НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.12.2020)

БЛИЗО 170 ХИЛЯДИ СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
2037 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 5986 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 53; Бургас – 182; Варна – 287; Велико Търново – 10; Видин – 22; Враца – 85; Габрово – 15; Добрич – 75; Кърджали – 6; Кюстендил – 74; Ловеч – 42; Монтана – 18; Пазарджик – 86; Перник – 44; Плевен – 35; Пловдив – 127; Разград – 16; Русе – 26; Силистра – 10; Сливен – 119; Смолян – 12; София област – 79; София град – 389; Стара Загора – 40; Търговище – 12; Хасково – 32; Шумен – 54; Ямбол – 87.
160 844 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус в България, като от тях 95 442 са активни. 60 673 са излекуваните лица, от които 996 са регистрирани през последното денонощие.
6959 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 516 от тях се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 6889 лица-медицински служители. 95 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. От тях 23 са установени при лекари, 30 – при медицински сестри, 19 – при санитари, 3 – при фелдшери и 20 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 4729. През последните 24 часа са регистрирани нови 79 случая.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ОТНОВО ПРИЗОВА ХОРАТА ДА СПАЗВАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
„Умоляваме всички хора да спазват карантинните мерки, защото виждате вече започна да пада броят на заразените, намалява натискът върху леглата в болниците. Огромният брой оздравели означава, че нашите медици се научиха да лекуват нещо, за което няма лекарство“, заяви премиерът Бойко Борисов при оглед на ремонтните дейности на Софийския околовръстен път. Вече е пуснато движението по директното трасе от Южната дъга на пътя, в участъка между пътните възли „Младост“ и „Горубляне“, информира БНР.

Министър Костадин Ангелов: ЩЕ ПРОВЕДЕМ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ЗДРАВНИТЕ ПОЛЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
„Към настоящия момент има сключени договори за 4 ваксини от 4 фирми. Тези договори бяха представени на българския парламент, за да бъде информиран и за да вземе решение как България да постъпи“, каза здравният министър Костадин Ангелов в обзорното политическо предаване „Панорама“ на БНТ.
„Всеки един български гражданин трябва да има същия достъп до ваксини, какъвто има всеки един европейски гражданин във всяка една държава в ЕС. Не можем да отнемем това право“, подчерта министър Ангелов. Той призова всички политици да се обединят около справянето с пандемията от COVID-19, а не да търсят политически дивиденти.
„Само така можем да спечелим тази битка. И сега е моментът, когато цялото човечество, благодарение на резултата от денонощния труд на учените в целия свят, се изправят срещу този невидим враг – коронавируса. Започва атаката на човечеството срещу коронавируса. Ние ще го победим благодарение на ваксините“, подчерта здравният министър. Той изтъкна, че в приетия от правителството ваксинационен план е предвидено да се проведе информационна кампания за здравните ползи от ваксината.
„Твърдо сме решени да изправим цялата сила на държавата, целият ресурс, който може да бъде отделен в тази посока, за да достигне ваксина до всеки един български гражданин. Той да бъде навреме информиран, да му бъде обяснено на разбираем език за ползите от всяка една ваксина, която е на пазара, той да вземе информирано решение. Въпросът на логистиката е проблем, който ние ще решим и ваксината ще достигне до всяка една точка на нашата страна“, заяви министър Ангелов.
Относно недоверието на някои хора към ваксините заради кратките срокове, в които бяха разработени проф. Ангелов изтъкна: „За нас е изключително важно тези ваксини да влязат в страната тогава, когато имат разрешение от Европейската агенция за контрол на лекарствата. Това е институцията, която гарантира, че ваксината, която ЕК сключва договор с производителите, е безопасна и е ефективна. Това за нас е изключително важно. И от самото начало казваме, че ваксината ще бъде безопасна, ефективна, безплатна и доброволна за всеки един българин.“
Министър Ангелов подчерта, че с поставянето на ваксините ще бъдат ангажирани общопрактикуващите лекари, както и други лекари и фелдшери, които могат да бъдат ангажирани с тази задача. Ще бъдат създадени и мобилни медицински екипи.

Проф. Красимир Гигов: НЕКА СЕ ВАКСИНИРАМЕ – ТОВА Е ЕДИНСТВЕНОТО СПЕЦИФИЧНО СРЕДСТВО, ИНАЧЕ ЩЕ ЗАГУБИМ ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ
„Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи от пора, които ще бъдат ваксинирани. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет“. Това каза пред БНР проф. Красимир Гигов, който оглави Националния ваксинационен щаб.
„Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхранят дозите… Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца“, обясни проф. Гигов. Той допълни, че правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина.
„Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира… Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините… Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи“, каза още специалистът.
„Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт… Нека вярваме на науката“, подчерта проф. Гигов. Той изтъкна, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни за всички.

Д-р Александър Симидчиев: НЕКА ГЛЕДАМЕ НАУКАТА И ТОВА, КОЕТО ДОКАЗАНО РАБОТИ
„Първите дози с ваксина ще бъдат недостатъчни за ваксинирането на всички желаещи. Тези, които имат съмнения, ще видят ефекта от приложението на ваксината. Основната дейност на щаба е да направи така, че най-критично важните кадри да се ваксинират, за да могат да работят в условията на пандемичен процес“. Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. Той посочи, че откакто боледуването от коронавируса е станало много по-често, се е видяло колко разнообразно и в широк спектър са оплакванията на хората.
„Това говори, че може би вирусът не е толкова изменчив, а имунният отговор към него. Важното нещо за всеки от нас е да гледаме науката и това, което доказано работи“, изтъкна д-р Симидчиев. По думите му масовото изписване на антибиотиципо схема без обосновка е ненужно, а в някои случаи може да доведе до дисбактериози (проблеми с червата, отпадналост, намален имунитет, запек или диария, подут корем и др.). ненужната и неправилна употреба да антибиотик може да доведе и до антибиотична резистентност.
.В предаването „Неделя 150“ д-р Симидчиев допълни: „Всяко едно предизвикателство като вируса дава възможност да направим необходими промени, но трябва да се слуша науката… Не съм оптимист, че пандемията изведнъж ще изчезне. Ние ще се справяме с нея като с други хронични заболявания. Това ще изисква време и насочени усилия от всички заинтересовани… Ако имаме единство в общността какво трябва да се направи без разделение, дори по елементарни въпроси като дистанцията и маските, ще можем да поставим по-бързо ситуацията под контрол“.

СТУДЕНТИ-ДОБРОВОЛЦИ ПОМАГАТ В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА МБАЛ-СВИЩОВ
Петима студенти по медицина помагат като доброволци в COVID отделението на МБАЛ „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, съобщи БГНЕС.
В момента в лечебното звено се лекуват 45 пациенти, от които 26 са с доказан коронавирус, а останалите са със съмнение за коронавирусна инфекция и с пневмонии. В същото време не достигат медицински сестри и лекари.
Кметът на Свищов Генчо Генчев, който беще първият доброволец на първа линия в болницата, се зарази с COVID-19. След като пребори болестта, той отново е на първа линия, за да помага на медиците според силите си.