НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.03.2020)

РАЗШИРЯВАТ КРЪГА НА ЛИЦАТА, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ТЕСТВАНИ ЗА КОРОНАВИРУС
„Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица. Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б „Виктория“, мярката се взима превантивно – за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас.“ Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на вчерашния брифинг на Националния оперативен щаб, цитиран от пресцентъра на МЗ.
Той посочи още, че с оглед бързото разпространение на вируса, със заповед на министъра на здравеопазването към наблюдаваните страни, Китай и Италия, ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран. Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835.Тъй като основни входни точки от Иран в Българя са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, стана ясно от думите на доц. Кунчев.
Вече е осъществена комуникация с представителите на Министерството на здравеопазването на Р Турция във връзка с уговореното между министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган дарение. То включва респираторни маски с висока степен на защита, стандартни операционни маски и ръкавици, защитни очила, предпазни облекла и калцуни, както и диагностични тестове за изследване на новия коронавирус. Личните предпазни средства ще бъдат в България до два дни, с което значително ще бъде облекчена ситуацията у нас, подчерта председателят на щаба и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че дарението ще пристигне във Военномедицинска академия, а последващото разпределение ще се извърши от МЗ.
Към днешна дата не е открит коронавирус у нас, стана ясно от редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Във ВМА са приети девет души – двама курсанти от университета във Велико Търново, които са били в Торино. Те ще останат под 14-дневна карантина. Прието е и семейство от София, което е имало близък контакт с болни от коронавируса италианци.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ТОЛКОВА МНОГО БОЛНИ ОТ ГРИП ТИП В НЕ Е ИМАЛО ОТ 10 ГОДИНИ НАСАМ
“Толкова сериозно увеличение на заболели от грип тип В у нас не е наблюдавано от 10 години насам.” Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев, цитиран от Агенция „Фокус“.
По данни на НЦЗПБ в периода от края на февруари и началото на март са доказани 12 пъти повече случаи на грип тип В, отколкото на грип тип А, отбеляза проф. Кантарджиев.
„През деветата седмица на 2020 г. имаме два пъти повече заболели спрямо деветата седмица на 2019 г.В областите Варна и Бургас епидемичното разпространение достига стойностите на пика отпреди няколко седмици. Най-засегнати от грип тип В са децата от 0 до 4 години и от 4 до 14 години, като ситуацията е подобна и в още няколко области на страната“, уточни той.
Проф. Кантарджиев подчерта, че предпазните мерките срещу грипа трябва да продължат. Той припомни, че най-важните сред тях са добрата хигиена на ръцете, употребата на маски и дезинфектанти на спиртна основа, както и ограничаване на контактите с болни. Той бе категоричен, че ваксинацията срещу грип намалява 2 пъти вероятността от разболяване и 4 пъти появата на усложнения, ваксината, която се прилага в страната за сезона 2019/2020 г., покрива щама „Виктория“ – от типа В, който в момента взима епидемични размери в страната.

По данни на Евростат: БЪЛГАРИЯ ДАВА ЗА ЗДРАВЕ ПО-МАЛКО ОТ СРЕДНОТО ЗА ЕС
България дава под 5% от Брутния си вътрешен продукт за здраве. По този показател сме под средните нива за ЕС, които са 7%, съобщи Европейската статистическа служба Евростат. Правителствените разходи за здравеопазване са най-високи в Дания. Скандинавската държава води класацията по този показател с дял 8,3% от БВП, следвана от Австрия – 8,2% и Франция – 8,1%, сочат данните на европейската статистика.
Общите държавни разходи в ЕС продължават да намаляват, като през 2018 г. за общността като цяло те възлизат на 46,7% от Брутния вътрешен продукт (БВП), отбелязва Евростат. Тази тенденция е налице от 2012 г., когато делът на тези разходи е бил 49,7% от БВП, уточняват експертите.

КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ИЗСЛУША НА 12-ТИ МАРТ ЕДИНСТВЕНИЯ КАНДИДАТ ЗА УПРАВИТЕЛ НА НЗОК
Комисията по здравеопазването в парламента ще изслуша единствения кандидат за управител на НЗОК проф. д-р Петко Салчев за визията му за институцията на 12-ти март. След това кандидатурата му ще бъде гласувана в пленарната зала, информира Clinica.bg.
Управляващата партия ГЕРБ заложи на кадър с опит в управлението на здравеопазването за шеф на здравноосигурителния фонд. През годините проф. Салчев е заемал ръководни длъжности в Министерство на здравеопазването, Националния център по обществено здраве и анализи, а в момента е зам.-председател на Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Той има сериозен научен и преподавателски опит. Според председателя на здравната комисия д-р Даниела Дариткова именно неговата биография дава основание на партията да смята, че ще се справи с предизвикателството.
Останалите политически сили не издигнаха кандидат за поста, така че вероятно проф. Салчев ще е следващият управител на НЗОК. Мандатът на настоящия шеф д-р Дечо Дечев изтича на 12-ти март.
Преди това в същия мандат ръководители бяха д-р Глинка Комитов и проф. Камен Плочев. Управителят на фонда се избира от Народното събрание за срок от 5 години.

ПЕДИАТРИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ПРОЕКТА ЗА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Педиатри излизат днес в 18:00 часа на протест срещу проекта за национална детска болница под наслов „Не искаме болница от миналото“. Сред заявилите подкрепата си протеста освен лекарите са и архитектите и инженерите. Протестиращите настояват обществената поръчка за довършване на стария строеж да бъде спряна и да бъде проведен международен архитектурен конкурс с професионално изготвено задание, информира Zdrave.net.
„Новата национална детска болница трябва да обгрижва децата от цялата страна. Сградата на Министерството на здравеопазването не осигурява равен достъп до здравна грижа на всички български деца. В детската болница на МЗ липсват клиники по ортопедия и травматология, имунология, токсикология, детска психиатрия, инфекциозни болести, лъчетерапия, детско-юношеска гинекология. Липсват условия за лечение на деца с имунен дефицит. Децата отново ще бъдат препращани от болница в болница. МЗ не предвижда присъствието на родители в неонатологичното интензивно отделение на бъдещата болница, а това противоречи на всички световни стандарти за грижа за недоносени бебета. Не е ясно дали и какъв достъп ще имат родителите до децата си в интензивните отделения, не е ясно дали и какви условия ще има за придружаващите родители в болничните стаи. Това отдавна е световен стандарт. Но не и у нас. В бъдещата педиатрия на МЗ няма да има условия за пълноценно лечение на децата, без да се чувстват изолирани от външния свят. Липсва концепцията за съвременна медицина, която мотивира лекарите да се развиват и да останат в България. Липсва разбирането, че родителите са част от лечението на детето и са партньори на лекарите.
Ние, гражданите, родители и лекари, архитекти и инженери, отказваме бъдещата национална педиатрия да се нагажда по даденостите на един стар строеж, вместо да се създаде нова сграда според нуждите на детското здравеопазване и днешните световни стандарти“, пишат в позицията си протестиращите.