НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.10.2020)

Министър Ангелов: ЩЕ ОСИГУРИМ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ФИНАНСОВ РЕСУРС ЗА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ И РЕДИЦА ДРУГИ СТРУКТУРИ
За следващата година ще има допълнителен финансов ресурс за спешните отделения, за отделенията за психично болни пациенти, за отделенията, лекуващи неспецифични и специфични белодробни заболявания, отделенията за COVID-19, както и за общинските болници. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов пред журналисти при откриването на учебната година на МУ – София. Той уточни, че към общинските болници ще бъдат насочени допълнителни средства по реда на Наредба №3, информира Zdrave.net.
Проф. Ангелов увери, че продължават разговорите с финансовия министър, с които се търси устойчивост на трудовите възнаграждения на медиците: „Този финансов ресурс ще бъде осигурен, медицинските работници ще получават бонуси докато трае епидемичната ситуация.“
Министърът поясни, че данните за разпространението на коронавируса се следят стриктно и засега няма развитие, което да предполага промяна в противоепидемичните мерки. „Здравната система е обезпечена с медици и с достатъчен брой легла, в това число и с легла за интензивно лечение. За последните дни се наблюдава увеличаване на заетостта на леглата – тя се е повишила от 10% на 11%, а на интензивните легла – от 4% на 4,8%. Ето защо няма причина за притеснение на прага на есенно-зимния сезон и в условията на COVID-епидемия“, категоричен бе проф. Ангелов.
Той бе категоричен, че мерките за безопасна среда в училищата са добре обмислени и се прилагат стриктно. Дадена е и възможност за постоянна връзка чрез чат между регионалните управления по образование, РЗИ и областните кризисни щабове. Епидемичната обстановка по области се анализира на базата на 23 показателя, а също така и в съответствие с анализите от информацията, постъпваща от ECDC (Европейския център за контрол на заболяванията). Обсъжда се и идеята при наличието на 15% от учениците със симптоми, относими към COVID-19, училищата да преминат на онлайн обучение.

460 МЛН. ЛЕВА ПОВЕЧЕ СА ПРЕДВИДЕНИ В БЮДЖЕТА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА 2021 Г.
460 млн. лева повече са предвидени в бюджета за здравеопазване за 2021 г., обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Габрово през уикенда. Бонусите за медиците от първа линия пък ще се запазят поне още година, допълни той.
Така реално увеличението на парите за здравния сектор догодина ще е по-малко от това в предходните. За тази година ръстът в бюджета – и на здравната каса, и на здравно министерство, беше близо 500 милиона лева, а през 2019 г. увеличението спрямо предходната беше почти 550 милиона лева.
Премиерът обаче обеща поне още една година да има бонуси и за хората на първа линия. “Лекарите, медицинските работници… Само благодарности и това, което сме заложили и за следващите месеци, година поне още минимум ще вървят и тези пари за първа линия, където са 1000 лева”, каза Борисов.
Министър-председателят за пореден път обяви, че нови блокади заради коронавируса няма да има. „Да затворим София в пълна карантина – не ни минава и през акъла”, коментира той. Премиерът Борисов припомни, че е важно да не се увеличава броят на заразените и апелира към кметовете да продължават да вземат необходимите мерки. “Затова ние не затваряме нищо, а впрягаме максимално системата на здравеопазването, затова сме заделили 460 млн. повече в новия бюджет и за здравеопазването, за да може да пазим психическото здраве”, поясни той.

ОКОЛО 5 МЛРД. ЛВ. ЩЕ БЪДЕ БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2021 Г.
Около 5 млрд. лв. ще бъде бюджетът на НЗОК за 2021 г. Това казва в интервю за Mediapool управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, информира Zdrave.net.
По думите му, в някои направления на бюджета се очаква леко увеличение с определени политики, като това включва възможността специалистите по здравни грижи да имат възможност да сключват договори с НЗОК по определен пакет с услуги. „Чакаме да видим пакета, да го остойностим и в крайна сметка да изпълним тази политика“, казва той.
По отношение на бюджета за лекарства пък увеличение не се очаква, става ясно от думите му. „Аз съм предупредил фармацевтичните компании да си правят т.нар. портфолиа и разчети за догодина при същата рамка на бюджета като тазгодишния. И за това съм ги предупредил още в края на април“, коментира проф. Салчев и уточнява, че Фондът ще следва консервативен подход, но ще наблюдава непрекъснато случващото се и ако става нещо непредвидено, ще реагира.
Според управителя на НЗОК работата на здравната система се е възстановила в голяма степен до нивата от преди началото на коронакризата у нас. „Имаме възстановяване на дейността независимо за кой вид заболяване става въпрос. 6000 случая на COVID-19 в болниците могат ли променят драстично картината при 2.5 млн. хоспитализации? Нищо особено не се е променило“, казва той.
От думите му става ясно още, че политиката на плащане на 85% от заложените болнични бюджети там, където очакваните обеми не са достигнати, ще продължи, докогато продължава епидемичната обстановка.

НАД 15 ХИЛЯДИ СА ЛИЦАТА У НАС, ИЗЛЕКУВАНИ ОТ COVID-19
69 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. За изминалите 24 часа са направени 1 278 PCR теста. Това показва Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на МЗ. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 4; Габрово – 1; Добрич – 1; Кюстендил – 1; Монтана – 12; Перник – 5; Пловдив – 1; Силистра – 1; Смолян – 1; София област – 4; София град – 24; Стара Загора – 1; Търговище – 4; Хасково – 1; Шумен – 1.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 21 587. От тях активни са 5 729. Излекувани са вече 15 014 лица. 30 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказан COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират 917 пациенти, от които 56 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 1 188. Един нов случай на лекар е регистриран през последните 24 часа.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 844. Новите случаи от изминалото денонощие са три.

Акад. Лъчезар Трайков към първокурсниците: НИКОГА МЕ ГУБЕТЕ ФОКУСА НА ВАШИТЕ СТРЕМЕЖИ
„Скъпи първокурсници, oбръщам се първо към вас, защото вие преминахте през трудното лято на кандидат-студентската кампания и успяхте да постигнете своята цел – вие сте студенти в едно от най-старите учебни заведения в България, през които са преминали като студенти преподаватели, служители, едни от най-светлите умове на нашата нация, белязали съдбата на всички нас със символна на верността към Хипократовата клетва, на отговорността към човешкия живот и здраве, на силата на ума и висотата на духа. Сега пред вас се откриват безкрайните хоризонти на познанието и ученето през целия живот. Да, това е една от спецификите на нашия живот и професия-ученето, стремежът да сме непрекъснато на ниво, да се сравняваме с най-добрите и да се опитваме да превъзмогваме трудностите с достойнство и почтеност. Приветствам ви за избора, който направихте, но същевременно ви предупреждавам, че пътят, по който сте тръгнали съвсем не е лек. Очакват ви месеци, посветени на проучване на световната съвременна литература, може би – годината, отразяваща постиженията на научните дисциплини, които ще изберете. Престоят ви дни, отдадени на усвояване на практически умения по време на упражненията в лабораториите“. Това каза в приветственото си слово ректорът на медицински университет София акад. Лъчезар Трайков по време на церемонията по тържественото откриване на академичната година в учебното заведение. В обръщението си към първокурсниците ректорът каза още: “Ще ви сложи непрекъснато да проверявате и сверявате образователното си ниво чрез многобройни изпитни форми. Сигурно ще срещнете трудности, вероятно понякога ще сте уморени и обезкуражени, но никога ме губете фокуса на вашите стремежи, защото бъдете уверени- всяко едно усилие в нашата професия, един ден ще ви се отплати. И не само в личен план. То ще е жизненоважно и значимо по отношение съдбата на някой друг човек. Ваш пациент, приятел, колега.
От своя страна ние като университетско ръководство ще се стремим да ви осигурим адекватен достъп до най-доброто образование.Затова приемаме предизвикателството пред университетската общност в контекста на настъпилата световна пандемия от коронавирус. И ще се стремим да бъдем гъвкави, адаптиращи се към новата среда, да ви осигуряваме знания и да ви обучаваме в различни умения, използвайки всички достижения на съвременните информационни комуникационни технологии. За нас най-важното е вашето здраве и безопасност. Надявам се да имате подкрепата на всички колеги, приятели и близки, защото тук ние създаваме една общност на споделени идеи и ценности. Общност, която се опира на светлите идеали на справедливост, чест и свобода.“

СТОЛИЧНАТА КОЛЕГИЯ НА БЛС ИЗЛЕЗЕ С ПРИЗИВ КЪМ МЕДИЦИТЕ ЗА ОТГОВОРНО ОТНОШЕНИЕ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕТО НА COVID-19
Столичната колегия на Българският лекарски съюз излезе с призив към медиците да говорят отговорно за коронавируса и да спрат антиковид изявленията си. В нея се визират изказвания на доц. Атанас Мангъров, който поддържа тезата срещу носенето на маски и е привърженик на теорията за стадния имунитет. По този повод в колегията отлежават две жалби от месец юли. Очаква се до края на октомври по тях да бъдат събрани становища и да бъдат разгледани. Междувременно Столичната лекарска колегия се обърна с призив към медиците: „По последни данни над 1 000 000 в света са заразени с вируса COVID-19. У нас засегнатите са над 22 000. Сред тях има и твърде много наши колеги. COVID-19 ни връхлетя и промени живота, както на нас, хората от системата на здравеопазване, така и на онези, извън нея. Не пожали нито медиците, нито пациентите и взе десетки жертви.
На този фон, на фона на навлизането в сезона на обостряне на вирусните и хронични инфекции, ние, уважаеми колеги, отново сме в първите редици. Сега всички погледи отново са вперени в нас, във възможностите ни, в компетентността ни. Хората очакват от нас да им дадем правилната формула за преодоляване на препятствието, да бъдем до тях и да им помагаме. Това става чрез капацитет, компетентност, професионализъм и опит с коронавируса, които донякъде притежаваме.
В момента всяко наше действие и изказ се следят зорко, под лупата на пациентското доверие и безпокойство. Ето защо, колеги, е желателно всички ние да бъдем отговорни в препоръките си, да следваме утвърдените протоколи на поведение и да не спираме да апелираме и насочваме пациентите в лабиринта на COVID-19. Нека помним, че
всички държави са единни в протоколите, които следват. Нека помним, че ние, българските лекари, сме онези, на които е нормално пациентите да вярват и следват при тази битка. Нека помним, че това зависи от всеки от нас, независимо дали е или не е част от официалните щабове за борба с коронавирус. Ето защо, апелираме интересите, с неясен характер и мотив, да бъдат съхранени за собствена употреба, а не ежедневно прокламирани от ефира. Нека помогнем на обществото в България да премине през това сериозно световно изпитание без да става пациент или още по-лошо – жертва на COVID-19. Нека не объркваме хората чрез самостоятелни изяви в медийното пространство, които не са базирани на реалните и доказани факти като становищата на СЗО, световните медицински практики и водещи университети в света, инвестирали много време, капацитет, интелектуален и финансов ресурс. Редно е да се позоваваме на опита на световно доказаните и работещи практики и специалисти. Нека сме отговорни и да направим това, в което сме най-добри – да помогнем! Ето защо апелираме колегите, които застават и от медиите призовават хората да не спазват мерките и правилата, да преосмислят поведението си.“
В призива на СЛК се казва още: „Нека помним, че публичното оспорване на санитарните мерки и призоваване за неспазване предписанията на здравните власти представлява погазване на Кодекса за професионална етика на лекарите в България.“

Доц. д-р Любомир Киров: НЯМА АЛГОРИТЪМ ЗА РАБОТА НА ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ В УСЛОВИЯТА НА COVID-19
“Няма алгоритъм за работа на личните лекари в условията на COVID-19”, каза пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той припомни, че още от август има указания и заповеди на Министерството на здравеопазването, че пациентите трябва да се съветват от личните лекари по телефона, но по думите му това не работи 100% и не може да се прилага реално.
“Това не е алгоритъм. Още на 28 август изпратихме писмо “Анализи и предложения” до МЗ и до НЗОК, в което точка по точка сме разписали ясно и подробно предложения какво и как да се прави, както и предложения за алгоритъм кога какво да се прави. Явно обръщането на внимание се движи по-бавно от епидемията. Няма реакция”, заяви той.
Д-р Киров подчерта, че личните лекари не са получили финансова подкрепа за закупуване на предпазни средства и за дезинфекция на медицинските си кабинети.
“Извършената от всеки общопрактикуващ лекар дейност, свързана с потвърждаване или отхвърляне на диагнозата COVID-19, както и проследяването на тези пациенти, трябва да се отчита отделно и трябва да бъде допълнително заплатена по някакъв начин и това заплащане трябва да бъде извън бюджета на НЗОК, защото това е извънредна обстановка и не се знае докога ще продължи”, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари.
В предаването “Нещо повече” д-р Любомир Киров посочи, че има случаи, в които и личният лекар, и неговият заместник се разболяват от коронавируса, за което не е даден регламент от МЗ какво да се прави. “Подготвили сме предложение по тази тема и тази седмица ще го представим”, уточни той.
По думите му т.нар. “зелени коридори” за посещение при личния лекар вече са си изиграли ролята и общопрактикуващите лекари ще предложат да бъдат премахнати.

ЕДИНАДЕСЕТАТА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „МОРЕ 2020″ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ВИРТУАЛНО ЧРЕЗ ПЛАТФОРМА
Единадесетата национална конференция „МОРЕ 2020″, която ще се проведе на 16 и 17 октомври, е посветена на рака на пикочните пътища. Форумът ще бъде проведен виртуално чрез платформа на сайта на конференцията www.more-conference.com, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от организаторите.
Всички онколози от Националния онкологичен експертен борд и лекторите на научни доклади ще присъстват в реално време в конферентно студио в хотел „Романс Сплендид” в курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена”, от което ще се излъчват презентациите.
По време на форума ще бъдат представени съвременни методи за превенция, диагностика и лечение на рака на пикочните пътища. Върху документ по тази тема една година работи експертен борд от 31 хабилитирани специалисти от всички онкологични центрове в страната. Изработеният от тях национален консенсус ще бъде дискутиран и приет на конференцията, за да стане най-съвременен и актуален наръчник за българските лекари-онколози. По време на конференцията ще бъде връчена осмата ежегодна национална награда за принос в българската клинична онкология.
Номинирани са трима български учени с оригинални разработки в диагностичната и лечебната онкология. Призьорът, определен чрез тайно електронно гласуване на членовете на експертния борд, ще получи парично дарение и оригинална почетна статуетка с образа на древнотракийския бог Дарзалас, покровител на град Одесос. Виртуалната церемония по награждаването ще се проведе на 16 октомври от 08:30 часа.
Годишната национална конференция „МОРЕ” е абревиатура на Мултидисциплинарни Онкологични Разговори и Екстракти – е инициатива на Българско онкологично научно дружество, Българско медицинско сдружение по хематология и СБАЛОЗ “Д-р Марко Марков – Варна”, които организират ежегодни национални форуми, посветени на най-значимите проблеми на клиничната онкология в България. Тя е неправителствен онкологичен проект, предназначен да работи в области с най-чувствително отсъствие на официалните държавни институции.