НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.11.2020)

4041 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ
4041 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последните 24 часа. През изминалото денонощие са направени 11066 PCR теста. Това сочат данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 177; Бургас – 114; Варна – 203; Велико Търново – 79; Видин – 44; Враца – 55; Габрово – 83; Добрич – 28; Кърджали – 36; Кюстендил – 98; Ловеч – 22; Монтана – 113; Пазарджик – 49; Перник – 80; Плевен – 64; Пловдив – 337; Разград – 45; Русе – 192; Силистра – 49; Сливен – 56; Смолян – 25; София област – 101; София град – 1619; Стара Загора – 141; Търговище – 21; Хасково – 56; Шумен – 106; Ямбол – 48.
Случаите на новия коронавирус, потвърдените в България, са общо 60 537. От тях 37 581 са активни. 21 544 са излекуваните лица, от които 507 са регистрирани през последното денонощие.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ са настанени 2922-ма пациенти. От тях 210 се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система при 2542 лица-медицински служители у нас е потвърден COVID-19. Нови 106 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, като 42 от тях са установени при лекари, 30 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 7 – при фелдшери и 19 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 1412. Новите случаи от изминалото денонощие са 63.

237 МЛН. ЛВ. СА ПРЕДВИДЕНИ В БЮДЖЕТ 2021 ЗА ДОБАВКИ КЪМ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ
237 млн. лева за добавки към заплатите на медицинските специалисти през 2021 г.
Правителството реши да увеличи заплащането на медиците през следващата година, обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба, информира Zdrave.net.
237 милиона лева ще бъдат осигурени за допълнителна постоянна месечна добавка в рамките на следващата година към индивидуалните възнаграждения на лекари, сестри и санитари от догодина. Новото предложение, разпоредено от премиера Борисов, предвижда ежемесечна подкрепа от 600 лв. към заплатите на лекарите, от 360 лв. – на сестрите и от 120 лв. – на санитарите. Мярката ще обхване 18 000 лекари, 20 000 професионалисти по здравни грижи и 12 000 санитари.
„Хората да знаят за какво се борят, да спасяват животи и показваме уважението си към тях“, отбеляза премиерът Борисов и добави – „така че – смирение, работа и плътно до хората на първа линия“.

ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ ЩЕ РАЗКРИВАТ САМОСТОЯТЕЛНИ СТРУКТУРИ ЗА COVID ПАЦИЕНТИ С ПО 200 ЛЕГЛА
Големите болници ще разкриват самостоятелни структури за COVID пациенти с по 200 легла. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг днес при предаването на ключовете за новите 20 линейки на ЦСМП. 17 от новите линейки са за ЦСМП-София, 2 за Пловдив и 1 – за Варна, информира Zdrave.net.
„Тъй като следим със загриженост заболеваемостта, ще бъде предприета реорганизация на целия процес, т.нар. четвърта стъпка, която досега не съществуваше в заповедите на министъра. След среща с директори на болниците в страната взехме решение, че в големите болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и т.н, с над 600 легла, ще бъдат разкрити структури в отделни сгради или на отделни етажи с по 200 легла“, обясни министър Ангелов.
За София тези болници са УМБАЛ „Св. Анна“, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛ „Софиямед“, УМБАЛСМ „Пирогов“, „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, ВМА, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Ще бъдат увеличени и леглата за интензивно лечение.
„До края на седмицата няма проблем с наличните легла в София. Допълнителни легла се разкриват и в ход“, каза още министърът. По думите му до 10 дни ще има мобилно приложение, с което спешните екипи да знаят в коя болница има свободни легла и в коя не. Директорът на ЦСМП – София д-р Георги Гелев пък допълни, че в спешните приемни отделения на болниците ще бъдат инсталирани радиостанции за връзка с линейките. „Дежурният лекар трябва да знае във всеки един момент колко свободни терапевтични и интензивни легла има“, подчерта д-р Гелев.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА ИЗДАВАТ НАПРАВЛЕНИЕ ЗА PCR ТЕСТ ЗА COVID-19 ПРИ НАЛИЧИЕ НА ПОНЕ ПЕТ СИМПТОМА У ПАЦИЕНТА
Личните лекари да издават направление за PCR тест за COVID-19 при наличие на поне пет симптома у пациента. Това е предложението на НЗОК за проект на договор за изменение на Националния рамков договор 2020-2022 г., изпратено до Българския лекарски съюз.
Електронно направление ще може да бъде изпращано от личния лекар до Националната здравна информационна система, а от системата ще бъде генериран уникален код на направлението, се допълва още в проекта за изменение.
След като личният лекар предостави уникалния код на пациента, болният ще трябва да го представи в лаборатория, сключила договор със Здравната каса и извършваща PCR тестове.
Личният лекар ще може да издаде направлението за теста, ако пациентът има поне пет от симптомите – новопоявила се температура; новопоявила се кашлица (предимно суха); новопоявила се силна отпадналост; новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух; миалгия; кислородно насищане по-малко от 92 на сто (или по-малко от 88 на сто за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест) при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност, е записано в проекта.

В СОФИЯ СА КАРАНТИНИРАНИ 5834 ДЕЦА ОТ ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА И 477 УЧИТЕЛИ
Нараства броят на карантинираните и заразени деца, ученици и учители в София. Към момента под карантина са общо 5834 деца и ученици от общо 154 училища и 66 детски градини. От тях с положителен тест за COVID-19 са 295. Карантинираните учители са 477, от тях 288 са с положителен тест, съобщи БНР като се позова на съобщение на Столичната община след заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространяването на заразата с коронавирус.
7 столични училища от начален и прогимназиален етап са преминали на обучение от разстояние в електронна среда по искане на директорите и с разрешение на Министъра на образованието и науката.
Кметът Йорданка Фандъкова е възложила на дирекция „Образование“ и в Регионалния инспекторат по образование София да препоръчат на столичните директори при над 20 процента отсъстващи ученици да преминават на обучение в електронна среда.
Продължават проверките за спазване на мерките в търговските обекти.
„Над 700 проверки на ден извършват служителите на Столичния инспекторат и районните полицейски управления в столицата. Като цяло в столичните магазини се спазват наложените изисквания за носене на предпазни маски, разполагане на дезинфектанти и допускане на ограничен брои посетители в обектите“, по данни на директора на Столичния инспекторат Веска Георгиева.
„Центърът за градска мобилност и Общинска полиция работят със седем екипа и проверки за носене на маски са направени в 150 превозни средства през последните два дни“, е докладвал директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. В пиковите часове екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ подпомагат работата на полицията като контролират носенето на маски в метрото.

ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В СОФИЯ ЩЕ ВЪВЕДАТ СКРИНИНГ С БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ПРИ ПРИЕМ В ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
Общинските болници в София ще въведат скрининг с бързи тестове при прием в лечебните заведения, реши Общинският медицински експертен съвет. Целта е да се предотврати заразяването на болни и медицински персонал, съобщи БНР.
Четирите общински многопрофилни болници и двете АГ болници разполагат с възможността да диагностицират позитивните на входа на лечебното заведение, съобщиха от Столичната община
Във всички големи болници в столицата, в които има COVID-отделения, ще бъдат инсталирани радиостанции за връзка със Спешната помощ. Целта е да се осигури постоянен контакт с лечебните заведения и те да дават информация на екипите за наличностите от свободни легла за пациенти с коронавирус, съобщи директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев: “Тези радиостанции в болниците ще бъдат поставени в техните приемни отделения. Въпрос на организация е вече на директора на конкретното лечебно заведение e неговият дежурен в приемното отделение винаги да знае колко свободни легла и то какви – дали са реанимационни или терапевтични”.

25 МЕДИЦИ В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО СА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
25 медици в област Велико Търново са с коронавирусна инфекция, информира БНР като се позова на информация от РЗИ – Велико Търново.
10 са заразените лекари в областта, пет са медицинските сестри, трима са фелдшерите, останалите 7 случая са на санитари и друг медицински персонал, съобщиха от РЗИ Велико Търново.
„Окомплектоваме екипите, за да обезпечим лечението на пациентите в отделенията, където има заразени медици. Подготвяме се и за разкриване на още едно COVID отделение, защото сегашното вече е пълно“, заяви за БНР изпълнителният директор на областната болница д-р Стефан Филев и уточни, че едва в понеделник ще започне работа COVID пунктът.
Хоспитализирани са 79 болни с COVID -19, трима са в интензивно отделение. Новодиагностицираните са 79, което е най-високото ниво за областта от началото на пандемията. За последното денонощие са починали четирима с коронавирусна инфекция.

НОВОСФОРМИРАНА КОМИСИЯ ЩЕ ПОДПОМАГА РАБОТАТА НА БОЛНИЦИТЕ В ПЛОВДИВ
В Пловдив премина успешно тестването на новата електронна система, чрез която екипите на Спешна помощ вече ще получават информация за свободните легла в COVID отделенията. При всяка промяна в COVID отделенията лечебните заведения ще попълват новите данни в програмата и така спешните екипи ще се ориентират по-бързо, информира БНР.
Показвайки как работи системата, управителят на болница „Каспела“ проф. Илиан Дойков, информира колко са свободните легла там: „В момента са две, а от тази нощ ще станат 12. Имаме 29 хоспитализирани – 27 положителни, двама чакат резултат“.
Достъп до системата ще има и РЗИ, подчерта областният управител Дани Каназирева:
„Реално ние имаме свободни легла в Пловдив все още. Тези, които сме разкрили – 605, които не са малко за нашия регион, са достатъчни при една много добра организация в болниците“.
Новосформирана комисия, която включва двама инфекционисти, пулмолог и анестезиолог ще подпомага работата на лечебните заведения, като във всяка болница ще се проследява хоспитализацията на заразените с коронавирус, тяхното лечение и продължителността на престоя им.

МБАЛ – КАВАРНА РАЗКРИ COVID СЕКТОР
В изпълнение на заповедта на здравния министър проф. Костадин Ангелов общинската многопрофилна болница в Каварна от днес вече разполага с COVID сектор. В него на разположение на заразените с коронавирусна инфекция има три легла, две медицински сестри, двама санитари и нито един лекар, съобщи БНР.
Ситуацията с общинската болница в морския град е критична от години – здравното заведение страда от постоянна липса на кадри, а финансирането му от Общината е недостатъчно и в годините е довело до огромни финансови задължения. В тази сложна обстановка обаче и това здравно заведение трябва да бъде подготвено за лечение на пациенти с COVID-19.
“Лекари, които да влязат в COVID сектора, няма. Единственият съм аз. По силата на това, че аз съм управителят и аз съм последният, който трябва да откаже. Аз съм хирург. Какъв капацитет имам аз да се занимавам с тези неща? Каква е ползата от това нещо? Ситуацията всеки я разбира. Но каква е ползата, не знам. Дали само за да отчетем, че имаме такова нещо. Ако има болен, аз трябва да го лекувам, няма кой друг. И евентуално да ползвам консултациите на интернистите. Аз като управител ставам доброволец в COVID сектора. То се е наложило. Защото по силата на заповедта аз трябва да го разкрия. По силата на заповедта аз трябва да дам някакъв график какво има, какво няма”, обяснява управителят на МБАЛ-Каварна д-р Християн Зафиров. С лекари, макар и безкрайно малко, болницата в Каварна разполага, но всички са в рисковата група, допълва д-р Зафиров. Част от тях към възраженията си да влязат в COVID сектора са прикрепили и документи от ТЕЛК за придружаващи заболявания.
Многопрофилната болница в Каварна все още няма договор и с РЗОК за клинична пътека за лечение на пациенти с COVID-19. И може би тук единствената надежда е област Добрич още дълго да остане в оранжевата зона, за да успява МБАЛ- Добрич да поема целия поток от нуждаещи се за хоспитализиране пациенти с коронавирусна инфекция.

В БЛАГОЕВГРАДСКА ОБЛАСТ COVID ОТДЕЛЕНИЯТА СА ПРЕПЪЛНЕНИ
В Благоевградска област COVID отделенията са препълнени, а възможността за разкриване на нови легла не звучи успокоително, съобщи БНР.
Тенденцията към постоянно растящ брой на заразени с коронавирус се запазва в областта. Като тревожността се измества от броя на смъртните случаи. Над 10 лекари от областта загубиха битката с коронавируса, помагайки на другите да оцелеят.
В тази ситуация най-бързите и адекватни решения трябва да взимат кметовете. Включително и за болниците. Все повече се налага необходимостта личните лекари и специалистите от доболничната помощ да поемат част от тежестта, категоричен е кметът на Разлог Красимир Герчев: “По мое предложение Общинският съвет прие да закупим система за дезинфекция на въздух и повърхности – американска разработка, най-напредничава. В събота ще монтираме тези системи във вътрешното и в бившето инфекциозно отделение, както и на места, където се събират много хора в болницата – отделението за образна диагностика. Ако нещата вървят добре, ще закупим такива системи за цялата болница, за всички отделения”.
Герчев посочи, че предстои да се закупят и апарати за кислород, които да се използват при лечението на по-тежките случаи. “Леглата ще ги намерим, но лекарите и медицинският персонал са проблемът”, заяви кметът на Разлог и благодари на депутата д-р Емил Тончев, който се е върнал в болницата в Разлог.
Да се раздели потокът на заразените и тези с по-леки симптоми да се лекуват вкъщи, а тежките случаи да отиват в болница е спешно необходимото решение и според кмета на Сандански Атанас Стоянов, който е изключително притеснен, че във всеки един момент ситуацията може да стане неконтролируема: “Тенденцията е такава, че и положителните резултати, и тестовете подсказват, че вървим към критична ситуация. Здравната система е на своя предел. Лекарите са на края на физическите и психическите си сили, ние всички трябва да сме в тяхна помощ и подкрепа. Коронавирусът не е само статистика по телевизора, а е навсякъде около нас”.
На фона на тази картина, нито едно от основните и начални училища в Сандански не е взело решение за преминаване към дистанционна форма на обучение.

ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В СВИЩОВ РАЗКРИВА ВТОРО COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Второ COVID отделение разкрива общинската болница в Свищов. Лечебното заведение търси медицински сестри и лекари. Като доброволец влиза да помага кметът Генчо Генчев, съобщи БНР.
Още 15 легла за болни с коронавирусна инфекция разкрива болницата „Д-р Димитър Павлович“ в Свищов, защото специализираното отделение вече е пълно.
„Имаме нужда от медици доброволци, за които е предвидено заплащане“, посочи кметът Генчо Генчев, който влиза да помага като доброволец в отделението: „Медицински сестри и лекари, които са готови да влязат в двете отделения за COVID на общинската болница. Склонни сме да осигурим заплащане, ние сме разкрили и дарителска сметка“.
По-голямата част от настаните в момента 12 пациенти в COVID отделението в Свищовската болница са развили усложнения на заболяването след самолечение.
В Свищов беше възстановена ежедневната дезинфекция на откритите обществени места, работата си възстанови и общинският колцентър.

ОМБИСЛЯТ ДА ПРЕВЪРНАТ БОЛНИЦА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ В ПЛЕВЕНСКО СЕЛО В БОЛНИЦАЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
В Плевен търсят решение за подпомагане на болничните заведения след нарастването на болните с коронавирус. Сформирана е работна група, която да предложи конкретни решения, съобщи БНР.
Новооткритата болница за рехабилитация и продължително лечение „Авис Медика“, намираща се в центъра на плевенското село Тученица, да е изцяло за лечение на пациенти с COVID-19 с по-лека и средна форма. Това предложение направи управителят на МБАЛ „Авис Медика“ – д-р Владимир Андреев на последното заседание на Областния оперативен щаб.
Идеята е част от диагностицираните случаи с COVID-19 да бъдат пренасочвани натам, като по този начин да се подпомогнат болничните заведения в областния град. Според него сега въпросът е как логистично да се изпълни тази идея, защото има много бюрократични пречки за преодоляване.
“Легла има много, има прекалено много в цяла България, но проблемът е в персонала, който се страхува да влиза и да работи в тези отделения”, каза д-р Андреев и уточни, че Плевен е с най-голяма концентрация на лечебни заведения и на медицински персонал в страната

ЕПИДЕМИЧЕН ВЗРИВ НА COVID-19 Е РЕГИСТРИРАН В СОЦИАЛНИЯ ДОМ В ТВЪРДИЦА
Епидемичен взрив на COVID-19 е регистриран в социалния дом в Твърдица, информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб в Сливен. 34 са положителните в дома, от тях 31 са служители и трима потребители. Лечението на заболелите домуващи ще се осъществи на място, под наблюдението на личния лекар. Под домашна карантина са болните от персонала.
Вече е създадена организация за изследване на всички домуващи и се очаква да бъдат обявени резултатите от PCR-тестове на персонала, съобщават още от Областния кризисен щаб. Социалното заведение обхваща две структури – дом за мъже с умствена изостаналост и дом за мъже с психични разстройства. Общият брой на потребителите е 220. За тях се грижат над 100 души медицински и немедицински персонал.
Още 22-ма жители на областта, повечето от община Сливен, са диагностицирани през последното денонощие. Няма починали. Към момента активните случаи са 500. В община Сливен са 317, като 270 тях са в града, останалите – в 18 села. В община Нова Загора – 129, като 72 са в града, останалите – в 16 села. В община Твърдица – 38 – 15 в града, останалите – в 5 населени места. В община Котел – 16, като 4 са в града, останалите – в 4 села.

БОЛНИЦАТА В КРУМОВГРАД ОТПРАВИ АПЕЛ ЗА НАБИРАНЕ НА ДОБРОВОЛЦИ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
МБАЛ „Живот+“ в Крумовград отправи апел за набиране на доброволци за лечението на пациенти с COVID-19. Причината е, че в здравното заведение липсват достатъчно лекари и медицински сестри, информира БНР.
Съвсем скоро Мадлена Карамитева ще получи дипломата си за лекар. Все още не е избрала какъв ще бъде професионалният ѝ път – ще остане ли в България или ще се отправи към Терминал 2. Разбира призива на болниците да привлекат доброволци като нея. Винаги е подкрепяла каузата за помощ – тя и сестра ѝ пет години са били доброволци към Българския младежки червен кръст.
“Смятам, че като цяло да бъдеш доброволец е предизвикателство и нещо, което трябва човек да опита, но все пак трябва да идва отвътре, защото наистина го правиш безвъзмездно”, коментира бъдещата лекарка.
Дали биха се отзовали тя и колегите ѝ на призива на болниците? Този въпрос все още чака отговор. Една от причините е, че преди четири години за приоритетни от държавата са били определени 32 специалности, но „Хуманна медицина“ не е била сред тях. Така бъдещите лекари са останали извън системата за европейски стипендии.
“Тогава още доста от нашите колеги бяха обявили твърдо, че държавата ни обявява като нищо, не ѝ е необходимо, и това в момента го тръбят като причина, поради която не биха се включили като доброволци, но от друга страна в такъв момент трябва да бъдем хора според мен. Сега се вижда, че определено не сме неприоритетни, на този етап се вижда, че не е така, но се надявам да се променят нещата, поне след тази ситуация да се отворят очите на хората, от които зависи това нещо”, каза още Мадлена Карамитева. Според нея здравната система у нас ще бъде трудно да се справи с непрекъснато увеличаващия се брой на заболелите от COVID-19. Трябва да се случи чудо, казва младата жена и дава свое обяснение защо се стигна до тази ситуация: “Когато болните растяха постепенно, не се взеха своевременно мерки според мен, изчакаха ситуацията да се стигне до нуждата от стажант-лекари, от студенти, което аз не си го обяснявам, но може би държавата, самата икономика ще се срине, ако бъдат предприети мерките, които по-рано предприеха, и се надяват, че ще се справят този път. Не се страхуваме, очакваме да бъдем едни от потърпевшите. Ще видим какво ще стане, никой не трябва да се страхува, но все пак трябва да се пазим, да спазваме противоепидемичните мерки, които всички знаем, но малко спазваме”.

АГЕНЦИЯ „МИТНИЦИ“ ПРЕДОСТАВИ НА ДЪРЖАВАТА КОНФИСКУВАНИ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ, ШЛЕМОВЕ И ПРЕДПАЗНИ РЪКАВИЦИ
51 250 защитни маски за лице, 1298 шлема и 417 200 предпазни ръкавици дарява Агенция „Митници“, за да послужат за превенция на риска от разпространението и последиците от COVID-19. Стоките са отнети в полза на държавата по влезли в сила наказателни постановления, информира Zdtave.net като се позова на съобщение от ведомството.
„Опитите за контрабандно пренасяне на маските, ръкавиците и шлемовете са предотвратени при проверки на влизащи в страната от Турция превозни средства на митническите пунктове Капитан Андреево и Малко Търново в периода март – юни тази година. По-голяма част от защитните средства са били укрити между групажна стока, превозвана в товарни автомобили. При един от случаите камион с българска регистрация влиза в страната от Турция през МП Капитан Андреево на 17 март на път за страна от Европейския съюз. При проверката се установява, че сред декларираната стока – текстилни изделия, са укрити 4020 кутии с по 100 броя предпазни ръкавици и 260 шлема“, уточняват от Агенция „Митници“.
Предоставените безвъзмездно стоки са допуснати за свободно ползване без да се облагат с вносно мито.