НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.09.2020)

96 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19 У НАС
96 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. 3 358 са PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 22; Варна – 6; Добрич – 3; Кърджали – 6; Ловеч – 1; Монтана – 3; Пазарджик – 4; Пловдив – 5; Русе – 4; Силистра – 4; София област – 2; София град – 13; Стара Загора – 3; Търговище – 3; Хасково – 1; Шумен – 2.
Общо 17 050 случая на новия коронавирус са доказани у нас към момента. 4247 са активните случаи. 12 132 са излекуваните лица, 86 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 755. От тях 57 се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 938. Три нови случая са регистрирани през последното денонощие, като два от тях са установени при лекари, а един – при друг медицински персонал.
671 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Шест са новите случаи от изминалите 24 часа.

ЗАТВАРЯТ ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ ХОРА В СЕЛО СЛАВЯНЦИ
Домът за възрастни хора с деменция в сунгурларското село Славянци ще бъде затворен. 19 са новите случаи на коронавирус за денонощието. Общо 32 –ма обитатели на дома са с доказана инфекция от коронавирус. Четирима души са транспортирани в инфекциозното отделение на бургаската болница, информира БНР като се позова на кмета на Сунгурларе Георги Кенов.
“Част от останалите пациенти ще бъдат настанени в Карнобатската болница под наблюдение, други в Бургас и Сливен. Взети са всички мерки за дезинфекция. Поддържаме непрекъсната връзка с РЗИ-Бургас. В момента правим дезинфекция и в Сунгурларе”, уточни Георги Кенов.
Още трима души ще бъдат настанени в Инфекциозното отделение в Бургас, добави директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров. До два дни всички пациенти ще бъдат прехвърлени и домът ще бъде затворен, стана ясно от думите му.
Заразата в Славянци бе установена на 2 септември, болните бяха изолирани, а домът поставен под карантина. 22-ма са новозаразените с коронавирус в Бургаска област според Единния информационен портал.

6-ГОДИШНО МОМЧЕ ОТ СЕЛО БАБОВО С ПОЛОЖИТЕЛЕН ТЕСТ ЗА COVID-19
По данни на Регионалната здравна инспекция за последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани четири нови случая на коронавирус. Три от случаите са от община Сливо поле, а 89-годишен мъж е от село Бъзън. Той и 70-годишна жена от гр. Сливо поле са хоспитализирани в инфекциозното отделение на Университетска болница “Канев”, съобщи БНТ.
Другите два случая са при жена на 45 години от гр. Сливо поле и 6-годишно момче от село Бабово, което е посещавало детска градина “Мечо Пух”. И двамата са в добро общо състояние и са оставени под домашна изолация. Броят на заразените от персонала на детската градина остава девет души.
През вчерашния ден са изследвани още девет контактни деца, с което броят на изследваните деца от детската градина стана 21. От всички резултати положителен е единствено този на 6-годишното дете от село Бъзън. Продължава епидемиологичното проучване от страна на РЗИ – Русе и изследването на всички контактни лица.
Общо диагностицираните с COVID-19 в Русенска област са 346, като активните случаи са 68. От тях 22-ма са на болнично лечение, а 46 са под карантина.

51-СУ В СОФИЯ СЪС СТРИКТНА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНА СХЕМА
Няколко дни преди 15 септември нараства вълнението сред ученици, родители и учители за това как ще започне учебната година. Повечето от тях са категорични, че е правилно решението на Министерството на образованието учениците да се обучават в класните стаи, вместо да се обучават в електронна среда от вкъщи.
Трескава е подготовката за първия учебен ден в 51-во училище “Елисавета Багряна” в София. Директорът Асен Александров обясни в ефира на БНР, че в условията на пандемия учениците ще бъдат разделени на 4 потока. През първата смяна първокласниците и второкласниците ще бъдат на първи и втори етаж, а петокласниците, шестокласниците и седмокласниците ще са на трети и четвърти етаж, следобед на първи и втори етаж ще са третокласниците и четвъртокласниците, а на трети и четвърти етаж учениците от VIII до XII клас.
“Може да се счита, че все едно имаме четири различни училища. Защо го правим това нещо, ако има заразен ученик в някой клас, например в пети клас, да не карантинираме цялото училище, да не карантинираме цялата смяна, а да карантинираме в най-добрия случай само неговата паралелка, в по-лош случай – неговия випуск, а в най-лошия случай – само този поток, само прогимназията, това е целта”.
В общите помещения на учебното заведение учениците ще се движат с маски. Премахва се кабинетната система и така всеки клас ще учи в една стая, която няма да напуска, часовете ще бъдат в блокове.
“По два, дори по три часа. Този блок от 90 минути, те могат да излязат част от учениците на 25-ата минута до 45-ата минута да са междучасие, другата да са между 45-ата и 60-ата минута, третата между 65-ата и 80-ата, за да не се получава струпване”, допълни Асен Александров.
Ще се насърчава провеждането на учебни занимания на открито, когато температурите са подходящи за целта.
“По история, по философия, по български език и литература не е необходимо нещо да се пише”, каза директорът на столичното училище.
На входа на 51-во училище “Елисавета Багряна” ще има термокамери. Четири пъти на ден ще бъдат дезинфекцирани всички повърхности. Бюфетът за учениците от първи до 4 клас няма да бъде разрешен, малките ще си носят храна от вкъщи.
“За прогимназията ще разпоредя на съдържателите на лавката да организират всички мерки, както на всички други места – в магазини, учениците да са през един метър, с маски, да чакат, ако не могат да го организират, ще затворим лавката и за по-големите”, обясни директорът на 51 СУ.
Маските ще бъдат задължителни за всички в общите части, а в класните стаи учениците могат да ги носят по желание, но могат и да не ги носят.
“А учителите задължително трябва да носят в класните стаи маски или шлемове, дори и когато преподават, с изключение на началните учители – от първи до четвърти клас, защото те са един учител за целия клас и ако се карантинира някой от учениците, се карантинира и учителят”, подчерта Александров.
При наличие на два отказа от страна на ученик да носи маска в общите помещения на училище, същият ще бъде отстраняван от учебното заведение за една седмица.