бе монтиран в специално пригодено за целта помещение в двора на РЗИ, информира БНР.
Христо Царев, представител на фирмата доставчик поясни: “Това е един от нашите ултра нискотемпературен фризер, който ще свърши идеална работа за съхранение на ваксините срещу COVID-19. Фризерът поддържа температура от -40 до -86 градуса. 700 литра е капацитетът на този модел. По препоръка на производителя “Пфайзер” ваксините могат да се съхраняват до 6 месеца”.
Капацитетът на хладилника е за 175 500 дози ваксини, които ще бъдат предназначени за трите области Бургас, Сливен и Ямбол, съобщи д-р Величка Григорова от РЗИ. 7 000 души подлежат на ваксинация на първи етап, списъците обаче още не са изготвени. “Рано е за това. Таргетната група на първа фаза е определена. Това може да стане много бързо, тъй като БЛС, Съюзът на зъболекарите, на фармацевтите могат да дадат списъци на хората, които са членове на тези организации. Оттам насетне трябва да се получат списъци на желаещите, защото ваксината е препоръчителна”, уточни д-р Григорова.
Кметът на Бургас Димитър Николов посочи: “Очакваме, разбира се, Европейската комисия да одобри ваксините, които ще бъдат валидни за България, конкретно за нашия регион”.

БЪЛГАРСКИТЕ ЗЪБОЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ЗА ДОСТЪП ДО РЕГИСТРИТЕ НА ЗАРАЗЕНИТЕ И БОЛЕДУВАЩИ ОТ COVID-19
Българските зъболекари настояват за достъп до регистрите на заразените и боледуващи от COVID-19. Това стана ясно от думите на председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред БНТ, информира Zdrave.net.
„В момента организацията е такава, че общопрактикуващите лекари имат достъп до този регистър, за разлика от лекарите по дентална медицина“, уточни д-р Шарков .
„Ситуацията е, че всеки който влезе в кабинета, ние го поемаме. Работим в непрекъснат риск, не знаем дали пациентът е преболедувал коронавируса или в момента е болен. Но рискът не е само за нас – той е и за пациентите след него, да не говорим за персонала, който работи в кабинетитe и клиниките“, обясни д-р Шарков и допълни, че не може да се разчита единствено на добросъвестността на пациентите.
Той съобщи, че още в началото на пандемията през март БЗС е сформирал Кризисен щаб, който е написал и разпратил инструкции до всички дентални лекари, като в тях са били подробно разписани начините на предпазване и цялостно поведение в тези специфични условия, при отделяне на специално място и на триажа по телефона.
„На нито един пациент не е била отказана помощ, в нашите кабинети винаги е била провеждана стриктна асептика и антисептика, спазвана е дистанция и в чакалните не са допускани повече от двама или дори по един чакащ пациент“, допълни д-р Шарков. Той обясни, че в тяхната гилдия също има заразени с коровавируса, има и починали.
„Искам обаче да кажа и още нещо – двама колеги в момента са доброволци и работят в COVID отделение в болницата във Видин, където знаете колко тежко е положението, а и те не го изтъкват. Това са д-р Петкана Поломска и д-р Страхил Станков – за първи път казвам имената им“, каза председателят на БЗС. Той обърна внимание на факта, че българинът, за съжаление, неглижира здравето на устата и устната хигиена, и препоръча стриктно спазване на хигиенните правила – редовно миене на зъби, изхвърляне на четката след боледуване, използване на дезинфекциращи средства за зъбни протези и за обща орална хигиена, особено сега.
Д-р Шарков обясни, че ръководството на БЗС поддържа непрекъсната връзка с Координационния щаб и здравното министерство, за да се уточни дали лекарите по дентална медицина ще бъдат включени още в началото във ваксинациите заедно с медиците на първа линия.
Предстоят и преговори с Надзорния съвет на НЗОК, за да бъдат запазени условията на мерките, каквито са в момента, допълни д-р Шарков. В този връзка той посочи, че много негови колеги са се възползвали от мярката 60/40, от програмата за подкрепа на малкия и средния бизнес, включени са били и в схемата за заплащане на 85% от заработеното през минал период.
„Сега ще търсим начини тези условия да бъдат запазени и догодина“, каза още д-р Шарков.

ПРЕОБРАЗУВАХА ОЩЕ ЕДНО ОТДЕЛЕНИЕ В УМБАЛ -СТ. ЗАГОРА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Очаква се днес с нови 23 легла да бъде увеличен капацитетът на Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора. За целта още едно отделение на лечебното заведение ще бъде преобразувано за лечение на хора с COVID-19, съобщи БНР.
„В средата на месец декември спира дейността клиниката по кожни болести, клиниката по УНГ, клиниката по очни болести. Там остават само колеги и медицински сестри, които са на разположение, всички останали ще бъдат в отпуск“, уточни за БНР проф. Йовчо Йовчев – директор на болницата, която от днес трябва да разполага с общо 173 легла.

В БОЛНИЦАТА В ДЕВНЯ ВЕЧЕ ФУНКЦИОНИРА COVID ОТДЕЛЕНИЕ
В „МБАЛ-Девня“ вече функционира COVID отделение, осигурена е необходимата апаратура и персонал, информира БНР като се позова на съобщение на Васил Пасев, областен управител на Област Варна.
Кметът на Девня Свилен Шитов каза, че финансирането за оборудването идва от девненските заводи, а от общината ще осигурят допълнителни средства за всички медицински лица, работещи в отделението. За около месец е извършен ремонт на COVID сектора.
Лечебното заведение предоставя 24 легла за пациенти с коронавирус, обясни още той. По думите му, заболеваемостта от COVID в общината е ниска, а преболедувалите общински служители вече са се върнали на работа.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА ДОСТАВЯ ДОПЪЛНИТЕЛНО ОБОРУДВАНЕ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Започнало е доставянето на допълнително медицинско оборудване от апарати за подаване на въздух под налягане и кислородни бутилки за COVID отделенията в общински болници и за социалните домове на Столична община. Това бе докладвано от дирекции „Здравеопазване“ и „Аварийна помощ и превенция“ по време на заседанието на Софийския оперативан щаб, съобщиха от пресцентъра на общината. По предложение на кмета на София Йорданка Фандъкова средства, постъпили като дарения по дарителска сметка на Столична община за овладяване разпространението на COVID-19, са насочени за закупуване на важна медицинска апаратура.
Доставени са 10 броя апарати за подаване въздух под налягане с кислородна маска и адаптор за кислород и овлажнител. Те са предназначени за четирите общинските многопрофилни болници, в които се лекуват пациенти с коронавирусна инфекция. На Първа МБАЛ – три апарата, на Втора МБАЛ – един апарат, на Четвърта – два и на Пета МБАЛ – три апарта, информира Zdrave.net.
Закупени са също и 40 бр. кислородни бутилки, от тях 30 бр. бутилки от 50 литра, с работно налягане 200 Bar, които се доставят също в четирите общински многопрофилни болници, а 10 бр. кислородни бутилки по 7,5 литра, работно налягане 200 Bar, се предоставят на социалните домове. Закупени са и 40 медицински редуцир вентили с ротаметър и овлажнител за кислород.
В момента в общинските многопрофилни болници се лекуват 235 болни с коронавирусна инфекция, от тях 8 пациенти са в интензивно отделение.
Решение за използване на средствата в дарителската сметка в размер на 59 760 лева с ДДС за закупуване на медицинското оборудване бе взето на 26 ноември от Столичния общински съвет, а доставките се извършват от Общинската дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

ДАРИТЕЛИ И ОБЩИНА БУРГАС ОСИГУРИХА КИСЛОРОДНИ КОНЦЕНТРАТОРИ ЗА БОЛНИТЕ ОТ COVID-19 В „УМБАЛ- БУРГАС“
Дарители и Община Бургас осигуриха кислородни концентратори за болните от COVID-19 в „УМБАЛ- Бургас“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от болницата.
Шест апарата са доставени в болницата и вече се използват в новоразкритите COVID звена. Кислородните концентратори извличат кислород от въздуха, не е нужно да се включват към инсталация, мобилни са и могат да се ползват от много пациенти. Те подпомагат дишането при пациенти с дихателна недостатъчност.
Част от концентраторите са закупени със средства на Община Бургас, други са от дарители – инж. Иван Кузманов и бургаски стоматолози, които желаят да запазят анонимност. Фирма “Адапт”, от която са закупени машините, дари 5 пулсоксиметъра за измерване на сатурация (нивото на насищане на кръвта с кислород).
В момента в целия терапевтичен корпус на „УМБАЛ-Бургас“, където са новоразкритите COVID отделения, се прекарва нова кислородна инсталация, чието изграждане и материали са осигурени както от дарители, така и със собствени средства на болницата.
Отделенията, които досега се помещаваха там, не използваха кислород в обичайната си дейност и затова инсталацията в този корпус е само частична. Сега тя ще обхване всички COVID звена. Изграждането е на финален етап и когато се пусне, кислородните маски на пациентите ще се включват директно към изводите в стената. Дотогава болницата ще осигурява кислородолечението с мобилна апаратура.

КАЗУСЪТ С НОВОРОДЕНОТО С COVID-19 Е РАЗРЕШЕН
Майката на 28-дневно бебе с COVID-19 алармира, че в болницата в Хасково няма обособено отделение за деца. Майката и детето ѝ били насочени към детското отделение в лечебното заведение, а оттам – в инфекциозното. След два часа чакане за рентгенова снимка и потвърждаване на диагнозата, те били настанени в инфекциозното отделение, но в стая с възрастни болни, съобщи БНР.
Майката Жанет Маринова настоява да бъдат преместени в някоя от специализираните болници в страната: „Няма никакви условия за гледане на малко дете. Аз съм с отрицателна проба“.
Директорът на РЗИ – Хаскова д-р Соня Димитрова поясни: „Информирани сме. Предала съм информацията на националния координационен щаб и колегите ще потърсят място за детето“.
Два часа след излъчване на репортажа, майката съобщи, че с бебето вече са сами в стая, за детето е осигурена кошара, сменено е и лечението.

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ СТАРТИРА ДОБРОВОЛНА КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
От днес до 11 декември в Центъра по трансфузионна хематология в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново започва едноседмична доброволна кампания по кръводаряване. Тя е под наслов „Добрият пример – милосърдното сърце“.
Инициативата е на Младежкия червен кръст при горнооряховската гимназия „Вичо Грънчаров“. Освен, че е полезно за здравето, кръводаряването спасява и животи, обясни смисъла на инициативата единадесетокласникът Ивелин Атанасов:
„Кръводаряването е много важно, защото точно в момента голяма нужда има от кръв във всички отделения“.
Отделението по трансфузионна хематология в областната болница във Велико Търново има нужда от кръв от всички групи, заради увеличения брой нуждаещи се, посочи д-р Милена Мирчева.