НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.06.2020)

НАЙ-МНОГО НОВИ СЛУЧАИ НА COVID-19 В СОФИЯ
От изследваните през последното денонощие 1196 проби 41 са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Разпределението по области е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 1; Враца – 2; Габрово – 1; Кърджали – 2; Пазарджик – 2; Плевен – 1; Разград – 3; Сливен – 6; София област – 7; София – 13; Шумен – 1; Ямбол – 1.
Общо потвърдените случаи на коронавирус в България до днес, 6-ти юни, са 2668. Активните случаи са 980. Излекувани са общо 1528 лица, като 138 от тях са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 147 пациенти с доказан COVID-19, като 12 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас, са общо 288 лица. За последното денонощие са регистрирани 2 нови случая – на медицински сестри от Самоков.
160 са общо починалите лица, при които е бил доказан COVID-19.

ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ ЗАТВАРЯ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ПЕРСОНАЛ
Инфекциозното отделение в болницата в Добрич затваря заради липса на персонал, съобщи БНР. От 1 април единственият инфекционист в болницата и завеждащ отделението е подал заявлението си за напускане. Така цял град остава без Инфекциозно отделение, макар че Добрич е слабо засегнат от COVID-19.
Пациентите, които се нуждаят от настаняване в отделението, от днес се пренасочват към лечебни заведения извън област Добрич. Звеното в областната болница ще бъде закрито от края на месеца, но напускащият инфекционист е в отпуск и затова приемът се преустановява по-рано, съобщи директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова. По думите ѝ ръководство на лечебното заведение не може да осигури персонал, който да работи в него, затова отделението трябвало да преустанови дейността си. Административно това трябвало да стане от 1 юли. Досегашният завеждащ отделението д-р Венета Йовева обяснява, че проблемите са от две години. Според нея липсва желание от ръководството да задържи лекарите на работа.

ОБЩИНА КАВАРНА ПРАВИ УСИЛИЯ НА СПАСИ ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА, КОЯТО Е НАТРУПАЛА 700 000 ЛЕВА ЗАДЪЛЖЕНИЯ
Общинската болница в Каварна има задължения от 700 000 лева, а работещите в нея не са получавали заплати от януари т.г., информира Zdrave.net като се позова на БТА. “Трябва да вземем бързи, адекватни решения, защото болницата заминава с всяка една минута”, заяви председателят на Общинския съвет в морския град Йордан Стоянов. Част от 60-те медицински работници и санитари вече са напуснали, закрито е отделението по акушерство и гинекология.
Едва 50 хиляди лева е превела местната администрация на лечебното заведение до момента при гласувана годишна субсидия от 370 хил. лв. На сесията на местния парламент стана ясно, че от НЗОК болницата получава по 60 хил. лв. месечно, но само за заплати на работещите там са необходими по 80 хил. лв.
Йордан Стоянов внесе две предложения за финансово оздравяване на болницата, които бяха одобрени от колегите му – продажба на имот на здравното заведение с отпаднала необходимост и проучване на възможностите за поемане на дългосрочен дълг от половин милион лева. Основната цел на Стоянов е да предизвика диалог и да фокусира общественото внимание върху проблема с болницата. Той съобщи, че е изпратил писма до премиера и министрите на здравеопазването и на финансите, с което ги уведомява за състоянието на болницата. “Крещяща нужда има от съществуването й, защото това болнично заведение обслужва две общини – Каварна и Шабла. От Дуранкулак, на границата с Румъния, до тук няма друго здравно заведение”, подчерта Стоянов, цитиран от БТА.