НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.03.2020)

БАПЗГ: СЛЕДИМ С БЕЗПОКОЙСТВО ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕПет медицински сестри останаха цяла нощ в парламента, като сутринта дори излязоха на прозореца на сградата. Те се появиха вчера на заседание на здравната комисия с идеята да разговарят с министър Кирил Ананиев, но след като се разбра, че той е на среша с колегите си в Брюксел, решиха да “окупират” залата. По този повод Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излезе с позиция, информира Clinica.bg. Здравният сайт публикува цялата декларация без редакторска намеса. В нея се изтъква, че специалистите по здравни грижи от цялата страна следят с безпокойство и загриженост ескалацията на напрежение в сградата на Парламента.

“От името на УС на БАПЗГ заявяваме, че това е естественият резултат от неглижирането на проблемите на съсловието от 20 години насам. От началото на безкрайния ни преход до момента специалистите по здравни грижи намаляха драстично, дотолкова, че дори работейки на две и три места не могат да „задоволят” нуждите от кадри в системата. Здравето се превръща в скъпа стока, а в системата парите за адекватни заплати не достигат до нас. Професиите са ниско платени и на дъното на обществения престиж”, се казва в декларацията подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.
В документа се казва още: “В резултат от голямото натоварване много хора от съсловието ни прегоряха, а хората очакват от нас да бъдем пълноценни в грижата си за тях. Никой от изпълнителната власт не се ангажира с дългосрочни планове. Политическите сили не стигнаха до съгласие за развитие на една от ключовите системи за националната сигурност на България, а инвестициите в здравните грижи спасяват живот. От създаването си БАПЗГ е написала томове доклади, отворени писма, обръщения, становища, предложения, подписки, водила е преговори, организирала е протести, разговори, дискусии, кръгли маси, и т. н.” Изтъкват се и основните искания, поставяни от съсловната организация на професионалистите по здравни грижи:
1. Регламентиране на професиите на медицинските сестри, акушерките, фелдшерите/лекарските асистенти, рехабилитаторите, медицинските и рентгеновите лаборанти – създаване на ясни професионални рамки, правила за работа и контрол за прилагането им.
2. Предвидимо и планирано бъдеще – рамка за развитие на всяка от нашите професии (автономни дейности, самостоятелни практики, договори с финансиращи институции, застрахователи, общини), подкрепена с политическо съгласие.
3. Достойно заплащане на труда според квалификацията и по ясни правила.
В декларацията се отбелязва, че същите искания, формулирани като синдикални, поставя и новият синдикат на медицинските специалисти с председател Мая Илиева:
1. Професиите на медицинските специалисти да станат защитени от държавата.
2. Гарантирана стартова заплата за професиите ни, равна на две минимални работни заплати за страната.Да се спре търговията със здраве.
3. По-високо заплащане на нощния труд, промяна на категорията труд и други конкретни синдикални искания.
“УС на БАПЗГ отново заявява подкрепата си за справедливите искания на нашите колеги, но не приема начина, по който те се опитват да ги постигнат. Ще направим всичко възможно да продължим разговорите си с тях, да търсим възможности за решаване на съсловните проблеми. Очакваме парламентарно представените партии да демонстрират политическа воля, за да не се създават условия за подобна ескалация на напрежението, особено в годината, обявена от Световната здравна организация за Международна година на медицинската сестра и акушерката”, гласят заключителните думи в декларацията на БАПЗГ.

БЛС: ТОВА Е ОПИТ ЗА ПОДМЯНА НА ДЕМОКРАЦИЯТА
Българския лекарски съюз излезе с декларация по повод действията на Мая Илиева и още четири медицински сестри, които влезнаха на заседание на Комисията по здравеопазването в четвъртък и отказват да напуснат сградата на Народното събрание, въпреки усилията на НСО. В документа се казва:
“Български лекарски съюз с недоумение следи окупацията на Парламента, започнала миналата нощ и продължила и тази сутрин. Съсловната организация изразява своето възмущение от опита за подмяна на демокрацията и въвличането на съсловието в политически битки и политически рекет.
Уважаеми колеги, Здравето няма цвят.
Български лекарски съюз е категоричен: Подобни действия са абсурдни и недопустими!
Налагането на политически искания не става чрез окупация на Народното събрание и нарушаване на демократичния процес.
Мислехме, че България е направила своя цивилизован избор към свободно и демократично общество и че е възприела демокрацията като основна ценност.
Съсловната организация категорично се разграничава от действията на хора с неустановена легитимност и неясна представителност, които за пореден път налагат абсурдни и грешни внушения, поставят напълно своеволни и постоянно ескалиращи искания.
Подобно поведение, създаването на хаос, внасянето на допълнително напрежение в съсловието могат да доведат само и единствено до негативен резултат – и за пациентите, и за специалистите по здравни грижи и за лекарите.”

Министър Ананиев: ДИРЕКТНА ПРОВОКАЦИЯ СРЕЩУ ДЪРЖАВНОСТТА
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев определи барикадирането на сестрите в Народното събрание като „директна провокация срещу държавността”. Той подчерта, че вече ще разговаря само с легитимни организации, информира Clinica.bg.
„Никога аз, премиерът и правителството не сме отказвали диалог. Последната ми среща с протестиращите беше само преди 9 дни и тогава за пореден път чух нови искания – за защитена професия, за борса на медицинските сестри, да бъдат извадени само сестрите от търговската дейност на болниците, да минат в първа категория труд и ред други. С всяка следваща среща те поставят нови искания – кое от кое по-неизпълнимо”, заяви министър Ананиев след днешното извънредно заседание на Съвета на здравните министри в Брюксел.
Проблемът е, че техните искания са с претенцията за реформа, но, ако ние подходим като популисти и кажем „да” на всичко – това е катастрофа за здравната система, стана ясно още от думите на Ананиев. Той посочи, че няма как държавата да фиксира 1220 лева чиста стартова заплата на медицинска сестра. Министърът попита реторично: „По-малко ли са учили, по-малко необходими ли са на обществото ни инженерите, строителите и колко още професии? Ами ако утре лекарите поискат 4 минимални работни заплати, а професорите по медицина – 6 минимални? Какво се получава? Получава се пълен хаос”.
По отношение на искането болниците да не бъдат търговски дружества Ананиев коментира, че ако това бъде прието, ресурсът няма да е достатъчен за всички, просто защото е ограничен. „Като резултат – качеството на медицинската помощ ще се влоши и тогава, с основание, всички ще бъдат недоволни, по-недоволни от сега. Няма как да се разпределят пари на калпак”, каза още Кирил Ананиев. Той беше категоричен, че е изпълнил всички искания, които са реалистични и не поставят здравната система на България в риск. Министърът призова всички, които в момента се опитват да извлекат политически дивиденти в контекста на предстоящите избори, посочвайки БСП и Мая Манолова, да спрат да манипулират хората. По думите на министъра след провокацията от последните часове, оттук нататък Министерството на здравеопазването ще води разговори единствено с легитимно признатите организации.

Вицепремиерът Томислав Дончев: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ПОДПИШЕ СПОРАЗУМЕНИЕТО С ИСКАНИЯТА НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
Правителството няма да подпише споразумението с исканията на медицинските сестри, защото се предлагат промени, които биха дестабилизирали и застрашили здравноосигурителната система. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на извънреден брифинг в Министерски съвет по повод барикадиралите се пет медицински сестри в сградата на Парламента. На него присъстваха социалният министър Деница Сачева и зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, информира Clinica.bg.
По-рано днес протестиращите специалисти по здравни грижи поискаха да бъде подписано споразумение, което да гарантира изпълнението на исканията им.
„Няма министър на здравеопазването, който да си сложи подписа под подобен текст, това е абсолютно противозаконно и противоречи на редица законови текстове”, каза вицепремиерът Дончев.
„Искам да кажа на всички политици, които се опитват да овладеят държавата. Това е част от политическата игра, но да пазят държавата, защото ние друга нямаме. Имаме само една. Да пазят институциите и да пазят законите. За съжаление има много хора с болки, с горест, с проблеми, но да се опиташ да се възползваш от такива хора, е грях”, поясни Дончев. По думите му изкуството на политиката е да се търси баланс между различните обществени групи. В противен случай не е възможно да се защити общественият интерес.
„Решение, което противопоставя една обществена група на друга, което противопоставя едно съсловие на друго, най-вече решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето”, заключи той.
Министър Деница Сачева подчерта, че преговорите за условията на труд се водят със законно избрани представители на съсловията. Според нея би било твърде безотговорно да се подписва споразумение с няколко физически лица. Тя обясни, че в споразумението, изпратено от Мая Илиева има искания, свързани с генерални промени на здравно-осигурителния модел и всяка такава промяна в него би довела до дестабилизация на здравната система. зам.-министър Жени Начева пък подчерта, че министерството остава отворено за диалог с всички структури в здравния сектор.

Президентът Румен Радев: ТОВА Е ДЪЛБОК СТРУКТУРЕН ПРОБЛЕМ НА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Акцията на петте медицински сестри, които се барикадираха в сграда на парламента, показва дълбок структурен проблем на българското здравеопазване. Тя не е проблем на сигурността и НСО. Това коментара президентът Румен Радев, който е на посещение в Албания.
“НСО трябва да действа съобразно своите инструкции за охрана на такива чувствителни обекти, но това не е проблем на сигурността. Това е дълбок структурен проблем на българското здравеопазване и аз призовавам към един откровен, конструктивен диалог. Този проблем не може да се реши от НСО. Този проблем следва да се реши от Министерство на здравеопазването и ресорната комисия в българския парламент”, заяви държавният глава.
Сградата на Народното събрание е извън юрисдикцията на Министерството на вътрешните работи, стана ясно от думите на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, цитиран от “Дарик”. Той коментира ситуацията около барикадиралите се в сградата на бившия Партиен дом представители на протестиращите медицински сестри, които вече почти цяло денонощия отказват да я напуснат.
„Народното събрание е сграда с особен режим, тя е обект от Националната сигурност. Обектът се охранява от Националната служба за охрана (НСО)”, обясни главен комисар Иванов и подчерта, че на този етап полицията може да следи единствено за спазването на реда отвън, а не да се намесва в случващото се вътре.
„За да влязат въоръжени полицаи в сградата на Народното събрание, има определени условия, които трябва да бъдат изпълнени. В момента ги няма”, подчерта той. „След като получихме информация, ние я обсъдихме. Преценихме, че няма заложническа криза, няма терористичен акт, няма отвличане, няма никаква принуда”, коментира още главният секретар на МВР. Той увери, че министерството е взело всички мерки за опазване на обществения ред, които са от неговата компетентност и постоянно наблюдава ситуация.

ПРЕМИЕРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ И ИЗРАЕЛ ОБСЪДИХА СИТУАЦИАТА С COVID-19
Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с премиера на Държавата Израел Бенямин Нетаняху, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на правителствената пресслужба. В разговора, който се проведе по молба на израелския министър-председател, Нетаняху отбеляза, че търси връзка с лидерите на всички близки държави във връзка с разпространението на COVID-19 и предложи да се организира видеоконференция.
Премиерът Борисов подчерта, че проблемът засяга много страни и затова е от огромно значение действията за справяне със заболяването да са координирани.
„Различните държави имат свои опит и познания, затова ако обединим усилия и споделим ефективни мерки, ще можем да се справим в битката със заболяването още по-добре”, заяви премиерът Борисов пред Нетаняху.
Израелският премиер предложи на българския си колега провеждането на видеоконференция в неделя, в която освен двамата правителствени лидери, да участват и канцлерът на Австрия Себастиан Курц, президентът на Кипър Никос Анастасиадис, премиерът на Гърция Кирякос Мицотакис, министър-председателят на Унгария Виктор Орбан и др. В хода на разговора премиерът Борисов заяви, че медицинските власти в България прилагат всички необходими и доказани мерки срещу заболяването.

КАПАЦИТЕТЪТ НА ВМА ЗА ПАЦИЕНТИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА КОРОНАВИРУС Е НАДХВЪРЛЕН
Капацитетът на Военномедицинска академия вече е надхвърлен и пациенти със съмнение за коронавирус ще бъдат насочвани към други болници в София. Засега у нас няма установен случай на заболяването. Това каза началникът на ВМА и шеф на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.
Във ВМА през последното денонощие са приети още шест души с грипоподобни симптоми и днес ще бъдат тествани. Пет човека ще бъдат изписани, след като резултатите им са се оказали отрицателни. В момента се правят повторни изследвания.
Заразените с новия коронавирус по света вече са 98 000, а смъртните случаи са над 3300, каза още проф. Мутафчийски. От щаба са дали препоръки към министъра на младежта и спорта Красен Кралев за предстоящите събития в страната, като се следва примера на другите държави. На всички спортисти, пристигащи от чужбина, трябва да се осигури 14-дневна карантина в България, категоричен беше ген.-майор Мутафчийски. У нас вече са изследвани 83-ма души.
В Гърция заразените са 31, в Хърватия 10, в Румъния 6, в Словения 6, в Босна и Херцеговиня 2-ма. В Германия и Франция има около 500 случая, а в Италия вече са над 3000, каза оше шефът на Националния оперативен щаб.