НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.07.2020)

2281 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
161 са новодиагностицираните с COVID-19 лица през последното денонощие. 3155 са направените PCR тестове за изминалите 24 часа. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 8; Варна – 15; Велико Търново – 15; Кърджали – 2; Кюстендил – 12; Ловеч – 2; Монтана – 2; Пазарджик – 6; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 8; Разград – 2; Сливен – 6; Смолян – 6; София област – 13; София град – 49; Стара Загора – 4; Хасково – 1; Шумен – 2.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас е 5315. Активните случаи са 2281. Излекуваните лица са 2802, 80 от които са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 443-ма. От тях 31 се намират в интензивни структури.
Според Националната информационна система у нас са потвърдени 424 случая на COVID-19 при лица-медицински служители. Нови 6 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като 1 от тях е установен при лекар, 3 – при медицински сестри и 2 – при санитари.
Починалите лица, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 232. През последните 24 часа не са регистрирани нови смъртни случаи.

ПОЧИНА ОЩЕ ЕДИН ЛЕКАР ОТ ЦСМП-СОФИЯ
42-годишният д-р Юлиян Стамов от ЦСМП-София е починал тази сутрин в „Пирогов“, съобщиха от Асоциацията на работещите в Спешна медицинска помощ. Той се е заразил от пациент с COVID, докато му е правил сърдечен масаж и изкуствено дишане. Той е вторият починал медик от ЦСМП-София, заразен с коронавирсус, след като в началото на май, вследствие на вируса си отиде д-р Нели Пандова- Илиева.
Д-р Юлиян Стамов е дългогодишен спешен медик. Проявил е симптоми на инфекцията, седмица след като е помогнал на тежко болен пациент с коронавирус, за да стигне до болницата.
“Пациентът е бил в много тежко състояние. Наложило се е да прави пълен обем реанимационни действия с всички възможни, разбира се, защитни средства, но при тази процедура има много близък пряк контакт с пациента въпреки защитните средства“ , разказа в ефира на БНР говорителят на столичния спешен център Катя Сунгарска. Тя допълни, че д-р Стамов се е отзовавал на много тежки инциденти и случаи.
„Момче, което се поддържаше много, имаше афинитет към здравословния, тренираше, поддържаше се, много здрав, едър човек и е толкова невероятно, че го загубихме“, каза още Катя Сунгарска.
БАПЗГ изказа съболезнования на семейството, близките и колегите на д-р Стамов. В съболезнователния адрес пише: „Д-р Стамов стана жертва на COVID-19 в разцвета на силите си, оставайки верен на Хипократовата клетва да помага с висок професионализъм и всеотдайност на пациентите, нуждаещи се от спешна помощ… Ще носим в сърцата си д-р Юлиян Стамов – лекар с голямо сърце, отдал своя собствен живот за спасяването на друг живот. Поклон пред неговата любов, смелост и себеотрицание!“

КЛИНИЧНАТА ПЪТЕКА ЗА COVID-19 ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕНА НА 1200 ЛЕВА
Българският лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса се разбраха на среща днес цената на клиничната пътека за COVID-19 да бъде увеличена на 1200 лева. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева пред журналисти след срещата, информира Zdrave.net.
“Това, около което се обединихме, е да работим за подобряване на алгоритъм за лечение на пациенти с COVID в болниците. Дава се възможност за по-голяма гъвкавост от страна на лекуващия лекар, като се допускат различни възможности, когато пациентът няма остро състояние, да бъде дехоспитализиран и насочен към карантина в домашни условия. Тези препоръки са съобразени както с практиката у нас, така и с препоръките на СЗО”, каза Начева.Тя допълни, че ще бъдат увеличени цените и на всички останали клинични пътеки за инфекциозни болести.
„Решихме, че увеличението на цените ще даде възможност в инфекциозните клиники да се лекуват както COVID-болни, така и такива с други заболявания. Екипите на инфекциозните клиники в момента са натоварени с по-голям обем дейност и затова увеличаваме цените на всички клинични пътеки, по които се работи в тези клиники”, обясни Начева.
По думите ѝ парите ще дойдат от резерва на НЗОК, който не е разпределен за други дейности, освен един ресурс, който в началото на годината беше насочен за разходи за лекарства за домашно и онкологично лечение. В момента оперативният резерв е около 80 млн. лв. “Допълнителното увеличение, за което дебатираме в момента, ще бъде в рамките на 21-22 млн. лв., а ръстът в инфекциозните пътеки и ражданията също е около тази сума”, уточни Жени Начева.
Днес е взето решение и да се раздели клиничната пътека за ражданията, като вече има пътека за нормално раждане и пътека за секцио. “Общата клинична пътека за раждания, която НЗОК заплащаше до момента е довела до големи медицински диспропорции. Затова пътеката за нормално раждане ще е с цена 1100 лв., а тази за секцио – 960 лв.”, обясни Жени Начева. До края на следващата седмица трябва да бъде подписан анекса към НРД.

ОТ 1-ВИ АВГУСТ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ СЕ ОТЧИТАТ НА ЕЖЕДНЕВНА, А НЕ НА МЕЧЕЧНА БАЗА
От 1-ви август започваме постепенно да въвеждаме отчитане лечебните заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ на ежедневна, а не в отчетен период с месец назад. В анекса към НРД ще бъде вписан съответния график, за да се постигне тази цел за по-бързо внедряване на електронното здравеопазване. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева пред журналисти след днешната среща на надзорниците с БЛС, информира Zdrave.net.
По думите ѝ това е част от разработването на електронното здравеопазване, свързано с отчетността на извършените медицински дейности в хода на тяхното реализирани. „Вървим към отчитане на медицинските дейности в реално време“, подчерта Жени Начева.
В началото на кризата правителството прие дарение от софтуерните компании под формата на часове труд по изграждането на всички елементи в електронното здравеопазване, а министър Ананиев се ангажира до края на ноември националната информационна система, електронното пациентско досие, електронната рецепта и електронното направление да са готови, припомнят от здравния сайт.

ЗАТВОРИХА ЗА ДЕЗИНФЕКЦИЯ НЕОНАТОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ- ЛОВЕЧ
Отделението по неонатология в МБАЛ-Ловеч затваря за 24 часа за дезинфекция и щателно почистване. Решението е на РЗИ, а причината- втори потвърден случай на заразен с коронавирус от персонала на клиниката. Ако в този 24-часов интервал се налага новородени с усложнения да бъдат хоспитализирани от болниците в Троян и Луковит, те ще бъдат насочвани към Плевен, съобщи БНР.
В сряда стана ясно, че има заразен с COVID-19 лекар от неонатологията, а след тестването на персонала стана ясно, че с положителна проба е и медицинска сестра на 66 години от село Голец. Жената е без оплаквания. Ще бъде под задължителна домашна изолация за 14 дни. Персоналът с отрицателен резултат продължава да полага грижи за новородените при спазване на всички мерки за безопасност.
Останалите ще бъдат изследвани днес, петък, и няма да бъде допуснати на работа до получаване на отрицателен резултат.

КИТАЙ ДАРИ НА ВМА ЗАЩИТНИ СРЕДСТВА И РЕСПИРАТОРИ
ВМА получи защитни средства и респиратори като дарение от Китай. Общата стойност възлиза на около 500 хил. лв. Дарението бе прието по време на кратка церемония, в която участваха зам.-началникът на ВМА полк. доц. д-р Димо Димов и старши полковник Лю Вейдон, аташе по отбраната на Китай, информира Clinica.bg.
Дарението включва защитни и хирургически маски, медицински респиратори, предпазни медицински очила и щитове, медицински и медицински непромокаеми престилки, инфузионни помпи, машини за дезинфекция и др.
Дарението пристига в резултат от проведените през март т. г. разговори между министър-председателя на Република България и президента на Китайската народна република.

ДЕПУТАТИТЕ ОТ ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ СЪЗДАВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНА АПТЕЧНА МРЕЖА
На 2-ри юли депутатите приеха създаването на Националната аптечната карта, като тя ще определя потребностите на населението на териториален принцип. Това стана на заседание на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание при гласуването на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене, информира Zdrave.net.
Националната аптечна карта ще определя потребностите на населението на териториален принцип. Тя ще обединява областните аптечни карти; конкретните минимални потребности от аптеки за достъп на населението до лекарствени продукти и до видовете дейности по области, общини и населени места; разпределение на аптеките по брой на населението по области, общини и населени места; графично посочване на съществуващите аптеки върху картата на страната според вида на дейностите. Анализът на състоянието в областите, общините и населените места е изразен чрез броя на минимално необходимите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в областите, общините и населените места – според броя на аптеките; броя на минимално необходимите аптеки по видове дейности; недостига на аптеки по видове дейности.
От Закона отпаднаха задължението на фармацевтите да извършват дейности по промоция и наблюдение на здравето и възможността помощник-фармацевтите да извършват самостоятелна дейност. Отпадна и ценообразуването на медикаментите в Позитивния лекарствен списък с аргумента, че само Наредбата позволява гъвкавост при образуването на цените.
В закона беше записано създаването на единен национален код за информационни цели. Той трябва да съдържа списък с международните непатентни наименования и търговските наименования на лекарствените продукти, лекарствената им форма, съдържанието на активното вещество в дозова единица и количество в крайната опаковка.
Депутатите приеха и търговец на едро с лекарствени продукти, който продава на лечебно заведение лекарствени продукти на цена, различна от стойността им в Позитивния лекарствен списък, да се наказва с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – с имуществена санкция от 6 000 до 10 000 лв.
Притежател на разрешение за търговия на едро с лекарствени продукти, който пък не изпълни свое задължение, свързано с показателите за безопасност на лекарствените продукти, посочено в този закон, подзаконов нормативен акт или в Делегиран регламент (ЕС) 2016/161, ще се наказва с имуществена санкция от 5000 до 10 000 лева, а при повторно извършване на същото нарушение – с имуществена санкция от 10 000 до 20 000 лева, решиха още депутатите.