НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.11.2020)

3754 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС, СРЕД ТЯХ 116 СА МЕДИЦИ
3754 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция у нас през последното денонощие. Направените PCR тестове за изминалите 24 часа са 11 131. Това показват данните в Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 199; Бургас – 266; Варна – 293; Велико Търново – 51; Видин – 23; Враца – 86; Габрово – 66; Добрич – 28; Кърджали – 25; Кюстендил – 71; Ловеч – 10; Монтана – 45; Пазарджик – 58; Перник – 98; Плевен – 68; Пловдив – 367; Разград – 32; Русе – 148; Силистра – 18; Сливен – 47; Смолян – 29; София област – 81; София град – 1264; Стара Загора – 141; Търговище – 30; Хасково – 62; Шумен – 90; Ямбол – 58.
68 345 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 44 118 от тях са активни. 22 709 са излекуваните лица. От тях 762 са регистрирани през последните 24 часа.
Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 3424. От тях 250 се намират в интензивни отделения и клиники.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 2780 лица-медицински служители. 116 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 34 са установени при лекари, 36 – при медицински сестри, 21 – при санитари, 1 – при фелдшер и 24 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1518. Новите случаи от последното денонощие са 52.

НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ ПОИСКА ПО-МАЛКО КРИТЕРИИ ЗА НАЗНАЧАВАНЕ НА ТЕСТ ЗА УСТАНОВЯВАНЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България излезе с официално становище по повод критериите и реда за назначаване на PCR изследване за установяване на инфекция с COVID-19 при пациенти с прояви на заболяването, информира БНР. Да се приеме първоначално изследване с антигенен тест за доказване на болестта, предлагат от сдружението, а положителният резултат от теста да бъде основание за поставяне под карантина или хоспитализация в зависимост от тежестта на заболяването.
Антигенните тестове да се извършват най-късно до четвъртия ден от появата на симптомите, предлагат още от сдружението. Предвид високия брой заболели тест да се назначава при наличие на два симптома, а не при наличието на пет симптома, както предлагат от НЗОК.
Намаленият брой симптоми ще доведе до по-голям обхват и откриване на заразени с COVID-19, както и навременното им поставяне под карантина и лечение с последващо намаляване на скоростта на разпространение на инфекцията и намаляване на товара, особено върху болничната помощ.
От сдружението предлагат още PCR изследване да се назначава при отрицателен антигенен тест, но при наличие на симптоми, които се утежняват, а тестовете да не бъдат лимитирани. Срокът на направлението да важи 3 дни, добавят още в становището си от националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Доц. Ангел Кунчев: ОТ СЛЕДВАЩАТА СЕДМИЦА ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ ЩЕ ВРЪЧВАТ ПРЕДПИСАНИЯ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ
„Разрешението на проблема с недостига на персонал в РЗИ е във възможност за електронно връчване на предписания. Имам уверението на специалистите, че това може да стане от следващата седмица. Така ще се отпуши процеса и личните лекари ще могат да виждат, че хората са под карантина и ще могат да им издават болнични листове”. Това каза пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той подчерта, че хората в Районните здравни инспекции освен че са малко, са и преуморени, информира Zdrave.net.
„Колегите поеха първия удар от началото на пандемията през март. Създадена е организация, която вършеше работа до преди месец, когато започна да се увеличава броят на случаите. Има голям брой хора, които трябва да бъдат обслужени. Очевидно е, че с този състав това няма как да стане. Сега прехвърлихме 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи в помощ на РЗИ. Ползвахме и доброволци, но те са ограничен брой и за определен срок от време и това не може изцяло да реши проблема. Проблемът с кадрите в РЗИ е известен отдавна, голяма част от персонала е в пенсионна възраст”, зави доц. Кунчев. Той посочи, че в Русе в помощ на РЗИ ще се включи персонал от медицински сестри от детски градини и училища, тъй като е важно да са хора с медицинско образование.
Междувременно БГНЕС съобщи, че подалият оставка директор на РЗИ-София ще се върне в инспекцията като зам.-директор.

22 УЧИЛИЩА В СОФИЯ СА ПРЕМИНАЛИ НА ЕЛЕКТРОННО ОБУЧЕНИЕ
Повишават се процентите на децата и учениците в София, които са под карантина или имат положителен тест на коронавирус. 22 училища вече са преминали към електронно обучение, обяви пред БНТ директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.
Карантината не спада под 3%, което означава, че над 6 000 деца и ученици са в изолация в столицата, поясни тя. Тревожното е, че се увеличава и процентът на учителите, болни от коронавирус – 320 за столицата, затова директорите трябва да бъдат изключително прецизни в подаването на информация, призова Кастрева.
22 училища са преминали вече в електронно обучение. За целта те подават предложение до министъра на образованието, който трябва да даде разрешение. “Отговорността се носи от министъра, защото той дава заповедта, а предложенията се правят от директорите на училищата”, припомни Ваня Кастрева. Тя увери, че има училища, в които няма заразени деца и ученици, но има училища, в които има висок ръст на карантинирани и заболели. Директорите на училищата и детските градини трябва да бъдат смели и да взимат на разумни решения, призова Кастрева. Според нея до края на седмицата просветният министър ще излезе с решение на въпроса за това как да учат големите ученици от VIII до XII клас. Кастрева очаква отново да се подходи диференцирано, защото няма по-ефективно обучение от автентичното общуване в класната стая.

РАЗКРИВАТ ОЩЕ 25 ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Днес в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ – Стара Загора ще бъдат разкрити нови 25 легла за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи проф. Йовчо Йовчев, директор на лечебното заведение. Той призова да бъдат увеличени поне с 5% капацитетите на отделенията и в другите болници в Стара Загора, съобщи БНР.
Новорегистрираните случаи на коронавирус за последното денонощие в област Стара Загора са 141. В Университетската болница в града са настанени за лечение 91 болни с COVID-19 – 58 от тях са настанени в Клиниката по пневмология, 27 – в Инфекциозна клиника. В Реанимацията се лекуват 12 пациенти, от които 2-ма са интубирани. Един лекар е сред новозаразените, той е карантиниран.
База за PCR изследване и бързи тестове е създадена преди седмица. Болницата разполага с два кабинета за тестване, обясни още проф. Йовчев.

САМО 5 СВОБОДНИ ЛЕГЛА ИМА В МБАЛ – ДОБРИЧ
Област Добрич вече е в червената зона по заболеваемост от COVID-19. Многопрофилната болница в областния център разполага само с 5 свободни легла, медицинският персонал не достига, личните предпазни средства и дезинфектантите са на изчерпване. Директорът на МБАЛ – Добрич д-р Георги Желязков алармира и че доставките на ремдесивир не достигат и с тях се лекуват малка част от пациентите, съобщи БНР.
Ситуацията в многопрофилната болница в Добрич, която до този момент поема всички нуждаещи се от лечение пациенти с COVID-19, се усложнява с всеки ден. На призива за медицински сестри, които да дават дежурства в лечебното заведение са се отзовали само две, търсят се доброволци и за извършване на санитарни дейности, каза д-р Желязков. Той призовава и за парични дарения или такива на дезинфектанти и лични предпазни средства, тъй като те са на изчерпване.

БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРЪНОВО ЩЕ РАЗКРИЕ ВТОРИ
COVID СЕКТОР
Белодробната болница във Велико Търново изпитва остра нужда от лекари и медицински сестри и се подготвя да разкрие втори COVID сектор, съобщи БНР.
12 болни с коронавирусна инфекция се лекуват в общинската белодробна болница „Д-р Трейман“ във Велико Търново. Има свободни само две легла. Пълен е разкритият вчера триажен сектор с пациенти, които чакат резултатите от тестовете си. Болничният управител д-р Стела Денчева обясни: „Имаме възможност за добавяне на още 6 бегла, за жалост това са абсолютно всички възможности“.
Белодробната болница изпитва остър недостиг за медици, има и болен с COVID-19 лекар. „Поне три лекари и три медицински сестри, които да ни помогнат. В настоящия момент са ми необходими по-скоро за неспецифичното отделение, а не за COVID сектора“, обясни д-р Денчева. Болницата има медикаменти и лични предпазни средства, призовава за дарение на дезинфектанти.

Д-р Александър Симидчиев: ТРЯБВА ДА ИМА ДЪЛГОСРОЧЕН ПОДХОД В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„Пандемичният процес, когато надмине определени критични стойности, той започва да се самовъзпроизвежда. Дори да има локдаун, той не може да е 100-процентен локдаун. Локдаунът не значи всичко спира. Малките части, които не спират, ако там има достатъчно количество заразени, инфекцията няма как да не продължи.“ Това каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев, член на Медицинския експертен съвет, който съветваше правителството в началото на кризата с коронавируса. Той коментира това в отговор на въпрос защо дори в западни държави със строго спазване на мерките и частична или цялостна карантина броят на заразените с COVID-19 продължава да е много висок.
Това далеч няма да бъде последната подобна криза, която ще има нашето здравеопазване, посочи д-р Симидчиев, според когото най-голямото предизвикателство в момента е броят на кадрите, не леглата, медикаментите или апаратурата. В здравеопазването хоризонтът на действие е поне 10 години или повече от два политически мандата, за да взимаме правилните решения, допълни той.
Пулмологът смята, че трябва да има дългосрочен подход и анализ на това кое работи и кое не в момента като модели за овладяване на кризата.
„В момента до голяма степен имам усещането, че се разчита на общественото мнение, за да се въвеждат или да не се въвеждат някои мерки, а това е медицински проблем, който изисква медицински решения.“
Александър Симидчиев подчерта, че са необходими ясни правила за триаж на пациентите – по спешност, по възраст, по пол, по най-различни критерии, за да може да бъдат улеснени медиците на предния фронт.
„Защото в момента истинският удар на това, което се случва, се поема от хората на предна линия – общопрактикуващите лекари, хората в спешните отделения, приемащи болните с това заболяване.”
Относно решението личните лекари да издават направления за PCR тест при налични 5 симптома, Александър Симидчиев изтъкна, че трябва да започнем отнякъде и след това да се адаптираме бързо, след като видим как действа. Пулмологът поясни още, че ако има малко количество вирусен товар, антигенните тестове могат да бъдат отрицателни, а PCR-ът да даде положителен резултат. Антигенните тестове при хора със симптоми са с много висока прецизност. Комбинираните тестове, които могат да отчитат и наличието на грипни вируси, могат да служат допълнително и да диагностицират грип, защото оплакванията и симптомите, идващи от респираторната система, в момента са сходни.

ТРЪГВА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА НЕОБХОДИМОСТТА ОТ ДАРЯВАНЕ НА РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
Българският лекарски съюз и Сдружение “Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма” започват Информационна кампания за популяризиране на необходимостта от даряване на реконвалесцентна плазма под надслов “Дари плазма! Спаси трима!”
Към момента преболедувалите коронавирусна инфекция у нас са близо 23 000 – ако всеки един от тях отдели по-малко от 2 часа, би могъл да помогне на трима инфектирани с опасния вирус, призовават организаторите на ицициативата.
В сайта на БЛС може да се намери полезна информация за естеството на реконвалесцентната плазма и къде подходящите донори биха могли да дарят кръвна плазма.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2021 ГОДИНА
Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. бе приет на първо четене в зала. След кратки дебати „против” законопроекта гласуваха едва 7 депутати, съобщи Clinica.bg.
Над 5 млрд. лв. са парите на здравната каса за 2021 г., повече са заложените разходи за извънболнична и болнична помощ, за лекарства и изследвания. Въпреки това от Българския лекарски съюз настояват за ново увеличение на средствата за медицински дейности, за повече пари за лекарства настояват и от Асоциацията на иновативните компании. С проекта се предлагат и редица промени в други закони, една от тя е санкции за болниците, ако откажат да лекуват пациенти с коронавирусна инфекция.