НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (05.03.2020)

КНСБ НАСТОЯВА ЗА 8.5 МЛН. ЛВ. РЪСТ НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ В ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
8.5 млн. лева са нужни, за да бъдат повишени до 900 лева заплатите на всички медицински специалисти, работещи в детското и училищното здравеопазване, са изчислили от КНСБ, съобщиха от пресцентъра на Конфедерацията. Оттам уточниха, че ще изпратят на премиера премиера Бойко Борисов данните, с които разполагат като необходими средства по отделни общини, съобщи на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров съвместно с вицепрезидента на конфедерацията и председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ д-р Иван Кокалов.

Според актуалната справка, изготвена от конферерацията, заплата в размер на 900 лева е посигната в детски ясли в 26 общини. в 31 общини този ръст е постигнат и за медицинските сестри в училищните кабинети. В Бургас например началното възнаграждение е 935 лв., в Кнежа, Сандански, Сопот – 1000 лв., в Бяла – 1280 лв. В София, където в детското и училищното здравеопазване работят 2000 медицински сестри, е договорен ръст от 264 лева. Колективният трудов договор със Столична община ще бъде подписан през следващите седмици.
Между 610 и 700 лева месечно продължават да взимат работещите медицинските специалисти в детските ясли на 40 общини. На това ниско ниво са все още и медиците в училищните кабинети в 65 общини, изтъкват от КНСБ. “Основната причина за ниските заплати е, че няма деца, единният стандарт е нисък и няма как да покрие увеличението”, изтъкна г-н Димитров.
КНСБ настоява за актуализация на бюджета, тъй като ще бъдат необходими средства за допълнителни обезщетения на медиците при пенсиониране в размер на 6 работни заплати. Дължи се и още една заплата по КТД.
От КНСБ настояват и за промени в две наредби на Министерството на здравеопазването, свързани с детските ясли и здравните кабинети в училищата. Според експертите на Конфедерацията е необходима промяна в Наредба №26 на МЗ от 2008 г. за механизма, по който се отчитат натуралните показатели. Целта на изменението е информацията за броя на децата в детските ясли, детските градини и училищата да се подава два пъти годишно. От промяна се нуждае и Наредба №3 на МЗ за здравните кабинети в училищата, според която на 800 деца в едно училище и 60 деца в детска градина може да има един зает медицински специалист. “В малките общини това условия няма кат да бъде изпълнено, ето защо изискваният брой на децата трябва да се намали”, смятат от КНСБ.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ПОКАНИ НА СРЕЩА ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СРЕЩУ ИЗГРАЖДАНЕТО НА НОВАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Здравният министър Кирил Ананиев отправи покана за среща към представители на протестиращите срещу изграждането на новата детска болница, която ще се състои в понеделник, 9 март от 16:00 часа в сградата на Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
За участие в срещата министърът покани и членове на работната група, изготвила структурата (част от техническото задание на обществената поръчка) на Националната многопрофилна детска болница. Поканени са също представители на фирмата, извършила конструктивното обследване на строежа – „Балмер Инженеринг“ ООД, както и представител на избрания за изпълнител на поръчката консорциум ДЗЗД „Детско здраве“.
Срещата е предвидена за началото на следващата седмица поради предстоящо пътуване на министър Ананиев в Брюксел (5-ти и 6-ти март), където ще се проведе извънредно заседание на Съвета по здравеопазване във връзка с предприетите от държавите-членки мерки срещу разпространението на COVID-19, уточняват от МЗ.

В СТАРА ЗАГОРА ОТВАРЯ ВРАТИ ЛАБОРАТОРИЯ ЗА ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОРОНАВИРУС
Новата лаборатория за изследване на коронавируса в Стара Загора е готова и очаква първите проби, съобщи регионалният сайт Starozagorskinovini.com, позовавайки се на информация от пресцентъра на Тракийския университет.
Лабораторията е създадена по разпореждане на Министерство на здравеопазването и Националния кризисен щаб за борба с опасността от коронавируса и ще обслужва 7 области – Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Кърджали, Сливен и Хасково.
Ръководител на новата структура в Стара Загора ще бъде вирусологът доц. Светла Ангелова.
“Очакваме всеки момент да постъпят проби, имаме готовност да поемем 50 проби до края на седмицата, да ги обработим и да ги пуснем за анализ. Разполагаме с „Real time PCR” – това е най-съвременнен апарат, с който в рамките на 2-3 часа можем да дадем резултат. Като прибавим 2 часа за първична подготовка и екстракция на нуклеиновата киселина на пробите, реалното изследване може да бъде готово за около 5-6 часа“, обясни доц. Ангелова.
Медицинският факултет и Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет са предоставили ламинарен бокс, останалото оборудване е осигурено от УМБАЛ „Проф. Стоян Киркович“. Китове за пробите са предоставени от Министерство на здравеопазването.
Решението за разкриване на две допълнителни лаборатории за изследване на короновирус бе взето от Националния кризисен щаб преди дни, за да бъде облекчена работата на съществуващите сега лабораторни структури в столицата и да бъде ускорена работата на медиците, припомня Zdrave.net. Втората вирусологична лаборатория за изследване на коронавирус извън София ще бъде създадена във Варна.

РАЗКРИВАТ ЛЕГЛА ЗА БОЛНИ ОТ ВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ В ПСИХИАТРИЧНАТА КЛИНИКА НА ВМА
Председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски информира, че капацитетът на Инфекциозната клиника във ВМА е изчерпан. Затова ще бъде закрита психиатричната клиника, за да се отворят места за болни, информира Clinica.bg.
Ген.-майор Мутафчийски допълни, че у нас все още няма регистриран случай на коронавирус. Общо 27 са изследваните проби в трите лаборатории и всички са отрицателни. За последното денонощие в инфекциозното отделение на ВМА са приети 11 пациенти, които ще бъдат тествани за вируса, казаха още от щаба. Трима вероятно ще бъдат изписани днес.
“Инфекциозните отделения са пълни, особено в Източна и Централна България. След анализ ще изпратим писмо за бърза реакция от МЗ да свикат незабавно директорите на областните болници, за да докладват какви са допълнителните сили и средства за борба с коронавирус инфекцията”, съобщи ген.-майор Мутафчийски.Най-много заразени има в Италия – там случаите са 580, а починалите – над 100. В Иран се разраства епидемията с 3000 случая, а Германия и Франция отиват към 300.
Десет са вече случаите на заразени с коронавируса в Гърция. Под карантина са дори лекарите, приели пациент в Патра. Калифорния обяви извънредно положение след първия смъртен случай от новия коронавирус в американския щат. Първи случаи на коронавируса бяха регистраирани в Унгария и Словения. В същото време от Световната здравна организация (СЗО) съобщиха, че броят на заразените в света е нараснал с над 2200 души за едно денонощие, съобщи БНР.

ИЗБРАХА ВРЕМЕНЕН УПРАВИТЕЛ НА БОЛНИЦАТА В РАДНЕВО
Общинският съвет в Раднево избра днес временен управител на МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“, информира Zdrave.net като се позова на Радио Стара Загора. На извънредна сесия на местния парламент общинските съветници решиха до провеждането на конкурс управлението на лечебното заведение да бъде поверено на д-р Наталия Стефанова-Арнаудова, която в момента работи в Спешния център в Нова Загора. Нейната кандидатура бе единствена след като болницата остана без управител и в две поредни сесии до избор на нов ръководител не се стигна поради липса на желаещи за поста.
Друго важно решение, свързано с бъдещето на болницата, е съгласието на Общинския съвет лечебното заведение да изтегли банков заем от 475 000 лв., като гарант за него да бъде Община Раднево. Потвърдено е и, че общината ще субсидира болницата с 550 000 лв. за тази година от общинския бюджет.
“Има възможност да бъдат заделени и още средства за болницата от неразпределения резерв за непредвидени разходи, който е в размер на почти 460 000. лв.”, съобщи след сесията председателят на ОбС Раднево д-р Румен Йовчев.
До тежката ситуация в МБАЛ „Д-р Димитър Чакмаков“ се стигна след като съдът наложи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” на вече бившата управителка на болницата д-р Мая Узунова. Срещу нея и на още трима служители бяха повдигнати обвинения за тежки длъжностни престъпления и безстопанственост. Лечебното заведение е с натрупани задължения за над 1 млн. и 300 хил. лв., а медиците и останалия персонал не са получавали заплати от 3 месеца, не са изплатени и осигуровките им за близо година назад. Поради това, че няма кой да подпише договора със НЗОК.

ПРАВЯТ НОВ КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР НА СБАЛОЗ – СОФИЯ ОБЛАСТ
Министерството на здравеопазването отмени избора на д-р Васко Кацаров за директор на СБАЛОЗ-София област и обяви нов конкурс за възлагане на управлението на болницата. Класирането е отменено заради постъпили възражения от участници в конкурсната процедура, свързани с начина на провеждане, които проверка на звено „Вътрешен одит“ е намерила за основателни, уточниха за Zdrave.net от МЗ.
До края на седмицата дирекция „Търговски дружества и собственост“ в Министерството на здравеопазването трябва да изготви и представи всички необходими документи за обявяване на нов конкурс за възлагане управлението на Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания – София област.