НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.09.2020)

158 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
158 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през последното денонощие. 7026 PCR теста са направени за изминалите 24 часа. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 28; Бургас – 2; Варна – 6; Велико Търново – 1; Добрич – 3; Кърджали – 2; Кюстендил – 2; Ловеч – 1; Монтана – 7; Пазарджик – 6; Перник – 2; Пловдив – 9; Разград – 4; Русе – 8; Силистра – 2; Смолян – 7; София област – 5; София град – 42; Стара Загора – 12; Търговище – 2; Хасково – 4; Шумен – 2; Ямбол – 1.
Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 16775. От тях активни са 4182. Излекуваните лица са 11935, от които 175 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 764 пациенти, при които е бил констатиран COVID-19. 61 от тях са настанени в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че медицинските служители с потвърдена коронавирусна инфекция у нас са 923. Десет нови случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 6 са установени при лекари, 3 – при медицински сестри, 1 – при друг медицински персонал.
658 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. Десет са новите случаи от изминалото денонощие.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ВНЕСЕ ЗАКОНОВИТЕ ПРОМЕНИ ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ, ИЗВЪРШЕНА ОТ БОЛНИЦИТЕ
Министерският съвет внесе днес, 4-ти септември, в деловодството на парламента законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК, с който се урежда изплащането на надлимитната дейност, информира Zdrave.net като се позова на сайта на Народното събрание.
Според записаното в проекта надлимитната дейност ще бъде изплатена при наличие на неусвоени средства от здравноосигурителни плащания за болнична помощ в размер до 75 млн. лв. Предвидено е да бъдат заплатени отчетените, но неизплатени дейности от изпълнителите на болнична медицинска помощ за 2015 и 2016 г. в рамките на финансовите параметри на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г. Установяването на стойностите на незаплатени дейности ще се извършва чрез проверки от контролните органи на НЗОК/РЗОК и ще се заплаща при условия и по ред, определени съвместно от надзорния съвет на НЗОК и от Управителния съвет на БЛС.“
В мотивите към законопроекта са посочени и данни от Информационната система на НЗОК, обобщени в национален мащаб, според които стойността на незаплатената дейност над утвърдените стойности за 2015 г. възлиза на 50 253 000 лв., а неизплатените средства за главници по заведени дела срещу НЗОК са 22 443 000 лв. За 2016 г. надлимитната дейност е на стойност 28 627 000 лв., а на главниците – 15 476 000 лв.
Уточнени са и дължимите суми за следващите две години като за 2017 г. надлимитната дейност е на стойност 50 182 000 лв., а главниците възлизат на 48 922 000 лв. Незаплатената дейност над утвърдените стойности към 31 март 2018 г. възлиза на 6 392 000 лв., като за тази стойност няма данни за изплатени средства от НЗОК за главници по заведени дела.
Неразплатените средства за отчетена и извършена дейност, в случай че проверките не са приключили, ще се преведат по сметка за чужди средства на НЗОК, за да послужат като източник за финансиране през 2020 г. или 2021 г., става ясно още от мотивите към проекта.

ФАЛШИВ ИМЕЙЛ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА ОТ ИМЕТО НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Днес, 4 септември, в Министерството на здравеопазването постъпиха множество сигнали за електронно съобщение с фалшиво съдържание, което граждани и организации получават на електронните си имейл адреси от името на здравното ведомство. Манипулативната информация, която се изпраща от подател „label@gafood.hu”, гласи: „Ние, Министерството на здравеопазването на България, в сътрудничество с правителството на България, искаме безплатно да разпределим безплатно маски за лице, респиратори, тестващи машини и друга защитна екипировка covid-19 на всички български регистрирани компании, координирани от Централния съвет на Здравни региони. Попълнете приложената форма и се уверете, че точният брой служители и адресът на фирмата са написани на този формуляр“.
Министерството на здравеопазването на Република България информира всички български граждани, получили въпросния имейл, че съдържанието му е невярно и по никакъв начин не може да бъде обвързано с МЗ, съобщиха от пресцентъра на ведомството.
Впечатление прави, че в имейла се цитират несъществуващи държавни органи и нормативни актове, към имейла е прикачен файл със съмнително съдържание, който от МЗ препоръчват да не се отваря.
За достоверност авторите на фалшивото съобщение са ползвали снимка на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, герба на Република България, реквизити от официалната интернет страница на Министерството на здравеопазването, както и подпис, който не е на здравния министър.
Министерството на здравеопазването остро осъжда подобен род спекулации и призовава всички български граждани да бъдат критични и да проверяват източниците на всяка информация, свързана с COVID-19.
Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ е уведомена за случая.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ ПОДПОМОГНА ОЩЕ 59 ДЕЦА
Общо 397 деца са подпомогнати от началото на седемнадесетото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на президента. Дарените средства са на обща стойност 749 461, 22 лв. Тази година темата на инициативата е „Да дарим бъдеще на болните деца“. Целите на Кампания 2019/2020 г. включват както подпомагането на деца, така и осигуряването на високотехнологична апаратура за прецизна диагностика, лечение и рехабилитация.
От постъпилите до края на месец юли т. г. заявления са подпомогнати още 25 деца за рехабилитация, психологична и логопедична терапия, а на други 34 деца са отпуснати средства за продължаване на вече започната медикаментозна терапия. Дарените средства за тях са в размер на 150 595,66 лв.
От началото на настоящото издание на „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2019 г. и ще приключи на 30 ноември 2020 г., са постъпили общо 419 заявления от родители на деца с различни заболявания – ендокринологични, нефрологични, детска церебрална парализа, епилепсия и хидроцефалия, аутизъм, разстройство в развитието на двигателните функции, вродени аномалии и увреждания и др.
Заявления за подпомагане на деца се приемат целогодишно. На сайта на инициативата www.bgkoleda.bg. са публикувани правилата, редът за кандидатстване и необходимите документи.

31 ДУШИ СА МИНАЛИ ПРЕЗ НОВООТКРИТИЯ КООРДИНАЦИОНЕН ЦЕНТЪР В СТОЛИЧНАТА ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА
31 души са минали през новооткрития Координационен център за триаж на пациенти със съмнение за COVID-19 в столичната Инфекциозна болница. Това съобщи пред „Хоризонт“ на БНР заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Координационният център улеснява насочването на пациенти към лечебните заведения, когато има нужда от спешна консултация за преценка трябва ли човек да бъде настанен в болница или да остане на домашно лечение. Оценяват се и придружаващите заболявания.
Около 300 са активните легла за лечение на коронавирусната инфекция в столицата. От тях заети са само една трета. „От интензивните легла само 25%, близо четвърт, са заети. Така че има потенциал, има свободни легла“, увери Пенков в предаването „Преди всички“.
Около 330 хиляди противогрипни ваксини се предвижда да има за свободна продажба тази есен. Очаква се и доставката на ваксините по държавна поръчка, които се разпределят към общопрактикуващите лекари.

ОЩЕ 6 СЛУЧАЯ НА COVID-19 В ГРАД СЛИВО ПОЛЕ
За последното денонощие на територията на област Русе са регистрирани осем нови случая на коронавирус, между тях и две деца. Шестима от заразените са от град Сливо поле. Една от заразените е служител на общината. Симптомите са се появили преди 2 дни, въпреки че в края на миналата седмица тестове са правени на цялата администрация, съобщи БНТ.
В сряда бяха обявени и 9 случая на болни от COVID-19 в детската градина в Сливо поле, която ще остане затворена до 14 септември.
От новозаразените в община Сливо поле трима са приети в болница. Хоспитализирани са още 59-годишен мъж от Голямо Враново и жена на 82 години от Русе.

МОДЕРЕН АПАРАТ ЗА БЪРЗА ДИАГНОСТИКА НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ В КОЦ – ПЛОВДИВ
Модерен апарат за бърза диагностика на онкологични заболявания ще бъде доставен до дни в Отделението по клинична патология на Комплексния онкологичен център в Пловдив, информира Zdrave.net като се позова на управителя на лечебното заведение д-р Парашкев Цветков.
Автоматизираната система за тъканна диагностика ще замени предишната – за автоматизирани имунохистохимични и молекулярни изследвания. Тя ще бъде третата подобна в България. С такива разполагат само Националната онкологична болница и Националната хематологична болница в София.
Основното предимство на новата техника е, че с нея ще могат да се извършват по-голям брой проби, а срокът за изследването, което е много прецизно, ще се скъси. Друг голям плюс е, че ще се прави богата гама от изследвания в зависимост от онкологичното заболяване. Чрез модерната апаратура ще се усъвършенства още повече диагностиката, по този начин хирурзите ще получават най-бързо и качествено оформена диагноза, а онколозите ще имат възможност за персонализиране на лечението на конкретния пациент.