НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.04.2020)

БАПЗГ ОСИГУРЯВА ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ СИ ЗАСТРАХОВАТЕНО ПОКРИТИЕ ЗА COVID-19
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) и Консултантския застрахователен център “Булстар“ са договорили със ЗК „УНИКА“ включването на застрахователно покритие за COVID-19 към застраховките на специалисти по здравни грижи, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от Асоциацията.
При заразяване с коронавируса по време на работа и наложило се лечение в болница, всеки медицински специалист, който е редовен член на БАПЗГ, ще получи фиксирана сума от 500 лв. Обезщетението ще се допълва и със сума за всеки пролежан ден. Застрахователното покритие ще бъде валидно за времето през което заразяването с COVID-19 e признато за епидемия в национален и/или световен мащаб.
ЗК „УНИКА“ ще изплати обезщетение при тези условия и за заразени лица от началото на пандемията.
Допълнителното застрахователно покритие е в съответствие с политиката на БАПЗГ да подпомага при определени случаи своите членове на територията на цялата страна, уточняват от Асоциацията.
„От 2011 г. насам всички членове на Асоциацията – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти получават „Здравна застраховка” при нужда. Тя осигурява финансово обезщетение при болничен престой заради заболяване, злополука и раждане, както и при други здравни рискове – например диагностициране на злокачествени тумори“, допълват от БАПЗГ.

12 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 СА РЕГИСТРИРАНИ У НАС
577 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. През днешния ден са доказани още 12 нови случая, като 7 са в София, 3 в Стара Загора, 1 в Пловдив и 1 в Кърджали. Лабораториите продължават да работят.
213 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 21 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 31 души.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 23. Днес в УМБАЛ „Света Анна”-София, е починал 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19. Пациентът е хоспитализиран на 30 март в инфекциозно отделение заради белодробно страдание. Заради влошаване на състоянието е приведен в реанимация, където впоследствие е поставен на апаратна вентилация. Мъжът е бил с фиброза на белия дроб и трахеостома, получена в резултат на пътно-транспортно произшествие преди години.
По отношение на общата картина към 7-ми април: 325 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 252 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 48 години.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 10; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 11; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 32; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 9; Смолян – 14; София – 340; Стара Загора – 14; Хасково – 6; Шумен – 4.

ЛАБОРАТОРИИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА ПО 60 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ ТЕСТ ЗА COVID-19
“Досега нито една лаборатория не е спирала да работи, заради липса на PCR тестовете. От утре лабораториите ще получават за всеки тест по 60 лв. от здравната каса”, коментира днес в Стара Загора Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Днес следобед той посети лабораторията за изследване на COVID-19 в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ и централния кооперативен пазар в града, съобщи БНР.
Пред журналисти доц. Кунчев обясни, че обиколката на пазара е свързана с вчерашната заповед на здравния министър Кирил Ананиев, касаеща функционирането на пазарите за земеделска продукция и фермерските пазари в страната. Според главния здравен инспектор в момента в условията на извънредно положение е важно да се осигури, доколкото е възможно, нормалната работа на земеделските производители и търговци, предвид пролетния сезон. Доц. Кунчев разговаря с търговците на пазара, които споделиха своите притеснения от намаляването на продажбите на разсад и друг посадъчен материал.
“Съвсем целенасочено искахме да видим издадената вчера заповед до каква степен удовлетворява хората и производителите. Сега е подходящият момент за селскостопанските производители и за разсад и за работа и не трябва да го изпускаме. Търсим възможности мерките да са балансирани”, каза Ангел Кунчев.
Запитан кога очаква пикът на епидемията от коронавирус у нас, той отговори, че е абсолютно невъзможно засега да се прогнозира кога ще настъпи този момент, но допълни, че самосъзнанието на българските граждани и спазването на наложените мерки са ключовите фактори, които могат да ни предпазят от усложняване на ситуацията.
В Стара Загора доц. Ангел Кунчев не спести похвалите си за лабораторията в УМБАЛ „Проф. д-р Киркович“ и за специалистите, работещи в нея, както и в цялата Университетска болница. Той заяви, че технически лабораторията е била организирана за много кратко време и към момента е една от най-добре работещите в страната.

РАЗКРИВАТ ОТДЕЛЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В СТОЛИЧНАТА ПЪРВА ГРАДСКА БОЛНИЦА
Разкрива се още едно отделение за лечение на пациенти с COVID-19 в столична общинска болница – 10 легла в Първа градска болница, информира БНР като се позова на столичния кмет Йорданка Фандъкова.
За целта е преоборудвано отделението по пулмология. Осигурен е отделен вход, така че болницата да продължи и лечението на други пациенти. Създадена е организация за дезинфекция след всяка линейка и е обучен персоналът, който ще се грижи за болните. Екипът на отделението вече започна дежурства, посочва кметът.
Логистичният център на София към момента разполага с достатъчен брой защитни костюми и маски и се очаква доставка на още, включително и такива за многократна употреба. С тях се подпомага и работата на общинските болници, в които се разкриват отделения за пациенти с COVID-19.
Предстои разкриването на още две отделения за заразени с COVID-19 – в Четвърта градска болница с 5 легла и Пета градска – с 10 легла плюс две интензивни легла.
Първото отделение за лечение на пациенти с короновирус в общинска болница беше разкрито във Втора градска болница. През него до момента преминаха 14 пациенти. Благодарение на проф. Иво Петров и дарение от кметове на райони в него беше внедрена високотехнологична система за телемедицина. Специални устройства, поставени върху пациентите, следят в реално време физиологичните показатели, а данните се проследяват и в Медицинския център на “Сити Клиник”.

БОЛНИЦАТА В РАДНЕВО РАЗПОЛАГА С 10 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
В болницата в Раднево 10 легла са отделени за болни от коронавирус. Отделението е на първия етаж с три стаи за интензивно лечение и няколко за по-леки случаи. Към момента няма поставени под карантина или болни от медицинския персонал, съобщи БНР като се позова на директора на здравното заведение Наталия Арнаудова.
В болницата работят три отделения – Неврологично, Терапевтично и За продължително лечение. Общият персонал е от 103 души, от които около 60 са лекарите и медицинските сестри. Работещите в болницата разполагат с лични предпазни средства, има и достатъчни количества дезинфектанти. Получени са дарения от различни организации и доставки от РЗИ. Налични са и 25 бързи теста, ако има пациенти със съмнения за коронавирус или желаещи проба срещу заплащане, обясни Арнаудова.
На медицинския персонал са изплатени заплатите за февруари и аванс за месец март. Директорът поясни, че са подсигурени средства за трудово възнаграждение и за март, но след това се очаква помощ от Здравната каса, която да изплати авансово 80% дейностите. Неразплатени остават и трудови възнаграждения на персонала за някои месеци от миналата година, коментира още Наталия Арнаудова.

ТЕЛЕФОННИ ИЗМАМНИЦИ ЛЪЖАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА, ЧЕ ТЕХНИ БЛИЗКИ СА БОЛНИ ОТ COVID-19
73-годишна жена от село Обретеник, Русенска област, е първата жертва на телефонни измамници по сценарий за коронавирус, съобщи БНР.
Под ръководството на Районна прокуратура-Русе е започнало разследнане на телефонна измама, свързана с COVID-19. Въпреки мащабната информационна кампания за предупреждение на възрастните хора, на 31 март на домашния телефон на 73-годишна жена в село Обретеник позвънил мъж, който се представил за лекар. Съобщил ѝ, че брат ѝ се е заразил с коронавируса и е настанен в болница в САЩ за лечение. Казал, че се нуждае от втора животоспасяваща инжекция от Китай, която трябва да бъде заплатена от близките му и възлиза на 1500 лева.
В разговора се включил друг мъж с плачещ глас, който жената оприличила на гласа на брат си. Той я помолил за помощ, след което мнимият доктор отново грабнал слушалката и в продължение на два часа убедил възрастната жена да постави всичките си пари в найлонова торбичка и да ги предаде на шофьора на автомобил, който спрял пред дома ѝ.
Притеснена от чутото и загрижена за живота и здравето на своя близък, тя направила всичко, както ѝ било казано. След като в следващите два дни никой не я потърсил, за да я уведоми за здравето на брат ѝ, жената споделила с дъщеря си и разбрала, че е измамена. Предвиденото наказание за това престъпление е от 1 до 6 години лишаване от свобода. Работата по случая продължава.