НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.11.2020)

122-МА МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19 В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
4054 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 13 203 са PCR тестовете, направени през последните 24 часа. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 188; Бургас – 141; Варна – 204; Велико Търново – 91; Видин – 25; Враца – 121; Габрово – 90; Добрич – 24; Кърджали – 37; Кюстендил – 66; Ловеч – 78; Монтана – 81; Пазарджик – 71; Перник – 65; Плевен – 85; Пловдив – 310; Разград – 54; Русе – 141; Силистра – 53; Сливен – 86; Смолян – 30; София област – 98; София град – 1477; Стара Загора – 205; Търговище – 54; Хасково – 61; Шумен – 74; Ямбол – 44.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 64 591. Активните случаи са 41 178. Излекуваните лица са 21 947. През последното денонощие са регистрирани 403 от тях.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3191 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 239 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система у нас показва, че медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 2664. За изминалите 24 часа са регистрирани нови 122 случая. От тях 41 са установени при лекари, 39 – при медицински сестри, 15 – при санитари, 4 – при фелдшери и 23 – при друг медицински персонал.
1466 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. 54 са новите случаи от последното денонощие.

ЕДИНЕН ПРОТОКОЛ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ЩЕ БЪДЕ ПРЕДОСТАВЕН НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В СТРАНАТА
“От началото на седмицата излекуваните пациенти с коронавирусна инфекция са 1417. От миналата седмица до сега излекуваните в страната са 2788. По данни на информационната система в лечебните заведения са настанени 3191 пациенти, от които 239 в интензивни структури. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 на национална база е приблизително 30%, а на тези за пациенти, нуждаещи се от интензивни грижи, около 20%”. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От началото на пандемията общо броят на заразения медицински персонал е 2664, активни са 1276 медицински служители, от които 90 са настанени в лечебни заведения.
Министър Ангелов посочи, че страната влиза в изключително сериозна фаза на епидемията и апелира гражданите да спазват противоепидемичните мерки, с акцент върху носенето на маска на закрито: „Това е мярката, която спасява животи, която намалява броя на хората, имащи нужда от хоспитализация“.
Държавата е осигурила лични предпазни средства и дезинфектанти за 6 месеца напред. Днес се очаква доставката на 1700 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир), които ще покрият лечението на пациентите през ноември. Следващата седмица ще пристигнат още 4300 флакона от медикамента. Лечението с ремдесивир се прилага по критерии, изготвени от Експертния съвет по анестезиология и интензивно лечение. С критериите разполагат всички лечебни заведения в страната. Освен това днес ще им бъде предоставен и единен протокол за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция, разработен от болниците, които имат най-голям опит в лечението на COVID-19. Това стана ясно от думите на здравния министър.

БЪЛГАРИЯ Е НА 17-ТО МЯСТО ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19 В ЕВРОПА
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в рамката Европейски съюз, Обединено кралство и Европейското икономическо пространство, България се нарежда на 17-то място от 31 страни по заболеваемост, или 388,60 на 100 хил. души население, и на 10-то място по смъртност с 5,20 на 100 хил. души население. Сред страните от Балканския полуостров България е на 4-то място и по заболеваемост, и по смъртност. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг в Министерския съвет, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Про. Кунчев беше категоричен, че ситуацията в страната налага въвеждането на нови противоепидемични мерки, които ще предложи на здравния министър. Сред предложенията са: удължаване срока на действащите мерки поне до края на ноември, ограничаване на присъствената работа до максимум 50% от броя на служителите, въвеждане на вечерен час за заведенията, които не попадат в обхвата на заповедта на здравния министър, възстановяване на т.нар. „зелен коридор“ за пазаруване – за хората над 65. На Министерството на образованието и науката ще се препоръча учениците от 5 до 12 клас да преминават в дистанционна форма на обучение на ниво области, както и да бъдат преустановени всички извънкласни дейности при ученици извън паралелката, а университетите да преминат изцяло на дистанционно обучение, с изключение на медицинските. Доц. Кунчев ще предложи още контактният медицински персонал да не подлежи на 10-дневна карантина, а след отрицателен PCR, извършен три дни след последния контакт с положително лице, да се връща на работа.

ПРИЕХА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2021 Г. НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ
С 9 гласа „за“ и четири „против“ от страна на Комисията по здравеопазването, както и с 10 гласа „за“ и 6 „против“ от страна на Комисията по бюджет и финанси в парламента и бюджетът на НЗОК за 2021 г. бе одобрен на първо четене, информира Zdrave.net.
Гледането на финансовата рамка мина на практика почти без дебат.
По време на краткото обсъждане на бюджета министър Костадин Ангелов припомни параметрите, заложени в бюджета на НЗОК за 2021 г. и допълни, че ще разчита между първо и второ четене на някои промени. Той поиска да бъде вменено задължение за работа с пациенти с COVID-19 и на изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и да се предвидят санкции при отказ за изпълнение на такова задължение. „Предлага се да се предостави добавка към индивидуалните брутни възнаграждения на изпълнителите на болнична медицинска помощ в общ размер на 237 млн. лв. Предлага се следният размер на добавка, а именно: за лекари – 600 лв. бруто месечно, за медицинските специалисти и специалисти по здравни грижи – 360 лв. бруто месечно, за санитари – 120 лв.“, уточни проф. Ангелов.

ОЩЕ ЧЕТИРИ БОЛНИЦИ СА ПОДАЛИ ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ДОБРОВОЛЦИ
Още четири болници са подали заявления за доброволци – лекари, специалисти по здравни грижи и санитари, съобщиха от Българския лекарски съюз. Това са МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Разград, МБАЛ – „Рахила Ангелова“ – Перник, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“ – София и „МБАЛ – Пазарджик“ – гр. Пазарджик.

Директорът на УМБАЛ „Александровска“: ЩЕ ПРЕСТРУКТУРИРАМЕ ОТДЕЛЕНИЯТА И РАБОТАТА НА ЕКИПИТЕ
„Разкриването на 200 легла за която и да е болница е предизвикателство. Това създава известен дискомфорт, но сме направили организацията така, че да не бъдат ощетени пациентите. Няма да се закриват отделения, те ще бъдат преструктурирани“. Това заяви пред БНТ директорът на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов, информира Zdrave.net.
Проф. Богов потвърди, че екипите също ще бъдат преструктурирани и изрази удовлетворение от това, че всички ръководители на клиники и отделения в болницата при предварителния разговор са изразили готовност да помагат според нуждите и не са се възпротивили на необходимите промени, породени от ситуацията.
Директорът на Александровска болница обърна внимание на факта, че тежестта между отделните болници в страната е категорично неравномерно разпределена и големите болници в София поемат потока от пациенти с COVID-19.
„Натоварваме системата, в нашата болница има пациенти от Козлодуй, от Югозападна България, от Северна България и т.н. Те би трябвало да бъдат хоспитализирани по места“, каза директорът на “Александровска”. Коментирайки темата за липсата на кадри, той бе категоричен, че независимо от всичко, дори и да няма инфекционисти в другите болници, там работят лекари с други специалности, например вътрешна медицина и те могат да поемат и осъществят пълноценно лечението на тези болни.
Проф. Богов сподели, че остава скептичен към идеята за създаване на болници само за пациенти с коронавирусна инфекция и подчерта, че такъв подход е и законово невъзможен, тъй като болниците у нас са общински, държавни, има и частни.

В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА СТАРТИРА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗА КООРДИНАЦИЯ МЕЖДУ СПЕШНА ПОМОЩ И БОЛНИЦИТЕ
В Пловдив и областта от днес започва да работи електронна система за координация между Спешна помощ и болниците. В системата ще се въвеждат данните за заетите и свободните COVID легла във всяко лечебно заведение, в което има разкрити отделения за лечение на пациенти с коронавирус, информира БНР.
Това ще подпомогне координацията между болниците, Спешна помощ и РЗИ. Платформата дава възможност във всеки един момент на денонощието да е ясно къде има свободни легла и колко са те – съответно за доказан коронавирус, за все още неустановен и такива за интензивно лечение.
Всички данни ще се записват и в областната управа, откъдето ще засичат подадената от болниците информация с тази на здравната инспекция, посочи тя и апелира болниците да определят хора, които да отговарят за тази система.
Програмата е безплатна и достъп до нея ще имат както болниците и Спешна помощ, така и представителите на Регионалната здравна инспекция, Областния кризисен щаб и здравното министерство.

МБАЛ „СВЕТИ МИНА“ ЩЕ ТЕСТВА ПАЦИЕНТИТЕ С КОМБИНИРАНИ ТЕСТОВЕ
Пловдивската МБАЛ „Свети Мина“ ще закупи комбинирани тестове за диагностика на грип и Covid-19, с които ще се тестват пациентите при постъпване в лечебното заведение. Това съобщи пред Радио Пловдив управителят на лечебното заведение проф. Петър Петров, информира Zdrave.net.
Според Проф. Петров по този начин още на входа да бъдат отсети инфектираните с COVID-19 пациенти. Към момента са закупени 300 броя комбинирани тестове.
Решението кой да остава на болнично лечение ще се взема конкретно за всеки случай след оценка на общото състояние на пациента и клиничната картина, като ще се дава предимство на пациентите в по-тежко състояние. Останалите ще бъдат оставени на домашно лечение със съответните назначения.
Управителят на „Св. Мина“ определи като отлично организационно решение въвеждането на електронна програма, която ще показва наличието на свободни легла за болни с коронавирусна инфекция.

ДЕВЕТ СЛУЖИТЕЛИ НА РЗИ-ЛОВЕЧ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС
Регионалната здравна инспекция в Ловеч спря до края на седмицата издаването на направления за PCR тестове, след като тримата лекари, заети с тази дейност, са с положителни проби за коронавирус. Директорът на ловешката здравна инспекция д-р Анета Винева поясни, че до момента с положителни проби са девет специалисти от инспекцията. Тя обясни: „От днес преустановяваме издаването на направления на здравно-осигурените лица, които изпращат общопрактикуващите лекари, тъй като още нямаме кодове на нови лекари, които да се включат в издаването на тези направления“. Д-р Винева допълни, че заради недостига на служители е поискала двама специалисти от РЗОК да се включат в епидемиологичните проучвания.

ОГНИЩЕ НА COVID-19 Е УСТАНОВЕНО В ДОМА ЗА СТАРИ ХОРА В БЕРКОВИЦА.
На два етажа от сградата са настанени домуващите в Дома за стари хора в Берконвица, които са дали положителни резултати за COVID-19. Всички те са в добро състояние. Няколко човека от персонала също са с положителни тестове и се лекуват по домовете си, каза за Радио Видин Николета Белчева, главен секретар на РЗИ – Монтана.
“Доста положителни проби има и сред персонала, и сред потребителите, чакаме още резултати”, изтъкна Белчева.
Зам.-кметът на община Берковица Спаска Георгиева увери, че ситуацията в Дома е под контрол. Стриктно се спазват мерките, извършва се дезинфекция, осъществява се контрол.
Във връзка с нарастването на случаите на болни, Общината излезе със специално обръщение към гражданите, в което ги призовава за повече лична и обществена отговорност към спазване на въведените противоепидемични мерки. Комисия на Общинска администрация – Берковица извършва постоянен контрол за стриктното спазване на въведените противоепидемични мерки от здравните органи. При установени нередности, ще бъдат налагани санкции на нарушителите.
За последните четири дни в Берковица са установени 118 инфектирани с COVID-19.

СЪЗДАВАТ ФОНД ЗА ДЕЦА НА МЕДИЦИ И УЧИТЕЛИ, ЖЕРТВИ НА ЕПИДЕМИЯТА ОТ COVID-19
Проект #ЗаДоброто създаде фонд за деца на медици и учители, жертви на епидемията от COVID-19, съобщиха организаторите. Целта на фонда е да осигури на децата стипендии в размер на 500 лв. месечно, докато навършат пълнолетие, информира Clinica.bg.
Дарителската кампанията започва днес и ще се осъществява чрез Платформата.бг.
Кампанията стартира заедно с фондация BCause и учителя Петър Велков, както и с подкрепата на организациите „Гората.бг”, „Капачки за бъдеще”, „На първа линия”, на доброволци и дарители. Техни представители ще бъдат част от Обществения съвет.
Първата стъпка на фонда е да набере 150 000 лева за първите стипендии. Сумата ще се променя във времето според това колко деца имат нужда от помощта.
Дарителските средства ще бъдат управлявани от Обществен съвет, който ще приема документите, ще отпуска стипендиите, ще проследява как се използват парите, ще се отчита пред дарителите.

ХОТЕЛИЕРИТЕ МОГАТ ДА ПРЕДОСТАВЯТ НАД 3000 ЛЕГЛА В ЦЯЛАТА СТРАНА ЗА КАРАНТИНИРАНИ И БЛИЗКИ НА БОЛНИ С COVID-19.
Хотелиерите могат да предоставят над 3000 легла в цялата страна за карантинирани и близки на болни с COVID -19. Това стана ясно от днешната среща на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова с представители на Националния борд по туризъм и Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, информира Clinica.bg.
Очакваме Министерството на здравеопазването да ни предостави информация какви са санитарните изисквания, на които трябва да отговарят местата за настаняване, определени като „карантинни хотели”, а също и каква следва да бъде организацията на дейността им, свързана с предоставянето на настаняване и хранене и как хотелиерите биха могли да получат финансиране за това, съгласно приетите мерки за борба с COVID-19, уточни министър Николова. Тя допълни, че Министерството на туризма няма да определя кои хотели ще бъдат включени в списъка като карантинни.
Практиката в други държави показва, че такива хотели се използват като буферни за хора, които трябва да са под изолация и не могат да го направят в домовете си, за да не заразят близките си, както и за лица, които пристигат от чужбина и подлежат на задължителна карантина. По този начин се предотвратява възможността някои от тези групи хора да прехвърлят заразата върху други лица, с които биха контактували. Изчисления показват, че карантинирането на човек в хотел намалява сумата, която държавата би отделила за неговото хоспитализиране минимум два пъти. По този начин се избягва прегряване на здравната система и разпространението на болестта у нас, каза още министърът.

10% ОТ ЗАЕТИТЕ У НАС СА БИЛИ КАРАНТИНИРАНИ ОТ НАЧАЛОТО НА COVID КРИЗАТА
300 000 работници и служители или около 10% от заетите у нас са били карантинирани от началото на COVID кризата. 27 000 са болничните, издадени заради коронавируса, информира БНР.
На този фон предприятия са поставени пред риска да прекъснат работа заради липсата на персонал, предупредиха от бизнеса.
Поредният удар върху бизнеса засяга промишленото производство и непрекъснатия производствен цикъл, където дистанционната работа и големите отстояния на работните места са невъзможни, посочи Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал: “Очаквам наистина в близко бъдеще това да създаде големи трудности в голяма част от предприятията и някои от тях да прекъснат работа заради липса на работна сила“.
Другият проблем пред бизнеса е липсата на ясен регламент за карантиниране на контактните и на заболелите. В периода на изчакване на действията на здравните власти работодателят трябва сам да решава.

ЗАТВОРИХА НЕВРОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ – ТЕТЕВЕН
Поради заболяване на част от медицинския и немедицинския персонал на Неврологично отделение в МБАЛ – Тетевен, отделението е затворено, а приемът на пациенти е преустановен временно, съобщи БНР.
Поради заболяване на медицински сестри от днес до 13 ноември е затворена и детската ясла „Мечо пух“ в Ловеч.
За последното денонощие сред новорегистрираните с коронавирус в област Ловеч 79 души са и шестима лекари, три медицински сестри и рехабилитатор.
От днес в областта пациенти с коронавирус вече се приемат и в общинските болници в Луковит, Тетевен и Троян, с което общият брой на COVID леглата е увеличен на 169.

ДОБРОВОЛЦИ ПОМАГАТ НА РЗИ-ВРАЦА
В област Враца от началото на пандемията са регистрирани близо 900 случая на инфектирани с коронавирус, а над 6000 души са били или са под карантина. Напоследък в региона се налага всеки ден да се връчват десетки предписания за домашна изолация. В помощ на здравните власти в тази дейност от няколко дни във Враца сътрудничат десет доброволци, съобщи БНР.
“Повечето хора се затварят вкъщи заради коронавируса и няма кой да помогне в различни ситуации, в случая на работниците от РЗИ, които трябва да предадат едно известие на хората, които са болни, и инструкции как да реагират в тази ситуация. Предпочитам да помогна, отколкото да се затворя вкъщи”, разказа пред БНР Гроздан Темнишки – един от доброволците. Той сподели, че има опасения да не се зарази, тъй като се среща с хора, които са вирусоносители: “Инструктирани сме, дадени са ни предпазни средства. Екипът на РЗИ – Враца гледа по най-щадящия за нас начин да можем да свършим работата си”.

Д-р Николай Шарков: СТОМАТОЛОЗИТЕ РАЗПОЛАГАТ С ИНОВАТИВНИ СРЕДСТВА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ
„Едно от най-безопасните места за това да не се заразиш с новия коронавирус са стоматологичните кабинети“, каза пред БНР д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз. По думите му че по неофициални данни малцина са заразените с коронавирус стоматолози и това не е станало в работна среда. Според него има много малко кабинети, които са затворили заради пандемията.
„Сега, за разлика от първата вълна, разполагаме с всички възможни предпазни средства за персонала и за пациентите. Колегите си ги закупуват сами, но това е в интерес на здравето на всички. Още преди тази пандемия ние вземахме всички мерки за предпазване и от другите вируси като хепатит В и С, ХИВ и СПИН. На последното заседание на Управителния съвет представихме иновативен германски препарат за дезинфекция с трайност 365 дни, районните колегии ще дадат подробности на колегите, освен това се използват за коридорите с пациенти ултравиолетови лампи за дезинфекция, очакваме и нови устройства на пазара за дезинфекция на въздуха“.
Председателят на БЗС съобщи, че пакетите за стоматология по НЗОК при децата и възрастните не се променя за догодина.
„Но ние искаме разширяване на пакета за хората над 18 години, макар да разбираме, че в тази ситуация не му е времето. Бюджетът е увеличен с 10 на сто спрямо миналата година, което ще даде възможност да не се повишават цените на стоматологичните услуги“, уточни д-р Шарков.