НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.12.2020)

ОЩЕ 205 МЕДИЦИ СА РЕГИСТРИРАНИ С COVID-19
3280 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. Направените PCR тестове през последните 24 часа са 9082. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 116; Бургас – 378; Варна – 359; Велико Търново – 201; Видин – 22; Враца – 59; Габрово – 69; Добрич – 40; Кърджали – 11; Кюстендил – 25; Ловеч – 43; Монтана – 36; Пазарджик – 118; Перник – 47; Плевен – 96; Пловдив – 321; Разград – 27; Русе – 124; Силистра – 42; Сливен – 98; Смолян – 22; София област – 85; София град – 550; Стара Загора – 162; Търговище – 20; Хасково – 76; Шумен – 65; Ямбол – 68.
Случаите на новия коронавирус, доказани у нас, са общо 155 193. От тях активни са 93 549. Излекувани са 57 141 лица. 1935 от тях са регистрирани през последното денонощие.
6766 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 523-ма от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че при 6624 лица-медицински служители у нас е констатиран COVID-19. Нови 205 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, 72 от които са установени при лекари, 76 – при медицински сестри, 20 – при санитари, 3 – при фелдшери и 34 – при друг медицински персонал.
4503 са починалите лица, при които е бил доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 156.

НАПРАВЛЕНИЕ ЗА PCR ТЕСТ ЩЕ СЕ ИЗДАВА И НА ЛИЦА, КОИТО СА С ПОЛОЖИТЕЛЕН РЕЗУЛТАТ ОТ БЪРЗ АНТИГЕНЕН ТЕСТ
Направление за PCR тест ще се издава и на лица, които са с положителен резултат от бърз антигенен тест, който е направен от оторизиран изпълнител на медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Това условие е записано в подписания вчера договор за изменение и допълнение на Националния рамков договор за медицинските дейности между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз за 2020 – 2022 г.

243 600 МЕДИЦИНСКИ ЛИЦА У НАС ЩЕ БЪДАТ СРЕД ПЪРВИТЕ ИМУНИЗИРАНИ СРЕЩУ COVID-19
243 600 лица от здравния сектор ще са първите, на които ще бъдат предложена имунизация срещу COVID-19. Те влизат в първата таргетна група за ваксинация, стана ясно на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България. Участие в него взеха и членовете на новосформирания Координационен съвет за ваксинация, информира Zdrave.net.
Планът е разработен от Министерство на здравеопазването и регионалните здравни инспекции, Изпълнителна агенция по лекарствата, водещи медицински специалист и представители на големите съсловни организации в сектора, обясни проф. Ангелов. В него са използвани указанията на Световната здравна организация, плановете на държави-членки на ЕС – Германия, Франция, Италия, Англия и някои щати от САЩ, по-конкретно Илинойс.
Пет са определените таргетни групи за ваксинация:
В първата група са включени 243 600 души – 30 000 лекари, 10 000 дентални лекари, 46 000 професионалисти по здравни грижи, 6600 фармацевти, 2000 помощник-фармацевти, 150 000 души помощен персонал.
Във втората група влизат потребители и персонал на социални институции, педагогически специалисти и персонал на ферми за отглеждане на норки или общо 112 080 лица.
В третата група са включени служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности, които ще бъдат определени по списъци.
Четвъртата група се отнася за възрастни хора на и над 65-годишна възрасти и лица с придружаващи хронични заболявания поради по-тежкото протичане на заболяването и по-високият риск от развитие на усложнения и смъртен изход, включително имунокомпрометирани или лица с вторични имунни дефицити, като очакваният им брой е 1 800 000 души.
Петата група включва уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот.
Имунизациите срещу COVID-19 на целевите групи ще се извършват по предварително изготвени списъци.
Страната ще бъде разделена на 6, а не на 7 региона за имунизация, както беше първоначално обявено. Корекцията ще е при град София, който няма да самостоятелно отделен, а ще бъде заедно със София област, Перник, Кюстендил и Благоевград. Отговорници за изпълнение на плана ще са съответно РЗИ-София, РЗИ Враца, РЗИ Велико Търново, РЗИ Пловдив, РЗИ Бургас, РЗИ Варна.
За служителите на лечебните заведения ваксинацията ще се извършва на място в болниците след определени списъци, а за тези от доболничната и извънболничната помощ – от общопрактикуващите лекари.
„Ваксината ще се прави само от лекар, за да може той да прецени състоянието на този, който ще бъде имунизиран“, подчерта проф. Ангелов. Всички имунизирани също ще бъдат включени в списък. Ще бъдат изградени и мобилни екипи за ваксиниране, които да обхванат цялата територия на държавата.
„Целият ресурс на държавата ще осигури и гарантира достъпа на всеки български гражданин до ваксина. Няма да има български гражданин, пожелал да бъде ваксиниран, който да не получи информирано съгласие за това, да избере ваксината, която иска да получи и тя да не му бъде доставена“, увери проф. Ангелов.
Два хладилника за съхранение на ваксините срещу COVID-19 вече са доставени на БулБио, до края на деня такъв хладилник ще има и в столичното РЗИ, а в събота ще бъде инсталиран и в РЗИ- Бургас. Директорите на лечебните заведения също ще трябва да осигурят хладилници за съхранение на ваксините. Що се касае за съхранението на ваксината на „Пфайзер“ доц, Ангел Кунчев обясни, че тя се съхранява първоначално в хладилниците на минус 70 градуса до момента, а в който започне разпределение. От там-нататък тя има пет дни срок, в който може да се съхранява от 2 до 8 градуса и това ще става най-вероятно при личните лекари.

ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 НЯМА ДА БЪДАТ ОБЛАГАНИ С ДДС
Ваксините срещу COVID-19 да не бъдат облагани с ДДС през следващите 2 години, реши на първо четене Народното събрание.
Нулев косвен налог се предвижда и за медицински изделия за инвитро диагностика на COVID-19 и за услуги, тясно свързани с такива ваксини и изделия, съобщи БНР.
От БСП подкрепиха промените, но ги определиха като политическа пропаганда, след като правителството вече е обявило, че ваксините ще бъдат безплатни за хората.

ЗАЕТИ СА 51% ОТ БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ЗА ПАЦИЕНТИ БЕЗ УСЛОЖНЕНИЯ И 40% ЗА ПАЦИЕНТИ, НУЖДАЕЩИ СЕ ОТ ИНТЕНЗИВНИ ГРИЖИ
Здравният министър информира още, че 51% от леглата за пациенти без усложнения са заети. 40% е заетостта на леглата за хората, нуждаещи се от интензивни грижи, като най-висок процент запълнени легла има в Шумен и в Ямбол.
Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че вследствие на новите мерки има леки положителни промени, но ги определи за изключително крехки. Той отчете, че България е слязла с едно място надолу по заболеваемост в ЕС и за изтеклите 14 дни от 11-то е вече на 12-о място. 14-дневната заболеваемост за първи път от няколко седмици спадна под 600 души на 100 000 и вече е 591, съобщи още той. За съжаление обаче по 14-дневната смъртност продължаваме да сме на първо място в ЕС. Вече има и област, която е излязла от червената зона и попадна в оранжевата. Това е област Кърджали. Доц. Кунчев допълни, че при 14-дневната заболеваемост имаме плато от около една седмица, при което се наблюдава леко движение надолу, но подчерта, че е рано да се правят изводи и допълни, че мерките ще дадат резултат, стига да се спазват.

Проф. Йорданка Стоилова: ВАКСИНИТЕ СА НАЙ-КОНТРОЛИРАНИЯТ БИОПРОДУКТ
„Ваксините са най-контролираният биопродукт, имат много дълга история“, отбеляза в предаването „Преди всички“ на БНР проф. Йорданка Стоилова, преподавател в Пловдивския университет, представител на Българското научно дружество по епидемиология на инфекциозните и неинфекциозните болести.
„Ваксинопрофилактиката е средството, което ще повлияе върху хода и интензивността на този пандемичен процес“, коментира тя.
В медицината има дискусии относно това какъв процент обхват трябва да има една ваксина, за да се повлияе върху дадено заболяване.
„Максимално се счита 70%“, посочи проф. Стоилова, но според нея и 60 на сто покритие в сегашния случай би било добре.
„Съвременните ваксини използват висша биотехнолотия“ каза още епидемиологът. „В нашия организъм непрекъснато се изграждат имунокомпетентни клетки. Ние непрекъснато сме зареждани с оръжие, което ни пази“, допълни проф. Стоилова.
„Смъртността от COVID е висок, той е предимно в по-напредналата възраст. Тук трябва да видим сега полза и риск. Коя е ползата и кой е съответно рискът“, изтъкна Йорданка Стоилова. Според нея трябва да се убеди обществото за ползата от ваксината, иначе няма шанс да се върнем към нормалността.

ОБЯВИХА СЪСТАВА НА СЪВЕТА НА НАЦИОНАЛНИЯ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ
Ясен е съставът на Съвета на националния ваксинационен щаб. Членовете му бяха обявени от неговия председател проф. д-р Красимир Гигов по време на брифинга на здравния министър проф. Костадин Ангелов, на който бе обявен Националният план за ваксиниране срещу COVID-19.
В съвета влизат главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, заместник-главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Стоян Темелакиев, полковник доц. д-р Андрей Галев – началник на Научно-приложен център по военна епидемиология и хигиена в структурата на Военномедицинска академия, Богдан Кирилов – изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по лекарствата, д-р Страшимир Генев – директор на дирекция „Болнична медицинска помощ“ в Националната здравноосигурителна каса, както и д-р Николай Брънзалов – заместник-председател на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.
В състава на съвета са и д-р Галин Каменов – епидемиолог в Националния център по заразни и паразитни болести, д-р Румен Кофинов – управител на „БУЛБИО-НЦЗПБ“, д-р Кремена Пармакова – началник отдел „Контрол на заразните болести и профилактика“ в Министерството на здравеопазването, д-р Данчо Пенчев – директор на Столична регионална здравна инспекция, д-р Цветолюба Генкова, началник отдел в дирекция „Медицински дейности“ в МЗ, както и проф. д-р Марияна Мурджева – главен координатор на Експертния съвет по медицинската специалност „Клинична имунология“.
Основните цели на щаба ще са свързани с логистиката по ваксинацията, както и осигуряването на самата ваксинация и подготовката на екипите за поставяне на ваксините, обясни проф. Гигов. Той изказа увереност, че екипът ва Съвета ще успее да се справи с поставените задачи.
„За да е успешна една мисия, а именно изправянето на цялата българска държава срещу COVID-19 , трябва ясно да бъдат определени целите и хората, които носят отговорността за това. Осъзнавайки цялата отговорност на това, в националния ваксинационен щаб сме привлекли всички възможни организации, които са съмишленици“, коментира здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той благодари от името на държавата на всички български специалисти, които от началото на епидемията си на работните си места и дават всичко от себе си в борбата с COVID.

В ДОБРИЧ ТЪРСЯТ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ЗА „ЧИСТИ“ ОТДЕЛЕНИЯ
Регионалната здравна инспекция в Добрич призова кметове на общини в региона да командироват 8 медицински сестри в МБАЛ-Добрич, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Те ще работят в чистите от COVID сектори. Специалистите по здравни грижи са необходими за първо и второ вътрешно отделение, за кардиологията и хирургията за срок от три месеца.
Липсата на медицински персонал може да доведе до затваряне на тези отделения и да лиши жителите на областта от лечение, се посочва в обръщението до кметовете на общините Добрич, Добричка, Тервел, Генерал Тошево и Крушари, които са и акционери в лечебното заведение.
Подкрепа могат да окажат медицински сестри от училищното здравеопазване или лечебни заведения за доболнична помощ, които са общински дружества, посочват от РЗИ, като изискват специалистите да бъдат командировани във възможно най-кратки МБАЛ търси и дарители на кръв за реконвалесцентна плазма, която е част от лечението срокове.на пациенти с коронавирусна инфекция при някои случаи. Кампанията вече върви в отделението по хематология.

РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПОИСКА СРЕЩА С ПРЕМИЕРА БОЙКО БОРИСОВ
„По време на последната ни среща с НЗОК за обсъждане на работата на медиците през идната година и параметрите по последния Анекс към НРД 2020-2022г., който предстои да бъде подписан, на голяма част от нашите въпроси във връзка с продължаване на предприетите мерки, свързани с работата ни и през 2021 г. получавахме чисто административни отговори “пари няма”, “това не зависи от нас”. Поведение, което е категорично неприемливо и е подигравка с българските медици, които и в този момент са на бойното поле, подигравка с тези наши колеги, които и в момента се борят за животите си, подигравка е с паметта на тези, които загинаха“. Това написаха днес от Българския лекарски съюз в отворено писмо до премиера Бойко Борисов.
В писмото, подписано от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров се казва още: „…За съжаление обаче, за целия период от март месец до сега, на фона на хилядите белязани съдби от Ковид-19, ръководството на Националната здравноосигурителна каса се държи все едно, че епидемия не съществува и неглижира сериозността на ситуацията. Всяка една от противоепидемичните мерки, която е обявена от Националния оперативен щаб или Министерски съвет вместо да влезе в сила в спешен порядък това се случва с изключително голямо закъснение, вследствие на целенасочени опити за забавяне, бюрократичен подход и административни спънки от страна на ръководството на НЗОК.
От обявяването на решението за разкриване на Ковид-легла във всички лечебни заведения до сключването на договори с болниците, които до тогава не лекуваха Ковид-болни изминаха над два месеца. Причината – отказ от страна на НЗОК за сключване на договори с лечебните заведения.
Възможността да бъдат тествани всички български граждани със симптоми на Ковид-19, които са се обърнали към личните си лекари също се отложи във времето с близо три месеца след обявяването на решението. Причината – отново забавяне от страна на НЗОК.
Последните обявени мерки за финансово обезпечаване на лечебните заведения за извънболнична помощ: медицински центрове и общопрактикуващи лекари, практически получиха възможност да се осъществят едва сега, когато до края на годината остава по-малко от месец.“
В края на писмото от БЛС настояват за среща с премиера, за да споделят своите притеснения и тревоги.

ПОЛИЦАИ СА ИЗДАЛИ 1150 ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА НАРУШЕНИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СОФИЯ
Над хиляда са съставените предписания от МВР за последния месец за нарушаване на противоепидемичните мерки в София. От полицията съобщават, че ще увеличат присъствието си и проверките на фона на предстоящите коледни празници, информира БНР.
Само за последния месец от Столичната полиция са съставили над 1000 предписания за нарушаване на противоепидемичните мерки. Това обясни пред „Хоризонт“ Красимира Стоядинова от „Охранителна полиция“ в СДВР: „За периода от 2 ноември до 3 декември 2020 година включително, от служители от Столична дирекция на вътрешните работи от състава на „Охранителна полиция“, в това число и работещите в районните управления, са съставени общо 1150 предупредителни протокола. Писмените разпореждания, които са издадени от полицейските органи, са 625, като са съставени 315 акта“.
Екипите на Столичната дирекция на вътрешните работи активно участват в проверките по спазването на последните заповеди на здравния министър: „По отношение на последните заповеди на здравния министър оказваме съдействие на Регионална здравна инспекция с проверки по питейните заведения“.
От полицията обясняват още, че не на всеки нарушител веднага се съставя акт: „В повечето случаи се опитваме чрез превантивни мерки, тоест първо предупреждаваме и ако не се изпълни наше предупреждение или разпореждане, се предприемат рестрикции, като се съставят актове. Имаме и системни нарушители, при които превантивната мярка няма ефект“.

КРИТИЧЕН НЕДОСТИГ НА МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ В МБАЛ-ПАЗАРДЖИК
Областният оперативен щаб в Пазарджик ще търси варианти да се командироват лекари в „Спешното отделение“ на многопрофилната болница. Поводът е критичният недостиг на здрав персонал и вероятността единствената триажна зона в региона да спре да работи, съобщи БНР.
Графиците на лекарите за месец декември са незапълнени, тъй като липсва медицински персонал, обяви директорът на болницата д-р Красимир Темнилов и допълни: „И в един момент се оказа, че нямаме лекари, които да заместят колегите, които са болни. Това наложи да съобщя на Областния щаб, че има опасност „Спешното отделение“ да затвори, а това е страшно за здравеопазването на територията на област Пазарджик“.
Областният управител Стефан Мирев заяви: „Взехме решение да бъде търсена възможност останалите лечебни заведения да командироват медицински лица, които да подпомогнат дейността на „Спешното отделение“.
Само за последното денонощие през „Спешното отделение“ на МБАЛ-Пазарджик са преминали 80 души с COVID симптоми.

ИЗСЛЕДВАТ СЛУЖИТЕЛИТЕ ОТ ЦЕНТРОВЕ ЗА НАСТАНЯВЯНЕ ОТ СЕМЕЕН ТИП В ЯМБОЛ
Единадесет служители от персонала в два от центровете за настаняване от семеен тип в Ямбол са дали положителни проби за коронавирус. Изследванията в социалните домове продължават в цялата област, съобщи БНР.
След като 29-годишен обитател на един от центровете почина, са направени тестове на всички домуващи и персонал, съобщи директорът на Регионална здравна инспекция в Ямбол д-р Лиляна Генчева.
“Изследвахме три от центровете за настаняване от семеен тип на територията на Ямбол. Установихме доста положителен персонал. През следващата седмица ще продължим да изследваме и четвъртия център.”
Високата заболеваемост през последните две седмици затруднява връчването на предписания до всички контактни на заразени. Д-р Генчева апелира.
“Не бихме се разсърдили, ако гражданите ни се обадят по телефона, за да могат гражданите да си получат своевременно предписанието.”
283 са новорегистрираните само за тази седмица. На домашно лечение в момента в областта са 1354-ма, а под карантина са 1060 души.

Д-р Александър Носиков: СЛЕД ПРЕБОЛЕДУВАНЕ ОТ COVID-19 СА НУЖНИ ПРЕГЛЕД И ИЗСЛЕДВАНИЯ
„Дори и леко да са прекарали COVID-19, пациентите трябва да направят профилактичен преглед след това“ – съветва кардиологът д-р Александър Носиков, съобщи БНР.
Днес д-р Носиков отговори на въпроси от пациенти на своеобразна онлайн консултация, организирана от болницата „Аджибадем Сити Клиник Младост“, където работи.
„Има специфики при кръвните изследвания, защото целта е да се установи дали има бактериална инфекция, която изисква и третиране н антибиотик. Добре е да се постави и маркер, който показва риска от тробмоза, както и стандартните – пълна кръвна картина, чернодробна и бъбречна функция“, обясни специалистът.
По думите на специалиста, за да установим дали имаме антитела, трябва да се изследваме на третата или четвъртата седмица след първите симптоми. Създадените антитела ни пазят няколко месеца. Освен това клетъчната памет помага при следваща среща с причинителя да се противодейства в много по-кратък срок.
„След тежки вирусни инфекции възстановяването става бавно и постепенно, до три месеца, плавно, трябва да имаме търпение“, увери още д-р Носиков.

СТАРТИРА ПЪРВИЯТ У НАС ВИРТУАЛЕН КАБИНЕТ ПО АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
За осма поредна година фондация „Майки за донорство“ и болница „Надежда“ организират благотворителната кампания „Дни на донорството“. Тя ще се проведе на 4, 5 и 6 декември и цели да даде гласност по темата и да подпомогне максимално голям брой двойки с репродуктивни проблеми, съобщи БНР.
От 2014 г. до днес фондацията е работила с над 4000 донора на яйцеклетки и сперматозоиди. Общо родените бебета с донорска клетка за този период с подкрепата на „Майки за донорство“ са над 2000.
В дни на донорството тази година безплатните прегледи ще бъдат над 100 и ще се извършват от специалисти по асистирана репродукция на 5 декември. Като част от инициативата тази година е организиран и коледен базар, средствата от който ще се насочват към нуждаещи се от финансиране за инвитро процедура с донорска яйцеклетка.
Тази година фондация „Майки за донорство“ стартира и първия виртуален кабинет по асистирана репродукция у нас. По този начин се дава шанс на стотици двойки от страната да направят първична консултация и да направят план за действие без да се налага да пътуват.

ЛЕКАРИ ОТ УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“ – ПЛОВДИВ СПАСИХА ОТ АМПУТАЦИЯ РЪКАТА НА ПАЦИЕНТ
Лекари от Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив спасиха от ампутация дълбоко разрязана с ъглошлайф ръка на пациент, информира БНР.
56-годишният мъж от Кърджали е докаран по спешност в клиниката края на ноември. В кърджалийската болница медиците зашили разрязаните артерии, за да не кървят, след което го пренасочили към Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“, която има 24-часова спешност и е най-голямата от сходните ѝ в България.
Д-р Ангел Петков, който поел случая, обяснява, че са били срязани две от трите основни артерии на ръката на пациента.
„Когато крайник има нарушено артериално хранене поради внезапно настъпил стоп заради травма или друга причина, времето за реакция преди настъпването на необратими органни изменения, водещи до загуба на крайника е от решаващо значение. То е около 3-4 часа. Разполагахме максимум с 1 час, защото другите бяха минали в пътуването от Кърджали“, добави д-р Петков.
По думите му операцията е приключила за 40 минути. След упойката пациентът можел да движи ръката си, усещал я жива и на мястото си. 5 дни по-късно е изписан с назначена рехабилитация
Ръката на пациента е възстановена напълно с всички двигателни и сетивни функции, съобщи началникът на лечебното звено д-р Богомила Чешмеджиева.