НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.05.2020)

У НАС ИМА 1231 АКТИВНИ СЛУЧАЯ НА COVID-19, ИЗЛЕКУВАНИТЕ ЛИЦА СА 308
През изминалото денонощие за COVID-19 са изследвани 982 проби. От тях 23 са дали положителен резултат, като 6 бяха съобщени към 17:00 часа на 2-ри май 2020 г., а новите, потвърдени към тази сутрин, са 17. Тази информация изнесе сутринта на 3-ти май секретарят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса доц. Димо Димов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
1611 е общият брой на регистрираните към момента случаи на коронавирусна инфекция в България. 1231 са активните случаи. Излекуваните лица са 308.
Потвърдените за последните 24 часа случаи на коронавирусна инфекция /общо 23/ са разпределени по области, както следва: Благоевград – 1; Видин – 8; Пазарджик – 1; Плевен – 1; Пловдив – 1; Сливен – 3; София – 6; Стара Загора – 1; Ямбол – 1.
321 пациенти с доказан COVID-19 са настанени в лечебни заведения, а 40 от тях се намират в интензивни структури.
176 са лицата-медицински персонал, при които е потвърден новият коронавирус. Установени са нови два случая – при лекар и при технически секретар в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“.
Общо 72 са починалите лица, при които е установен COVID-19.

ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПОЧИНА ЛЕКАРКА ОТ ЦСМП-СОФИЯ
Още една лекарка е починала от COVID-19. Тя е от първите случаи на заразените с вируса и е изписана след две отрицателни проби. В нощта срещу 3-ти май състоянието ѝ рязко се е влошило и е приета в УМБАЛ „Александровска“, където е настъпил летален изход.
„Вчера веднага е интубирана, но не е стигнала до интензивното, загинала е в спешния център. Обезпокоително е, че е била излекувана. Днес се очакват резултатите от PCR-теста. Изследвана е на място и е с положителна проба”, обясни председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
„С дълбока скръб посрещнахме новината за смъртта на д-р Пандова. За два дни загубихме двама лекари в битката с COVID-19. Болката от случилото се е неописуема. Д-р Пандова ни напусна, но с достойнство се бори на първа линия и изпълняваше своя професионален и морален дълг. Поклон пред всеотдайността и смелостта й. Поклон! Светла й памет!“, се казва в съболезнователен адрес на БЛС към семейството и близките на д-р Нели Пандова.
ОТ УС на БАПЗГ също изказаха съболезнования към семейството, близките и колегите на починалата лекарка: „Д-р Пандова от Центъра за спешна медицинска помощ – София е вторият лекар у нас, който стана жертва на COVID-19. Дълги години тя се раздаваше за пациентите, които се нуждаят от спешна медицинска помощ и до края остана вярна на Хипократовата клетва като следваше благородната си мисия с любов, всеотдайност и висок професионализъм. Отиде си „най-лъчезарната усмивка на ЦСМП-София“, както я наричаха колегите ѝ. Всички ние скърбим за тази скъпа загуба! Поклон пред нейната човечност, смелост и себеотрицание! Светла ѝ памет!“

ОТМЕНЯТ КОНТРОЛНО-ПРОПУСКАТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ, РАЗРЕШАВАТ ИНДИВИДУАЛНИТЕ СПОРТОВЕ НА ОТКРИТО
“Щабът работи. Отговарям индиректно на всички обвинения от вчерашния ден. Как може да излезе опозиционен лидер да каже, че съм закрил щаба. Това е лъжа!” Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседание на правителството с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса, информира Zdrave.net.
Мерките, за които са споразумели правителството и щаба са: Автоинструкторите от утре ще могат да работят при спазване на мерки. Разрешават се индивидуалните спортове на открито (тенис на корт, тичане, плуване) – при определен ред и дисциплина и спазване на дистанция. Отварят се кафе-терасите и заведенията на открито се отварят.
“Тъй като думата “извънредно положение” създава допълнителен стрес, утре сутрин ще имаме проектозакон, който да ни послужи да го отменим, но мерките трябва да останат през други закони”, обясни премиерът Борисов.
Отменят се КПП-та от следобеда на Гергьовден. За учениците от VII и XII клас ще бъде създадена организация да се проведат изпитите. Не е постигнато съгласие за отваряне на детските градини и детските яслите.
“Искам да изкажа съболезнования за загиналите лекари. Медицинският персонал държи твърдо 11% по заболеваемост. Благодаря на всички, които спазват мерките, само заради тях сме толкова ниско по смъртност. Тези, които са на първа линия, както и на фронта – винаги дават жертви, за които скърбим”, каза премиерът Борисов за починалите лекари.
“Трябва да свикнем да живеем с този вирус, няма да се махне до година-две. Открива се фонд в ЕК за ваксината. Ще участваме със 100 000 евро, както и лекарства. 7,5-8 млрд. евро се надяваме да съберем само за това”, каза още премиерът.
“Бяхме разпитвани от прокуратурата за всяване на паника заради въпросите, на които отговаряме на брифингите. Ще отговаряме на Ваша отговорност“, каза още той като се опита да отклони питанията на медиите, но не успя.
“След всяко отпускане на мярка е нужно да се натрупат данни, за да видим какво се случва и тогава да се продължи с отпускането. Важна мярка е укрепването на болниците, обучението на персонала за взаимозаменяемост, зареждането и презареждането с предпазни средства. Целият свят работи по този начин, никой няма готов отговор”, каза началникът на националния оперативен щаб ген. -майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му, пациентите, на които е прелята кръвна плазма с антитела, се чувстват много добре, като единият от тях вече ще бъде екстубиран. “В очакване сме на добри новини. Продължава набирането на доброволци сред хората, преболедували вируса”, допълни ген. Мутафчийски.

Министър Кирил Ананиев: ТРЯБВА ДА ВЗЕМЕМ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ ЗА СЪХРАНЕНИЕТО И ОПАЗВАНЕТО НА ЗДРАВЕТО НА ПЕРСОНАЛА В БОЛНИЦИТЕ
„Това са хората на първа линия, те се грижат за хората с коронавирус и независимо от всички предпазни мерки, които взимаме, никой няма гаранция, че може да се съхрани. Това е нов вирус, разпространението му не е уточнено. Трябва да вземем допълнителни мерки за съхранението и опазването на здравето на медицинския и немедицински персонал в болниците. В същото време обаче искам да поздравя и да благодаря на всички, които помагат в борбата с този вирус“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред bTV, информира Zdrave.net. Той изказа съболезнованията си към семействата и близките на починалите лекарки.
„Мерките са вързани със създаване на условия да не се разпространява вируса в лечебните заведения. Мерки, свързани с профилактика, хигиена, осигуряване на сигурно, предпазно облекло, отделяне на хората, за които има съмнение, че са заразени. Отделяне на определени лица, които да се грижат за заразените, за да не може да се разпространява инфекцията по други отделения“, допълни министър Ананиев. По думите му в началото на март е имало проблем с предпазните средства. „Тогава не всички лечебни заведения и целия персонал беше осигурен. В момента не само нямаме дефицит, но даже имаме и резерви“, каза министърът.

Народната певица Валя Балканска: В ТЕЗИ ВРЕМЕНА ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО, ЕДИННИ И ДА СЕ ПОДКРЕПЯМЕ
„В тези времена трябва да бъдем заедно, единни и да се подкрепяме. Нека си пожелаем здраве и всичко това да премине“, заяви обичаната народна певицата Валя Балканска в ефира на предаването „Събуди се” по нова телевизия.
„Ако се пазим сами, пазим и останалите. Надявам се в най-скоро време вирусът да отмине”, допълни тя.
„Обединението, подкрепата за родината и за семейството – това сме ние. Любовта към всичко останало в нашата страна”, каза още Валя Балканска. Тя спомена, че в сегашната ситуация си мечтае всички да бъдат здрави.