НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.06.2020)

1078 АКТИВНИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 В БЪЛГАРИЯ
35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Регистрираните за изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Пазарджик – 16; Видин – 1; София област – 3; Пловдив – 2; Перник – 1; Сливен – 1; Монтана – 3; София – 8.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2627, от които активни са 1078. Излекувани са вече 1390 лица.
Към 4-ти юни в лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 149 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че до момента медицинските служители, при които е констатирана коронавирусна инфекция у нас са общо 286. За последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
159 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус. Няма регистрирани нови случаи за последните 24 часа.

НАД 10 000 МЕДИЦИ У НАС НА ПЪРВА ЛИНИЯ В БОРБАТА С COVID-19 СА ПОЛУЧИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ
От месец март започна изплащане на допълнително възнаграждение. Общо допълнително по 1000 лв. чисто за март са получили 3 578 лица, в общ размер на 5 297 702 лв., включително лични осигуровки, данък общ доход и осигуровки за сметка на работодател. В това число 1718 лица медицински и немедицински персонал от 37 лечебни заведения на територията на цялата страна в размер на 2 556 196 лв. 1860 лица служители на РЗИ, НЦЗПБ, ЦСМП в размер на 2 741 506 лв.
Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на питане от народните представители Георги Йорданов, Георги Михайлов, Илиян Тимчев, Десислав Тасков, Валентина Найденова, Иван Ибришимов и Анна Славова относно стратегия за подобряване на условията на труд и за финансова компенсация за българските медици, ИНФОРМИРА Zdrave.net.
Допълнителни възнаграждения за месец април са получили общо 6626 лица в общ размер на 9 454 607 лв. В това число 3 950 лица медицински и немедицински персонал от 59 лечебни заведения на територията на страната, в размер на 5 510 140 лв. и 2 676 лица, служители на РЗИ, ЦСМП и НЦЗПБ в размер на 3 904 467 лв.
„В изпълнение на проекта се изплащат допълнителни трудови възнаграждения на медицинския и немедицинския персонал, пряко зает с дейностите по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, настанени за болнично лечение. Разписани са ясни, обективни, измерими критерии на базата, на които да се определи броя на лицата, които следва да получат допълнителни възнаграждения. За останалите специалисти в здравния сектор – лекари в извънболничната помощ, дентални лекари, фармацевти, които не са включени като възможни получатели на допълнително възнаграждение, беше създадена възможност да получат заплащане през този период, независимо от намаление прием и временно преустановяване на някои дейности, на база на Механизъм за финансиране при неблагоприятни условия на работа“, каза още министърът.

МБАЛ „ХАДЖИ ДИМИТЪР” – СЛИВЕН ЗАТВАРЯ ЗА ПЪЛНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Ръководството на МБАЛ „Хаджи Димитър” обяви, че е спрян приема на нови пациенти и в лечебното заведение се спазват всички разпореждания на противоепидемичният щаб на Област Сливен и РЗИ Сливен, информира Zdrave.net като се позова на Sliveninfo.bg.
Предприети са и други противоепидемични мерки във връзка с разпространението на COVID-19, като всички лежащо болни се изписват поетапно, като се планира до събота, 6 юни да бъдат изписани всички пациенти в зависимост от състоянието им, след което ще бъде извършена цялостна трикратна дезинфекция на лечебното заведение.
Във вторник лечебното заведение ще отвори отново врати за прием на пациенти.
На целият персонал на лечебното заведение е взет носогърлен смив за изследване за COVID-19 и се очакват резултатите. Преди дни в лечебното заведение бяха установени 7 медици с положителни проби за коронавирус, което наложи предприемавето на тези мерки.

УСТАНОВИХА ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУС В МБАЛ-САМОКОВ
Огнище на коронавирус е регистрирано в многопрофилната болница в Самоков. Инфекцията е установена при 8 от пациентите във вътрешното отделение. Петима от тях са транспортирани в столичната болница „Св. Анна”, останалите трима се лекуват в домашни условия, съобщи директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка, цитирана от БНР.
„Взети са проби на персонала в отделението. То е карантинирано, не се приемат болни и сме уведомили общопрактикуващите лекари. Работи кардиологичното отделение.
Направена е дезинфекция на отделението и на цялата болница и в момента изпълняваме всички направени предписания”, обясни д-р Ковачка.