НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.08.2020)

297 ЛИЦА СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
297 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 6 433 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 10; Варна – 25; Велико Търново – 1; Видин – 2; Враца – 4; Габрово – 5; Добрич – 28; Кърджали – 1; Кюстендил – 4; Монтана – 1; Пазарджик – 12; Перник – 4; Плевен – 10; Пловдив – 35; Разград – 16; Русе – 2; Силистра – 4; Сливен – 1; Смолян – 8; София област – 5; София град – 80; Стара Загора – 9; Търговище – 2; Хасково – 3; Шумен – 4; Ямбол – 8.
Потвърдените у нас случаи на COVID-19 са 13014, от които 5 205 са активни. Излекуваните лица са 7374. От тях 220 са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 874 пациенти. 47 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са 729. Регистрираните през последните 24 часа нови случаи са 12. От тях 3 са установени при лекари, 4 – при медицински сестри, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 2 – при друг медицински персонал.
435 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 11 от случаите са от изминалото денонощие.

ДВАМА БЪЛГАРИ ПОЛУЧИХА ШАНС ЗА ВТОРИ ЖИВОТ СЛЕД УСПЕШНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ
Успешна сърдечна трансплантация извърши екип на университетската болница „Св. Екатерина“. Реципиентът е мъж на 49 години, който до сега е бил с изкуствен орган, в очакване на подходящ донор. Пациентът е в стабилно общо състояние и се възстановява в лечебното заведение под строг медицински контрол, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Екип на болница „Лозенец“ извърши чернодробна трансплантация на 18-годишно момиче. Пациентката е настанена в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването ѝ.
Двете трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, Плевен. Донор е 25-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт.
Министерството на здравеопазването и ИА „Медицински надзор“ изказват към близките на починалия мъж своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят неговите органи и по този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

БЛС призовава: ОСТАВЕТЕ НИ ДА РАБОТИМ СПОКОЙНО!
В условията на COVID-19 беше успешно реализирана първата в България донорска ситуация. Независимо от тежките условия, в които сме принудени да работим през последните месеци, българските лекари за пореден път показаха, че владеят медицина на световно ниво“, се казва в позиция на БЛС, публикувана в сайта на съсловната организация.
В позицията се казва още: „В същото време, всички ние, сме изправени пред огромно психическо натоварване. Проведеното от БЛС национално проучване “ЗДРАВНИ ПРОБЛЕМИ СРЕД РАБОТЕЩОТО НАСЕЛЕНИЕ И ЛЕКАРСКОТО СЪСЛОВИЕ“ показа, че всеки втори медик изпитва психическо изтощение при работа. Нека не забравяме, че проблемите, свързани с лечението на нашите пациенти, не приключват с излизането от лекарските кабинети. Ако към това прибавим и тревожните резултати, че всеки втори лекар е бил жертва на вербална агресия по време на работа (48%), трябва ясно да заявим, че да си лекар в България е задача на границата на човешките възможности.
От БЛС призоваваме – Оставете ни да работим спокойно! Използването на обидни квалификации, агресия и закани за саморазправа са накърняващи човешкото достойнство и категорично неприемливи. Невъзможно е да работим в условията на недоверие и страх от саморазправа. Агресията, както и езика на омразата, пречат на всички нас и рушат доверието помежду ни. Призоваваме за спазване на моралните ценности и професионална етика. Ние, лекарите на България, отново се обръщаме към цялото българско общество: Пазете ни! Само заедно можем да се справим!“
От БЛС призоваха гражданите да спазват противоепидемичните мерки с акцент върху футболните запалянковци.

БОЛНИЧНИ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ В АНЕКСА КЪМ НРД ДА БЪДЕ ВКЛЮЧЕНО И ПЛАЩАНЕТО НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ
Диференцирано 10-процентно повишаване цените на клиничните пътеки, клиничните процедури и амбулаторните процедури; икономиите на средства, направени през месеците след въвеждане на епидемичната обстановка, да могат да бъдат прехвърляни до края на месец ноември и изплащане на „надлимитна дейност“, изработена от болниците от 2015 г. насам с част от спестените по време на COVID-19 кризата средства на НЗОК. Това поискаха от Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници в България, Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Българска болнична асоциация в предложение към Анекса към НРД. Предложението е адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров, съобщи Zdrave.net.
„Предлагаме НС на НЗОК и УС на БЛС да обсъдят и приемат в подготвяния Анекс към НРД 2020 – 2022 клауза за изплащане на надлимитната дейност, а при необходимост – да потърсят съдействие от МЗ и МФ, включително и за промяна на законовата забрана за осъществяване на такъв вид плащания“, пишат болничните асоциации.

ДВЕ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ СА В БОЛНИЦА ЗАРАДИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Старшата медицинска сестра от Второ вътрешно отделение от МБАЛ – Добрич е в тежко състояние и е интубирана в Отделението по реанимация, съобщи БНР.
Във Второ вътрешно отделение на многопрофилната болница в Добрич са настанени положителни, отрицателни и съмнителни за коронавирусна инфекция пациенти. Те се лекуват от един гастроентеролог – д-р Елиз Селимова. Лекарите настояват да им бъде командирован лекар пулмолог, който да ръководи лечението на болните с COVID-19, сподели другият гастроентеролог д-р Ивелина Вълчева. Неврологичното отделение в болницата е затворено заради положителни ЗА COVID-19 лица от персонала и пациенти. Медицинска сестра от Лом е приета с коронавирусна инфекция в болницата „Св. Николай Чудотворец“ в града, съобщи БНТ. 63-годишен мъж от Монтана е приет в МБАЛ „Д-р Ставен Илиев“. В двете лечебни заведения се лекуват 11 пациенти с COVID-19. Други 13 инфектирани с COVID-19 са под лекарско наблюдение в домовете си, съобщи директорът на РЗИ-Монтана д-р Елена Борисова.

МБАЛ „СВ. МИНА“ ПОЛУЧИ ОТСТЪПКА ПО КРЕДИТА СИ
Общинската болница „Св. Мина“ ще плати 24 000 лв. по-малко по кредита си към ОББ. Това съобщи зам.-кметът на Пловдив с ресори общинска икономика, здравеопазване и екология Илия Кирчев след среща с представители на ръководството на банката.
МБАЛ „Св. Мина“ е една от болниците, които са определени от Министерството на здравеопазването за прием на пациенти с COVID-19, а в същото време имаше опасност да бъде блокирана дейността й заради задължения по заема й към ОББ, информира БНР. Кредитът е бил просрочен още в края на предишния мандат, през септември 2019 г., от предишното ръководство.
За да бъде стабилизирана болницата и за да се разплати с банката, бе договорен и заложен предварително в бюджета за 2020 г. заем в размер на 270 000 лв., който бе одобрен от Общински съвет преди месец.
„Веднага след одобрението проведох преговори с банката и постигнах договореност, че ако болницата изплати наведнъж остатъка по кредита си в размер на 264 000 лева, банката ще направи отстъпка от 24 000 лева“, обясни зам.-кметът Илия Кирчев. Така болницата ще заплати 240 000 лева, колкото е стойността на сумата по главниците плюс редовните лихви.
По думите на Кирчев болницата е обезпечена с всичко необходимо за дейността й, оборудвана е с необходимата техника за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция и са осигурени лични предпазни средства да медицинските екипи. В момента в инфекциозното отделение се лекуват 20 пациенти с коронавирус при капацитет от 30 места.