НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.10.2020)

Министър Костадин Ангелов: НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА НАСЪРЧАВАНЕ НА ДОНОРСТВОТО И ПОДПОМАГАНЕ НА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВА В НЕОБХОДИМИЯ ОБЕМ
„Нещата на хартия изглеждат чудесно, но реалността показва, че Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията не се изпълнява в необходимия обем“. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на инициирана от него видеоконферентна среща с регионалните и областните координатори по донорство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В рамките на срещата бяха дискутирани причините за малкия брой донорски ситуации през настоящата пандемична година, изпълнението на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 – 2023 г.), както и затрудненията, които координаторите и трансплантолозите идентифицират в работата си. Акценти бяха поставени върху логистичната организация от възникването на донорската ситуация до осъществяването на трансплантацията, преумората на координаторите в условията на COVID-19 – в повечето случаи анестезиолози и реаниматори, и кадровия дефицит.
Министър Ангелов съобщи, че в изпълнение на Националната програма от месец декември тази година координаторите ще получават допълнителни възнаграждения. „През последните две седмици проведох индивидуални разговори с повечето от вас. Запознах се с всички документи по темата. Най-големият ни проблем се оказва комуникацията между участниците в процеса – донорски бази, трансплантационни центрове, институции, близки на донорите. Затова усилия ще бъдат фокусирани именно тук. Където е необходимо, ще бъдат актуализирани и заповедите за областни и регионални координатори“, посочи проф. Ангелов.
Предстоят видеоконферентни срещи на здравния министър както с директорите на донорските бази у нас, така и с трансплантационните центрове.

283 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
283 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. PCR тестовете, направени през изминалите 24 часа, са 3 713. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 24; Бургас – 7; Варна – 15; Велико Търново – 2; Враца – 2; Габрово – 1; Добрич – 8; Кърджали – 14; Кюстендил – 3; Ловеч – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 9; Перник – 8; Плевен – 14; Пловдив – 40; Разград – 8; Русе – 5; Сливен – 10; Смолян – 3; София област – 5; София град – 62; Стара Загора – 19; Търговище – 10; Хасково – 4; Шумен – 6; Ямбол – 1.
Към момента у нас са доказани 21 870 случая на новия коронавирус, 5 837 от които са активни. 15 179 са излекуваните лица. От тях 165 са регистрирани през последното денонощие.
930 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 59 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е бил констатиран COVID-19 у нас, са 1202-ма. Нови 14 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 5 са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 1 – при санитари и 3 – при друг медицински персонал.
854 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Десет от случаите са от последното денонощие.

Софийският оперативен щаб: НА ТОЗИ ЕТАП НЕ СЕ НАЛАГА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
На този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки. Ще продължи извършването на дезинфекция на обществени места, при почистване в града, както и засиления контрол за спазването на въведените противоепидемични мерки в градския транспорт. Това е решено на днешното заседание на Софийския оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на COVID-19, съобщи БНР.
По график фирмите по чистота са задължени да извършват дезинфекцията на съдовете и кошчетата за отпадъци, както и спирките на градския транспорт. Дезинфекцират се и пешеходните подлези. Контролът се извършва от екипи на Столичен инспекторат.
Продължават проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт.
Кметът на София Йорданка Фандъкова изисква в Общинския Логистичен център да бъде осигурен наличен запас от дезинфектанти, предпазни и защитни средства.
В детските градини и училищата продължава извършването на необходимата дезинфекция. В домовете за възрастни хора и услугите от резидентен тип е забранено посещението на външни лица. При необходимост общината има готовност да подпомага осигуряването на консумативи.
Културните и спортни мероприятия трябва да се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки. Отделения за болни от COVID-19 има разкрити в четирите общински многопрофилни болници, като в момента във Втора и Пета МБАЛ има общо 24.

ДВЕ ПАРАЛЕЛКИ ОТ ЕЗИКОВАТА ГИМНАЗИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО МИНАВАТ НА ДВУСЕДМИЧНО ДИСТАНЦИОННО ОБУЧЕНИЕ
Две паралелки от IX и XII клас в Езиковата гимназия „Професор д-р Асен Златаров“ във Велико Търново от утре минават на двуседмично дистанционно обучение, заради положителни тестове за коронавирус при ученици, съобщи БНР. Под карантина са и учителите, преподавали в двете паралелки.
В училището се прави четирикратна пълна дезинфекция, увери директорът Смилена Тодорова. Утре занятията за останалите ученици ще са присъствени.

СЕМЕЙСТВО ЛЕКАРИ ОТ ЛУКОВИТ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА КОРОНАВИРУС
Семейство лекари от Луковит и техен родител са с положителни проби за коронавирус, съобщи БНР като се позова на Регионалната здравна инспекция в Ловеч.
Двама от заразените са хоспитализирани в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а третият е без оплаквания и е на домашна изолация. Има едно контактно лице в домакинството, което подлежи на карантиниране и изследване.
Единият от заразените лекари е общопрактикуващ, а другият е акушер-гинеколог и има специализиран кабинет, поясни директорът на РЗИ – Ловеч д-р Анета Винева:
„И двамата лекари с коронавирус са използвали лични предпазни средства в работата си и не се предполага здравен риск за пациентите им”.
Д-р Винева допълни, че пробите на петимата служители от детски заведения в Троян, които в края на миналата седмица дадоха положителни проби след направени масови бързи тестове на персонала, са с отрицателни резултати от PCR-тестовете.

В МБАЛ-ТЪРГОВИЩЕ НАМАЛЯВАТ ЛЕГЛАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
В Многопрофилната болница в Търговище намаляват свободните легла в помещенията, определените за пациенти, заразени с коронавирус, съобщи БНР.
Броят на пациентите в областната болница е 36 при капацитет от 41 легла.
Заради притеснителното повишаване на броя на заразените с коронавирус ще се търсят възможности за увеличаване на броят на леглата в болниците в съседните градове.
С цел ограничаване на разпространението на коронавируса областният управител Митко Стайков е разпоредил да бъдат засилени институционалните проверки за недопускане на струпването на големи групи хора пред търговски обекти, увеселителни заведения, административни сгради, както и да се засили контролът по отношение спазването на дистанция и правилното носене на предпазна маска.
По данни на Регионалната здравна инспекция в област Търговище под домашна карантина са 362-ма души от петте общини.

Д-р Георги Миндов: ИСКАМЕ АЛГОРИТЪМ ЗА ДЕЙСТВИЕ ПРИ COVID СИТУАЦИЯ В ПЪРВИЧНАТА ПОМОЩ
НСОПЛБ има изготвен алгоритъм за действие при COVID ситуация в първичната помощ, който е изпратен до всички заинтересовани институции. Това каза пред Нова телевизия председателят на Софийската колегия на общопрактикуващите лекари д-р Георги Миндов, информира Zdrave.net.
Както и всички останали общопрактикуващи лекари, които гостуват в медиите, той отбеляза, че работата на джипитата с COVID е затруднена заради липсата на такъв алгоритъм. Семейните лекари все още нямат възможност да издават направления на пациентите си за PCR тестове, а друга възможност за диагностика има в случай, че заболяването е обхванало белия дроб и пациентът бъде изпратен на скенер, стана ясно от думите на д-р Миндов.
Цялостен алгоритъм за реакция в първичната помощ обаче няма, посочи той. „Искаме това да бъде организирано на институционално ниво. Ние не можем да организираме COVID-кабинети или пунктове за пробонабиране. Това може да бъде държавна политика“, каза лекарят. „Първичната диагностика в момента е пренебрегната. Трябва да се стигне до болница и тогава вече всичко върви – там има и респиратори, и екипи, и анестезиолози и т.н. Но трябва да стигнете до болница“, допълни той.
Според д-р Миндов инфекцията не е особено опасна и причинява влошаване при 1% от хората. „Нека обаче хората да спазват мерките, защото не си знаем имунитета, няма как да докажем дали сме възприемчиви. Затова докато не се уточнят тези чисто медицински критерии, нека всеки да смята, че може да го изкара тежко и да се пази“, препоръча той.

БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНО МЯСТО В ЕС ПО ВНОС НА МАСКИ НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО
България е сред последните държави в ЕС по стойност на вноса на предпазни маски за лице за първото полугодие на 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на данни на Евростат.
Според тях сумата, дадена от страната ни за внос на маски, възлиза на 20 млн. евро, което ни поставя на 24-то място сред 27-те държави членки на ЕС. Най-много пари е дала Германия – над 4,4 млрд. евро, следвана от Франция, Италия и Испания. Държавите, които са с най-нисък внос са Естония (14 милиона евро), Малта (9 милиона) и Кипър (7 милиона).
Разглеждана на глава от населението, стойността на вноса на маски за лице у нас е 3 евро на човек, което пък поставя България на последно място по този показател. Пред нас, но също с под 10 евро на човек, са Гърция (6 евро), Хърватия и Швеция (по 7 евро), Полша и Кипър (8 евро).
Начело на класацията е Люксембург, с правителствена политика за национално разпространение на маски за лице. За първото полугодие на 2020 г. стойността на вноса на маски там възлиза на 121 евро на човек. Следват я Белгия и Германия с 53 евро на човек, и Франция – с 51 евро.
Сравнявайки първото полугодие на 2019 г. със същия период на 2020 г., стойността на вноса на маски за лице в ЕС драстично нараства от 800 милиона евро на 14 милиарда евро, което представлява увеличение от 1800%, отбелязва Евростат.
Китай е основният партньор на ЕС за вноса на маски за лице, като от там са доставени 92% от маските през първото шестмесечие на 2020 г., което е с 30 процентни пункта повече от същия период на 2019 г.

ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА НАБЛЮДАВА РЕМДЕСИВИР ЗАРАДИ СИГНАЛ ЗА НЕЖЕЛАН ЕФЕКТ ВЪРХУ БЪБРЕЧНАТА ФУНКЦИЯ
Комитетът по безопасност на лекарства в хуманната медицина PRAC към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започна преглед на сигнал за безопасност, за да даде оценка на съобщенията за остро увреждане на бъбреците при някои пациенти с COVID-19, приемащи Veklury (ремдесивир), информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.
От ЕМА припомнят, че Veklury получи условно разрешение за употреба в ЕС за лечение на COVID-19 при възрастни и юноши на възраст над 12 години с пневмония, които се нуждаят от допълнителен кислород, тъй като ползите за тези тежко болни пациенти надвишават рисковете, независимо че данните за безопасност не са достатъчни. Това означава, че се изискват повече доказателства във фазата след разрешаване.
Бъбречната токсичност на медикамента беше оценена по време на разглеждането на заявлението за разрешение за употреба, главно въз основа на проучвания върху животни. Засилен е мониторингът на безопасността за събиране на доклади за нежелани ефекти и остра бъбречна травма, които се проследяват като нежелано събитие от особен интерес (AESI) в месечните обобщени доклади за безопасност на ремдесивир, подчертават от ЕМА.
На този етап не е установено дали има причинно-следствена връзка между Veklury и съобщенията за остро увреждане на бъбреците, но проследяването продължава. Препоръките за употребата на това лекарство засега не са променени. Информацията за продукта вече включва съвет към лекарите да наблюдават пациентите за бъбречно увреждане преди и по време на лечението и да не започват терапия при пациенти със значително намалена бъбречна функция.

БЛИЗО 400 ВОЕННОСЛУЖЕЩИ И ЦИВИЛНИ СЛУЖИТЕЛИ ОТ РАЗЛИЧНИ ВОЕННИ ФОРМИРОВАНИЯ ДАРИХА БЕЗВЪЗМЕЗДНО КРЪВ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИЯ МЕСЕЦ
Близо 400 военнослужещи и цивилни служители от различни военни формирования дариха безвъзмездно кръв през последния месец, помагайки на екипите на Военномедицинска академия (ВМА) в битката за човешкия живот.
Насърчаването на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. В тази връзка периодично организираме кампании в цялата страна и хиляди българи годишно застават зад каузата „Бъди един от нас! Дари кръв – спаси живот!”, коментира проф. Румен Попов, ръководител на Центъра по трансфузионна хематология на ВМА.
Между 6 и 7000 са годишно кръводарителите във ВМА. Половината от тях са от редовете на Българската армия. От началото на годината 2700 униформени са дарили кръв.
Проф. Румен Попов подчертава, че акциите не са прекратявани въпреки пандемията от COVID-19. Напротив, освен във военните структури, активно е продължила работата и с всички цивилни граждани – при спазването на фанатични мерки за сигурност, строга дисциплина и много стриктна оценка състоянието на дарителите, така че да не се допусне заразяване на персонала.
Националната трансфузионна система е част от националната сигурност. И в този смисъл нашият Кръвен център е част от тази верига. Ние не можем да си позволим дестабилизация в това отношение. Структурата на ВМА позволява екипите да се отзоват в случай на нужда, не само на територията на София, но в цялата страна, изтъква проф. Попов.
Той благодари на всички дарители, които безвъзмездно помагат за спасяването на човешки животи. Всеки желаещ може да дари надежда на болен в беда в Кръвния център на ВМА всеки ден от 8:00 до 16:00 часа, припомнят от лечебното заведение.

БОЛНИЦАТА В КАВАРНА E ЗАСТРАШЕНА ОТ ФАЛИТ
Болницата в Каварна e застрашена от фалит, алармират за пореден път от общината в града, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
„Болницата не е в клинична смърт, но не е извън опасност“, заяви в предаването „Здравей, България“ председателят на Общинския съвет в Каварна Йордан Стоянов. Въпреки че служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.
Причината за лошото финансово състояние на лечебното заведение и натрупаните задължения от близо 700 хил. лв. според общината е лошото управление на бившия управител на лечебното заведение Десислав Тасков, сега депутат от БСП. Той обаче категорично отрича вина за ситуацията. Вече е направен одитен доклад, който показва как са били разходвани средствата.
„По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква адекватна организация и ред по отношение на разходваните средства в бюджета”, категоричен е Йордан Стоянов.
Кметът на града Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. „Когато той идва, те достигат до 435 хил. лева. Само за периода от 2016 г. до 2019 г. те нарастват три пъти и сега загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678 338 лева“, казва Балтаджиева. По думите ѝ направеният одит е установил и още нарушения.
Настоящият управител на лечебното заведение д-р Християн Зафиров въпреки всичко е оптимист и смята, че болницата ще се справи. Той смята, че наистина ще бъде трудно и ще отнеме време, но независимо от всичко, лечебницата ще успее да излезе от кризата.
Oдиторският доклад вече е представен на прокуратурата.

Д-р Христо Василев: ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЕДИНЕН РЕГИСТЪР НА ВСИЧКИ ПСИХИЧНО БОЛНИ В ДЪРЖАВАТА
Подобряване на грижите за хората с психични проблеми чрез разкриване на повече, но по-малки стационари с не повече от 30-40 легла. Това са част от промените, залегнали в проекта на Стратегията за психичното здраве на гражданите на република България 2020-2030 година. Ще помогне ли залегналото в нея да изведе България от унизителната последна позиция в Европа по качество на грижите за психично болните и какво трябва а се направи, за да не останат тези пациенти без лекарска помощ, попитаха от Clinica.bg д-р Христо Василев, директор на Специализираната психиатрична болница в Карлуково:
„Много добра стъпка е, че се предлага Стратегия за психичното здраве, но трябва да се направи и единен регистър на всички психично болни в държавата. За необходимостта от него ние, психиатрите, говорим и напомняме поне от десет години. Все още обаче той не е създаден. В етапа на общественото обсъждане на проектостратегията ще предложа точно това. Към момента без него се къса връзката между амбулаторната и стационарната психиатрия, както и центровете за психично здраве. Ако сега един пациент се лекува в дадена област, промени местожителството си в друга или по някаква причина състоянието му се влоши, когато не е в своя град, лекарите, които го поемат нямат представа за неговото фактическо състояние. Те не знаят кога той е лекуван, с какво е лекуван, в какво състояние е изписан. Обикновено, засегнатите от психични заболявания не могат да обяснят точно тези неща. Ако имаме един регистър, който може да е и част от електронното досие, ще знаем как да процедираме с такъв човек – каква е диагнозата му, как протича заболяването му, кои медикаменти оказват добър и кои не толкова добър ефект при него. Той ще бъде достъпен само за лекарите, които влизат в него със специален код. Те ще имат достъп до определено ниво на информация, които се отнасят само до това, което ги интересува. В това отношение правозащитните организации могат да бъдат спокойни, данни няма да изтекат.“

ЩЕ РЕФОРМИРАТ ДОМОВЕТЕ ЗА СТАРИ ХОРА ДО 2025 Г.
Около 60 процента от съществуващите специализирани институции за хора с увреждания ще бъдат закрити до края на 2027 година, съобщи социалният министър Деница Сачева. Всички домове за стари хора ще бъдат реформирани до 2025 година, допълни тя на дискусия за предоставянето на дългосрочни грижи, организирана от БЧК, информира Clinica.bg.
Промените ще са в посока на това домовете да отговарят на високи стандарти за качество на услугите. Мерките са предвидени в новия План за действие за прилагане на Националната стратегия за дългосрочни грижи в периода 2022-2027 г., който се разработва в момента, уточняват от МТСП. Планът ще се изпълнява с пари от държавния бюджет и по линия на европейските фондове.
“В условията на COVID-19 социалните услуги бяха поставени пред сериозни изпитания, което наложи реорганизация на процесите в тях в отговор на кризата. Бяха въведени в практиката нови модели на работа, включително чрез използване на съвременните информационни и комуникационни технологии”, изтъкна министър Сачева. Според нея много успешни са били услугите в домашна среда и патронажната грижа, които имаха ключова роля за подкрепа на възрастните хора, самотноживеещите и хората в уязвимо положение.

ДОЦ. ДИМИТЪР БУЛАНОВ Е НОВИЯТ ДЕКАН НА МЕДИЦИНСКИЯ ФАКУЛЕТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ
Директорът на Александровска болница е доц. Димитър Буланов е новият декан на Медицинския факулет в Медицински университет – София, съобщи БНР като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Доц. Буланов е хирург по специалност, доцент в Катедрата по обща и оперативна хирургия “. От 2013 г. е зам.- директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“, а от края на юли 2020 е неин изпълнителен директор.
Доц. Буланов е участвал в над 70 научни форума – конгреси и конференции по хирургия в България и в чужбина, съавтор е в 3 учебника и 2 ръководства за студенти по медицина, автор и съавтор в над 115 публикации в специализирани научни медицински списания. Заместник-председател е на Българското хирургическо дружество, член е на УС на Съюза на българските медицински специалисти, а от 2019 г. е член на Експертния съвет по медицинската специалност „Хирургия“ към министъра на здравеопазването.
До дни министърът на здравеопазването се очаква да назначи нов директор на Александровска болница.