НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.04.2020)

ПРЕДСТАВИХА НАЦИОНАЛНА ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА ЗА БОРБА С COVID-19
Националната информационна система за борба с COVID-19 вече е факт. Тя беше представена днес за първи път от IT разработчици. Освен данните за болни, хората под карантина и излекуваните, всеки желаещ чрез мобилно приложение може да се свърже и да подаде сигнал за своето здравословно състояние, информира БНТ.
„Виросейф” се казва разработената от 5 български IT компании само за 10 дни мобилна апликация, която дава възможност по наш избор здравните власти да следят онлайн здравния ни статус и да предприемат действия при нужда. За да се възползваме от нея, е нужен смартфон, а регистрацията можем да направим дори от дивана в своите домове, стига да имаме достъп и до интернет.
IT специалстите обясниха, че мобилното приложение може да работи с няколко ЕГН-та, т.е. от него могат да се възползват хора без смартфони, чрез мобилно устройство на свой близък или роднина. Хората, които не искат да бъдат локализирани , могат да изключат позиционирането си от апликацията, която ще бъде достъпна за сваляне през апсторовете на Гугъл и Епъл късно в неделя или в понеделник. А самото приложение вече успешно е тествано през всички мобилни оператори.
Всеки желаещ може да свали мобилното приложение. След това трябва да въведе име и ЕГН, обясниха специалистите.
Приложението може да работи и с чуждестранни мобилни номера. Според, премиера Бойко Борисов то ще бъде от голяма полза за принудително завръщащите се у нас.
В регистъра ще има данни и за подлежащите на задължителна карнтина. Информацията по автоматизиран път ще стига до органите на МВР, които осъществяват контрол на карантираните лица. Според генерал Мутафчийски на базата на събираните данни Националният Оперативен щаб за борба с COVID-19 ще разполага с пълна картина за разпространението на заболяването.

МЕДИЦИНСКИЯТ СЪВЕТ КЪМ МС ПРЕКРАТЯВА ДЕЙНОСТТА СИ
Медицинският експертен съвет към Министерския съвет вече спира да съществува, обяви пред БНТ председателят му проф. д-р Коста Костов, съобщи БНТ. Медиците от съвета се връщат към задълженията си да лекуват пациенти.
“Медицинският експертен съвет си е изпълнил работата и задачите по заповедта от 23.03.2020 г. на министър-председателя Бойко Борисов и формално спира да съществува, но продължава по визията си за допълване и освежаване на текстовете като неформална вече професионална група. Т.е. нашите ангажименти към колегите продължават и ние няма да спираме докато не свърши епидемията и стигнем и затворим текстовете с терапията. Ако Министерския съвет има и занапред нужда от експертиза по различни медицински задачи, ние сме готови да го обсъдим и да решим дали бихме могли да бъдем полезни”, заяви проф. Коста Костов.
Съветът изготви доклад, който включва медицинска информация за изследвания, проучвания и диагностиката, симптоматика и терапиите на COVID-19.

503 СА ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
503 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Броят на починалите е 17. По информация на Националния оперативен щаб през деня са доказани още 5 нови случаи, като 3 от тях са в София, 1 в Стара Загора и 1 в Бургас. Лабораториите продължават да работят, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
192 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 26 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.
По отношение на общата картина – към 4 април: 287 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 216 на жени. Средната възраст на лицата, при които е доказана коронавирусна инфекция, е 47 години.
Регистрираните случаи по административни области са както следва: Благоевград – 15; Бургас – 24; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 2; Враца – 1; Габрово – 2; Добрич – 11; Кърджали – 8; Кюстендил – 7; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 10; Перник – 6; Плевен – 9; Пловдив – 29; Русе – 1; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 13; София – 298; Стара Загора – 5; Хасково – 2; Шумен – 4.
Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при лица-медицински служители е 23 души.

МЕДИЦИ ПРИЗОВАВАТ „ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ”
„Ние се грижим за вас”, „Грижете се и вие за нас”, „Обичайте вашите близки”, „Обичайте себе си”, „Останете си вкъщи”, призоваха лекарите от КАИЛ (Реанимация) на МБАЛ „Св. Анна”- София, информира Clinica.bg.
Инициатива започната от лекарите от клиниката по инфекциозни болести на ВМА, продължава и от реаниматорите на столичната УМБАЛ ” Св. Анна”. По нетрадиционен начин те напомнят, че заедно ще се правим в битката с COVID-19. За да бъдем победители, обаче трябва да сме дисциплинирани.
В момента пациентите с коронавирусна инфекция в бившата Окръжна болница са 10. Девет от тях са приети за лечение. Четирима са в реанимация, а 5 са в инфекциозното отделение на лечебното заведение. Една санитарка е с положителна проба, но е с лека симптоматика и е под наблюдение в дома си. Спешно отделение на болницата днес получи ултра модерна термокамера, съобщиха от болницата. Тя ще подпомогне усилията на спешните медици от първа линия, в борбата им с COVID-19.

НАЦИОНАЛНИЯТ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ПРИЗОВА ВЯРВАЩИТЕ НА СИ ОСТАНАТ ВКЪЩИ НА СВЕТЛИТЕ ХРИСТИЯНСКИ ПРАЗНИЦИ
Тази сутрин на редовния брифинг началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски засегна темата за предстоящите празници. Той отново призова хората да си останат вкъщи, а не да правят резервации в хотели и да ходят на църковни служби, съобщи БНТ.
Броени дни преди светлите християнски празници началникът на Оперативния щаб заяви, че в ситуацията, в която се намираме, не трябва да мислим за празнуване и да избягваме струпването на много хора на едно място. Въпреки това обаче пред храмовете и на Цветница, и на Великден най-вероятно хора ще има. Преди няколко дни от Светия синод призоваха вярващите да останат по домовете си. Но богослужения ще има, като за безопасността на хората в храма ще се вземат мерки.
Независимо дали ще бъдете в църквата или ще останете вкъщи, предстоящите светли празници несъмнено ще бъдат различни. Днес за първи път в национален ефир водачи на пет традиционни регистрирани изповедания в България отправиха посланията си за единство в условията на пандемия. Те бяха категорични, че въпреки религиозните си различия, всички трябва да се борим заедно.