НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.08.2020)

МОРСКАТА СТОЛИЦА ПРОДЪЛЖАВА ДА ВОДИ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
204 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. 4 137 са PCR тестовете, направени за последните 24 часа. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 10; Бургас – 1; Варна – 42; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 6; Добрич – 19; Кърджали – 4; Ловеч – 2; Монтана – 1; Пазарджик – 8; Плевен – 2; Пловдив – 13; Разград – 3; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 2; София област – 8; София град – 51; Стара Загора – 14; Търговище – 1; Ямбол – 4.
Към момента у нас са потвърдени 12 159 случая на новия коронавирус. 5 071 от тях са активни. 6 684 са излекуваните лица, 264 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
823-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. 43-ма от тях са настанени в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран COVID-19, са 701. Нови десет случая са регистрирани през последните 24 часа. От тях 4 са установени при лекари, 1 – при медицинска сестра, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 404. Новите случаи от изминалото денонощие са 16.

ПРОВЕЖДАНЕТО НА СПОРТНИ СЪСТЕЗАНИЯ НА ОТКРИТО СЕ РАЗРЕШАВА ПРИ ЗАЕТОСТ НА МЕСТАТА ДО 50% ОТ КАПАЦИТЕТА НА СЪОТВЕТНОТО СПОРТНО СЪОРЪЖЕНИЕ
Провеждането на спортни състезания на открито се разрешава при заетост на местата до 50% от капацитета на съответното спортно съоръжение, до 1000 души на сектор, при сядане през седалка и при спазване на физическа дистанция от метър и половина между присъстващите, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Задължително остава и спазването на въведените общи противоепидемични мерки в страната.
Това се посочва в Заповед № РД-01-452/04.08.2020 г. на здравния министър, издадена днес.

НАД 7 МЛН. ЛВ. ВЛИЗАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО В БЮДЖЕТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА 2020 Г.
7 425 000 лв. допълнително влизат в бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. с цел осигуряване на равнопоставен достъп на гражданите до медицинска помощ, включително в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната. Решението на правителството, взето на 30 юли, е в сила от днес, след като беше обнародвано в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
Одобрените разходи са за осигуряване на амбулаторно проследяване (диспансеризация) на пациенти с туберкулоза; активно лечение на пациенти с активна туберкулоза; амбулаторно проследяване на контактни лица за активна туберкулоза; продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза и с неспецифични белодробни заболявания – 550 000 лв.; за осигуряване на стационарно лечение на пациенти с психични заболявания – 875 000 лв.
За субсидиране на държавни и общински лечебни заведения, които се намират в труднодостъпни и/или отдалечени райони на страната, за осъществяване на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, се отпускат 6 000 000 лв.
Допълнителните средства за общинските болници бяха анонсирани от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов миналата седмица. Той отбеляза, че тъй като предстоящото увеличаване на клиничните пътеки средно с 10% ще засегне главно университетските и областните болници, е необходимо общинските да бъдат подпомогнати финансово по друг начин. Проблемите в общинските болници са сериозни, а те са най-близо до хората и трябва да бъдат подпомогнати, посочи министърът.

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР ДО 30%
Увеличаването на заплатите на държавните служители в здравния сектор с до 30% вече е нормативно облечено. Министерският съвет публикува за обществено обсъждане предложения за промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация, които засягат администрации, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последствията от COVID-19, включително служители на първа линия, чиито задължения включват обслужване и контрол „на терен“, с пряк контакт с други лица, информира Zdrave.net.
„Става дума за администрации, в които основните заплати на служителите са по-ниски в сравнение с други институции, въпреки значителния обем на отговорностите им и прекия риск за здравето“, уточняват от МС и добавят: „Предлаганото допълнение на Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация би позволило еднократно определяне на нови размери на основните месечни заплати на служителите, по-високи с не повече от 30 на сто от досегашния размер“.
Според промените, в срок до 31 август ръководителят на съответната административна структура „може еднократно да определи нови размери на индивидуалните основни месечни заплати, не по-висок от 30 на сто от досегашния размер“ за служителите в 28 структури. Определянето на заплатите „се извършва въз основа на критерии, посочени във вътрешните правила за заплатите на административните структури“, гласят още текстовете.
Посочените в проектодокумента структури, които засягат пряко здравеопазването, са НЗОК, Агенцията по лекарствата, Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ и Регионалните здравни инспекции. В промените изрично е упоменато, че по отношение на НЗОК увеличението ще засяга служителите, които се занимават с проверките по изпълнение на договорите с Касата.

Министър Ангелов: НЯМА ДА СЕ ЗАТЯГАТ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СТРАНАТА
Няма да се затягат противоепидемичните мерки в страната, обяви на брифинг министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, съобщи БНР.
Според оценка на Експертния съвет действащите към момента изисквания са достатъчни, за да се противодейства на разпространението на COVID-19.
Министър Ангелов посочи, че за последните две седмици се наблюдава спад на новозаразените в страната с 9,8% в сравнение с предходния период от 14 дни.
Към настоящия момент мерките в България са напълно достатъчни, каза проф. Ангелов на база спада на новозаразените през последните две седмици.
Върху здравната система в момента няма съществен натиск, добави здравният министър. По думите му болничните заведения имат готовност при необходимост да разкрият допълнителни легла.
Ако положителните случаи станат над 350 дневно, в страната могат да бъдат разкрити допълнително 8 415 нови легла.
Двете огнища на зараза в домовете за възрастни хора във Варна и в Русе “са контролирани“, каза професор Ангелов. В дома в Русе положителните случаи в момента са 91, а във Варна – 93.
Предстои среща между Министерството на здравеопазването и МОН. Работна група ще започне да заседава от следващата седмица, за да бъде решено как ще започне новата учебна година и каква ще бъде процедурата при заразен ученик или учител.
Предстои среща с футболните представители, на която ще бъде решено дали да бъде допусната публика на предстоящото футболно първенство.
От МЗ са склонни да бъдат допуснати фенове на стадиона при строги мерки и глоби за неспазването им.
В Европа се наблюдава спад на новозаразените за последните 14 дни в Португалия, Испания и Словакия. Малта, Гърция и Румъния бележат ръст на новозаразените.

ЗДРАВНИ ИНСПЕКТОРИ УСТАНОВИХА, ЧЕ НЕ ВИНАГИ ПЕРСОНАЛЪТ НА ДОМОВЕ ЗА СТАРИ ХОРА НОСИ ПРЕДПАЗНИ МАСКИ
При проверки в домове за възрастни хора във Варненска област е установено, че се извършва редовна дезинфекция, осигурени са лични предпазни средства, но на места персоналът не използва маски, съобщи БНР.
В проверките, извършени от здравни инспектори, участва и областният управител Стоян Пасев. Той обяви, че през изтеклото денонощие в област Варна са починали трима души с коронавирус, един от тях е обитател на дома за стари хора “Гергана”:
“От старчески дом “Гергана“, който е общински, излязоха 7 положителни проби на персонала и на двете жени, които са контактни с починалата пациентка. Така че там всички са тествани, в рамките на утрешния ден ще излязат и персонала, и настанени в дома“.

Проф. д-р Коста Костов: ГОЛЕМИЯТ РИСК НА КОРОНАВИРУСА Е В СКРИТИТЕ ИНФЕКТИРАНИ БОЛНИ
“Ако протестите продължат, съществува риск това да доведе до по-голям брой инфектирани. Да не забравяме, че една голяма част от населението все още не е инфектирано.“ Това коментира в предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ на БНР проф. д-р Коста Костов, пулмолог консултант в Университетската болница “Света Анна”. Проф. Костов бе начело на експертния медицински съвет, който съветваше правителството в началото на пандемията от коронавирус.
Големият риск на коронавируса е в скритите инфектирани болни, категоричен е специалистът.
“Коварството на тази пандемия е, че безсимптомните, за които най-малко предполагаме, че могат да внесат заразата или че могат да бъдат инфектирани, са именно един голям и основен резервоар на инфекцията”, изтъкна специалистът.
Проф. Костов обясни, че когато имаш безсимтомен болен и мерките не са спазени, самият инфектиран представлява огромен риск за околните. Това е и причината за разпространението на коронавируса в старческите домове.
“Трябва да бъдем много внимателни – предстои ни една голяма част от хората тепърва да се срещнат с болестта. И тук стои въпросът – всеки един до каква степен ще го преболедува – леко, средно тежко или критично. И тук стои и другият въпрос – това болест или не е. Или е едно инфектиране, което минава и заминава. Аз като клиницист казвам, че версията за това, че тази инфекция минава от само себе си и не е необходимо специфично лечение, не е вярна”, подчерта пулмологът.
Проф. Костов онагледи твърдението си с това, че голяма част от пациентите, които са инфектирани от новия коронавирус, всъщност преживяват усложнения – имат емболии, насложени бактериални инфекции. По думите му ако не се приложи съответното лечение за емболиите или масивно антибактериално лечение при супер инфекция – то няма да се постигне лечебен резултат.
“Голяма част от тежко боледуващите се всъщност се възстановяват от нашето лечение. Версията, че няма лечение, е несъстоятелна”, твърди проф. Коста Костов. “Няма антивурсно лечение, което да ни удовлетворява на този етап – едни медикаменти помагат в началото, други при тежките състояния”, аргументира се още той. Според д-р Костов нараства общият брой на постъпващите в болница пациенти с коронавирус. Това се дължи на факта, че мерките не се спазват и има събирания на големи групи. “Страхът като че ли отмина”, посочи още проф. Костов, но предупреди, че инфекцията витае около нас и трябва да сме внимателни.

БЧК ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕ ЗА ПАРАМЕДИЦИ
Националният учебен център на БЧК – Лозен, в партньорство с Центъра за професионално образование „Прогрес и знание“ стартират обучение за трета степен на квалификация за „Парамедик – транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения“. Това съобщиха от организацията.
Обучението ще започне в началото на месец октомври по програма, съобразена с Държавните образователни изисквания и утвърдена от НАПОО. То е с продължителност 960 учебни часа, разпределени в три семестъра, дневна форма на обучение (съботно-неделна). Първият семестър ще включва теоретична подготовка, вторият – практическа, а третият е посветен на стажантска програма, която ще се провежда в Център за спешна медицинска помощ – София.
Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат свидетелство за упражняване на професията.
Цената на обучението за целия курс е 2500 лв., платими на пет вноски, като първата е в размер на 600 лв., уточняват от БЧК.
Подаването на документи започва в понеделник, 10 август, и приключва на 30 септември.
Записване и подаване на документи за участие в курса се извършва в ЦПО „Прогрес и знание“ – гр. София, ул. „Филиповско шосе” 1, или в ЦПО към Български Червен кръст, НУЛЦ на БЧК – Лозен, с. Лозен, ул. „Половраг” 31.