НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.10.2020)

ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ИМАТ ПРАВО ДА ИЗДАВАТ НАПРАВЛЕНИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ С PCR
Общопрактикуващите лекари ще имат право по строги критерии, изготвени от Българския лекарски съюз, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, да издават направления за изследване с PCR на граждани от пациентските си листи – суспектни за COVID-19. Това ще стане след предстоящо сключване на анекс към Националния рамков договор.
До подписването на анекса, в извънболничната помощ направления за PCR изследване ще продължат да издават специалистите по инфекциозни болести, пулмология, педиатрия и УНГ болести. Новото е, че те ще имат право да издават по-голям брой направления от сегашния. Правото си да назначават изследване ще запазят и след промените в НРД.
Успоредно с това организацията на общопрактикуващите лекари ще подготви алгоритъм за път на пациента при личния лекар през есенно-зимния сезон. Документът ще бъде утвърден и разпространен до всички заинтересовани страни след съгласуването му с Министерството на здравеопазването.
Това беше решено на проведена среща между министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и представители на БЛС – в лицето на д-р Иван Маджаров и д-р Николай Брънзелов, на НЗОК – с представител управителят проф. Петко Салчев, на РЗИ-София град, на столични лечебни заведения и членове на Националния оперативен щаб.
В рамките на срещата бяха дискутирани още обезпечеността с болнични легла за пациенти с COVID-19, текущите данни за разпространение на коронавирусната инфекция в страната, както и действащите противоепидемични мерки.
„На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVID-19 и готовността на здравната система“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

436 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА У НАС С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
436 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Направените през изминалото денонощие PCR тестове са 5 431. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 25; Бургас – 38; Варна – 19; Велико Търново – 9; Враца – 6; Габрово – 10; Добрич – 4; Кърджали – 11; Кюстендил – 3; Ловеч – 5; Монтана – 1; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 3; Пловдив – 40; Разград – 5; Русе – 11; Силистра – 3; Сливен – 10; Смолян – 2; София област – 2; София град – 135; Стара Загора – 27; Търговище – 18; Хасково – 15; Шумен – 9; Ямбол – 9.
Потвърдените у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 22 306. От тях 6 134 са активни. Излекуваните лица са вече 15 310, от които 131 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 971. От тях 57 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 1 237 лица-медицински служители. 35 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 22 от тях са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 2 – при санитари и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 862. Новите случаи от последното денонощие са осем.

ОГНИЩЕ НА COVID-19 Е РЕГИСТРИРАНО В ПРЕДПРИЯТИЕ В СТРАЖИЦА
Огнище на COVID-19 е регистрирано в производствено предприятие в град Стражица. От Регионалната здравна инспекция посочиха, че с коронавирусна инфекция са диагностицирани 7 работници и служители, съобщи БНР.
Заводът работи, извършва се дезинфекция, продължава изследването на персонала, посочиха от РЗИ- Велико Търново.
Трима от заразените в производственото предприятие в Стражица са на болнично лечение, а четирима се лекуват в домашни условия.
Във Велико Търново под карантина са 65 ученици от Езиковата гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ заради двама заразени ученици от 9-и и 12-и клас. От РЗИ посочиха, че няма поставени учители от гимназията под карантина.
За последното денонощие в областта са регистрирани 9 нови случая на заболяването. В болници са 24-ма пациенти, а 21-ин са на домашно лечение.

БУМ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ COVID-19 В ОБЛАСТ ТЪРГОВИЩЕ
Бум на заболелите от COVID-19 в област Търговище. През последното денонощие са регистрирани 18 нови случая. Областният управител съобщи, че лечебни заведения от съседните по-малки общини ще поемат част от пациентите, информира БНР.
Многопрофилната болница в града лекува пациенти с COVID- 19 на ръба на възможностите си. Запълнени са 13-те легла в Инфекциозното отделение, в преобразуваното за прием на пациенти с COVID-19 Второ вътрешно отделение са настанени 27 болни.
Търсят се варианти болниците от съседните общини да приемат част от пациентите. Болницата в Омуртаг вече има договор за лечение на пациенти с коронавирус, обясни областният управител Митко Стайков: “Вземаме превантивни мерки болните в зависимост от това, в кой район са на област Търговище, да ги пренасочваме, дали в Омуртаг, дали в Търговище, за да може да разтоварим малко МБАЛ – Тэърговище“.

Проф. Николай Витанов: ЗАДАВА СЕ ВТОРА ВЪРНА НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
„Данните за повишена заболеваемост от COVID-19 не са изненадващи. Задава се втора вълна. Отдавна казах, че октомври ще е преходен месец и вече започва да се вижда, че той наистина е такъв. Между това, което беше август и септември и това, което ни чака ноември.“ Това каза математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред Нова телевизия по повод увеличаващите се случаи на заразени с коронавирус през последните дни, информира Zdrave.net.
„Здравната система трябва да е подготвена за 30 000 заразени в края на октомври. Както виждате обаче, това е малко висока цифра и според мен няма да стигнем чак дотам. Здравната система ще се справи, въпросът е, че ще минем бройката 25 000 заразени”, допълни проф. Витанов.
„Ноември ще бъде критичен, защото ще се наложи да издържим, за да изкараме зимата относително добре. Ако там изтървем положението, идват декември, януари и ще бъде неприятно. Ако успеем да издържим обаче – има надежда да минем през зимата с не чак толкова голям брой случаи”, коментира още математикът.
По думите му един на всеки 100 човека у нас в момента е заразен с COVID-19. Той обясни, че когато 100 човека влязат в пандемията, преболедуват и излязат, те заразяват други 124. „Това означава, че пандемията в момента се разраства. Можем да очакваме, че това ще продължава в есенно-зимния сезон. Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека – един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е – внимавайте“, каза той.
Според него здравната система у нас може да издържи до по 500 заразени на ден в рамките на 2-3 седмици. В интензивните отделения мога да бъдат настанени до 120 души, а хоспитализираните до 1200-1300.
„При 1800 хоспитализирани обаче ще се задъха. Тъй като това вероятно ще се случи през ноември, затова казвам, че ще е критичен“, каза още проф. Витанов.

Доц. Пенка Петрова: ДО НОВА ГОДИНА ЩЕ БЪДЕ ГОТОВ ПРОТОТИПЪТ НА БЪЛГАРСКА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19
До Нова година ще бъде готов прототипът на българска ваксина срещу COVID-19, веднвага след това ще започнат клинични изпитания. Това съобщи пред БНТ доц. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН, информира Zdrave.net.
Тя уточни, че клиничните изпитвания ще отнемат около година, като първоначално ще бъдат с експериментални животни – мишки, а след това ще продължат с доброволци. В допълнение доц. Петрова поясни, че продължава успешното сътрудничество с Института „Пастьор“, но друг много положителен факт е, че Фонд “Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката също е подпомогнал финансово екипа учени, който работи над създаването на българската ваксина. По думите ѝ, дали тя ще е по-евтина зависи от производствените мощности и от това доколко държавата ще се ангажира с производството.
„Важно е науката да се подпомага регулярно, защото при поява на нова пандемия ние ще можем да реагираме адекватно“, подчерта ученият. Доц. Петрова посочи, че българската протеинова ваксина се е съсредоточила върху генома и би трябвало да действа срещу всички щамове.
„В момента в света има две регистрирани ваксини – руската и ваксината на “Астра Зенека”, като резултатите и за двете са много обнадеждаващи“, обясни доц. Петрова и уточни, че цената на руската ваксина например ще бъде около 11 долара, но като цяло цените ще падат.
Доц. Петрова изтъкна, че в настоящите условия е препоръчително да се промени хранителният режим и една от най-новите тенденции е да се залага на селенови препарати. Установено е, че при недостиг на селен в организма има по-голям риск от фатален изход на заболяването, припомни тя и увери, че в страната ни няма селенов дефицит, тъй като този елемент се съдържа в традиционни за нашата кухня храни като пшеница, овес, ръж. Препоръчително е да се включат и ядки от бразилския орех, защото само 2 от тях осигуряват необходимото дневно количество селен, а така също и да се консумират морски продукти. Доц. Петрова обърна внимание и на необходимостта от антиоксиданти като витамин С и витамин Е, а така също и от достатъчно количества витамин D.

MНОЗИНСТВОТО В ПАРЛАМЕНТА ПОДКРЕПИ ГОДИШНИТЕ ОТЧЕТИ ЗА ДЕЙНОСТТА НА НЗОК ЗА 2018 Г. И 2019 Г.
Mнозинството в парламента подкрепи годишните отчети за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г. и 2019 г. на фона на остри критики от БСП и ДПС, съобщи БНР.
В докладите се отчита повече контрол на средствата и добро управление на Фонда за лечение на деца. Отбелязва се постоянно увеличение на разходите за лекарства и за болнична помощ.
Нигяр Джафер от ДПС коментира, че годишните отчети са се превърнали в запълване на програмата на парламента, без да се отчитат тревожните тенденции в здравната ни система: “Състоянието на нормативната уредба е близо до абсолютен хаос, липсват достатъчно средства за профилактика”.
Критики не спести и левицата. Депутатът Георги Михайлов посочи: “Бюджетът за здравеопазване нарасна с един милиард почти, системата е болна, но четири години тази система на йота не се е променила”.
“За денталната помощ съдете по беззъбия статус на хората”, коментира Илиян Тинчев.
От ГЕРБ обърнаха внимание, че се разисква отчетът за дейността на НЗОК, а не за бюджета на Касата. Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова заяви: “Няма никаква политика в отчета за дейността на НЗОК, която да е чисто партийно пристрастна – напротив, и този доклад е абсолютно коректен”.
От БСП отказаха да подкрепят годишните отчети за дейността на Здравната каса за 2018 г. и 2019 г., в които като трайни тенденции остават увеличаване на парите за лекарства и за клинични пътеки, както и ръст на броя на болните с редки заболявания.
В докладите се отчитат и тревожни тенденции с липсата на общопрактикуващи лекари като данните за страната показват, че средно на един личен лекар се падат 1 690 здравно осигурени лица.

ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, КОИТО СЕ ФИНАНСИРАТ С ПАРИ ОТ НЗОК ИЛИ ДЪРЖАВАТА, ЩЕ КУПУВАТ ЛЕКАРСТВА И КОНСУМАТИВИ С ТЪРГОВЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА
Частните болници, които се финансират с пари от НЗОК или държавата, също ще бъдат длъжни да купуват лекарства и консумативи с търгове за обществена поръчка. Това предвиждат промени в Закона за обществените поръчки, приети днес от кабинета, информира Clinica.bg.
Публични възложители на обществени поръчки да са всички лечебни заведения, ако повече от 50 на сто от приходите им са от държавния и/или общинския бюджет и от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, предвиждат поправките.
Преди години частните болници бяха длъжни да купуват лекарства, медицински изделия и консумативи с обществени поръчки. Това задължение обаче беше премахнато през 2016 г. под предлог, че така българското законодателство се хармонизира с европейското. После обаче се оказа, че Европейската комисия не е искала от България да премахне обществените поръчки за частните болници и дори е започнала наказателна процедура.
„С предложените промени се прецизират изисквания, произтичащи от европейското законодателство в областта на обществените поръчки”, са мотивите на приетия днес проект от Министерския съвет.

Проф. Вихра Миланова: ТРЯБВА ДА СМЕ АДЕКВАТНИ НА ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА
„Пандемичната умора е чувство на изтощение като резултат от въздействието на Covid-19 върху живота ни. От една страна страх да не се разболеем, от друга страна – страхът да не загубим работното място. Реакциите на хората са различни – от едната крайност до другата. Някои хора пренебрегват новините, други непрекъснато ги слушат. Трябва да се намери един баланс между информацията и нашето възприемане и обработване на тази информация.“ Това каза пред БНР проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.
„Има усещане, че хората са много по-изнервени, много по-несигурни, някои реагират депресивно, други – с повече тревожност, нарушения в съня и едно увеличаване на употребата на алкохол и психоактивни вещества. Това нещо се усеща както при деца, така и при по-възрастни хора, в различни групи, които се нуждаят от помощ“, коментира проф. Миланова в предаването „Хоризонт до обед”.
Още май имаше предупреждение за криза с психичното здраве. Световната здравна организация предупреди, че се задава такава криза. Сега все по-често се сблъскваме с последиците на тази продължителна пандемична криза, която доведе до т.нар. пандемична умора, отбеляза специалистът. Тя определи данните на СЗО като „стряскащи” и посочи, че в почти всички страни се установява срив на психично-здравните услуги и проблем в обслужването на хората с такива проблеми: „Тоест не само е нараснала нуждата от помощ, но има и проблем в получаването на тази помощ.“
„Трябва да се адаптираме към тази среда. Трябва да сме адекватни на това, което се случва. Да спазваме правилата. Всичко това да бъде в едни разумни граници“, подчерта специалистката. Доброто психично здраве е състояние на благополучие, категорична е тя: “Това са хората, които притежават умения да се справят с ежедневния стрес. Хората трябва да могат да запазят този баланс, комфорт и да усещат удовлетворение от себе си и това, което вършат.”

Според проучване на „Галъп интернешънъл“: МЕЖДУ 10% И 25% ОТ БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ТОЛЕРАНТНИ КЪМ ХОРАТА С ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ
Между 10% и 25% от българите не са толерантни към хората с психични проблеми. Това показва проучване на „Галъп интернешънъл“ по повод Световния ден за борба с тези заболявания. То е проведено между 3 и 11 септември 2020 г. сред 807 души по метода „Лице в лице”, съобщи Clinica.bg.
45%, или почти половината запитани, казват, че ако у нас някой признае психичен проблем, околните ще започнат да го отбягват. За 37% от хората у нас в крайна сметка, зависимостите са просто липса на достатъчно воля. Около 12-13% не се колебаят да споделят, че ходенето на психолог или психиатър е каприз или срам.
25% от запитаните заявяват, че хората, които страдат от депресия, просто трябва да се стегнат. Останалите 75% са на обратното мнение и приемат, че хората с депресия истински се нуждаят от помощ. 18% са на мнение, че хората с психични разстройства като депресия и тревожност, е по-добре да бъдат изолирани от обществото, а други 18% съвсем сериозно приемат твърдението, че всякакви психични проблеми, се решават с една ракия и малко повече сън.
Също 18% определят опита за самоубийство като грях (докато останалите все пак го намират за знак за проблем, а не за грях). 18% на практика се равнява на близо милион пълнолетни българи. 16% от запитаните приемат, че психологичен проблем трябва да се решава самостоятелно, а останалите все пак твърдят, че предпочитат споделянето. 25% казват, че не е нормално мъжете да плачат, а останалите казват, че не мислят така.
Основен фактор за по-нетолерантни и стигматизиращи отговори като че ли донякъде е възрастта, но най-вече се откроява образованието. Хората с по-благоприятни житейски изгледи са и в по-висока степен „отворени” според ползваните тук провокативни въпроси. Обратно, групите, застрашени от маргинализация, са и онези, които в по-голяма степен остават при патриархалния нрав. В контекста на последното, и тук „по-затворените” отговори са тези при мъжете.
41% от респондентите заявяват, че познават хора, които страдат от психични разстройства, като депресии, хранителни разстройства и др. Разбира се, следва да се отчитат различните степени на искреност, субективността на преценката какво точно може да се определи като психично разстройство, стигматизацията и много други фактори.
Жените са тези, които в по-голяма степен декларират, че познават хора, страдащи от психични разстройства. Влияние може би оказват и просто демографски фактори. Но по-вероятно е да става дума за различно отношение към темата при мъже и жени – навсякъде в сондажа проличава, че мъжете са по-сдържани по изследваните теми. 55% смятат при признаване на проблем, ще има и помощ, но немалък дял от 45% са скептични.

ИЗГРАЖДАТ НОВ ЦЕНТЪР ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ И ИНТЕГРАЦИЯ В ПЕТРИЧ
Избрана е фирмата, която ще изгради нов Център за рехабилитация и интеграция в Петрич, информира БНР като се позова на съобщение от пресцентъра на общината. Финансирането на този проект в размер на 1 млн. лв. идва от държавата след искане на кмета Димитър Бръчков. В мотивите за изграждането на обекта се посочва, че това е проект от първостепенно социално значение за община Петрич и е заложен в Стратегията за развитие на социалните услуги.
Сградата на Центъра за рехабилитация и интеграция ще се състои от централна едноетажна част и две двуетажни крила, в които ще бъдат разположени Дневният център за пълнолетни лица с увреждания „Надежда“ и Дневният център за деца с увреждания „Слънце“. За нуждите на обслужващата зона в централната част на сградата се предвижда изграждането на две зали за: лечебна физкултура, за индивидуална работа, за групова работа, за рехабилитация, кабинет за психолог, кабинет за администрацията, санитарни помещения.
На първия етаж в зоната, обособена за Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, ще бъдат разположени зала за кинезитерапия, зала за лечебна физкултура, дневна зала със зона за хранене, санитарни помещения.
На втория етаж на Дневния център за пълнолетни лица с увреждания се предвиждат сензорна зала, зала за индивидуална работа, зала за трудотерапия, кабинет за психолог, лекарски кабинет, две стаи за почивка.