НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.07.2020)

63 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С COVID-19
63 са новодиагностицираните лица с COVID-19 през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 923 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Варна – 2; Велико Търново – 2; Габрово – 1; Кюстендил – 9; Пазарджик – 5; Пловдив – 5; Сливен – 1; Смолян – 4; София област – 6; София град – 23.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 5740. От тях 2579 са активни. 2915 са излекуваните лица, 17 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
458 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 28 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е потвърдена при 448 лица-медицински служители. Два нови случая на лекар и медицинска сестра са установени през последните 24 часа.
246 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. Пет са новите случаи от изминалото денонощие.

УДЪЛЖАВАТ ИЗВЪНРЕДНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА ДО КРАЯ НА ЮЛИ
Удължава се извънредната епидемична обстановка до края на юли. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг днес, информира Zdrave.net.
Ще бъде препоръчано на областните щабове да засилят контрола и да намалят масовите събития, тъй като се наблюдавала повишена заболеваемост на тези събирания, каза още министър Ананиев. Той уточни, че предстои да бъде издадена заповед за страните, чиито граждани могат да влизат в България и тези, които подлежат на 14-дневна карантина.
По отношение на носенето на маски, главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев каза, че се подготвя следваща заповед на МЗ, в която детайлно ще бъде обяснено, че когато става въпрос за професионална изява, носенето на маски не е необходимо. „Когато човек е говорител, прави презентация, дава пресконференция, може да е без маска, защото чуването на думите става и чрез наблюдаване на артикулацията. Още повече, че при такива изява разстоянието между говорещия и аудиторията му е достатъчно голямо“, изтъкна доц. Кунчев.

БЪЛГАРСКИ ЕКИП Е НА ПЪТ ДА РАЗРАБОТИ ЛЕКАРСТВО СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Български екип е на път да разработи лекарство срещу коронавируса. Това съобщи министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на днешния брифинг. Става дума за лекарствения продукт медикамента Ивермектин, чието клинично проучване е стартирало през май т.г., информира Zdrave.net.
Изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов уточни, че и екипът и възложителят на проучването са изцяло български. Производителят също е от България.
„До момента са набрани 30 пациенти от 9 болници в страната при спазване на всички регулаторни изисквания. Самата идея за проучването дойде от данни, публикувани от изследователи от Австралия, които са наблюдавали активност срещу COVID-19 на Ивермектин. България беше първата държава в ЕС, която стартира такова клинично изпитване, малко след нас започнаха в Испания, а вече има в Бразилия и САЩ“, каза Кирилов.Той допълни, че до края на месеца ще има клинични резултати от изследваната група.
„Желанието на медицинските специалисти обаче е да бъдат добавени нови центрове, както и да бъдат включени допълнителен брой пациенти. В края на юли – началото на август ще има повече информация“, уточни Кирилов.
Лекарството е предназначено за пациенти с леки форми на COVID, които са на домашно лечение.