НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.06.2020)

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ, РЕХАБИЛИТАТОРИ, ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТИ И АКУШЕРКИ ЩЕ МОГАТ ДА ОТВАРЯТ НОВ ВИД ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ И ДА ОСЪЩЕСТВЯВАТ ЗДРАВНИ ГРИЖИ САМОСТОЯТЕЛНО
Медицински сестри, рехабилитатори, лекарски асистенти и акушерки ще могат да отварят нов вид лечебни заведения и да осъществяват здравни грижи самостоятелно. Това гласуваха депутатите в Закона за лечебните заведения, информира Clinica.bg. Медицинските специалисти ще могат да извършват манипулации самостоятелно или да полагат здравни грижи, назначени от лекар, прие парламентът.
Здравните грижи, които не са включени в обхвата на задължителното здравно осигуряване, ще могат да се предоставят по желание на пациента срещу заплащане или чрез механизмите на доброволното здравно осигуряване, пише в гласувания на второ четене закон. Става въпрос примерно за смяна на превръзка, поставяне на абокат или инжекция и т. н. Такива дейности ще могат да се извършват и когато са назначени от лекар, но не е задължително да се правят от такъв специалист.
Опозицията не подкрепи новите текстове. Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова обаче поясни, че всичко се прави „в интерес на медицинската помощ и на пациентите”.
„Редица манипулации и редица услуги, които ще вършат тези структури, които вършат и сега тези специалисти, ще бъдат легитимирани по начин, който е законово разписан и по който може това да даде възможност за прозрачно упражняване на тяхната дейност”, заяви д-р Дариткова.
Очакванията са чрез предоставяне на такива дейности да се намалят излишните хоспитализации и да се разшири достъпа до здравни грижи на пациентите, както и привличане на млади хора към тези професии.
Изпълнителна агенция “Медицински надзор” ще контролира начина, по който се формират работните заплати в държавните и общинските лечебни заведения, решиха още депутатите. Възнагражденията в болниците ще се определят по Методиката на МЗ, като това вече няма да се включва в НРД, а ще е записано в този закон.
„Регламентират се правилата за разпределяне на заплатите като те са обвързани с КТД, затова е некоректно да се записват тези правила в НРД” обясни Даниела Дариткова. В края на миналата година в НРД беше записано, че не по-малко от 50% от приходите на лечебното заведение трябва да се отделят за персонала, като не по-малко от 80% от тях – за медиците.
Депутатите приеха и възможността за трансплантация на матка, но само след като донорът е осъществил раждане на живо дете и е в предменопаузална възраст. Разрешиха и кръстосано донорство при определени условия – първият донор трябва да е дал нотариално заверено писмено съгласие да бъде донор и е посочил първия реципиент като лице, на което е съгласен да си даде органа. Друго условие е вторият донор да е дал нотариално заверено писмено съгласие да бъде донор, включително при кръстосано донорство, и е посочил втория реципиент като лице, на което е съгласен да бъде донор. Задължително трябва първият и вторият донор и първият и вторият реципиент да са включени в служебния регистър на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. При кръстосаното донорство вземането на органи се извършва едновременно на първия и втория донор. Законът за лечебните заведения беше приет изцяло на второ четене.

25 НОВИ СЛУЧАЯ НА COVID-19 У НАС
25 от изследваните през последното денонощие 1174 проби са дали положителен резултат. Тази информация изнесоха днес, 4-ти юни, от Националния оперативен щаб, инфомираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Регистрираните за изминалото денонощие случаи са разпределени по области, както следва: Видин – 1; Пазарджик – 7; Пловдив – 1; Разград – 2; Русе – 1; Сливен – 2; София – 8; Ямбол – 3.
Потвърдените към момента случаи на новия коронавирус в България са 2585, от които активни са 1116. Излекувани са вече 1322 лица.
В лечебни заведения с доказан COVID-19 се намират 141 пациенти, като 8 от тях са настанени в интензивни структури.
При 270 медицински служители у нас е констатирана коронавирусна инфекция. Установени са два нови случая на лекари в Пловдив и Сливен.
147 са починалите лица, при които е потвърден новият коронавирус.

СПИРАТ БРИФИНГИТЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
„Днес правим 100 дни, откакто издадох заповедта за създаване на Националния оперативен щаб и пак ще благодаря на всички българи, на дисциплината на хората, на усилията на всички лекари, сестри, лаборанти, РЗИ, полицаи, социални работници. Благодаря на всички българи“, заяви премиерът Бойко Борисов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. Той поясни, че това е последният такъв брифинг. „Щабът не се разформирова, той продължава да работи до 31 декември. За да имаме готовност, ако дойдат по-лоши събития. През това време щабът трябва гарантира запасите от облекла, очила, маски, тестове, лекарства, които към този момент докторите считат, че може да бъдат давани на заболелите“, каза премиерът.
Той поясни, че актуалната информация за заболеваемостта от COVID-19 ще бъде публикувана онлайн. Премиерът подчерта, че това непрекъснато включване на щаба създава чувството за безпокойство.
„В днешния ден искам да благодаря на всички граждани на България, които със своята дисциплина успяха да запазят своето здраве и здравето на техните близки. Това нямаше как да стане без тази самодисциплина. Благодаря на всички наши колеги, които работеха много усърдно, успяха да се реорганизират болниците, благодаря на всички болнични директори, които проявиха разбиране и най-вече на тези, които работеха на първа линия и които и в момента се справят с този огромен проблем. Благодаря на областните управители и кметовете, защото те бяха едни от първите хора, които се мобилизираха и със създадените областни щабове, оказаха решителна подкрепа. Благодаря на всички доброволци, които участваха в този процес. Те бяха от различни сфери, но всички с една и съща мотивация – да бъдат полезни. Искам да благодаря на правителството за навременните и решителни мерки, които спомогнаха да не се случат неща, които се случиха в други страни като Италия, Испания и т.н.“, каза в обръщение ген. Мутафчийски.

ВЪВЕЖДА СЕ 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА ЗА ПРИСТИГАЩИТЕ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДНОНИЯ У НАС
Въвежда се 14-дневна карантина за пристигащите от Северна Македнония у нас, след като тя бе отменена преди броени дни. Това гласи заповед на министър Ананиев по предложение на главният държавен инспектор. Причината е увеличеният риск от разпространение на COVID-19, след като за денонощие в Северна Македония бяха регистрирани 120 случая, информира Clinica.bg.
Според здравния министър Венко Филипче ескалацията на заразата се дължи на това, че след падане на ограниченията, санитарните мерки не се зачитат. От тази вечер македонските власти рязко върнаха някои ограничения. Въвежда се вечерен час, градският транспорт спира, а 5-ти юни е обявен за неработен ден. Със заповедта на министър Ананиев отпада 14-дневната карантина за граждани, пристигащи от Босна и Херцеговина и от Черна гора.

СЛАГАТ ПОД КАРАНТИНА ИНФЕКЦИОЗНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ “СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН” В ЯМБОЛ
От днес, 4-ти юни, Инфекциозното отделение в МБАЛ “Св. Пантелеймон” в Ямбол ще бъде затворено за 14 дни, информира Zdrave.net като се позова на БТА. След като му бъде извършена пълна дезинфекция, то ще отвори отново, но няма да бъде само за пациенти с COVID-19. За това съобщи директорът на болницата д-р Панайот Диманов.
По време на карантината до 18 юни леките случаи на корона инфекцията ще бъдат приемани в частната многопрофилна болница “Св. Йоан Рилски” в Ямбол. Тежките случаи ще бъдат настанявани в специализираната COVID-реанимация в областната болница, в която сега няма пациенти.
Сега епидемичната ситуация в ямболската болница е напълно овладяна. В момента в белодробното отделение на здравното заведение се лекуват само шестима пациенти с COVID-19, допълни д-р Диманов.
През последното денонощие пробите на трима души от областта са дали положителен резултат за COVID-19, допълва още БТА.