НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.09.2020)

913 СТАНАХА МЕДИЦИТЕ, ЗАРАЗЕНИ С COVID-19
163 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през изминалото денонощие. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 5 443. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 29; Бургас – 9; Варна – 7; Видин – 1; Добрич – 11; Кюстендил – 3; Монтана – 4; Пазарджик – 3; Перник – 2; Плевен – 1; Пловдив – 21; Разград – 1; Русе – 4; Силистра – 2; Сливен – 4; Смолян – 4; София област – 3; София град – 33; Стара Загора – 8; Търговище – 3; Хасково – 4; Шумен – 3; Ямбол – 3.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България, са общо 16 617. От тях активни са 4 209. Излекувани са вече 11 760 лица, 145 от които са регистрирани през последното денонощие.
758 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 63 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система при 913 лица-медицински служители у нас е потвърден COVID-19. Нови 12 случая са регистрирани през изминалото денонощие. От тях 5 са установени при лекари, 2 – при медицински сестри, 1 – при санитар и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 648. Шест от случаите са от последните 24 часа.

1,5 МЛН. ЛЕВА СА ПОЛУЧЕНИ ПО ДАРИТЕЛСКАТА СМЕТКА НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА ДЕЙНОСТИ И МЕРКИ СРЕЩУ COVID-19
1,5 млн. лева са получени по дарителската сметка на Министерство на здравеопазването за подпомагане финансирането на дейности и мерки срещу разпространението на COVID-19 към 30 юни 2020 г., става ясно от отчета за изпълнението на програмния бюджет на Министерството на здравеопазването за първото полугодие, информира Zdrave.net.
Получените помощи и дарения от страната в размер на 300 000 лв. за месец март 2020 г. пък са предоставени на Националния център за закупуване на Кит за автоматизирана система за изолиране на вирусни ДНК и РНК за създадената епидемична ситуация с COVID-19.
900 000 лв. са дарени от 1 април от „БТК“ ЕАД директно за подпомагане дейността на НЦЗПБ. Средства от дарението ще бъдат насочeни към закупуване на медикаменти и консумативи, свързани с борбата срещу COVID-19 – защитни облекла за многократна употреба за нуждите на лечебните заведения.

МЗ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ПО ВРЕМЕ НА ПРОТЕСТА В СОФИЯ, КОИТО СА ПОЛУЧИЛИ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
През изминалото денонощие екипи на Центъра за спешна медицинска помощ в София са обработили над 60 сигнала. В периметъра на протестите са работили шест спешни екипа. На място спешните медици са прегледали и оказали необходимата помощ на повече от 40 служители на МВР и на близо 30 цивилни лица. Преглеждани са лица и на територията на РПУ, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
ЦСМП и лечебните заведения са оказали медицинска помощ на повече от 80 представители на органите на реда. В лечебни заведения са прегледани и обработени 43 цивилни лица, от които двама души са хоспитализирани. От МЗ съобщават и конкретните болници, които са оказвали помощ на ранени.

ОСВОБОДИХА УПРАВИТЕЛЯ НА МБАЛ-ЛОМ
Управителят на Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Николай Чудотворец“ в Лом д-р Георги Савков бе освободен предсрочно от поста си след заседание на местния парламент, информира БНР.
Докладната записка е внесена от кмета на общината д-р Георги Гаврилов, като мотивите за това са становище на Комисията за противодействие на корупцията и за незаконно отнемане на имущество (КПКОНПИ), която установява конфликт на интереси по отношение на д-р Савков. За временно управляващ на общинското лечебно заведение, до провеждането на нов конкурс за управител, е назначен д-р Ивайло Христов.
Прeз миналата седмица в болницата влезе полиция по сигнал за източване на НЗОК чрез отчитане на фиктивни дейности по клинични пътеки. При претърсването на лечебното заведение бяха открити и иззети копия на лични карти, досиета на пациенти и диализен журнал за 2018 г. и 2019 г.

ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ УЕБИНАР ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ С РЕКОНВАЛЕСЦЕНТНА ПЛАЗМА
От 18.30 ч. днес, 3 септември, ще се проведе уебинар на тема „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“. Лектори са д-р Александър Симидчиев и д-р Чавдар Ботев, който е консултант на Националната пациентска организация по лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма, съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от Българския лекарски съюз.
Уебинарът се организира от сдружение „Лечение на COVID-19 с реконвалесцентна плазма“. Сдружението кани лекари, които работят с пациенти с коронавирусна инфекция да се присъединят към Фейсбук-групата със същото име.