НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.11.2020)

47 172 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
3839 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 13 849 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 237; Бургас – 69; Варна – 150; Велико Търново – 75; Видин – 15; Враца – 85; Габрово – 131; Добрич – 15; Кърджали – 22; Кюстендил – 64; Ловеч – 33; Монтана – 92; Пазарджик – 65; Перник – 90; Плевен – 110; Пловдив – 382; Разград – 40; Русе – 114; Силистра – 21; Сливен – 119; Смолян – 22; София област – 115; София град – 1435; Стара Загора – 143; Търговище – 46; Хасково – 47; Шумен – 55; Ямбол – 47.
Към момента в България са доказани общо 72 184 случая на новия коронавирус. От тях активни са 47 172. Излекуваните лица са 23 436, от които 727 са регистрирани през последното денонощие.
3563-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 257 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас COVID-19 е доказан при 2901 лица-медицински служители. Нови 121 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 47 са установени при лекари, 34 – при медицински сестри, 12 – при санитари, 4 – при фелдшери и 24 – при друг медицински персонал.
1576 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 58 от случаите са от последните 24 часа.

ДИАГНОСТИЧНО-КОНСУЛТАТИВНИТЕ ЦЕНТРОВЕ ЩЕ ОБОСОБЯТ ЗОНИ ЗА КЛИНИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА ПАЦИЕНТИ С ГРИПОПОДОБНИ СИМПТОМИ
„Създаваме организация за включване на част от Диагностично-консултативните центрове в прегледите на граждани, които имат грипоподобните симптоми. Това предложих преди два дни на министъра на здравеопазването, за да можем да помогнем на хората, които се нуждаят от преглед и да разтоварим големите софийски болници от пациенти, които имат леки симптоми и се нуждаят от лечение вкъщи“. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след вчерашното заседание на Софийския щаб, информира Zdrave.net.
С решение на щаба се възлага на директорите на ДКЦ-ове в рамките на седмица да обособят зони за клинични прегледи на пациенти с грипоподобни симптоми. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.

ВИРТУАЛНА БОЛНИЦА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19 ЩЕ КОНСУЛТИРА ПАЦИЕНТИ ОНЛАЙН
Над 120 лекари ще дават консултации на пациенти с положителен PCR тест през платформата Healee. Целта е хората да получат квалифицирана здравна помощ с няколко клика от домашния компютър или телефона си, без да се налага да бъдат посещавани от специалист в дома си, информира Zdrave.net.
За голяма част от заболелите с COVID-19, които имат леки или почти никакви симптоми, онлайн консултация с квалифициран специалист в Healee може да се окаже достатъчна. Тя е изключително важна, за да се назначи правилното лечение, което ще избегне влошаване на състоянието на пациента.
„Всеки, който е с позитивен тест за COVID-19 и има симптоми, не е в критично състояние и не се нуждае от спешна хоспитализация, е добре да направи онлайн консултация с висококвалифициран специалист в Healee.com, с когото да обсъди състоянието и лечението си“, обясняват специалистите.
В помощ на пациентите и здравната система са включени водещи медицински специалисти по пулмология, вътрешни болести, детски болести, инфекциозни болести, имунология, микробиология, УНГ, образна диагностика и други.
Онлайн консултациите в Healee са заплатени, като цената е предварително определена от самия лекар и може да се види преди стартиране на консултацията. Приложението е безплатно за потребители и лекари от България. Пациентите заплащат на лекарите прегледите и услугите, които ползват.

ПРЕБАЗИРАТ КЛИНИКИ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“ ЗАРАДИ 179 НОВИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Днес, 7 ноември 2020 г., в УМБАЛ „Александровска“ се е провела среща между ръководството на болницата и представители на организацията на трансплантираните пациенти. Срещата е била организирана по инициатива на Пациентската организация във връзка с появилите се в медиите спекулативни публикации за опасност от спиране на дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации (КНТ), чийто екип единствен в България оказва диспансерни услуги по проследяване и грижи за пациентите, очакващи или претърпели бъбречна трансплантация. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
В рамките на проведения разговор изпълнителният директор на Александровска болница проф. д-р Борис Богов е информирал представителите на пациентската организация, че дейността на Клиниката по нефрология и трансплантации, ръководена от проф. Паскалев, няма да бъде спирана за никакъв период от време. За периода на COVID епидемията Клиниката по нефрология и трансплантации ще бъде пребазирана в Клиниката по нефрология. Причината за това преместване е фактът, че в сградата на Втори хирургичен блок се разкриват 179 допълнителни легла за лечение на пациенти с COVID инфекция, с което тя се превръща в несигурна и нездравословна среда за лечение на трансплантирани пациенти, посочват от болницата.
Разкриването на новите COVID легла налага преместването на намиращите се в нея клиники в сходни структури на болницата: Клиниката по хирургия – на територията на Клиниката по обща и чернодробна панкреатична хирургия, Клиниката по кардиология – в Отделението по кардиология на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести, Клиниката по нефрология и трансплантации – в Клиниката по нефрология. Целта е да се осигурят нормални условия за лечение на пациенти със сходни болестни състояния в сигурна среда, допълват още от лечебното заведение.