НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.12.2020)

СОФИЯ, ПЛОВДИВ И ВАРНА СА НАЧЕЛО ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
3138 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. През изминалото денонощие са направени 8478 PCR теста. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 196; Бургас – 242; Варна – 266; Велико Търново – 11; Видин – 18; Враца – 55; Габрово – 78; Добрич – 43; Кърджали – 28; Кюстендил – 59; Ловеч – 23; Монтана – 42; Пазарджик – 106; Перник – 55; Плевен – 81; Пловдив – 337; Разград – 21; Русе – 144; Силистра – 38; Сливен – 117; Смолян – 33; София област – 95; София град – 624; Стара Загора – 187; Търговище – 23; Хасково – 76; Шумен – 56; Ямбол – 84.
Общо 151 913 са случаите на новия коронавирус, потвърдени в България. От тях 92 360 са активни. Излекуваните лица са 55 206, като от тях 2206 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 6635. От тях 523 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е бил констатиран COVID-19 у нас, са 6419. През изминалото денонощие са регистрирани нови 183 случая, от които 54 са установени при лекари, 56 – при медицински сестри, 26 – при санитари, 6 – при фелдшери и 41 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус, са 4347. Нови 159 случая са регистрирани през последните 24 часа.

Окончателно: ЩЕ НИ КАРАНТИНИРАТ И ПО ТЕЛЕФОНА, ЧРЕЗ ЕСЕМЕС ИЛИ ИМЕЙЛ
Депутатите гласуваха окончателно на второ четене РЗИ да връчва предписание за карантина на заразноболни или контакти лица устно по телефон, което ще се удостоверява писмено с подпис на извършилото го длъжностно лице, като писменото удостоверяване се прилага към преписката, с есемес или имейл. Предписанието ще се смята за връчено от датата на устното уведомяване, когато в срок до 24 часа от изпращането, лицето потвърди за получаването на съобщението. В случай, че не го направи, предписанието ще се връчва или по досегашния ред, или устно.
Промените в Закона за здравето бяха приети на второ четене без дебати и с 1 „въздържал се“, съобщи Zdrave.net.
Сред останалите промени, които ще влязат в сила от датата на обнародването им в „Държавен вестник“ е, че с цел предотвратяване на разпространението на заразни болести задължителната изолация може да се извършва в лечебно заведение за болнична помощ. Това ще става с предписание, издадено от директора или от оправомощен от него заместник-директор на съответната РЗИ по предложение на лекуващия лекар или на лекаря, насочил лицето за хоспитализация въз основа на оценка на епидемичния риск. Ако болен човек или заразоносител откаже или прекъсне карантината, се наказва с глоба в размер на 5000 лв. Освен това тези лица ще бъдат въдворявани принудително в болници със съдействието на МВР.
Депутатите приеха още да бъде съкратен срока за издаване на разрешение за паралелен внос на лекарствени продукти по време на извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, както и министърът да може да забранява в този период износ на лекарства, при които е установен недостиг.
По време на обявено извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести или на обявена извънредна епидемична обстановка срокът за съставяне на акт за смърт се удължава с 14 дни, решиха още депутатите.

ДЕПУТАТИТЕ ОДОБРИХА ПРОЕКТОРЕШЕНИЕ ЗА УЧАСТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ПРЕДВАРИТЕЛНИ СПОРАЗУМЕНИЯ ЗА ПОКУПКА НА ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Народното събрание одобри проекторешение за участието на България в предварителни споразумения за покупка на ваксини срещу COVID-19, съобщи БНР. Проекторешението предвижда страната ни да участва в предварителни споразумения за покупки на дози от ваксините на компаниите „Пфайзер и „БиоНТех“„както и на „АстраЗенека“, „Санофи“ и „Янсен“.
България е заявила участие във всички видове категории ваксини като държавите членки на ЕС ще придобиват заложените количества, които са определени на базата на процент от населението.
Мнозинството отхвърли предложението на БСП да бъде изрично записано, че поставянето на бъдеща ваксина ще е доброволно и безплатно.
Депутатът Александър Йорданов от ГЕРБ поясни защо: „Играете си със страховете на хората от началото на пандемията. Аз и затова гласувах против вашето предложение“.
Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов увери: „Ваксината ще е доброволна за всички български граждани. Тя няма да влиза в имунизационния календар на България. Тя ще се поставя след информирано съгласие от всеки един пациент, който пожелае да си я постави“.

ОПРЕДЕЛЕНИ СА ГРУПИТЕ, С КОИТО ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 У НАС
Първи срещу коронавирусната инфекция ще бъдат имунизирани лекарите, медицинските сестри, санитарите, служители на МВР, които също са на първа линия, следвани от хората над 70-годишна възраст. Това съобщават от пресслужбата на кабинета след проведеното днес работното съвещание при премиера Бойко Борисов, информира Zdrvave.net.
По време на срещата бе представен Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Планът предстои да бъде одобрен на заседание на Министерския съвет утре. На него ще бъде утвърден и съставът на Националния ваксинационен щаб.
Здравният министър информира, че продължава работата по логистиката с осигуряването на хладилници, в които да се складират първите доставки ваксини, налагащи съхранение при ниски температури. Ангелов добави, че планът за имунизация срещу коронавируса е създаден на базата на опита на държави като Германия и доказани международни институции като СЗО.
„Планът реално е готов към момента, имаме готовност да посрещнем и още утре, ако дойдат ваксините“, посочи пред премиера проф. Красимир Гигов, председателят на Националния ваксинационен щаб. Той добави, че в щаба ще са включени водещи специалисти и представители на отговорните министерства.
Проф. Гигов подчерта, че в плана детайлно ще бъдат описани всички параметри на дейността по имунизирането.
С цел застъпване на строга организация при ваксинацията, страната ще бъде разделена на 7 региона. „В тях ще бъдат разположени отговорни Регионални здравни инспекции, които отговарят за съответния регион с ясно разписани логистични връзки между съответните РЗИ-та в този регион“, отбеляза здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че се организират и мобилни екипи, които ще достигат до местата, където е необходимо, да се имунизира голяма група българи като например в домовете за възрастни хора и училища.

СЗО ПРЕДУПРЕДИ, ЧЕ МОЖЕ ДА ИМА НОВА ВЪЛНА ОТ COVID-19
Световната здравна организация предупреди, че през следващите три до шест месеца в световен мащаб няма да има достатъчно ваксини срещу коронавируса, за да се предотврати ново нарастване броя на случаите, съобщи БНР.
„Хората трябва да осъзнаят, че няма да имаме достатъчно ваксини, за да предотвратим ново нарастване на броя на случаите поне три до шест месеца“, каза вчера директорът на програмата за извънредни ситуации на Световната здравна организация Майкъл Райън на сесия от въпроси и отговори в Туитър.
От организацията изразиха очакване първите ваксини в страните да са налични през второто или третото тримесечие на 2021 г. Въпреки това ограничен брой ваксини могат да бъдат налице за високорискови групи още през първото тримесечие на 2021 г.
Тъй като първите дози ще са ограничени, ще трябва да се даде приоритет на уязвими групи като здравните работници и възрастни хора.
От Световната здравна организация апелираха спазването на предприетите превантивните здравни мерки да продължи, заради възможна нова вълна от заболяването.

Д-р Никола Кереков: НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ПРИТЕСНЕНИЯ, ЧЕ ВАКСИНИТЕ БЪРЗО СЕ РЕАЛИЗИРАХА
„Безпрецедентна е бързината, с която се създават и изпитват ваксините срещу COVID 19, тъй като по принцип тези процеси продължават доста дълго време – до пет години, така беше с ваксините срещу морбили и ебола“, това каза в „Хоризонт до обед“ д-р Никола Кереков, молекулярен биолог и имунолог от Лабораторията по експериментална имунология към БАН.
„В момента във фаза три, която е последната фаза на клинични изпитвания, има 11 кандидата и най-напреднали са четири от кандидатите, като при две от ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ – клиничните изпитвания приключиха и вече бяха обявени окончателните резултати, които са повече от обещаващи – те и двете дават ефикасност около 45 на сто“, поясни още д-р Кереков.
„Характерното при ваксините, за разлика от клиничните изпитвания на лекарства, е
Че те се тестват на абсолютно здрави хора – затова изискванията са много по-стриктни и много се внимава да страничните ефекти, затова не се приемат никакви странични ефекти. Тестването на ваксините става в реална епидемиологична обстановка. Затова в Китай тестват своите ваксини в други държави“, поясни биологът. По думите му по-голяма част от ваксините имат локални странични ефекти – болка в областта на убождането, главоболие, лека температура – това е нормално и означава, че ваксината работи. Страничните ефекти са свързани с активиране на имунната система.
По думите на д-р Кереков ваксините срещу COVID-19 са тествани върху голям брой хора и засега не са регистрирани животозастрашаващи реакции при нито една от тестваните ваксини.
„Не трябва да има притеснения, че ваксините бързо се реализираха“, каза още д-р Кереков.

1677 ПАЦИЕНТИ С КОРОВАНИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Общият брой заети легла за активно лечение, за които лечебните заведения имат договор с НЗОК, са 22 358, като от пациенти с COVID-19 са заети 6648. Това показва справката от информационната система на НЗОК към 29 ноември т. г., информира Zdrave.net. От Здравната каса уточняват, че данните от отчетите на лечебните заведения са първични, тъй като промяната в легловата база е динамична.
По данни на Рeгионалните здравно-осигурителни каси в страната, най-много пациенти с COVID в болниците има в София – 1677. От тях най-много са настанените за лечение в УМБАЛСМ „Пирогов“ – 341, следвани от УМБАЛ „Св. Анна“ – 171, ВМА – 141, Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда – 130, МВР болница – 110, УМБАЛ Софиямед – 91, СБАЛИПБ „Проф. Иван Киров“- 79. В УМБАЛ „Александровска“ се лекуват 71 души, в Университетска І МБАЛ София „Св. Йоан Кръстител“ – 77, МБАЛББ „Св. София“ – 66. В УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ – 55, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ – 54, V МБАЛ – София – 51, Националната кардиологична болница – 42, УБ „Лозенец“ – 36, ІІ МБАЛ – София – 34, МБАЛ „Св. София“ – 30.
Със запълнен или почти запълнен капацитет за COVID-болни са МБАЛ „Вита“ – 17, УСБАЛССЗ “Св. Екатерина” -13, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда (в болницата от 166 легла към 29 ноември е било свободно само 1) – 13, ІV МБАЛ – 11, МБАЛНП Св. Наум – 10, МБАЛ Доверие – 8, МБАЛ Люлин – 7, МБАЛ „Полимед“ – 3, МБАЛ „Здраве“ 2012 – 2. Свободни места има в МБАЛ Сердика, където от 184 легла са заети 33, пациентите с COVID са шестима.

НОВА ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ОБРАЗНА ДИАГНОСТИКА В УМБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“
От 08:00 до 09:00 сутринта и от 15:00 до 16:00 часа следобед всеки пациент може да си направи образно изследване в УМБАЛ “Свети Иван Рилски“ в София, ако има съмнения за предполагаема или доказана COVID инфекция, съобщиха от болницата.
Реорганизацията е с цел да не се смесват потоците от болни.
Рентгенографиите ще се изпълняват в рентгеновия кабинет след извикване на пациентите по име по реда на пускане на заявките в болничната информационна система. По време на тези времеви интервали лекар-рентгенолог ще изготвя резултатите и в рамките на 30 минути след провеждане на изследванията ще ги предава на изчакващите в COVID зоната пациенти. Периодично ще се прави дезинфекция на помещенията и апаратурата.

У НАС ПРИСТИГНАХА 300 000 ДОЗИ НИСКОМОЛЕКУЛЯРЕН ХЕПАРИН
“Всеки понеделник в аптечната мрежа се отпускат 2000 опаковки необходими за всички граждани, включително и за бременните жени“. Това съобщи министърът на здравеопазването професор Костадин Ангелов. Той и заместник-министър Евгени Григоров провериха доставените количества от медикамента. У нас вече са пристигнали над 300 хиляди дози нискомолекулярен хепарин, съобщиха вчера от здравното ведомство.
“Благодарение на тези количества, целият болничен пазар ще бъде задоволен с необходимите количества. Този нискомолекулярен хепарин ще бъде използван само за аптечната мрежа в лечебните заведения. Т.е. за болничните аптеки.”
Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обясни, че количествата ще задоволят нуждите на пациентите от този медикамент.
Доставените количества са 150 хиляди дози от 0,4 ml и повече от 150 хиляди от 0,6 ml нискомолекулярен хепарин.
„В периода, в който имаше затруднения в снабдяването на някои лечебни заведения колегите използваха перорални антикоагуланти, така че не е имало пациент, който да не получи нужното лечение, подчерта още министърът на здравеопазването. Нямаме сигнали от лечебни заведения за недостиг на медикаменти или консумативи, свързани с лечението на пациентите, както с COVID19 така и с други заболявания“, допълни министър Ангелов.
Създадената логистика в цялата страна позволява чрез коридори, при денонощен режим на работа, да се осигурява приоритетно изпълнение на всички подадени заявки.

БЛС ПРЕДЛАГА ЗНАЧИМ ОБЕКТ В СОФИЯ ДА НОСИ ИМЕТО НА ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
Българският лекарски съюз се обърна към столичния кмет Йорданка Фандъкова с предложение да се отдаде почит към паметта на проф. д-р Александър Чирков, като неговото име да носи обществен обект в столицата. Видният кардиолог почина преди седмица, информира Zdrave.net.

„Преди броени дни загубихме проф. д-р Александър Чирков – изключителен лекар, човек и деец. Медицината у нас загуби един от своите колоси и иноватори, който през 1986 година осъществи първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите. Проф. Чирков притежаваше световна популярност и признателност за професионализма си“, пишат в писмото си до кмета от съсловната организация.
„След неговата кончина се обръщаме към Вас с молба да отдадем заслужена почит към паметта на проф. Чирков като неговото име да носи обект в София, допълват лекарите и предлагат това да е улица, булевард, площад, болница. Това ще бъде жест на уважение към един достойно изживян живот и изпълнен професионален и морален дълг“, изтъкват още от съсловната организация.
В деня на изпращането на проф. Чирков здравният министър проф. Костадин Ангелов предложи негово име да носи улица в София, припомнят от здравния портал.

ДВЕ ЖЕНИ С КОРОНАВИРУС РОДИХА ЗДРАВИ БЕБЕТА В ПАЗАРДЖИК
Пазарджишките лекари от болница „Хигия“ успяха да спасят две родилки с коронавирус, които са били в тежко състояние. И двете жени са родили здрави бебета, които са с негативен PCR тест, информира БНР.
Едната от родилките е била с тежка прееклампсия, което е наложило вземането на бързи решения в критична ситуация.
Грижите за двете жени е поел екип от акушер-гинеколози, реаниматор и кардиолог. Новородените бебета са в добро здраве и без коронавирусна инфекция. Двете жени се възстановяват успешно.
Ръководството на болницата публично благодари на лекарите за проявения професионализъм. Във Фейсбук изпълнителният директор на здравното заведение д-р Цветелина Спиридонова написа: „Няма нищо по-хубаво от това да даряваш и спасяваш живот!“