НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.12.2020)

94 480 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС У НАС
3614 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 9530 PCR теста са направени през изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 187; Бургас – 257; Варна – 249; Велико Търново – 97; Видин – 21; Враца – 135; Габрово – 76; Добрич – 55; Кърджали – 26; Кюстендил – 117; Ловеч – 40; Монтана – 56; Пазарджик – 99; Перник – 67; Плевен – 110; Пловдив – 380; Разград – 24; Русе – 130; Силистра – 94; Сливен – 102; Смолян – 34; София област – 92; София град – 675; Стара Загора – 223; Търговище – 18; Хасково – 109; Шумен – 76; Ямбол – 65.Потвърдените случаи на новия коронавирус в България са общо 158 807. Активните случаи са 94 480. Излекуваните лица са 59 677. През последното денонощие са регистрирани 2536 от тях.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 6744 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 504 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е бил потвърден COVID-19 у нас, са 6794. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 170. От тях 47 са установени при лекари, 54 – при медицински сестри, 28 – при санитари, 6 – при фелдшери и 35 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 4650. Нови 147 случая са регистрирани през последните 24 часа.

ПРЕМИЕРЪТ И ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПРОВЕРИХА БУЛБИО И ГОТОВНОСТТА НИ ДА ПРИЕМЕМ ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБио, информира Zdrave.net като се позова на правителствената пресслужба. Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната.
„Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни с първата пратка ще дойдат 125 000 ваксини“, заяви от своя страна министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов.
Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един хладилник в РЗИ-Бургас, а през другата седмица ще се създаде организация и за останалите Районни здравни инспекции в страната.
„С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи“, посочи здравният министър. „За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София“, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.
Министърът на здравеопазването обясни, че в склада на БулБио се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Той посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.
„От данните, които виждаме в момента– по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации“, изтъкна премиерът.

ДИРЕКТОРЪТ НА БУЛБИО РУМЕН КОФИНОВ ЗАПОЗНА ПРЕМИЕРА С НАПРЕДЪКА ПО НОВИТЕ ПРОЕКТИ
Директорът на БулБио Румен Кофинов запозна премиера и с напредъка по проектите, за които правителството пое ангажимент да помага при предишното посещение на премиера в дружеството през април тази година, информира Zdrave.net.
Тогава Кофинов представи пред министър-председателя инвестиционните проекти, които разработва БулБио. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз.
Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.
Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.
Румен Кофинов изтъкна, че ремонтът в лабораторията, който течеше през пролетта, вече е завършен. „Закупихме 10 кобили, конюшнята е пред завършване. Закупен е специализиран апарат за плазма и от следващата година ще има производство“, отбеляза още директорът на БулБио.
„Това е ноу-хау в България и беше правилно да се възстанови“, изтъкна от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.

Екатерина Захариева, вицепремиер и външен министър: ГЛОБАЛНОТО ЕДИНСТВО И СЪТРУДНИЧЕСТВОТО В РАМКИТЕ НА ООН СА КЛЮЧОВИ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА, ПОРОДЕНИ ОТ COVID-19
Противодействието срещу пандемията не трябва да бъде за сметка на демократичното и гражданско пространство, върховенството на закона и международните ангажименти. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева във видеообръщение на провелата се дистанционно сесия на Общото събрание на ООН, информира БНР като се позова на пресцентъра на МВнР.
По думите ѝ глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за преодоляване на предизвикателствата, породени от COVID-19.
Изказвания по време на посветената на пандемията сесия направиха също генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, председателят на Общото събрание на ООН Волкан Бозкер, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Екатерина Захариева подчерта, че в настоящата ситуация е изключително важно да се спазват всички резолюции на ООН, свързани с конфликти. Според българския външен министър кризата, породена от коронавируса, е засегнала особено жените и момичетата, които обаче са доказали своята роля на лидери в отговора на пандемията.

124 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ „УМБАЛ-БУРГАС“ СА БОЛНИ ИЛИ ПОД КАРАНТИНА
64 лекари и над 60 медицински сестри от „УМБАЛ-Бургас“ са или под карантина, или болни от COVID-19, съобщи кметът Димитър Николов. Той заяви, че предвидените средства на Община Бургас за празничните програми на Никулден и Коледа, ще бъдат пренасочени за обезпечаването на болниците в града с консумативи, предпазни облекла и апаратура, информира БНР.
Бургас достигна второ място в статистиките по заболеваемост от COVID-19 в страната. На този фон много от лекарите и медицинските сестри в областната болница в момента не са на работа, каза Николов.
Утре на Никулден, когато Бургас чества своя празник, 3 000 порции печена риба и рибена чорба ще бъдат раздадени на лекарите и пациентите в бургаските болници, заяви още кметът.

СИТУАЦИЯТА В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В „МБАЛ-ПАЗАРДЖИК“ ОСТАВА КРИТИЧНА
Критична остава ситуацията в Спешното отделение на пазарджишката болница заради липса на здрав медицински персонал. В момента на дежурство работят по един лекар и една медицинска сестра, което затруднява обслужването на пациентите.
Медицинските работници работят по 42 часа без почивка.
Специалистите обясняват, че положението е почти военно, но за да се справят за нужни още двама лекари и две медицински сестри. На апела им за помощ към момента са се отзовали единствено д-р Ивелина Дикова от Пловдив и специализантът Борислав Церовски.

РАЗКРИВАТ НОВИ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУС В УМБАЛ – СТАРА ЗАГОРА
Нови 23 легла за лечение на пациенти с COVID-19 ще бъдат разкрити до понеделник в УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ – Стара Загора. Към тази сутрин броят на заетите легла от болни с коронавирусна инфекция е 154, като 11 души са настанени в клиниката по Реанимация. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ директорът на болницата проф. Йовчо Йовчев. Той допълни, че с осигуряването на новите легла капацитетът на лечебното заведение ще позволи да се лекуват общо 173-ма пациенти с COVID инфекция и нейните усложнения.
Повечето от постъпващите на лечение се приемат в тежко състояние – те са с висока температура повече от 5 дни, с наличие на рентгенологични белези на инфекция на дихателните пътища, изразяваща се в едностранна или двустранна пневмония, както и с проблеми в кислородното насищане, уточни проф. Йовчев.

БОЛНИЦАТА В МЕЗДРА ПОЛУЧИ АПАРАТ ЗА КИСЛОРОДНА ТЕРАПИЯ
С финансовата подкрепа на Община Мездра многопрофилната болница за активно лечение в града беше оборудвана с дихателен апарат за кислородна терапия на пациенти с COVID-19, съобщи БНР
Апаратът е за лечение на болни с белодробна недостатъчност и тежка форма на коронавирусна инфекция. Монтиран е в Отделението по анестезиология и интензивно лечение, където има шест легла за COVID пациенти. Новото оборудване е на стойност 32 хил. лева. Местната управа в Мездра дари на общинската болница и костюми и предпазни средства от висок клас за медиците на първа линия. В лечебното заведение има и COVID отделение с 21 легла за пациенти с по-лека форма на инфекцията.
Междувременно стана ясно, че болницата е подобрила финансовите си резултати въпреки кризата. За първите девет месеца на годината лечебното заведение е увеличило печалбата си с 25% спрямо същия период на миналата година. Размерът ѝ е 215 хил. лв.