НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.08.2020)

97 ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТА ЗА COVID-19 В БЛАГОЕВГРАД ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
303 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за последните 24 часа. 5 701 PCR теста са направени през изминалото денонощие. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 97 (60 от тях работят в шивашки цех в Разлог); Бургас – 3; Варна – 54; Велико Търново – 3; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 8; Кърджали – 1; Ловеч – 1; Монтана – 2; Пазарджик – 9; Плевен – 6; Пловдив – 45; Русе – 3; Силистра – 3; Сливен – 4; Смолян – 13; София област – 3; София град – 28; Стара Загора – 3; Търговище – 3; Хасково – 4; Шумен – 6; Ямбол – 1.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени в България, към момента са 12 717. От тях 5 139 са активните случаи. 7 154 са излекуваните лица, 190 от които са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 872-ма пациенти, при които е доказан новият коронавирус. В интензивни структури са настанени 44 от тях.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 717 лица-медицински служители. Шест са новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа. 2 от тях са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 1 – при санитар и 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 424. Новите случаи от последното денонощие са 9.

Министър Ангелов: ПРЕДСТОИ ДА ВНЕСЕМ В МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ
„Страната ни трябва да има дългосрочна политика по отношение психичното здраве на българските граждани – такава е начертана в проекта на Националната стратегия за психично здраве, която е с хоризонт до 2030 г. Предстои да я разгледаме на ръководство на МЗ и да я придвижим към Министерски съвет. Важно е в кратки срокове тя да стане факт и работата по разписаните в документа дейности да започне“. Това подчерта министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при посещение в Държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Заедно с директора на лечебното заведение д-р Цветеслава Гълъбова и част от екипа ѝ министър Ангелов и зам.-министър Пенков обсъдиха още необходимостта от преместване на лечебното заведение в рамките на столицата. Здравният министър пое ангажимент да проведе интензивни разговори с други институции, които разполагат с подходящи и неизползваеми терени, респективно – сгради. Дотогава трябва да бъде намерено решение на казуса с неизяснената собственост на две от постройките, намиращи се в двора на лечебното заведение в Нови Искър, като за целта ще бъде търсено съдействието на областния управител на София-град.
Работещите в ДПБ „Св. Иван Рилски“ приветстваха увеличението на трудовите в държавните психиатрични болници с 30% от 1 август. Д-р Гълъбова подчерта, че и към момента в лечебното заведение са постигнати минималните нива, заложени в Колективния трудов договор, като отчете, че достойните възнаграждения и усилията на министерството да гарантира такива са стъпка към повишаване мотивацията на работещите в психиатричните структури. Тя допълни, че към момента лечебното заведение е кадрово обезпечено.

ОКОЛО 45,5 МЛН. ЛВ. Е ОСИГУРИЛО МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА БОРБА С COVID-19 ПРЕЗ ПЪРВОТО ПОЛУГОДИЕ
Общо около 45,5 млн. лв. е сумата, изразходвана от Министерството на здравеопазването за борба с COVID-19 за полугодието. Средствата са от бюджета на ведомството, от дарения и по линия на европрограми, сочат данните от справка на МЗ. Най-голям дял от средствата се пада на оперативните програми “Региони в растеж” и “Развитие на човешките ресурси”, като общият разход по двете възлиза на 36,1 млн. лв. Средствата от бюджета на МЗ са в малко над 8 млн. лв., а тези от дарения – малко над 600 хил. лв., информира Zdrave.net.
Близо 8,8 млн. лв. от бюджета си е изразходвало Министерството на здравеопазването за предотвратяване и лечение на COVID-19 до средата на 2020 г. 606 хил. лв. от тях са от постъпили дарения, отчитат от ведомството.
Най-голям дял от всички средства се пада на перото за издръжка, където общата сума възлиза на над 6,8 млн. лв. Основният разход в това перо се пада на Регионалните здравни инспекции, които във връзка с COVID-19 са получили от ведомството 3,1 млн. лв. (46,2% от общия дял), следвани от разходите за Централното управление на МЗ, които възлизат на близо 1,5 млн. лв. (21,83%).
За придобиване на нефинансови активи до средата на годината ведомството е изразходвало 650,6 хил. лв., като близо 26,5 хил. лв. от тях са от дарения. Разходите са отчетени предимно в РЗИ, а средствата са използвани за купуване на термокамери, системи за дезинфекция и друга апаратура, свързана с мерките за предотвратяване разпространението на COVID-19 и лечението му, отчитат от МЗ.
Разходите на МЗ за персонал за полугодието са в размер на близо 895 хил. лв. И тук най-големият относителен дял се пада на разходите за персонал на РЗИ, които възлизат на 822 хил. лв. Това включва средства за извънреден труд, осигуряване на дежурства в празнични дни и положен нощен труд, уточняват от ведомството.
За субсидии, свързани с COVID-19, министерството е изразходвало 410 хил. лв. Средствата са предоставени на лечебни заведения, като от тях 136 хил. лв. са с изрична воля на дарител от специалната дарителска сметка, открита за подпомагане финансирането и на дейности и мерки срещу разпространението и за лечението на заболяването.
По отношение на средствата по европрограми Министерството на здравеопазването отчита общ разход в размер на 36,1 млн. лв.
От оперативна програма „Региони в растеж“ по проект за борба с COVID-19 са изразходвани 15,3 млн. лв. За плащане на респиратори и машини за екстракция на нуклеинова киселина ExiPrer16DX са отишли 4,1 млн. лв., за лекарства – малко над 876 хил. лв., за предпазни средства, включващи маски, облекла, очила и др., са изплатени почти 10 млн. лв. Останалата сума по програмата е била за вносни мита, ДДС и транспортни разходи.
Разходите по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ пък възлизат общо на 20,7 млн. лв. Най-много средства от тях са отишли за субсидии на болници – 13,6 млн. лв. Средствата са предоставени на болници за изплащане на допълнителни възнаграждения с цел мотивация на персонала, обслужващ заболелите пациенти. За персонал са платени близо 7 млн. лв. от тях, като те са отпуснати за медицински и немедицински лица, заети пряко с борбата и превенцията на разпространението на COVID-19 – в Центрове за спешна помощ, Националния център за заразни и паразитни болести, както и регионални здравни инспекции. За доставка на маски пък са изплатени близо 121,4 хил. лв.

ПРОВЕРКА Е УСТАНОВИЛА, ЧЕ НАД 100 КОЗМЕТИЧНИ ПРОДУКТА У НАС СЕ ПРОДАВАТ КАТО ДЕЗИНФЕКТАНТИ
При извършена проверка е било установено, че на българския пазар има над 100 козметични продукта, които са с претенции за дезинфектанти, но те не могат да бъдат такива. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар на тема “COVID-19: Ситуацията, пациентите, решенията, прогнозите”, информира БНР като се позова на БТА.
„Предупредили сме производителите и сме дали срок 48 часа да прекратят предлагането им“, обясни д-р Кунчев и добави, че някои от тях са се съобразили, а за останалите ще се приложат други механизми за ограничаване.
„Трябва да се купуват признати за дезинфектант препарати, за които има информация на сайта на Министерството на здравеопазването“, допълни той. По думите му на опаковките на препаратите трябва да е посочен номерът на разрешителното и от коя дата е признат от МЗ за дезинфектант.
От началото на епидемията с COVID-19 у нас хората, болни от заразни болести, са намалели с 50%, а при някои заболявания със 75%, изтъкна доц. Кунчев. Според него ефектът от превенцията на коронавирусна инфекция е превенция и на всички заразни заболявания, информира Zdrave.net.
Доц. Кунчев коментира и ситуацията в страната с коронавируса, като според данните имаме намаление с 20% на новозаразените през последните две седмици, в сравнение с предишните две. „Това обаче не бива да ни успокоява, защото всичко е много динамично. Като цяло ситуацията с вируса не е добра нито на Балканите, нито в Европа“, каза той. По думите му ситуацията с коронавируса е показала много от слабостите на здравната ни система, включително и при общопрактикуващите лекари, които още в началото е трябвало да бъдат водещите фигури при диагностиката на пациенти с коронавирус.
Уебинарът постави началото на поредица от уебинари с практическа насоченост към различни целеви групи относно трите принципа – дезинфекция, дистанция и дисциплина в условията на COVID-19.

В БЛАГОЕВГРАД ОБМИСЛЯТ ОТКРИВАНЕТО НА НОВИ ЛЕКЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
100% са запълнени леглата и в трите болнични заведения в Благоевград, които приемат болни с коронавирус, съобщи БНТ.
От общинската администрация обмислят вариант как да се реши проблемът, ако се увеличава броят на заразените, които се нуждаят от лечение в болнично заведение. Председателят на Общинския кризисен щаб и кмет на Благоевград Румен Томов заяви, че може да се преоборудва залата в поделението, но за там ще трябват лекари и медицински сестри.
„Ние постоянно говорим с нашите лекари и медицински сестри, които работят към общината. Те обаче не желаят, а ние на сила не можем да ги накараме, защото хората се притесняват. Ако отнякъде бъде командирован медицински персонал, проблемът ще бъде решен“, отбеляза Томов и допълни, че в противен случай ще се работи със съответната наличност.
Управителят на СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания д-р Петър Георгиев каза, че в болницата няма напуснал персонал, макар че има колебаещи се. По думите му обаче избралите тази професия, трябва да си спомнят какво е тяхното призвание и да знаят, че няма от какво да се страхуват.

МУ-ВАРНА ИЗЛЕЗЕ СЪС СТАНОВИЩЕ ЗА ПОВИШЕНИТЕ ТАКСИ НА СТУДЕНТИТЕ, КОИТО ЗАПЛАЩАТ ОБУЧЕНИЕТО СИ
По-рано тази година с нормативни промени таксата за студентите с платено обучение в някои специалности на медицинските университети бе драстично увеличена. Срещу това се обявиха студенти от различни специалности, като отбелязаха, че искат равен шанс и достъпно медицинско образование. Основното желание на студентите е да се спази правилото за „заварено положение“ и вече постъпилите във ВУЗ при условията на досегашния закон да не се налага да плащат по-високи такси от следващата учебна година. Във връзка с този казус от медицински университет – Варна излязоха със становище, в което се изтъкна, че увеличението на таксите на студентите платена форма на обучение не е по предложение на университета, а е базирано на измененията и допълненията на Закона за висшето образование, влезли в сила от 25.02.2020 г.
Новият регламент променя начина на изчисляване размера на таксите за обучение срещу заплащане.
„Проявяваме пълно разбиране към създадения проблем и още от самото начало търсим възможност за неговото решаване. Подкрепяме студентите в платена форма на обучение в исканията им за запазване на условията, при които са приети. Всички наши студенти – независимо дали са обучавани с държавна субсидия или срещу заплащане са равностойни за нас и са изключително ценен човешки капитал, не само за университета, но и за страната. Прекъсване на образование на студенти – медици и отлив на студенти за обучение срещу заплащане е крайно нежелателно при нарастващата потребност от подготовка на медицински специалисти и тенденцията за съществено намаляване на държавния прием.
Разчитаме, че със съдействието на МОН ще се намери законова възможност за разрешаване на проблема“.