НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2020)

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ОБЯВИ РАНЕН ПРИЕМ ЗА 4 СПЕЦИАЛНОСТИ
Медицинският университет в Плевен обяви ранен прием за кандидат-студенти в четири бакалавърски специалности – “Акушерка”, “Медицинска сестра”, “Медицински лаборант” и “Опазване и контрол на общественото здраве”. Оценките от предварителните изпити ще важат и за редовната сесия, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от учебното заведение.
До 21 март 2020 г. кандидатите могат да заявят желанието си за участие в ранния прием, посочвайки само една от изброените специалности чрез профила си в информационната система. Той може да бъде създаден за участие в предварителната изпитна сесия. В надпреварата могат да се включат завършващите през учебната 2019/2020 г. с оценка от предварителните изпити не по-ниска от добър 4.00. Това важи също и за завършилите от предходни години с оценка от ДЗИ по биология и/или от предварителни изпити не по-ниска от добър 4.00, като при приема се отчита по-високата оценка. Кандидатите, одобрени от ранния прием, следва да представят диплома за завършено средно образование и да се запишат за студенти в периода от 15.06.2020 г. до 27.06.2020 г., подчертават от МУ-Плевен.
Решението на МУ-Плевен за обявяване на ранен прием точно за тези бакалавърски специалности е провокирано от факта, че Световната здравна асамблея определи 2020 г. за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Важен акцент през тази година е и възможността светът да научи колкото е възможно повече за тяхната посветеност на болните и нуждаещите се, за професията с всички трудности и предизвикателства.
Медицинските сестри и акушерките са специалистите, които посвещават живота си на грижи за майките и децата, правят спасителните имунизации, дават съвети за здравето, помагат на възрастните хора. Често те са не просто първите, но и единствените, които полагат грижи в общността. Все аргументи в полза на решението 2020 година да бъде обявена за година на медицинските сестри и акушерките, категорични са от МУ – Плевен.

БЪЛГАРСКИТЕ ЗДРАВНИ ВЛАСТИ ЗАЕДНО С КИТАЙСКИТЕ ОБЩНОСТИ У НАС СА ПРЕДПРИЕЛИ МЕРКИ СРЕЩУ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА НОВИЯ КОРОНАВИРУС
“Установихме много добри контакти с двете големи организации на китайската общност у нас – Българо-китайската търговска камара и Сдружението на жените и младежите от Китай, които пребивават у нас, това се оказа една много успешна обща стъпка към пълноценна превенция на евентуални случаи на внос на заболяване от коронавурис от азиатската страна”. Това заяви тази сутрин пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net. По думите му ефективността на съвместните действия е заложена на първо място във факта, че чрез посредничеството на тези две организации се преодолява много по-лесно езиковата бариера и се улесняват мерките за контрол на здравните власти.
„Те са една много дисциплинирана и организирана общност, която спазва стриктно нашите препоръки. Посрещат и извозват пристигащите китайски граждани до домовете им, следят за спазването на 14-дневната карантина. Това е много съществен момент, защото повечето китайци имат някаква здравна застраховка, но не се знае какво покрива точно тя в случай на необходимост. В същото време те не са част от нашата здравна система, нямат лични лекари. Ние от своя страна сме в готовност да им окажем незабавна помощ, ако възникне проблем – да ги насочим към медицински орган, който може да го реши“, каза доц. Кунчев. В допълнение той поясни, че при проверки на китайски ресторанти, както и на магазини в базара „Илиянци“ е било установено, че те не работят поради наложената карантина и това доказва колко стриктно се придържа китайската общност към препоръките на българските здравни власти.
„Трябва да се знае, че нашата здравна система е напълно подготвена да посрещне евентуални случаи на заболяване от коронавирус, инфекциозните ни отделения са добре организирани като база и специалисти, в случай на нужда могат да бъдат разкрити и допълнителни легла. Пълноценна е подготовката и в трите най-големи профилирани структури – столичната Инфекциозна болница, Инфекциозната клиника на ВМА и Инфекциозната клиника на УМБАЛ ,Св.Анна“, каза главният държавен здравен инспектор. По думите му граничният контрол също е на ниво, и това се отнася както за летищата, пристанищата, така и за сухопътните ни гранични пунктове.

НАД 1000 СПЕЦИАЛИСТИ ОТ СПЕШНАТА ПОМОЩ СЕ ОБУЧАВАХА ПО ПРОЕКТА ПУЛСС
“Над 1000 специалисти от всички центрове за спешна медицинска помощ на територията на страната са преминали през курсовете за обучение.” Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Става въпрос за лекари и медицински сестри, фелдшери и лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки.
Д-р Пенков посети Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, за да се запознае с текущата реализация на дейностите по проект „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния” (ПУЛСС).
Веднага след екипите на центровете за спешна помощ обучение ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала. Графиците са изготвени така, че курсовете да приключат до месец май 2021 г. Като резултат ще бъдат обхванати всички ангажирани в системата на спешната помощ служители – близо 7000 души, в това число и новопостъпилите.
Така изградена системата на обучение ще гарантира поддържане на теоретична и практическа квалификация, в съответствие с най-добрите практики и ще осигури качествено медицинско обслужване на пациентите от цялата страна, поясни зам.-здравният министър.
На място д-р Пенков разговаря с курсисти от центровете за спешна медицинска помощ в Благоевград, Бургас, Кюстендил, Перник, Пловдив, Разград, Русе, Шумен и София, които през настоящата седмица преминават петдневно теоретично и практическо обучение по проект ПУЛСС.
Министерството на здравеопазването изпълнява проект ПУЛСС в качеството си на конкретен бенефициент по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014 – 2020. Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ, а крайният срок за изпълнението на проекта е 30 септември 2021 г., припомнят от МЗ.

2.5 МЛН. БЪЛГАРИ СА СИ НАПРАВИЛИ ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД ПРЕЗ 2019 Г.
През 2019 г. 387 094 лица са сменили своя личен лекар, което е с 31 060 по-малко в сравнение с предходната 2018 г., когато 418 154 български граждани са избрали друг общопрактикуващ лекар.
Това показва справка, изготвена от НЗОК за Zdrave.net. В нея се посочва още, че през 2019 г. направилите временен избор на нов личен лекар са 6647, като причината в тези случаи е била пребиваване в друг район за срок от 1 до 5 месеца.
От възможността да си направят профилактичен преглед, който се покрива от Здравната каса са се възползвали 2 419 556 души, информират от фонда.
Припомняме, че в НРД за медицински дейности 2020-2022 бяха увеличени парите за капитация на общопрактикуващите лекари и е премахнато ограничението на лимита за профилактика. Профилактичните консултации за лица от 7 до 18 години от 9 лв. се увеличават на 10.50 лв., но годишните профилактични прегледи пациенти над 18 години запазват цената си – 15 лв. В специализираната първична помощ първичният преглед при педиатър, хирург и ортопед е увеличен с 1,50 лв. и вече ще бъде на стойност 23.50 лв. По програма „Майчино здравеопазване” става 23 лв. Цената на вторичния преглед се вдига от 9.50 лв. на 11 лв. Увеличението за медицинска експертиза е с 3 лв. до 10 лв.

ДЕЦА ЗВЪНЯТ НА ГОРЕЩА ЛИНИЯ, ЗА ДА СПОДЕЛЯТ, ЧЕ СТРАДАТ ОТ СТРАХ И ТРЕВОЖНОСТ
5200 са обажданията от деца по психосоциални проблеми на националната телефонна линия 116 111. Данните за са периода 2009-2019 г. Българчетата са споделяли с дежурните консултанти, че страдат от страх и тревожност, както и че се притесняват дали не страдат психическо заболяване. Линията за деца се поема от Държавната агенция за закрила на децата. Досега тя е била под управлението на фондация „Анимус” след проведена обществена поръчка, информира Clinica.bg.
Общо 10 928 консултации с родители и 11 772 с роднини и близки са проведени в рамките на 10 години. Специализираните разговори с деца са били 119 530. Повечето обаждания от родители са касаели семейни проблеми (родителски права, конфликти между родители и отношения родител-дете), търсене на информация за социалните служби и за програми за закрилата на децата, както и за подаване на сигнал за насилие над дете. Децата са споделяли въпроси, свързани с отношения с връстници, създаване на приятелства при промяна на средата (преместване в друго училище или град). Част от обажданията са се отнасяли за любовни връзки и взаимоотношения, като в някои случаи са споделяли за насилие във връзката и опасни интернет запознанства, училищни проблеми и тормоз.

ОТРИЦАТЕЛНА Е ПРОБАТА ЗА НОВИЯ КОРОНАВИРУС НА ЗАВЪРНАЛИЯ СЕ ОТ ШРИ ЛАНКА БЪЛГАРИН
Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин, който е настанен в областната болница в Хасково. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести.
Днес, 6 февруари, Националния център по заразни и паразитни болести получи от Германия нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV, съобщи директорът на Центъра проф. д-р Тодор Кантарджиев.