НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.01.2020)

УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ В ДЕТСКИТЕ ЯСЛИ В КАЗАНЛЪК
850 лв. става месечната заплата на медицинските сестри в детското здравеопазване в Казанлък. Това гласи споразумението на Общинския тристранен съвет по Проекта за бюджет 2020 г, съобщи Дарик. Работните заплати на помощния персонал в детските ясли пък става 660 лв., информира Clinica.bg.
Общинският съвет за тристранно сътрудничество проведе заседание в кабинета на кмета на Община Казанлък. В основата на разговорите бяха предложения по Проекта за бюджет 2020 г.
В него е заложено увеличение на работните заплати с 10% на всички общински служители във всички общински звена. Представителите на местната власт, на синдикатите и работодателите се договориха да преразгледат анализа на приходната част на бюджета към месец април 2020 г.и ако няма намаление на децата групите, да се постигне увеличението на 900 лв. по Отрасловото споразумение на синдикатите. Запазването на числеността на децата в яслите е условие да не се намалява бюджета на заведенията от страна на държавата.

НЯМА ДА ЗАКРИВАТ НЕВРОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ-ВИДИН
Неврологичното отделение на МБАЛ „Св. Петка“ – Видин продължава да работи и структурата няма да бъде закривана, каквито твърдения се появиха. В случай, че се стигне до напускане на персонал, е създадена логистична организация пациентите с неврологични проблеми от област Видин да бъдат хоспитализирани чрез ЦСМП в болниците в градовете Лом, Белоградчик и Монтана, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От трите лечебни заведения са категорични, че имат необходимия капацитет за оказването на навременна и адекватна медицинска помощ. За целта лечебното заведение в Лом разполага с 25 легла, областната болница в Монтана – с 38, а тази в Белоградчик – с 10.
МЗ е предприело всички необходими действия за стабилизирането на многопрофилната болница във Видин и функционирането ѝ в нормален работен режим. Днес Съветът на директорите на дружеството взе решение да упълномощи д-р Ивета Найденова като прокурист. До момента тя е била ординатор в Пневмофтизиатричното отделение на областната болница.
Настоящият изпълнителен директор на лечебното заведение д-р Цветан Василев е депозирал оставката си. Предстои свикване на общо събрание на акционерите за избор на нов изпълнителен директор.

ОБЛАСТНАТА БЕЛОДРОБНА БОЛНИЦА В СОФИЯ ВЕЧЕ РАБОТИ
Областната белодробна болница в София възстановява дейността си след големия пожар в последния ден на миналата година, съобщи Bulgaria ON AIR. Лечението на пациентите ще продължи в други сгради, където e преместена оцелялата техника.
“Благодарен съм на всички, които дойдоха още от първия момент, в който се разбра, че имаме нужда от помощ – от здравното министерство, инженери, технически специалисти, наши служители. Още на втори януари, дойде и един наш пациент, който искаше да дари 100 лв. за покрива. Много са онези, които искат да ни помогнат“, сподели управителят на лечебното заведение д-р Кирил Палавеев. По думите му днес ще бъде входиран и представен на министър Ананиев доклад за щетите, а със сигурност необходимата сума за цялостното възстановяване ще бъде голяма. Вече е открита и банкова сметка за дарения.
Днес в болницата ще бъде приет и първият пациент с туберкулоза за тази година, както и една жена с неспецифично белодробно заболяване. Точните причини за пожара все още се разследват.

ОБНОВИХА ДВЕ ОТДЕЛЕНИЯ В МЛАЛ-АСЕНОВГРАД
Две отделения в МБАЛ- Асеновград – Отделението по неврология и УНГ отделението – бяха изцяло ремонтирани. Средствата в размер на 100 000 лева са осигурени от бюджета на общинското болнично дружество, информира Clinica.bg като се позова на Actualno.com.
В лечебното заведение са подменени мивки, електрическата инсталация, стаите са боядисани, поставени са енергоспестяващи лампи и шумоизолация. Всички 43 стари легла в двете отделения са сменени с нови (33 – в неврологичното отделение и 10 – в УНГ-отделението).
На финала на ремонтните дейности остава да бъдат сменени первазите и до дни да се доставят нови шкафове, столове и други малки мебели”, обясни управителят на лечебното заведение д-р Иван Червенков. В двете новоремонтирани отделения на асеновградската болница работят общо 10 лекари. УНГ отделението разполага с двама лекари и 6 медицински сестри. В Отделението по неврология пък работят 10 медицински сестри и 8 лекари.

ЕКСПЕРТИ ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ ДОКЛАДА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО В БЪЛГАРИЯ
Представителството на Европейската комисия в България ще представи докладите за състоянието на здравеопазването в Европейския съюз през 2019г. и конкретните тенденции в България, съобщиха от представителството. Лектори ще бъдат Филип Домански, анализатор на системите на здравеопазване в генерална дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ на Европейската комисия, и Ане Шпрангер, експерт от Европейската обсерватория за здравни системи и политики. Представянето на доклада ще бъде на 10 януари т. г., четвъртък, в конферентната зала в Дома на Европа в София, информира Zdrave.net.
През ноември 2019 г. Европейската комисия публикува доклади, в които се представят профилите на здравните системи в 30 държави. В придружаващия доклад се посочват следните предизвикателства за ЕС: колебанията относно ваксинацията, цифровата трансформация, достъпът до здравни грижи, уменията на здравните работници, продуктовият жизнен цикъл на лекарствата и др.
Докладът за България показа, че очакваната средна продължителност на живота в България се е увеличила с над три години през периода 2000-2017 г., но по-голямото нарастване в други държави-членки на ЕС, увеличава разликата между България и средната стойност за ЕС. Болестите на органите на кръвообръщението и онкологичните заболявания са основните причини за умиране, като съществуват значителни различия в здравното състояние според пола, региона и образованието. Заболяемостта от инфекциозни болести, като туберкулоза също продължава да бъде притеснителна.
Докладът припомня, че макар размерът на разходите за здравеопазване да се е удвоил от 2005 г. насам и на глава от населението те да са в размер на 1311 EUR, са четвъртите най-ниски в ЕС през 2017 г. Това представлява 8,1 % от БВП, което е под средната стойност за ЕС от 9,8 %, но е по-високо от равнището в съседните държави.
Директните плащания от потребителите през 2017 г. са най-високите в ЕС (46,6 % в сравнение с 15,8 % като средна стойност) и се обуславят главно от доплащанията за лекарствени продукти и извънболнична помощ. Разпространението на неофициалните плащания също увеличава разходите на домакинствата за здравеопазване.
Сред констатираните проблеми са още липсата на данни по ключови показатели, която възпрепятства мониторинга на качеството на здравеопазването. „Финансовата устойчивост на здравната система е поставена на изпитание и поради прекомерното разчитане на частните разходи, както и поради намаляващото население в трудоспособна възраст, допринасящо за приходите на социалното здравно осигуряване. Усилията да се подобри ефективността чрез преориентиране на предоставянето на услуги и на ресурсите от болниците към извънболничната помощ се оказаха трудно осъществими“, пишат авторите на доклада.