НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.04.2020)

531 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
531 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. През деня са доказани още 9 нови случая, като 5 от тях са в София и по един в Смолян, Благоевград, Стара Загора и Хасково. Лабораториите продължават да работят, информира МЗ.
210 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 22 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники. Излекувани и изписани от лечебни заведения са 37 души. Броят на починалите е 20. Още сутринта от Националния оперативен щаб съобщиха за 49-годишен мъж, хоспитализиран в тежко състояние в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, което е наложило да бъде интубиран, но по-късно е издъхнал. По-късно днес две жени – на 75 г. и на 60 г., с потвърден COVID-19, са починали в „Пирогов“. Пациентката на 75 г. е страдала от придружаващи заболявания, сред които хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и артериална хипертония. Жената на 60 г. е страдала от чернодробна недостатъчност, артериална хипертония и исхемична болест на сърцето. И двете пациентки са били поставени на апаратна вентилация, но се е стигнало до летален изход. Министерството на здравеопазването изказа съболезнования на близките и семействата на починалите.
Общо 15 899 теста за COVID-19 са направени в лабораториите у нас, съобщиха още от МЗ. Първите тестове започнаха да се извършват в Националната референтна лаборатория и във Военномедицинска академия, след което бяха разкрити лаборатории и в Стара Загора и Варна. В Националната референтна лаборатория на 28 януари 2020 г. бе проведено първото изследване на проба за COVID-19, а във ВМА първият тест за новия коронавирус бе извършен на 2 февруари т. г.
Тестовете са направени в лабораториите както следва: в Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ – 5037, във Военномедицинска академия – 2767 и 1250 бързи, в Стара Загора – 1400, в болница „Токуда“ – 470, в Бургас – 300, във Варна – 825, в УМБАЛ „Софиямед“ – 750 и в лаборатория „РАМУС“ – 3100.

БОЛНИЦАТА В БЕЛОГРАДЧИК СПРЯ ПРИЕМА НА ПАЦИЕНТИ, ЗАЩОТО ЛЕКАРИ ПОДАДОХА ПРЕДИЗВЕСТИЯ ЗА НАПУСКАНЕ НА РАБОТА
Насред епидемията от коронавирус болницата в Белгорадчик спря да приема пациенти.
Причината е, че много лекари са подали предизвестия за напускане ден след като станала ясна заповедта, че болницата трябва да приема леки случаи на заразени. Медиците са посочили като причина обаче неполучени заплати, съобщи БНТ.
Болницата в Белоградчик е сред тези, определени със заповедта на здравния министър, да приемат леките форми на коронавирус. Съставен е график за работа с такива пациенти, но веднага след това са подадени първите предизвестия за напускане на работа.
Лилия Трифонова, управител на МБАЛ „Проф.д-р Георги Златарски”:
„В момента, поради липса персонал няма как да функционира болницата. Притесненията на напусналите са, че няма как малка болница като тази в Белоградчик да се справя с пациенти с коронавирус”, каза управителят на МБАЛ „Проф.д-р Георги Златарски” Лилия Трифонова.
През следващата седмица общинският съвет в Белоградчик ще заседава, за да търси решение за спасяване на болницата в града, но напусналите лекари са непреклонни и няма да се върнат.
Мъж на 21 години е вторият потвърден случай на заразен с коронавирус в Русе. Тъй като няма никакви оплаквания, ще остане в дома си под карантина, информира БНР.
Мъжът е пристигнал от Англия на 19 март, заедно с двама свои приятели. Останали под карантина в близко село, като заедно с тях била майката на заразения, която ги е превозила с колата си от летището в София до Русе. Така, изолирани, на 23 март младежът вдигнал за кратко температура, а на следващия ден майка му почувствала отпадналост и болки в мускулите, но ѝ преминало. След като изтекла карантината им, на 2 април всички отишли в частна лаборатория, за да им направят бърз тест. Само 21-годишният млад мъж се оказал положителен и в активен период на болестта и това накарало лаборантите да изпратят проба за PCR изследване във Варна. Там потвърдили показанията на бързите тестове. Здравните власти в Русе вече са предприели действия, каза д-р Маргарита Николова от РЗИ и поясни.
“Трима са контактните, плюс синът, който е доказан. Той ще бъде 28 дни под карантина, а останалите – 14 дни”.
В момента 1161 души са под карантина в Русенска област, като на други 825 вече е отпаднала.

УВЕЛИЧАВА СЕ КАПАЦИТЕТЪТ НА ЛАБОРАТОРИИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ PCR ДИАГНОСТИКА
В близките дни значително ще се увеличи капацитетът на лабораториите, извършващи PCR диагностика, съобщи БНТ.
До 3000 проби на ден по класическия PCR метод ще могат да бъдат изследвани в сертифицираните лаборатории до дни. За сравнение сега на ден се обработват около 400 проби. Увеличеният капацитет ще позволи по-широкото използване на PCR диагностиката, каквато е и препоръката на Световната здравна организация.
Още утре ще заработи вирусологична лаборатория в болница “Пирогов”. Част от екипа ще бъдат и учени от БАН.
Очаква се лаборатория да бъде открита в Александровска болница, в Столичната регионална здравна инспекция, в Белодробната болница в столицата, както и в Пловдив и Плевен.
Почти 16 000 теста са направени до този момент, съобщи по-рано Министерството на здравеопазването. Тук са включени и тестовете на три частни лаборатории в столицата, които отговарят на стандарта по вирусология.

САМО ЕДНА ЛАБОРАТОРИЯ В СМОЛЯНСКА ОБЛАСТ ИЗВЪРШВА ТЕСТОВЕ ЗА COVID-19
Само една лаборатория в Смолянска област е оторизирана да извършва тестове за коронавирус, съобщи БНР. Тя е определена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев.
В Смолянска област единственото оторизирано лечебно заведение за извършване на извънболнична диагностика на вирусни инфекции, в това число и за COVID-19, е микробиологичната лаборатория на ДКЦ-Смолян ЕООД. В клинични лаборатории и манипулационни не се допуска извършване на тази дейност. Насоки за бърз тест се дават от лекар само по медицински показания. Резултатите от бързите тестове са само ориентировъчни като положителните се нуждаят от изследвания с PCR в Националната референтна лаборатория, грип и остри респираторни заболявания на Националния център по заразни и паразитни болести. Общо 14 на брой са установените болни от COVID-19 на територията на областта.

НОВА ЛАБОРАТОРИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛЕВЕН ЩЕ ПРАВИ НА ДЕН ПО 100 PCR ТЕСТА ЗА КОРОНАВИРУСА
В Плевен започна работа нова вирусологична лаборатория за изследване на COVID-19 към Медицинския университет, съобщи БНР.
Медицинският университет в Плевен инвестира над 320 хиляди лева и за 14 дни създаде лаборатория за изследване на COVID-19. От днес два екипа започват работа на две смени. Специалистите са висококвалифицирани и са преминали обучителен курс във Военномедицинската академия в София.
Лабораторията е структура на Научно-изследователския институт на МУ-Плевен и е на пряко подчинение на Министерството на здравеопазването и на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. Тя е високотехнологична, отговаря на всички световни стандарти. Осигурени са условия за стерилна среда, която не позволява замърсяване на пробите.
“На практика ще се работи на две смени, които ще позволят обхващане на по-голям брой проби. Между 24 и 30 проби на едно зареждане могат да се правят, което означава на двуекипна работа средно между 50 и 60 проби на денонощие”, каза проф. Славчо Томов, ректор на Медицински университет – Плевен.
“Ето защо ние ще изпълняваме надлежно и ще се съобразяваме на 100% с препоръките на Министерството и на Националния щаб, което значи, че ние ще спазваме всички техни препоръки за PCR изследване на проби”, поясни проф. Томов.
На този етап приоритетно ще се изследват пробите, подадени от регионалната здравна инспекция и от всички болнични заведения и всички, които са по стандартите на Националния щаб.
“Това са всички съмнителни за коронавирус, всички контактни по първа и втора линия, т.е. на този етап ще моля да не обременяваме екипа с изследване на случайни и други външни проби.”
Лабораторията ще обслужва град Плевен, област Плевен и централна Северна България.

В ОБЛАСТ МОНТАНА МАСОВО НЕ СПАЗВАТ КАРАНТИНАТА
В област Монтана хора под карантина масово не спазват ограниченията, свързани с извънредното положение, съобщи БНТ.
Мъж от Медковец, нарушил мерките за социална изолация, е първият глобен с 5 хил. лева в региона. Контактни на болни от СOVID-19 или завърнали се скоро от чужбина, пътуват до други селища, пазаруват в магазини или се разхождат навън, установяват ежедневно полицаи и здравни инспектори. Една глоба, 17 досъдебни производства и 30 преписки с данни за жители на областта, които не спазват и предписанията от здравните органи по наложената им карантина, са образували служителите на ОД МВР-Монтана до началото на месец април.

ОБЩИНА ЛОВЕЧ НАЗНАЧАВА 43-МА ДОМАШНИ ПОМОЩНИЦИ ЗА ПАТРОНАЖНА ГРИЖА
Заради въведеното извънредно положение Община Ловеч ще назначи 43-ма домашни помощници, които ще обслужват 241 нови потребители на услугата “Патронажна грижа”, съобщи БНР.
Домашните помощници ще осигуряват подкрепа на възрастни хора над 65 години с ограничения или невъзможност от самообслужване, лица с увреждания, възрастни в риск, които са в зависимост от грижи, поради увреждане, неподвижност или невъзможност за водене на независим и самостоятелен живот, както и лица, поставени под карантина във връзка с СOVID-19, самотни родители с деца до 12 г., които са в невъзможност да оставят децата си сами.
На лицата от целевите групи ще се доставят храна и продукти от първа необходимост, както и лекарства. Заплащането на битови сметки и извършване на неотложни административни услуги също ще бъде поето от помощниците.
Средствата в размер на 390 хиляди лева са осигурени от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”.
Община Ловеч е изискала информация от кметовете и кметските наместници на малките населени места в общината за лицата, които се нуждаят от патронажни услуги, както и за хора, които могат да бъдат наети на работа.
В момента услугата ползват 165 лица, за които се грижат 32-ма служители.