НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.11.2020)

ВЪВЕЖДАТ SARS-CoV-2 В СПИСЪКА С БИОЛОГИЧНИТЕ АГЕНТИ
Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проект за изменение на Наредба № 4 от 2002 г. за защита на работещите от рискове, свързани с експозиция на биологични агенти при работа. С него се въвежда в националното законодателство актуализирания от ЕС списък на биологичните агенти, за които е известно, че заразяват хората, във връзка с най-новите познания, както и наличието на нови биологични агенти, информира Zdrave.net.
Въвеждат се и актуализирани разпоредби по отношение на дейностите, в които работниците са изложени или са потенциално изложени на биологични агенти в резултат от тяхната работа, и мерките, които трябва да бъдат взети.
Добавени са известен брой биологични агенти, сред които са и коронавирусът, свързан с тежкия остър респираторен синдром (свързан с ТОРС коронавирус), коронавирусът на близкоизточния респираторен синдром (вирус MERS), както и новият SARS-CoV-2 вирус.
“Вирусът, наречен „коронавирус 2, свързан с тежък остър респираторен синдром“ или накратко „SARS-CoV-2“, който предизвика пандемията от COVID-19, показва големи сходства със свързания с ТОРС коронавирус и вируса MERS. Предвид наличните епидемиологични и клинични данни относно характеристиките на вируса, като например моделите му на предаване, клиничните му характеристики и рисковите фактори за заразяване, SARS-CoV-2 се добавя в списъка с биологичните агенти, за да се осигури непрекъсната адекватна защита на здравето и безопасността на работниците при работа”, уточняват от Министерството.
В мотивите към проекта е записано още, че SARS-CoV-2 може да причини тежко заболяване у хората сред заразеното население и представлява сериозна опасност, по-специално за по-възрастните работници и тези със съпътстващ медицински проблем или хронично заболяване.
“Въпреки че понастоящем няма ваксина, нито ефективно лечение, в международен план се полагат значителни усилия и вече има установен значителен брой потенциални ваксини. Като се вземат предвид най-новите научни доказателства и налични клинични данни, SARS-CoV-2 е класифициран като човешки патоген от рискова група 3”, уточняват още от МЗ .
През март 2020 г. Световната здравна организация публикува насоки за биобезопасност за лабораториите във връзка с новия коронавирус и тестването на клинични проби от пациенти, заразени със SARS-CoV-2. В насоките е уточнено, че несвързана с размножаване диагностична лабораторна дейност, например секвениране, може да се извършва в съоръжение, в което се използват процедури, еквивалентни най-малко на второ ниво на изолация (второ ниво на биобезопасност, BSL-2), а свързана с размножаване дейност, включваща SARS-CoV-2, трябва да се извършва в съоръжение от трето ниво на изолация с въздушно налягане, отрицателно спрямо атмосферното (трето ниво на биобезопасност, BSL-3).
Директивата на ЕС трябва да се транспонира в националното законодателство на държавите-членки в срок до 24 ноември 2020 г.
Прилагането на предложения проект е възможно да доведе до възникването на известни финансови разходи за икономическите оператори. Те ще са свързани с техническо осигуряване на намаляването на нивото на експозиция на работниците до възможно най-ниски стойности.

2427 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
2427 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас за последното денонощие. PCR тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 7910. Това показват данните в Националната информационна система, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 136; Бургас – 57; Варна – 148; Велико Търново – 23; Видин – 2; Враца – 55; Габрово – 34; Добрич – 23; Кърджали – 34; Кюстендил – 30; Ловеч – 29; Монтана – 60; Пазарджик – 37; Перник – 60; Плевен – 45; Пловдив – 255; Разград – 27; Русе – 86; Силистра – 4; Сливен – 11; Смолян – 20; София област – 56; София град – 979; Стара Загора – 53; Търговище – 26; Хасково – 36; Шумен – 93; Ямбол – 8.
Общо 56 496 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас. 34 110 от тях са активни. 21 037 са излекуваните лица. От тях 507 са регистрирани през изминалото денонощие.
2841 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 180 от тях се намират в интензивни структури.
Националната информационна система показва, че у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 2436 лица-медицински служители. 71 са новите случаи, регистрирани през последните 24 часа. 28 от тях са установени при лекари, 22 – при медицински сестри, 13 – при санитари, 1 – при фелдшер и 7 – при друг медицински персонал.
1349 са починалите лица, при които е бил потвърден новият коронавирус. Новите случаи от изминалото денонощие са 51.

Министър Кирил Ананиев: ЗА ПЪРВИ ПЪТ СЕ ПРЕДВИЖДАТ НАД 6 МЛРД. ЛЕВА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
“Голям приоритет на правителството за следващата година е здравеопазването. За първи път то ще има над 6 млрд. ресурс. Имаме конкретни цели и приоритети, които преследваме”. Това заяви финансовият министър Кирил Ананиев в интервю пред Нова телевизия.
“Ако бюджетът е предизборен, нямаше да продължим реформите, които сме заложили. Ние правим фискалните баланси така, че след пандемията отново да се върнем в целевите нива на дефицит, които сме преследвали предходните години”, посочи финансовият министър, цитиран от БГНЕС.
По отношение на критикуващите бюджета финансист номер едно отново заяви, че критикуващите не са имали време да прочетат направените актуализации: “Бюджетът е направен в безпрецедентна ситуация, в която всички държави акумулираха всичките си налични средства в борбата с епидемията. В такъв период в който приходите намаляват, а трябва да се направят допълнителни разходи е нормално да бъде направено разхлабване на фискалната политика“.
Ананиев, който доскоро беше министър на здравеопазването, коментира и ситуацията в болничната система в условията на пандемия от коронавирус: „Още обявяването на извънредното положение издадох заповед, с която определих 180 болници, които да лекуват и наблюдават заразени с COVID-19. Легловата база не може да изчезне. Става въпрос само за организация. Издадох и втора заповед, за да се подготвим за есенно-зимния сезон, с която задължих директорите на местните РЗИ да създадат организация – болници, легла и медицински персонал на базата на регионалните потребности.”
“Имаме инфекциозни отделения, които са специализирани в тази област, след като регионалните здравни организации направят анализ и видят, че се запълват местата в тези отделения, естествено има областен щаб, който разглежда ситуацията и взема решение в кои от болниците да се отворят други отделения”, добави той.
„Всеки един директор на лечебно заведение носи отговорност за политиката в болницата. Всяка негова стъпка, която не отговаря на ситуацията трябва да бъде осъдителна”, подчерта още финансовият министър.

БЛС ИСКА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ СРЕДСТВАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ В БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2021 Г.
„БЛС възразява срещу заложената финансова рамка в Законопроекта в частта здравноосигурителни плащания за медицински дейности (ПИМП, СИМП, БМП и МДД) и настоява да бъдат преразгледани и удовлетворени долупосочените искания на съсловната организация, реално отговарящи на потребностите на населението и осигуряващи стабилността на здравната система.“ Това написаха от Българския лекарски съюз в становище за законопроекта за бюджета на НЗОК за 2020 г.
В становището пише още: „В тази връзка с цел осигуряване на финансови средства за очакваното повишено търсене на медико-диагностични изследвания, в това число и обезпечаване на тестването на здравноосигурените граждани на Република България за коронавирус, предлагаме завишение с 20,5% на средствата за медико-диагностичните дейности (МДД) в сравнение с 2020 г.
Основната цел на бюджета на НЗОК е да се осигури достъпна, качествена и своевременна медицинска помощ на здравноосигурените лица. Към настоящия момент след извършване на първичен преглед на пациент в специализираната извънболнична медицинска помощ (СИМП), НЗОК заплаща 50% от вторичните прегледи. За осигуряване на пациентите с гарантиран контролен преглед в специализираната извънболнична помощ предлагаме в частта СИМП увеличение на средствата с 14,2% в сравнение с 2020 г.
Липсата на достатъчен ресурс в първичната извънболнична медицинска помощ (ПИМП) ще доведе до невъзможност да се осигури в пълен обем диспансерното наблюдение на хронично болните пациенти и да се повиши процентът на извършваните профилактични прегледи на здравноосигурените лица, при договорените през м. август тази година увеличени цени и обеми. Затова предлагаме повишаване на средствата за ПИМП за 2021 г. с 12,8% в сравнение с 2020г.
За гарантиране на устойчивост на системата на болничната медицинска помощ в настоящия момент е необходимо осигуряване на минимум 10% увеличение на средствата за БМП в сравнение с 2020 г.“

20 СЛУЖИТЕЛИ ОТ НЦОЗА ЩЕ ПОМАГАТ НА СТОЛИЧНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ
От днес, 3 ноември, на разположение на Столичната регионална здравна инспекция ще бъдат 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи. Целта е те да подпомагат здравните инспектори и по този начин да ускорим работата на инспекцията. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов пред медии в СРЗИ, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
“Ситуацията е усложнена, непрекъснато се увеличава броят на положителни проби в София. Изискването е всички заразени и контактни да бъдат уведомени писмено чрез връчени предписания за карантина или изолация, а за последния месец при 22-ма служители на СРЗИ беше доказан COVID-19, което наложи извеждането им от работна среда. По тази причина, за да наваксаме и да избегнем всякакви пропуски, ще работим с командировани служители от други институции до когато е необходимо”, посочи проф. Ангелов.
Пред медии министър Ангелов съобщи, че до 6 ноември, петък, пред всички държавни лечебни заведения трябва да бъдат поставени мобилни съоръжения – тип фургон, където всеки ще може да се изследва за коронавирусна инфекция. На място ще има медицински екип, който ще консултира гражданите при съмнения за COVID-19. Такова писмо на министъра вече е изпратено до директорите на съответните лечебни заведения.
Националният логистичен център в МЗ вече работи, като днес на смяна е екип от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“. Министърът припомни, че ролята на центъра е да съдейства за бърза връзка между институциите, лечебните заведения, регионални здравни инспекции и центровете за спешна медицинска помощ при възникване на затруднения в комуникацията между тях.

Катя Сунгарска от ЦСМП-София: ХОРАТА СЕ СТРАХУВАТ ДА ВЛЯЗАТ В ПОЛИЦЕЙСКИТЕ БУСОВЕ
„Още вчера се наложи да използваме новите линейки. В помощ ще имаме 10 допълнителни екипа. Организацията все още се прави“. Това съобщи в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ – София Катя Сунгарска след като на медиците бяха предоставени нови линейки и полицейски бусове от контингента на вътрешното министерство.
По думите ѝ обаче е имало хора, които не са искали да влязат в полицейските бусове и са отказали да отидат за преглед до координационния център. Според нея тази реакция е провокирана главно от недоверие и притеснение.
„Хората си искат белите престилки, но ние молим за разбиране. Нека да ни се доверят“, коментира говорителят на ЦСМП-София. Тя обясни, че екипите в полицейските бусове са обучени професионалисти. Самите бусове са със седалки и ще поемат само най-леките случаи.
„Тези бусове ще ходят на леките случаи, където не се изисква спешна медицинска намеса. Те ще водят пациентите до Инфекциозна болница, където ще им бъде направен преглед и PCR тест“, каза Катя Сунгарска.

НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ОТНОСНО СПРЕНИЯ ПЛАНОВ ПРИЕМ НА ПАЦИЕНТИ С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Националната пациентска организация настоява плановото лечение да продължи в лечебни заведения, свободни от пациенти с COVID-19, съобщи БНР.
От организацията апелират за въвеждането на подход, който да позволи пациентите с хронични заболявания да продължават да получават навременна медицинска грижа и помощ. Отлагането на плановите операции би застрашило живота на нуждаещите се пациенти, казват в позицията си от НПО. Оттам настояват да бъде преразгледан и начинът на издаване на протоколи по линия на Националната здравноосигурителна каса на хронично болните пациенти. Те предлагат срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, който е изтекъл по време на извънредната ситуация, да се удължава служебно от Здравната каса за времето на извънредната ситуация и два месеца след нейната отмяна.
Това не променя настояването на Националната пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите, както и за възможността пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, свързана със здравословното им състояние, казват още от пациентската организация.

СТОЛИЧНИЯТ КМЕТ НЯМА ДА ИСКА ОСТАВКАТА НА ДИРЕКТОРА НА ЧЕТВЪРТА ГРАДСКА БОЛНИЦА
Кметът на София Йорданка Фандъкова няма да иска оставката на директора на Четвърта градска болница доц. д-р Аркади Иванов заради забавения прием на пациент с COVID-19 с мотива, че в момента има нужда от всеки един лекар и медицински работник. Вътрешната проверка в лечебното заведение е показала, че е забавен прием на пациента с един час и шест минути, съобщи БНР.
„Не смятам, че е време за оставки. Какви административни мерки ще бъдат предприети вътре в болницата, това вече трябва да си го решат“, каза Йорданка Фандъкова.
В момента 12 пациенти с COVID-19 са приети за лечение в Четвърта градска болница.
Столичният кмет настоява за алгоритми за прием на пациенти с коронавирусна инфекция във всички общински болници и провежда разговори с министъра на здравеопазването и директора на ЦСМП-София за по-добра координация в работата им.

ОТ СДРУЖЕНИЕТО НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЩИ ИСКАТ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ НЯКОЛКО БОЛНИЦИ, КОИТО ДА БЪДАТ САМО ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
„От около 120 частни болници в страната в не по-малко от 40 от тях са открили COVID отделения. Много от частните болници са специализирани или малки, затова нямат специалисти за лечение на болни с коронавирусна инфекция – инфекционисти, епидемиолози, реаниматори. И да приемат такъв пациент, не са компетентни да лекуват такова заболяване“. Това каза пред БНР Красимир Грудев, председател на УС на Националното сдружение на частните болници. Той поясни, че има уверението на специалистите по очни болести в София, които са готови да се включат като доброволци в специализираните COVID отделения:
„Това е практика в УМБАЛ „Свети Георги“, където в COVID отделението вече има командировани специалисти по различни болести“.
„От разпоредбата на министъра се уплашихме, защото ще трябва да лекуваме пациенти без необходимата компетенция за това. Това е еднакво пагубно и за пациента, и за самите лекари, които няма да оцелеят психически, защото са допуснали да почине болен. Отказът на някои болници е признак за отговорност, а не за безотговорност“, изтъкна Красимир Грудев в предаването „12+3“. Той обобщи предложението на Сдружението, което ще бъде отправено към здравния министър – да се определят няколко болници, които да бъдат само за COVID пациенти и в тях да се концентрират усилията на различни специалисти.

ОТКРИВАТ НОВИ 20 ЛЕГЛА В COVID ОТДЕЛЕНИЕТО НА БОЛНИЦАТА В САМОКОВ
22 пациенти се лекуват в COVID отделението на болницата в Самоков при максимален брой на леглата 23. До три дни капацитетът на отделението ще бъде разширен с още 20 легла, съобщи пред Радио София директорът на болницата д-р Красимира Ковачка.
Един лекар от болницата, един общопрактикуващ лекар, един фелдшер и един служител от немедицински персонал са заразени с коронавирус и са подложени на лечение.
Активните случаи в община Самоков са 168, като 146 от заразените са на домашно лечение.
„Общопрактикуващите лекари се справят много добре със ситуацията и голяма част от пациентите се подобряват по време на домашното лечение и не стигат до болницата“, отбеляза д-р Ковачка. По думите ѝ болницата в Самоков е достатъчно оборудвана с линейки и при нужда може да осигури транспортиране на спешни пациенти до столицата.

РЗИ-ЛОВЕЧ ОСТАНА САМО С ДВАМА ЕПИДЕМИОЛОЗИ
Регионалната здравна инспекция в Ловеч остана само с двама епидемиолози, след като вече петима от общо седем епидемиолози в инспекцията са с положителни проби за коронавирус, а заболелите в областта продължават да нарастват с бързи темпове.
От днес пациенти със симптоми на коронавирус се приемат и в общинската болница в Троян, съобщи БНР.
Директорът на Здравната инспекция в Ловеч – д-р Анета Винева поясни, че за да се преодолее недостигът на епидемиолози, е започнало обучение на служители от други дирекции.
Новодиагностицираните с коронавирус за последното денонощие в област Ловеч са 29.
В двете болници в Ловеч и Троян, които лекуват COVID пациенти, все още има свободни легла. В Ловешката болница има 65 определени легла, а в болницата в Троян могат да бъдат приети общо 63-ма пациенти. Общинската болница в Троян също разкри 8 такива легла, от утре ще приема и частната болница “Кардио Лайф” – там са обособени 6 легла.
Личните лекари изпращат към РЗИ за издаване на направление за PSR – тест, но ако няма клиничен преглед от личния си лекар, няма основание да му се издаде направление. Това констатират експертите, но не скриват:
“Личните лекари ги лекуват пациентите по телефона, и последните седмици се направиха много пневмонии, и ние ги караме директно към болниците – по телефон не може да се лекува, а това е масова практика.”
Затова медиците очакват да се вземат мерки в тази посока – всички сектори да участват в лечението.

ВЪВ ВАРНА СЕ УСЛОЖНЯВА СИТУАЦИЯТА С ОБСЛУЖВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19
Във Варна се усложнява ситуацията с обслужването на пациенти с коронавирус, съобщи БНР. Вчера двата реанимационни екипа на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна са чакали четири часа пред Инфекциозната клиника, тъй като там е имало струпване и на други линейки с пациенти, съобщи д-р Иван Здравков, заместник директор на Центъра: “Явно напливът на пациенти е голям. Грубо казано 78% от екипите ни са пред Инфекциозно отделение и чакат разпределение на пациентите. В неделя са били заведени 15 човека, а са приети двама. И куриозът другият, много ме възмути – пращат наш екип с пациент до Провадия, където трябва да бъде хоспитализиран. Това са 55 километра и се оказва, че там няма да го приемат и екипът се връща. Преди седмица може би пациент почина пред инфекциозното отделение, пациентът се влошава от дихателна недостатъчност, колегата вика втори наш екип, реанимационен, но пациентът почина”, коментира Здравков. Според д-р Иван Здравков сред проблемите в организацията е и фактът, че има само един медик, който координира и разпределя пациентите за хоспитализация в здравните заведения.

НПО ПОЕМА РАЗХОДИТЕ ЗА ТРАНСПОРТ И ХОТЕЛ В СОФИЯ НА ХОРА, КОИТО ИСКАТ НА ДАРЯТ КРЪВНА ПЛАЗМА
Един от вариантите за лекуване на пациенти с COVID-19 е чрез кръвна плазма от хора, които вече са преболедували коронавирусна инфекция. Преди седмица стана ясно, че хората, които даряват кръвна плазма, са малко и има недостиг за някои кръвни групи. Допълнителен проблем е, че към момента плазма може да се дарява само в София. Оборудват се обаче и останалите четири центъра извън столицата, а плазма може да се дарява и във Военномедицинска академия, която е самостоятелен кръвен център. Това обясни пред БНТ хематологът от Националната болница за лечение на хематологични заболявания в София д-р Чавдар Ботев, информира Zdrave.net.
Специалистът, който е член на Националната пациентска организация, информира: “Нашата организация поема транспортните разходи на хората и два дни хотел, за да могат да дойдат и да дарят спокойно”. Той уточни, че едно даряване трае около час, час и половина.
Към момента кръвният център в София работи само в делнични дни, но се очаква да започне да работи и в събота и неделя, дори и денонощно, по думите на д-р Ботев.
Хематологът увери, че лечението с плазма е добре работещо на няколко етапа от протичането на заболяването. Кръвната плазма помага и за COVID, и за други подобни заболявания, и е важно да се дарява, посочи още специалистът.

В ПЛОВДИВ ПРЕДВИЖДАТ ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ БОЛНИ ОТ КОРОНАВИРУС С КРЪВНА ПЛАЗМА
Лечение на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма ще може да се извършва и в Пловдив след няколко месеца. Със средства, събрани от членовете на сдружението „Бизнесът за Пловдив“, е поръчана необходимата апаратура. Тя ще бъде предоставена на Районния център по трансфузионна хематология, където специалистите ще подготвят нужния препарат.
„До доставката на оборудването ще бъде извършена и необходимата подготовка на екипа за работа с кръвна плазма. Но вече има притеснения, свързани с пандемията и в Районния център по трансфузионна хематология“, съобщи в предаването „Преди всички“ директорът на центъра д-р Соня Джевизова: „За тази седмица отпаднаха всички предвидени по график ангажименти на подвижните екипи за кръвонабиране, които трябваше да посетят различни предприятия на територията на Пловдив и региона, както и някои от университетите. Аз не обвинявам никога, но дано не се влошат нещата“. Д-р Джевизова подчерта, че в центъра е създадена организация и са подсигурени всички необходими предпазни средства за служителите.
„Не мога да кажа ще има ли криза за кръвни продукти. Ако с мерките от 14 дни се ограничи заболеваемостта, и кръводарителите ще се върнат“.
Д-р Джевизова определя като добра перспектива лечението на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма. Тя подчерта, че от сдружение „Бизнесът за Пловдив“ са организирали вече доставката на техническото оборудване на центъра:
„Ще дойде рециклиран апарат до края на годината, а нов ще дойде до февруари догодина – търсенето на такива апарати е голямо в цяла Европа. Досега не сме произвеждали такава плазма. Тъкмо ще се подготвим и ще създадем условия да поемем и тази дейност. Има много неизвестни около ефекта на кръвната плазма, заради стабилността на антителата, но явно на някои пациенти помага, смятаме, че ще е полезно и ние да го приложим“, завърши д-р Джевизова.

ВЪВЕЖДАТ ОЩЕ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В СЛИВЕНСКА ОБЛАСТ
От 4 ноември до 30 ноември в област Сливен ще бъдат въведени временни противоепидемични мерки, информира БНР като се позова на съобщение от Областния кризисен щаб. Спират се всички мероприятия в присъствена форма. Ресторантите, баровете и питейните заведения ще работят до 23:00 часа. Забраняват се посещенията на непълнолетни след 21:00 часа на обществени места на закрито и открито.
Решено е да бъде разкрита втора реанимация в областната болница МБАЛ “Д-р Иван Селимински” само за пациенти с COVID-19 в тежко състояние. Във връзка с това е възложено на останалите болници да командироват анестезиолози за сформирането на допълнителни реанимационни екипи. В диагностично-консултативните центрове ще бъдат разкрити кабинети за прегледи на хора с грипоподобни симптоми.
В Регионалната координационна централа към Центъра за спешна медицинска помощ денонощно ще бъде предоставяна информация за свободните легла в болничните заведения. В частната МБАЛ “Хаджи Димитър” вече са разкрити 16 COVID-легла. Още 11 легла за болни с коронавирусни инфекции се очаква да бъдат разкрити в други две частни болници в града. 6 допълнителни легла ще бъдат разкрити и в държавната болница за рехабилитация в Котел.
Щабът препоръчва на работодателите и ръководителите на учреждения да въведат при възможност онлайн-режим на работа за 50% от наетия персонал.

„МЕДИЦИНСКИ НАЗДОР“ ЩЕ ПРОВЕРЯВА ДВЕ БОЛНИЦИ ЗАРАДИ СМЪРТТА НА МЛАДИ ЖЕНИ С КОНОРАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ стартира проверки в две лечебни заведения в страната заради обявените днес от Националната информационна система смъртни случаи, свързани с COVID-19. Сред 51 починали за едно денонощие са и две жени на 21 г. и 33 г., които са били без придружаващи заболявания, информира Zdrave.net.
Едната проверка на ИАМН ще бъде в областната МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ в Кърджали, а втората – в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ в Разград.

ИЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗВА, ЧЕ МНЕНИЯТА ЗА COVID-19 У НАС СА ПОЛЯРИЗИРАНИ
Поляризирани са мненията по въпросите на коронавируса у нас в момента. Обществото не изглежда готово за нови форми на затваряне, макар и тази мисъл да не звучи вече толкова шокиращо, колкото през лятото. Това показват изводите от бърз телефонен сондаж на социологическата агенция „Галъп интернешънъл“, проведен между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души, информира Clinica.bg.
Обществените оценки за работата на правителството по темата „коронавирус” изглеждат по-неблагоприятни в сравнение с пролетта и лятото, макар да остават по-добри от общите оценки за работата на правителството. Общо 44,5% са съгласни, че правителството се справя добре със ситуацията – напълно съгласни са 15,1% , а по-скоро съгласни са 29,4%. 53,6% смятат , че правителството не се справя добре със ситуацията – по-скоро несъгласни са 25,2% от запитаните, а напълно несъгласни са 28,4% от анкетираните.
През пролетта делът на положителните оценки беше преминал и 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи. През лятото обаче, с новия ръст на случаи, имаше и разколебаване в оценката. С решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.
Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки. От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта” – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни).
Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване.
42,5% от българите признават, че им е омръзнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.
Явно, когато става дума за мерките, българите биха искали да разчитат повече на личната си отговорност – както беше отбелязано и през лятото. Предстои да се разбере обаче колко сериозна е тя. Например, мнозинство, макар и крехко (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се. В общи линии, българите показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории.
Последното ясно личи и в отношението към тестовете: 53,2% се приемат съмнението в тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока – 15,4%.
В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали”. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип”. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника”.