НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.05.2020)

РЕГИСТРИРАХА НОВИ 20 СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
1778 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб към 17:00 часа на 6-ти май. През днешния ден са доказани още 20 нови случая в следните области: 4 в Перник, 2 във Враца и 14 в София. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
353 са лицата с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения. От тях 38 са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина: 863 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 915 на жени. 191 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция.
Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 62; Бургас – 48; Варна – 26; Велико Търново – 25; Видин – 161; Враца – 12; Габрово – 7; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 77; Ловеч – 2; Монтана – 20; Пазарджик – 47; Перник – 23; Плевен – 171; Пловдив –79; Разград – 1, Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 55; Смолян – 38; София – 774; Стара Загора – 39; Хасково – 26; Шумен – 4, Ямбол – 35.
Починалите лица, при които е установен COVID-19, са общо 84.

ЗАПОВЕД НА МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПРЕУСТАНОВЯВА ДЕЙНОСТТА НА КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ НА ВХОДНО-ИЗХОДНИТЕ ПЪТИЩА НА ОБЛАСТНИТЕ ЦЕНТРОВЕ
От 00:00 часа на 6 май преустановяват дейността си контролно-пропускателните пунктове, организирани от Министерството на вътрешните работи, на входно-изходните пътища на областните центрове. Това нареди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев със своя заповед, издадена на 05.05.2020 г., съобщиха на 5-ти май от пресцентъра на МЗ.
Със същата заповед се отмениха и по-строгите мерки за влизане и излизане от гр. София.

МИНИМУМ 1,5 МЕТРА ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ МАСИТЕ В ОТКРИТИТЕ ПЛОЩИ НА РЕСТОРАНТИ, КАФЕ СЛАДКАРНИЦИ И ПИТЕЙНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от 6-ти май на ресторантите, кафе сладкарниците, питейните заведения и заведенията за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки, съобщиха от МЗ на 05.05.2020 г.
В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. Обслужващият персонал трябва да бъде с поставена защитна маска за лице или със защитен шлем. Препоръчително е носенето на ръкавици.
С новата заповед е актуализирано и разстоянието между чадърите в самостоятелни плувни комплекси и басейни. Разстоянието между два чадъра, измерено от центъра на чадърите, в площите на открито около басейните, трябва да бъде най-малко 5 метра.
С издадената заповед се допускат и посещенията на музеи на открито, при спазване на изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОСИГУРИ ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА ЗА СЛУЖИТЕЛИТЕ НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С COVID-19
На служителите на първа линия в борбата с COVID-19 в лечебните заведения за болнична помощ, регионалните здравни инспекции, центровете за спешна медицинска помощ и техните филиали, както и в Националния център по заразни и паразитни болести, бяха осигурени 150 хил. чифта калцуни, тип ботуши; 100 хил. еднократни защитни гащеризони; 100 хил. предпазни очила и 50 хил. маски N95, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Доставените лични предпазни средства са осигурени по линия на Международно споразумение за продажба между Министерството на здравеопазването и USHAŞ Uluslararasi Saģlik Hizmetleri A.Ş. (USHAŞ International Health Services Inc.), Република Турция, сключено в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.003-0001 „Борба с COVID 19“.
Проектът е с бюджет 40 439 291, 10 лв. и е финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020, приоритетна Ос „Регионална здравна инфраструктура“, с краен срок за изпълнение до 8 април 2021 г. В изпълнение на проекта предстоят доставки на медицински апарати за инвазивна дихателна вентилация, лични предпазни средства (защитно оборудване, облекло, маски и др.) и диагностикуми за повишаване капацитета на лечебните заведения за болнична помощ за лечение на болни с COVID-19.

„МБАЛ-ШУМЕН“ ТЪРСИ ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
„МБАЛ-Шумен“ се обърна с молба към всички медицински лица, работещи в други лечебни и здравни заведения, за помощ чрез възмезден труд в болницата, информира Zdrave.net.
„Това , което се наблюдава в областта от началото на епидемията от COVID-19 е, че голяма част от работещите на допълнителен трудов договор в „МБАЛ- Шумен” АД се оттеглиха или по собствено желание или по разпореждане на своите работодатели. Това затруднява сформирането на денонощните графици на екипите в стационарните отделения при сравнително спокойна епидемична обстановка“, пише ръководството на болницата на сайта на лечебното заведение.
„Застрашено е бъдещето на спешната медицинска помощ в областта. Може би е време да преосмислим структурата на здравната мрежа на национално и областно ниво“, пише още в обръщението. От МБАЛ-Шумен изказват благодарност на всички служители на болницата, които “въпреки напрегнатата работа, се стремят да изпълняват съвестно своите задължения“.

48 СА ЗАРАЗЕНИТЕ МЕДИЦИ С COVID-19 В УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
„Тествахме 1000 човека в „Пирогов“ с бързи тестове, 51 дадоха положителен резултат, след това направихме и PCR тестване“. Това каза изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов по време на срещата си с премиера Бойко Борисов вчера. Премиерът посети болницата, за да провери ремонтираните клиники, информира Clinica.bg.
От 2300 човека, работещи в „Пирогов“, 48 са с позитивни резултати за COVID-19, като от тях 20 са заразили заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. „Имаме 8 колеги, които са заразени вече в работа, в среда. 20 лица са заразени в Хирургията. Това са санитари, болногледачи, кинезитерапевти. 7 са заразените хирурзи“, допълни още проф. Балтов. Пред медиите по-късно той уточни, че всеки ден се правят по 64 PCR теста на работещи в болницата.

ТРИМА МЕДИЦИ ОТ МБАЛ- ПАЗАРДЖИК СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ
Три са потвърдените положителни случаи на COVID-19 на медицински лица, работещи в МБАЛ-Пазарджик, информира вчера Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Сред заразените са началникът на Отделението по анестезиология и интензивно лечение д-р Димитър Иванов, 34-годишна медицинска сестра и 53-годишна санитарка от същото отделение. И тримата са на домашно лечение.
След получаване на резултатите от Националната референтна лаборатория в болницата незабавно е изготвен план за дезинфекционни мероприятия с цел превенция на персонал и пациенти от разпространение на инфекция. Извършена е основна дезинфекция на ОАИЛ-чист сектор, ОАИЛ-COVID сектор, Инфекциозно отделение без болни от коронавирус и секторът с болни с доказан COVID-19 .
Интензивното отделение е поставено под 24 часова карантина. Предстои основна дезинфекция на цялата болница.

В „МБАЛ-КЪРДЖАЛИ“ ОТКРИВАТ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
В „МБАЛ-Кърджали“ започва работа високоспециализирана лаборатория за тестване на проби за коронавирус, съобщи БНР.
На ден лабораторията ще извършва до 40 PCR теста, като резултатите ще са готови до 2 часа. Очаква се първите тестове да бъдат направени в началото на следващата седмица.

МБАЛ „ХРИСТО БОТЕВ“ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С ОТДЕЛЕНИЕ ПО ИНВАЗИВНА КАРДИОЛОГИЯ
Високоспециализирани лекари от УМБАЛ “Св. Екатерина” са във врачанската многопрофилна болница “Христо Ботев”, за да дадат старт на новото отделение по инвазивна кардиология в града, информира Clinica.bg.
В МБАЛ “Христо Ботев” вече могат да се лекуват пациенти с тежки и неотложни сърдечно-съдови заболявания от областта с близо 200 000 души население. За да заработи инвазивната кардиология Министерството на здравеопазването осигури модерно оборудване. Бе закупен и ангиографски апарат, с който ще се извършват пълната гама инвазивни изследвания и интервенционално лечение на тежки кардиологични състояния.
Отделението по инвазивна кардиология във Враца се открива на базата на договор за съвместно сътрудничество между МБАЛ “Христо Ботев” и столичната УМБАЛ „Света Екатерина”, която е водеща в лечението на сърдечно-съдовите заболявания в страната и пионер във въвеждането на нови методики в инвазивната кардиология, кардиохирургията и сърдечните трансплантации.