НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.09.2020)

12 МЕДИЦИ СА С ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА COVID-19
179 са новодиагностицираните с COVID-19 лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове през последното денонощие са 8 129. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 3; Варна – 14; Велико Търново – 2; Видин – 3; Добрич – 8; Кърджали – 4; Кюстендил – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 9; Пловдив – 18; Разград – 3; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 7; София област – 1; София град – 45; Стара Загора – 11; Търговище – 2; Хасково – 6; Шумен – 2; Ямбол – 3.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са общо 16 954. Активните случаи са 4 243. Излекувани са вече 12 046 лица. 111 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 763-ма пациенти. От тях 56 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 935 лица-медицински служители. Нови 12 случая са регистрирани през последните 24 часа. 6 от тях са установени при лекари, 4 – при медицински сестри, 2 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 665. Новите случаи от изминалото денонощие са седем.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ВЗЕ УЧАСТИЕ НЕФОРМАЛНА AD HOC ВИДЕОКОНФЕРЕНЦИЯ НА СЪВЕТА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПО ЗАЕТОСТ, СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ПОТРЕБИТЕЛСКИ ВЪПРОСИ (EPSCO) – ЧАСТ „ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ“
Координирането на подход на държавите-членки към изискванията за карантина и тестване, както и актуална информация за снабдяването с ваксини за COVID-19 и тяхното финансиране обсъдиха здравните министри на ЕС на 4 септември по време на Неформална ad hoc видеоконференция на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (EPSCO) – част „Здравеопазване“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По отношение на първата тема – Координиран подход на държавите-членки към изискванията за карантина и тестване – министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов потвърди интереса на България от координирани действия в рамките на Европейския съюз.
„В основата на тази координация следва да е налице общо разбиране, научен подход, отчитащ приноса на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC), но и достатъчна гъвкавост за държавите-членки, които са в различна ситуация, с различни специфики на населението, и с различни финансово-икономически възможности“, посочи министър Ангелов.
По думите на българския здравен министър, досега България стриктно се придържа към 14-дневната карантина, препоръчвана от Световната здравна организация (СЗО), Центъра за контрол и превенция на заболяванията в Атланта (CDC) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.
„Считам, че на база на научните препоръки и предвид наближаващия грипен сезон, следва и занапред да се придържаме към така установените правила. Приемането на различна минимална продължителност, с възможност за по-стриктни разпоредби, ще има отново за последица различни мерки в държавите-членки“, подчерта още министър Ангелов.
Проф. Костадин Ангелов изрази благодарност към Европейската комисия за усилията за набавяне на ваксина за населението на държавите-членки и изтъкна увереността си, че гарантирането на достъп до безопасна и ефективна ваксина за населението на ЕС е приоритет за всички държави-членки.
Министър Ангелов благодари на Германското председателство за организираната неформална видеоконференция и посочи, че засегнатите теми са изключително важни, поради което този първоначален дебат изисква по-задълбочена дискусия.

НАД 1,6 МЛН. ЛЕВА СА СЪБРАНИ ПРЕЗ ПЛАТФОРМАТА DMS ПРЕЗ ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ НА 2020 ГОДИНА
Даренията през платформата DMS за първите шест месеца на 2020 г. надхвърлиха събраните средства през цялата 2019 г. От януари до юни тази година през DMS постъпиха над 1,6 млн. лв. Общата сума за предходните 12 месеца е близо 1,3 млн. лв., информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от Фондация „BCause“.
Най-голяма вълна от съпричастност предизвикаха двете големи дарителски кампании в помощ на борбата срещу COVID-19. DMS SOLIDARNOST – „Нека подкрепим българските медици, работещи в условията на COVID-19!“ на Министерство на здравеопазването до момента е събрала 423 034 лв., а DMS HRANA „Помогни от вкъщи“ на Българската хранителна банка за хора в затруднено положение – 291 416 лв.
Средствата са били събрани в рамките на малко повече от два месеца – от края на март до края на май 2020 г. За същия период всички каузи в DMS събраха над 1,2 млн. лв. Най-голям е делът на постъпленията от индивидуални SMS-и – 70% от всички дарения през платформата.