НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.02.2020)

БАПЗГ АПЕЛИРА ЗА УВАЖЕНИЕ И РЕСПЕКТ КЪМ МЕДИЦИТЕ
“БАПЗГ апелира за уважение и респект към медиците! Убедени сме, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени!” Това заявяват от асоциацията на професионалистите по здравни грижи в позиция по повод нападението над медицински екип в Ихтиман, информира Zdrave.net.
„Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи изразява своето възмущение и остро осъжда агресията, която са упражнили трима братя срещу фелдшерка и шофьор на линейка от “Спешна медицинска помощ” в Ихтиман. За неприятния инцидент съобщи Областната дирекция на МВР-София“, пише в позицията, подписана от председателя на асоциацията Милка Василева.
„БАПЗГ приветства бързите действия на компетентните органи и настоява закононарушителите да получат адекватно наказание за постъпката си. За съжаление това е поредният случай на агресия срещу спешни медици. Въпреки взетите мерки от отговорните институции, медицинските специалисти от системата на “Спешна медицинска помощ” остават най-уязвими от агресивни прояви на пациенти и техни близки, тъй като работят на терен. През ноември миналата година след подобен инцидент 49-годишният фелдшер Христомир Куманов от ЦСМП-Варна напусна работа след 27 години, в които е помагал с висок професионализъм и отдаденост на хора, нуждаещи се от спешна медицинска помощ. БАПЗГ апелира за уважение и респект към медиците! Убедени сме, че с повече търпение, човещина и спазване на правилата неприятните инциденти могат да бъдат предотвратени!“, допълват от БАПЗГ.

УНИВЕРСИТЕТСКАТА ФРАНКОФОНСКА АГЕНЦИЯ ОБЯВИ СТАЖАНТСКИ СТИПЕНДИИ
Студентите от МУ-София могат да кандидатстват за стипендия за провеждане на стаж в чужбина на френски език, финансиран от Университетската франкофонска агенция (AUF), информира Zdrave.net като се позова на съобщение на висшето училище.
Продължителността на стажа е между 1 и 3 месеца, а периода на провеждане – от 1 април до 18 декември 2020 г., допълват оттам. Крайният срок за кандидатстване е 13 март 2020 г., като представянето на документите за участие става единствено онлайн.

НАПИСАХА ПРАВИЛА ЗА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ БОЛЕСТИ
Написаха правила за лечение на инфекциозните болести. Те са заложени във Фармако-терапевтичното ръководство, което е публикувано за обществено обсъждане. Правилата са част от терапевтичната стратегия, гарантирана от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, информира Clinica.bg.
Целта е аналогичните клинични случаи да се лекуват при добре разписани правила. Те са описани в седем раздела, инфекции на респираторния тракт, въздушно-капкови инфекции с обривен синдром, чревни инфекции с диариен синдром, вирусни хепатити, нфекции на централна нервна система, HIV инфекция и покривни инфекции.
Резултатите от прилагането на фармако-терапевтично ръководство са свързани с осигуряване на високо качество на лечение, чрез прилагане на единни критерии за предписването и прилагането на лекарствени продукти. Над 200 типа вируси причиняват респираторни заболявания. Противовирусните медикаменти са разделени в два основни класа на базата на блокиране на вирусни структури. Особено важно е прилагането им при имунокомпрометирани пациенти и пациенти с хронични заболявания и състояния, при които рисковете за тежко протичане и възникване на усложнения са по-големи.
Проектът ще бъде съгласуван с Експертния съвет по медицинска специалност „Инфекциозни болести” в периода на обществено обсъждане, което ще продължи до 26-и февруари 2020 г.

СПЕЦИАЛЕН СОФТУЕР ЩЕ КОНТРОЛИРА РАЗХОДВАНЕТО НА ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ
По време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 20 януари т. г. управителят на Здравната каса д-р Дечо Дечев обяснява, че е разработeн софтуер за контрол на лекарствата за лечение на онкоболни. Това става ясно от стенограмата на заседанието, публикувана на сайта на фонда, информира Zdrave.net.
„За онколекарствата до момента нямаше софтуер, който да връзва протокола от онкокомитета с видове и количества лекарства, спрямо това, което де факто получават пациентите. И там беше пълен батак. Но сега вече и това се въведе. Не можеш да изпишеш препарат, който не е изписан в онкокомитета, както и да го изпишеш в доза, която превишава това, което е изписано. След това се въвежда и от 1 януари влезе в сила, тъй нареченият верификационен код, пак за лекарства. Не дали лекарството е фалшиво или не, а тук за какво го ползваме“, казва д-р Дечев.
„Всяко лекарство, което има код, примерно то има 50 мг, когато закачат този индивидуален код на препарата към дадено лице се вижда, че от точно този брой лекарства от точно този код са ползвани 30 мг, остават 20 мг. За друг пациент под този код не могат да се ползват повече от 20 мг. Една опаковка досега пет пъти я отчитат. Това приключва. Въвеждат се неща в контрола и то много сериозни. Въпросът е дали опозицията, дето се казва, ще позволи“, коментира д-р Дечев.

НЯМА НА БЪДАТ ЗАСНЕМАНИ ВСИЧКИ ОЧНИ ОПЕРАЦИИ, А САМО НАЙ-СЛОЖНИТЕ
Няма да бъдат заснемани всички хирургични интервенции, а само определени като витреоретинални операции и кератопластика. За това са се споразумели представители на НЗОК, БЛС, МЗ и ръководители на очни структури в София на среща миналата седмица по повод въвеждането на дигитално заснемане и съхранение на оперативните очни процедури, записано в НРД 2020-2022, информира Zdrave.net.
„При осъществяване на оперативни интервенции от областта на медицинска специалност „Офталмология“ изпълнителите на БМП задължително трябва да правят видеозапис чрез оперативния микроскоп, който да се съхранява от лечебното заведение. За всяка оперативна интервенция се генерира QR код, който се прилага към медицинската документация и е достъпен за контролните органи на НЗОК/РЗОК“, гласи текстът в рамковия договор.
От Софийското офталмологично дружество съобщиха, че зам.-управителят на НЗОК д-р Йорданка Пенкова е заявила, че ще бъдат дадени указания на Районните здравни каси за сключване на договори с очните структури в страната без декларация за наличност на видеозаснемаща апаратура, като на по-късен етап ще бъде подписан анекс към наредбата.
„Предвидените с националния рамков договор видеоконтрол и видеозапис, включително видеозапис чрез оперативен микроскоп при офталмологични манипулации и генериране на QR код, се осъществяват на основание от Общия регламент, а именно за целите на осигуряването на здравни или социални грижи или лечение, или за целите на управлението на услугите и системите за здравеопазване или социални грижи въз основа на правото на Съюза или правото на държава членка или съгласно договор с медицинско лице. Както посочих по-горе националните рамкови договори са нормативен акт от националното право. Следователно за дейностите по обработване чрез видеоконтрол и видеозапис не е необходимо администраторите на лични данни да събират съгласието на субектите на данни като изрично правно основание за законосъобразно обработване“, изтъква министър Кирил Ананиев в писмен отговор на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков.
НЗОК не съхранява лични данни, а видеозаписите се съхраняват от съответното лечебно заведение. Лечебните заведения като администратори на лични данни са задължени да уведомят субектите на лични данни, че осъществяват видеозапис, да вземат съответните технически и организационни мерки за защита на тези данни, както и да определят срок за тяхното съхранение. Срокът следва да е съобразен с действащи те нормативни изисквания, включително и с условията и реда, по които НЗОК осъществява своите контролни функции.

ДВЕ ОБЩИНИ ПОДКРЕПЯТ МБАЛ “Д-Р ХРИСТО СТАМБОЛСКИ” – КАЗАНЛЪК
В търсене на разширени възможности за подкрепа на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, кметът на града Галина Стоянова покани кмета на община Павел Баня Иса Бесоолу. В срещата участваха заместник-кметът по хуманитарни политики Ахмед Мехмед в община Казанлък, заместник-кметът на Павел Баня Йорданка Енева и управителят на болницата д-р Кети Маналова, информира Zdrave.net.
„Казанлъшката болница стои доста устойчиво сред общинските болници на здравния пазар в страната, с добри специалисти”, отбеляза д-р Маналова. Тя подчерта сравнително стабилната роля на болницата в региона, но отбеляза, че необходимостта от запазване на нивото и постоянната потребност от модернизация са от изключително значение за здравето на всички, живеещи в региона, съобщиха от пресцентъра на община Казанлък.
Болницата в Казанлък посреща годишно повече от 11 000 жители на 5 общини – Казанлък, Павел Баня, Мъглиж, Гурково и Николаево. Кметът на община Павел Баня увери: „Ще помогнем на болницата!“ и предложи следващи срещи, когато бъде приет общинският бюджет, за да бъдат разгледани по-конкретни нужди на МБАЛ “Д-р Христо Стамболски“ и възможности за финансова помощ.

ЗАБРАНИХА ПТИЧИТЕ ПАЗАРИ В КЪРДЖАЛИ
Забраниха птичите пазари и отглеждането на домашни птици на открито в Кърджали. Мерките са във връзка с повишената епизоотична готовност в страната, заради болестта инфлуенца по пернатите.
Решението е взето днес на заседание на Областната епизоотична комисия. Вирусът се разпространява при контакт на домашни с диви птици, но в зависимост от щама, може да се предаде и на човека. Това налага и вземането на спешни превантивни мерки, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на
местната администрация.
Членовете на епизоотична комисия са решили да се въведе засилен надзор при дивите пернати. Освен това да започнат и проверки за биосигурност във фермите. Стопаните следва да потърсят съдействие от лекар при отклонение в здравословното състояние или завишена смъртност на отглежданите домашни птици, съветват ветеринарите.