НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.04.2020)

549 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
549 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщиха от пресцентъра на МЗ. През днешния ден са доказани още 8 нови случаи, като всички те са в София. Лабораториите продължават да работят.
201 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
Към днешна дата 313 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 236 – на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47,7 години. Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 30 души. Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 22.

БЛИЗО 3000 БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА ЗА ЗАРАЗЕНИ С КОРОНАВИРУСА СА ОСИГУРЕНИ В ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение на Националното сдружение на общините в Република България.
Общините, като собственици на лечебните заведения, предприемат необходимите мерки за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с коронавируса. Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, иот дарения.
НСОРБ е изготвило интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта namrb.org и информацията в нея се актуализира системно.
Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери.
В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени за утвърждаване на медицински стандарт „Инфекциозни болести“, информират общините.
НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коноравируса, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ОТ УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В ПАВЛИКЕНИ ЩЕ ПОМАГАТ НА КОЛЕГИТЕ СИ В ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА
Шест медицински сестри от системата на училищното образование и директорът на детската ясла в Павликени от днес започнаха работа в общинската болница в града, за да подпомогнат лечебното заведение. Учебните заведения не работят и медицинският персонал за 45 дни е пренасочен към болницата, информира БНР.
„Седемте сестри са ни крайно необходими. Ще ги ползваме да помогнат във вътрешно отделение, в нервно отделение, в детско отделение и на входа на болницата”, заяви управителят на болницата д-р Ренета Кръстева. Тя допълни,
че болницата спешно се нуждае от анестезиолог и терапевт, защото лекарите на тези позиции в момента са болни. Продължава търсенето и на инфекционист, но няма такива свободни специалисти в областта.
„Лечебното заведение в Павликени няма проблеми с личните предпазни средства и с дезинфектантите”, увери д-р Кръстева.

БЛС И НЗОК СЕ ДОГОВОРИХА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ДА ПОЛУЧАТ 85% ОТ ОЧАКВАНИТЕ ПОСТЪПЛЕНИЯ
Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса се договориха на всички лечебни заведения, които работят с НЗОК да бъдат изплатени 85% от очакваните постъпления, независимо от отчетената дейност да периода от обявяване на извънредното положение. Ца това съобщи БНР като се позова на информация от БЛС.
Това означава, че ако дадена болница има реализирана 70 на сто дейност за периода, то разликата от 15% ще бъде покрита от НЗОК. Договореното вече е записано в Анекса към Националния рамков договор 2020-2022 година.
Постигнатото споразумение гарантира осигуряването на заплатите на всички медицински специалисти, независимо от ограничена дейност във връзка кризата заради COVID-19.
Надзорният съвет на НЗОК е решил да се отложи до 1-ви септември видеозаснемането на определени оперативни интервенции в областта на офталмологията. Друга промяна, записана в Анекса, касае лечението на солидни тумори, типични за детска възраст, като се разрешава на клиники и отделения по детска онкохематология да лекуват и пациенти до 25-годишна възраст.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ИЗДАДЕ ЗАПОВЕД ЗА ПАЗАРИТЕ И ОБРАБОТКАТА НА ЗЕМЕДЕЛСКИ ПЛОЩИ
Министърът на здравеопазването издаде днес със своя заповед нареждания във връзка с работата на кооперативните и фермерски пазари, за обработването на земеделските площи, за непрекъснатост на дейностите по отглеждане на селскостопански животни и производство на фуражи, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Заповедта на здравния министър е залегнало всяка община да създаде организация за функционирането на кооперативните и фермерски пазари, като се отчете конкретната специфика като разположение, капацитет и брой на участващи производители за директни доставки на малки количества суровини и храни до краен потребител. Въз основа на анализа по т. 1 и с цел опазване на всички участници във веригата от продавач до купувач могат да се прилагат допълнително следните практики:
1. Разширяване площта на фермерските пазари и поставяне на информационни табели за спазване на мерките;
2. Въвеждане на заграждания, с цел предотвратяване струпването на хора и определяне на задължително еднопосочно движение в рамките на пазара;
3. Осигуряване на персонал, който да предоставя и осигурява контролиран достъп на клиенти;
4. Предпазване на храните от вторично замърсяване при предлагането им;
5. Спазване на дистанция от минимум 2 м между продавачите, предлагащи продукция и между клиентите;
6. Ползване на предпазни средства от продавачи и потребители;
7. Спазване на лична хигиена и дезинфекция.
В заповедта е отбелязано, че трябва да се даде възможност за достъп на стопаните до обработваемите земеделски площи, както и достъп на земеделските производители за реализация на пазара на произведената от тях продукция при спазване на всички изисквания, целящи намаляване на риска от COVID-19.
За спазването на заповедта на министъра ще следят областните управители и кметовете. Контрол по изпълнението ще осъществяват МВР, директорите на регионалните здравни инспекции и областните дирекции по безопасност на храните.

БЪЛГАРСКИ УЧЕНИ СЪЗДАДОХА ТЕХНОЛОГИЯ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ НА ВИРУСИ И БАКТЕРИИ
Български учени са разработили филтърна система с флуидни циклони за пречистване на въздуха от механични, химически и биологични (вируси и бактерии) замърсители. Патентните права за пречистване от вируси и бактерии са на българска фирма, чийто основател е докторантът Виктор Стоянов, съобщи БНР.
Според Стоянов това е изцяло българска и напълно завършена технология за унищожаване на вируси и бактерии, включително и на COVID-19, преминали през филтрираща система от нов тип с флуидни циклони. Той допълни, че ефективността на технологията е защитена с редица патенти: “Тя не е създадена специално за новия коронавирус и това е хубавото, защото много фирми и научни екипи отделят огромен ресурс с тази цел. При нас диапазонът на използване е доста по-широк”.
Първият образец на системата е монтиран още през 2006 г. в биоинженерна лаборатория.
В момента Виктор Стоянов е блокиран в Щутгарт заради липсата на полети. По думите му хората в Германия са много дисциплинирани и приемат сериозно информацията, която се съобщава във връзка с пандемията.

Проф. д-р Иво Петров: ИМА НОВО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА COVID-19
В сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. д-р Иво Петров обяви ново предложение за лечение на COVID-19.
„Става въпрос за едно антипаразитно лекарство, което се използва за краста – Ивермектин. Има поредици от лекарства за различните стадии на заболяването. Няма доказало се лекарство със 100% резултат. Ние сме в търсене. Трябва да разрушим пъзела на инфекцията. Предполагам, че го има в България, използва се най-вече във ветеринарната медицина, но и в хуманната”, обясни проф. Петров, национален консултант по инвазивна кардиология.
“Това е медикамент, който е познат. И както беше и с другите, които ги споменавахме, опитът за медикаменти, които имат друга класическа индикация, да бъде открита тяхна нова индикация като антивирусен ефект спрямо COVID-19. В медицината винаги е така”, допълни специалистът. Той подчерта, че трябва да има баланс полза-ефект-вреда – тоест, търси се да има ефект и ползата да е значително по-голяма от вредата.
Проф. Иво Петровобясни още, че в ранния стадий може да се използва хинин и други лекарства. В следващите фази идват и противовъзпалетилните медикаменти.

Според професора Медицинският съвет към МС е генерирал нещо много важно – един голям професионален документ, плод на усилието на всички професионални медицински дружества. “Това, че Съветът вече формално не съществува, не значи, че ние няма да продължим да работим в посока на това до колегите да достига най-актуалната информация. Продължаваме да бъдем в комуникация помежду си”, категоричен беше професор Иво Петров.

СЪЗДАВАТ КРИЗИСНА ГРУПА ЗА ЕВРОПЕЙСКА ЗАПОВЕД ЗА АРЕСТ В УСЛОВИЯТА НА ПАНДЕМИЯ
Министрите на правосъдието на Европейския съюз са постигнали съгласие за създаването на кризисна група за европейската заповед за арест, чиято задача ще бъде решаването на практическите проблеми, свързани с нейното прилагане в условията на пандемия. Това се казва в разпространено съобщение след проведената видеоконференция на министрите.
Източник от хърватското председателство поясни в ефира на програма „Хоризонт“ на БНР, че проблемите са в състоянието на местата за задържане в целия ЕС, както и случаите, в които арестуваният е заразен с коронавирус. Ако задържаният е заразен, той няма да може да бъде екстрадиран веднага, а ще трябва да изкара карантинен период в страната, в която е задържан, уточниха от председателството.
Министърът на правосъдието Данаил Кирилов представи пред колегите си предприетите от България законодателни и административни мерки през изминалите седмици, като отдели специално внимание на правната уредба, въведена със Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщават от пресцентъра на Министерство на правосъдието. Той отбеляза и решението на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет за преустановяване на образуването и разглеждането на административните, наказателните, гражданските и търговските дела с изрично посочени изключения. Акцентът в изказването беше поставен върху тези мерки, които са пряко свързани със съдебното сътрудничество в рамите на ЕС.
Министър Кирилов изтъкна, че със Закона за извънредното положение не са направени изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, които да засягат процесуалните права на обвиняемия и пострадалите от престъпления.
По въпроса за мерките в местата за лишаване от свобода той информира, че са ограничени свижданията, отпуските и работата на външни обекти, както и че са взети мерки за обезопасяване на срещите между лишените от свобода и техните адвокати.
Министрите на правосъдието се обединиха около мнението, че споделянето на информация за въвеждането и изпълнението на мерки на национално равнище следва да продължи редовно, като в максимална степен се използват възможностите на европейските съдебни мрежи по наказателни и по граждански и търговски дела, Евроюст и Европейския портал за електронно правосъдие.
Координацията между министрите на правосъдието ще продължи, включително във връзка с мерки, които могат да намалят отрицателните последици от кризата за гражданите и бизнеса.

НАД 500 ДОСЪДЕБНИ ПРОИЗВОДСТВА ЗА НАРУШАВАНЕ НА КАРАНТИНАТА И НАД 1300 АКТА ЗА РАЗХОДКИ В ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ
Над 500 досъдебни производства за нарушаване на карантината в цялата страна са образувани до момента в различни полицейски управление. 1340 са съставените актове за разходки и събиране на забранени за това места като паркове и градини, съобщи БНР.
В София наложените актове на граждани които са се разхождали в градини и паркове са около 180, научи „Хоризонт“. Досъдебните производства са близо 30.
В същото време 30-годишен мъж и 20-годишна жена от ботевградското село Скравена са напуснали страната докато са били под карантина съобщиха от МВР. Те са били потърсени на адреса, който са дали в полицията. След като е установено че ги няма при проверка в информационната система на МВР станало ясно че двамата са минали границата. При друг случай в Етрополе 22-годишна жена е напуснала дома си докато е била под 14 дневна карантина. Тя е посетила личният си лекар. И за двата случая са образувани досъдебни производства.

СЕДЕМ МЕДИЦИ В ЦСМП-СОФИЯ СА ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
Двама лекари, един фелдшер и 4 медицински сестри са спешните медици от Центъра за спешна медицинска помощ – София с положителна проба за COVID-19.Това съобщи директорът на ЦСМП д-р Георги Гелев на извънреден брифинг, цитиран от Нова телевизия. Общо заразените медици към момента са 30, информира Zdrave.net.
Първоначално положителна проба е дала една служителка, като резултатът е станал ясeн в петък. Веднага са изследвани нейните колеги от същата смяна – общо 101 души, от които шестима са дали положителна проби за вируса. Първата служителка в момента е под карантина в домашни условия. Не е ясно обаче дали тя е нулевият пациент, от когото са се заразили останалите служители, или от болен, когото са посетили на адрес, обясни д-р Гелев.
Всички заразени били с леки оплаквания – лека кашлица и температура. Имало е и две сестри с грипоподобни симптоми, но се оказало, че това е обикновен грип.
Д-р Гелев уточни, че са поръчани 1000 бързи теста, с които ще бъдат изследвани всички служители на Центъра. Водят се преговори с две болници, в които да се направят и PCR тестове на тези, които са с положителен бърз тест.
“Към момента имаме около 1200 еднократни гащеризона и 200 за многократна употреба. Поръчал съм 1000 за многократна употреба, които идват директно при нас. Ако ме питате дали са достатъчни за 3-4 месеца – крайно недостатъчни са. Поддържаме едно ниво от около 1000 налични”, обясни д-р Георги Гелев, който благодари на всички, които са дарили безвъзмездно предпазни облекла и средства.
Относно парите, които премиерът обеща на всички лекари, които са на първа линия в борбата с коронавируса, д-р Гелев разясни, че 730 служители от Центъра за спешна помощ ще получат такива надбавки, но това предстои да се случи.
Директорът на Спешния център заяви, че Втора градска болница е временно под карантина заради вероятен заразен с коронавирус. Той обясни и в какъв ред се разпределят болните. Във ВМА се приемат възрастни пациенти. В Инфекциозна болница – лица под 18 години, като абсолютен приоритет са децата под 3 години. След тях, заразени с COVID-19, се приемат в “Пирогов”, УМБАЛ „Александровска”, МБАЛ за лечение на белодробни болести “Света София”.

УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА” ОТКРИВА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ДИАГНОСТИКА ЗА COVID-19
В световния ден на здравето, 7 април, в УМБАЛ „Александровска” стартира лаборатория за извършване на PCR диагностика за COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Лабораторията ще бъде локализирана в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, което от 2010 г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се провежда и вътрешен качествен контрол на персонала, апаратурата и реактивите.
Работещите в Направлението са преминали съответните обучения, участват в редица национални и международни проекти, и разполагат с различни сертификати, свързани с молекулярно-биологичната диагностика.
Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват. Дневно ще бъдат обработвани приблизително 250 проби.

ДВАМА ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ „СВ. АННА” – СОФИЯ СЪЗДАДОХА КРАТКО РЪКОВОДСТВО ЗА ЕСТЕСТВОТО НА КОРОНАВИРУСА И КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ НЕГО
Двама млади лекари от УМБАЛ „Св. Анна“-София създадоха кратко ръководство за това какво е COVID-19 и как да се предпазим от него, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Това са д-р Евтим Александров и д-р Петър Иванов от Клиника по УНГ. Ръководството е написано на максимално достъпен и разбираем за немедицинските лица език.
Двамата млади лекари споделиха, че целта им е хората в България да получат полезна информация, без това да ги обърква с многобройните термини и понятия използвани в строго професионалния речник на медиците. Съставили са текста в малкото си свободно от битката на първа линия с коронавируса време, без някой да им е нареждал да го правят. Инициативата им е изцяло в полза на пациентите.

ПОСТАВИХА ВРЕМЕННИ ЧЕШМИ ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ В АСЕНОВГРАД
Пет пластмасови временни чешми за вода бяха поставени в Асеновград по инициатива на общината, съобщи БНР.
Всеки гражданин може да ползва съоръженията за дезинфекция на ръцете. При чешмите е поставен и сапун. Те ще бъдат почиствани своевременно.
Три от чешмите са поставени на главната улица, останалите – на входа на градския парк, и при общинския пазар.
Община Асеновград постави и 10 табели, предупреждаващи за забраната за посещения на паркове, градски градини, спортни и детски площадки и съоръжения на открити и закрити общодостъпни пространства. Нарушителите ще бъдат санкционирани.