НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.08.2020)

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС НАДХВЪРЛИХА 12 ХИЛЯДИ
255 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. Направените PCR тестове за последните 24 часа са 5 325. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 43; Бургас – 9; Варна – 31; Велико Търново – 7; Видин – 1; Габрово – 11; Добрич – 10; Кърджали – 1; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Пазарджик – 8; Перник – 13; Плевен – 6; Пловдив – 32; Разград – 2; Русе – 3; Силистра – 4; Сливен – 1; Смолян – 14; София област – 5; София град – 34; Стара Загора – 5; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 1; Ямбол – 8.
Общо потвърдените в България случаи на новия коронавирус са 12 414. От тях активни са 5 035. Излекуваните лица са 6 964, от които 280 са регистрирани през последното денонощие.
847 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, като 41 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 711. Десет нови случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 6 от тях са установени при лекари, 2 – при санитари, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
415 са починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус. 11 от случаите са от последните 24 часа.

ОЩЕ 20 МЛН. ЛЕВА ОТИВАТ В БЮДЖЕТА НА МЗ – ЗА ЗАПЛАТИ И ЗА И СУБСИДИИ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ИНФЕКЦИОЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер на 10 526 600 лв. за увеличаване възнагражденията на персонала на администрации към министъра на здравеопазването, които са натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително за служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица. За това инфомира Zdrave.net като се позова на съобщение от правителствената пресслужба.
С друго правителствено постановление по бюджета на ведомството се одобряват допълнителни 9 600 000 лв. Средствата ще бъдат предоставени на държавни и общински болници, на болници с държавно и/или общинско участие в капитала за поддържане готовността на структури по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на заразни болести. При необходимост средства ще бъдат предоставяни и на други лечебни заведения – за структури по инфекциозни болести, за извършване на медицинска дейност за периода на обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка.
С постановлението лечебните заведения ще получат увеличение на субсидията за извършените дейности, за да са в състояние да осигурят равнопоставен достъп до медицинска помощ, уточняват от МС.

БОЛНИЧНИТЕ ЩЕ СЕ ПОДАВАТ САМО ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ
Документи за болнични, инвалидни пенсии, парите при бременност и майчинство вече ще се подават само по електронен път. Това реши Правителството с промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване, информира Clinica.bg.
Промени има и при подаването на документи от гражданите. Кандидатстващите с ТЕЛК ще могат да подават документи за пенсия в НОИ също по електронен път, но остава и вариантът на място с хартиени документи. За електронното кандидатстване ще е нужен квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НОИ. По електронен път за обезщетение ще могат да кандидатстват и осигурените, работили във фирма, която е минала в ликвидация, както и наследниците на починали, но при промяна на обстоятелствата, свързани с изплащането на помощите.

БЪЛГАРСКА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ БЪДЕ ФИНАНСИРАНА ОТ ИНСТИТУТА „ПАСТЬОР“
БАН подаде няколко проекта към фонд „Научни изследвания“ в панела „Биомедицински проблеми“ и нито един не получи финансиране заради самата процедура за класиране на проектите, заяви в Сутрешния блок на БНТ директорът на Института по микробиология към БАН доц. Пенка Петрова в отговор на въпроса защо разработката на българската ваксина срещу COVID-19 няма да има държавно финансиране до края на годината.
„Рецензентите, според своята експертиза, сами избират проектите, на които да направят рецензии. Така са възможни различни влияния върху процеса на рецензиране и така всички проекти на БАН, независимо, че той носи половината научна продукция на страната, останаха сред резервите“, обясни тя.
Според доц. Петрова субективизмът е част от проблемите на Фонд „Научни изследвания“ при избора на проекти. Във връзка с това тя призова към промяна на процедурата.
„Тук трябва да се има предвид кое е приоритетно за страната… Обществото очаква да се обсъди ваксината, имунният отговор на организма, процесът на възпаление“, коментира специалистката. Тя обясни, че интерес към иновативната българска ваксина са проявили от Института „Пастьор“, който ще отпусне финансиране. С получените средства българските учени ще могат да направят прототип и да започнат експерименти върху животни.
Доц. Петрова отбеляза, че българската идея за ваксина не е тествана в света.
„Става дума за протеинова ваксина – олигопептиди, които да бъдат капсулирани в липидни наночастици. За Институт „Пастьор“ беше важно да се провери дали тази идея работи, защото може да открие широк път за развитие на ваксините в бъдеще“, обясни тя и добави, че това ще е ваксина срещу голям брой коронавируси, което ще изключи необходимостта от реваксинация при добро стечение на обстоятелствата.

С НАД 10% СА НАМАЛЕЛИ ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ ПРЕЗ ЮЛИ 2020 В СРАВНЕНИЕ СЪС СЪЩИЯ ПЕРИОД НА МИНАЛАТА ГОДИНА
96,9% са били хоспитализациите през юни 2020 г. в сравнение с юни 2019 г., а през юли 2020 г. хоспитализациите са намалели до 89,8% в сравнение със същия месец предходната години. За това информира Zdrave.net като се позова на справка на НЗОК за броя на приетите по клинични пътеки пациенти в лечебните заведения за болнична помощ.
През юни 2020 г. в болници са били приети 158 151 души, а през юни 2019 г. – 163 292. През юли 2020 болните, приети по клинични пътеки, намаляват още по-чувствително – 157 124, в сравнение със 174 986 през 2019 г.
От всички хоспитализирани през юни 2020 г. с COVID-19 са били 0,5%, или 828 души, докато през юли те са едва 205, или 0,1%.

ПРЕЗ ЮНИ ЗДРАВНИТЕ ИНСПЕКТОРИ КОНСТАТИРАХА 6 144 НАРУШЕНИЯ НА ПРОТИПОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ
През юни са извършени 29 391 проверки за спазване на противоепидемичните мерки на обществени места и 36 041 проверки на лица под карантина. Съставени са общо 6 144 предписания, като най-голям е броят им за хотели и къщи за гости, фитнеси, спортни зали, СПА центрове и басейни. От проверени 14 081 обекта, нарушения са отчетени при 158, инфомира Zdrave.net.
От проверените 7 450 физически лица, които са били контактни на заразени или са пристигнали в страната от чужбина, нарушители са се оказали 5 619.
Проверени са 507 дискотеки, барове, питейни заведения и игрални зали, като нарушения са констатирани при 25 от тях. При 40 заведения за хранене също са открити нарушения, като са проверени 1 220 обекта.
Здравните инспектори са констатирали нарушения на противоепидемичните мерки в 37 домове за стари хора, за медико-социални грижи, домове за деца с увреждания, домове за деца, лишени от родителски грижи, като и в 47 лечебни заведения. На 71 детски ясли и градини също са наложени предписания. От проверените 86 кина, театри и музеи обаче от РЗИ са констатирали само 1 нарушение.

46% ОТ ПЪЛНОЛЕТНИТЕ БЪЛГАРИ СА ЕЖЕДНЕВНИ ПОТРЕБИТЕЛИ НА ТЮТЮНЕВИ ИЗДЕЛИЯ
37% от пълнолетните пушачи са правили неуспешни опити да откажат цигарите. 46% от пълнолетните българи (19-64 г.) са ежедневни потребители на тютюневи или свързани с тях изделия, а 89% от тях са заявили, че пушат само цигари. За това информира Zdrave.net като се позова на резултатите от първото национално представително проучване в България, публикувано от Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари, през последните 12 месеца, информира Zdrave.net.
Участниците в проучването смятат, че всички тютюневи и свързаните с тях изделия са вредни и употребата им носи риск за здравето, но също така е отчетена известна разлика във възприятията за степента на вредност на различните категории и видове – бездимните продукти се възприемат като по-малко вредни от тютюневите изделия за пушене, отбелязват от НПО.
Данните показват още, че 59% от пълнолетните лица в България се определят като потребители на тютюневи и свързани с тях изделия, независимо какъв е видът на изделието, в какво количество и с каква честота употребяват, като 56% използват предимно тютюневи изделия за пушене (най-вече цигари), 9% – предимно бездимни нагреваеми тютюневи изделия, а 2% – предимно електронни цигари.
Около 10% са заявили, че са отказали пушенето в някакъв момент в миналото преди повече от 12 месеца, като 86% от тях споделят, че са взели решението сами, а 11% твърдят, че са били повлияни от други хора. 44% от спрелите да пушат са го направили заради ефектите върху здравето им, 27% – заради разходите, а 7% – заради ефекта върху околните.

БЧК ПРИЗОВАВА ДА СЕ СЛОЖИ КРАЙ НА ЯДРЕНАТА ЕРА
Българският Червен кръст се присъединява към призива на Международното Движение на Червения кръст и Червения полумесец за слагане край на ядрената ера. Повод за това е отбелязването на 75-ата годишнина от бомбардировките над Хирошима и Нагасаки на 6-ти август, Денят на милосърдието и Световен ден на борбата за забрана на ядреното оръжие.
Живеем във време, когато рискът от използване на ядрено оръжие се повишава до нива, невиждани от края на Студената война, а ядрените държави все по-често отправят заплахи, отбелязват от БЧК.
В позицията на Българския Червен кръст се казва още: „Разработването на нови оръжия оставя на заден план международните договори за разоръжаване, което поставя света на опасния път на нова ядрена надпревара и поражда необходимостта от спешни действия от страна на международната общност, за да забрани и премахне тези ужасяващи оръжия. Безспорните доказателства за тяхното катастрофално въздействие затвърждават убеждението, че употребата им никога не би могла да съответства на нормите на международното хуманитарно право.
Днес в света има над 14 000 ядрени бойни глави, хиляди от които са готови да бъдат изстреляни във всеки един момент. Силата на много от тях е десетки пъти по-голяма от тази, на бомбите, хвърлени над Хирошима и Нагасаки.
Неописуемото страдание и безпрецедентните опустошения, наблюдавани преди 75 години са свидетелство, че ядрените оръжия никога повече не трябва да се използват и трябва да бъдат напълно забранени чрез инструментите на международното право.“