НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2020)

ОЩЕ 39 ДУШИ У НАС СА С ПОЛОЖИТЕЛНА ПРОБА ЗА COVID-19
39 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени 1407 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 6; Разград – 3; Смолян – 3; София град – 10; Шумен – 2; Ямбол – 1.

17 089 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас. 4256 от тях са активни. Излекувани са вече 12 157 лица. От тях 25 са регистрирани през последните 24 часа.
766 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 54 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 945 лица-медицински служители. Нови 7 случая са регистрирани през изминалото денонощие, от които 4 са установени при лекари, а 3 – при санитари.
Починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус, са 676. Пет от случаите са от последното денонощие.

ИЗПИСВАТ Д-Р СТОЯНКА НЕНКОВА ОТ УМБАЛ „СВ. МАРИНА“
Изписват д-р Ненкова от УМБАЛ „Св. Марина“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на близки на лекарката във Фейсбук. Лекарката, която от месеци работеше с тежко болни от COVID-19 в Интензивно респираторно отделение в университетската болница, беше диагностицирана с вируса на 10-и август, а десет дни по-късно беше хоспитализирана в собственото си отделение с тежко протичаща инфекция. Тогава близките на д-р Ненкова отправиха молба към преболедували COVID-19 да дарят кръв за изработването на плазма, която да ѝ се прелее преди да бъде включена на апаратна вентилация. Ден след публикуването на съобщението плазмата беше изработена, а вливанията – започнали.
След прелятата плазма състоянието на д-р Ненкова се подобрява. Тя е свалена от режим “CPAP” – извеждане на респиратора от стаята и преминаване на кислородна маска с постепенно понижаване на кислородното подаване. Направените PCR тестове на 4-ти и 5-и септември са отрицателни.
„Огромни благодарности на екипа на ИРО – УМБАЛ “ Св. Марина”- Варна, както и специално към ръководството на болницата! Без тях дори и плазмата нямаше да има значение… Изключителни благодарности на екипа в кръвен център към ВМА- София! Проф. Попов и д-р Грънчарова!!! Нямам думи, с които да изкажа признателността си към човеците, които дариха от кръвта си във ВМА и НЦТХ! ПОКЛОН… Благодаря на всички, които участвахте чрез споделяне и писане – за съпричастността, милите думи и подкрепата Ви!“, написаха още близките на д-р Ненкова.
По време на кампанията е била създадена Фейсбук страница, в която други нуждаещи се могат по-лесно да намерят помощ в търсенето на реконвалесцентна кръвна плазма.
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев е бил изписан от интензивното отделение на УМБАЛ “Света Марина” – Варна, където беше настанен с коронавирусна инфекция и двустранна пневмония, съобщи той в профила си в социалните мрежи.
„Скъпи приятели, не подценявайте жестокостта на коронавируса, не омаловажавайте труда на медиците, които са изолирани от близките си и изложени на огромна опасност за живота си всеки ден. Тези хора заслужават огромна благодарност и уважение от цялото общество”, допълва министърът.

ДНЕС ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА 14-ДНЕВНАТА КАРАНТИНА ЗА ХОРА ПРИСТИГАЩИ В ИТАЛИЯ ИЛИ ПРЕМИНАЛИ ТРАНЗИТНО ПРЕЗ БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ
На 7 септември изтича срокът за действието на заповедта, с която беше въведена 14-дневната карантина за граждани, пристигащи в Италия и в предходните 14 дни са пребивавали или преминавали транзитно през територията на България и Румъния, съобщи БНТ.
Влизащите от България пътници трябваше да попълнят декларация при пристигането си, която им се предоставяше на борда на самолета или на границата. Декларацията съдържаше информация за адреса, на който гражданите ще пребивават и на който ще изпълняват доброволната карантина.
В случаите, когато човек няма възможност да ползва собствен транспорт за придвижването си до мястото на пребиваване, Гражданска защита определя условията и мястото, на което да се осъществи карантината.
В решението на италианското правителство бяха включени следните изключения от карантина: екипажите и пътуващия персонал на превозни средства – товарни камиони, самолети, влакове, кораби.

СТОЛИЧНА ОБЩИНА СТАРТИРА МИЕНЕ С ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДВОРОВЕТЕ НА УЧИЛИЩАТА
От днес започна миене с дезинфекция на дворовете на училищата на територията на столична община. По предварителен график до 13 септември ще се измият дворовете , подходите към школата по повод новата учебна година, информира БНТ като се позова на съобщение от Столичния инспекторат.
На територията на столицата има над 170 училища. Днес в район Овча купел са измити и дезинфекцирани 7 училища.
По график в дневна смяна тече и миене на улици и обществени пространства.

БАЛНЕОЛОЗИ ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СЪЗДАДАТ ВАУЧЕРИ ЗА ЗДРАВНА ПРЕВЕНЦИЯ
Ваучери за здравна превенция на населението, които да се получават чрез работодателите. Това предложи Българският съюз по балнеология и СПА туризъм по време на Антикризисния Седми годишен конгрес на организацията, който се проведе във Велинград, съобщи БНР.
СПА хотелиерите са инвестирали значителни суми, за да отговорят на изискванията на здравното министерство за работа в условията на коронавирус. Те имат готовност да привличат и пациенти от Германия, осигурени от немските здравноосигурителни каси, заяви Сийка Кацарова, председател на организацията и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация. По думите ѝ съотношението цена – качество в българските СПА курорти и хотели е най-доброто в Европа: “Лятото за СПА курортите, както и за всички български курорти, които предлагат туризъм, протече сложно, но и позитивно от гледна точка на това, че онези СПА курорти, СПА хотели, медикъл СПА хотели, уелнес хотели, които имат качествен продукт реализираха ръст, ръст от местен пазар. Ние сме доволни, че българите преоткриха ролята на климата и на минералните води за подобряване на тяхното здраве и имунната им система.”
Всеки от хотелите е инвестирал между 10 000 и 30 000 лева в оборудване, в средства за дезинфекция и обезопасяване, за да бъдат спокойни гостите и персонала.
„На ниво държава към момента превенцията е сведена до минимум, тъй като програмата на НОИ засяга рехабилитацията на хроничните заболявания и е достъпна за едва 45 000 българи. Програми за превенция липсват“, според още Сийка Кацарова. Тя уточни, че организацията настоява ваучерите за здравна превенция да бъдат включени в Наредба №7 на Министерството на финансите. Целта е работодателите да бъдат мотивирани да изплащат на работниците си и на служителите си по 60 лева на месец, както са ваучерите за храна. 60 лева за месец да бъдат изплащани за здравна превенция. В годишен порядък това са 720 лева или 360 евро.
„Такива програми въведоха чехите през юни, словаците, словенците и техните медикъл СПА термални курорти се радваха на популярност сред местните граждани”, коментира Кацарова.